· 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Χριστούγεννα 2022 στο Μόναχο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Χριστούγεννα 2022 στο Μόναχο

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ Αμβρόσιος, βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, τέλεσε τις ιερές Ακολουθίες των Χριστουγέννων στο Μόναχο.

 

Την παραμονή των Χριστουγέννων τέλεσε το πρωί τη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα τον Εσπερινό των Χριστουγέννων στο Ναό της Μεταμόρφωσης τους Σωτήρος, την ιστορική Σαλβάτορκιρχε Μονάχου, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας και προΪστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον Πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Κατερινόπουλο, ενώ το ιερό ψαλτήριο κόσμησε καλλικέλαδα ο Πρόεδρος του Τμήματος της Ορθοδόξου θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος.

 

Την ημέρα των Χριστουγέννων τέλεσε την ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, πλαισιούμενος από τον προΪστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον πρωτοπρεσβύτερο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τον Διάκονο Νικόλαο Τζώρτζη, του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση συμπροσευχομένου στο Ιερό Βήμα.

 

Ο Θεοφ. Επίσκοπος ανέγνωσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Ποιμενάρχη μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. Στο μήνυμα αυτό σκιαγραφείται από τον Ποιμενάρχη μας η σημερινή μας εποχή με προκλήσεις οι οποίες είναι δύσκολες και μερικές φορές γίνονται επικίνδυνες, με αποτέλεσμα να κινείται ο κόσμος με μεγάλες ταχύτητες και να είναι περίπλοκος και συχνά αντιφατικός, ώστε να κυριαρχούν μέσα μας όχι σπάνια ο φόβος και η αβεβαιότητα. Ο Μητροπολίτης προτρέπει να θυμηθούμε μέσα στο κλίμα αυτό ότι η αγάπη δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά το πρόσωπο του Παιδίου που γεννιέται σήμερα, ότι ο Χριστός είναι ο μόνος που διώχνει τον φόβο και φέρνει απαλά την αληθινή ειρήνη και ότι ο Υιός της Παρθένου θα μας δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών μας με σοφία  να το πράξουμε όχι μεμονωμένα, αλλά σε ενότητα ο ένας με τον άλλον, ως αναπόσπαστα μέλη του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας Του. Να βλέπουμε το Παιδί της Βηθλεέμ στα πρόσωπα των αδελφών μας και να τους αντιδωρίζουμε τα δώρα που μας χαρίζει ο Θεός, την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, την καλοσύνη, τη μακροθυμία, τη συγχώρηση, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.

 

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Αμβρόσιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στην πόλη Νταχάου, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον προΪστάμενο της Ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Βήχο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Κατερινόπουλο. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος ανέλυσε τον Ύμνον των Χριστουγέννων "Τι σοι προσενέγωμεν Χριστέ"  όπου αναφέρεται ότι οι άγγελοι, οι ποιμένες και σύμπασα η κτίσις πρόσφεραν στον νεογέννητο Χριστό την ευχαριστία τους, ενώ εμείς οι άνθρωποι προσφέραμε την Παναγία Μητέρα. Στη συνέχεια έθεσε τον προβληματισμό στο τί μπορούμε και πρέπει εμείς να προσφέρουμε σήμερα στον Σωτήρα και λυτρωτή και ανέπτυτε το τρίπτυχο "πίστη, ελπίδα και αγάπη" ως το πλαίσιο και τη βάση των πνευματικών μας αγώνων για την επικράτηση στη γη του αγγελικού μηνύματος τη νύχτα των Χριστουγέννων "Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία".

 

Καλά Χριστούγεννα

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης