· 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας προσκλήθηκε από τον Δήμο Μονάχου και έλαβε μέρος σε δύο δημοτικά προγράμματα που έχουν σχέση με την προώθηση της αρμονικής συμβίωσης των κατοίκων Μονάχου, με βάση τον αλληλοσεβασμό της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας των επιμέρους κοινωνικών ομάδων και  την συνεχή καλλιέργεια διαλόγου των συμπολιτών μεταξύ τους και με τις δημόσιες υπηρεσίες, σε επίπεδο πολιτικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και κοινωνικό.  

 

Τα δύο αυτά προγράμματα είναι: α) „Der Dialog für Demokratie und gegen Rechtsextremismus“  (Διάλογος για την Δημοκρατία και ενάντια στα ακροδεξιό εξτρεμισμό) με συμμετοχή του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και β) "Münchner Charta der Religions- und Weltanschauungsgemeinschaften" (Χάρτης των θρησκευτικών και κοσμοθεωρητικών κοινοτήτων του Μονάχου) με συμμετοχή του Αρχιμανδρίτη Πέτρου Κλιτς και του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση.

 

Αναλυτικώτερα τα προγράμματα έχουν ως εξής:

α) "Dialog für Demokratie und gegen Rechtsextremismus". (Διάλογος για την Δημοκρατία και ενάντια στα ακροδεξιό εξτρεμισμό)

O Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Dieter Reiter προσκάλεσε στις 4.3.24 στο Δημαρχείο εκπροσώπους εκκλησιών, θρησκευμάτων, πολιτείας, δήμου, ιδρυμάτων και συλλόγων Μονάχου σε μια συνάντηση με σκοπό τον διάλογο για την Δημοκρατία και ενάντια στα ακροδεξιά μορφώματα. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι δύο αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των δημοκρατικών παρατάξεων.

Μετά από διεξοδική συζήτηση τα μέλη της σύσκεψης αποδέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση του Αρχιδημάρχου για την σύνταξη της διακήρυξης "Gemeinsame Erklärung für Demokratie-gegen Rechtsextremismus" με ένα λογότυπο, και την κοινοποίησή της σε όλα τα μέσα γενικής ενημέρωσης.

Στη 2η σύσκεψη, στις 16 Απριλίου 2024 προτάθηκε, μεταξύ των άλλων, από τον Αρχιδήμαρχο και η δραστηριοποίηση των μελών της σύσκεψης και όλων των συμπολιτών Μονάχου για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 2024, με αφορμή και το φετινό ιωβηλαίο των 75 χρόνων (στις 23.5.24) του Γερμανικού Συντάγματος (Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland).

Ο Δήμος Μονάχου αναλαμβάνει μια εκστρατεία με τον τίτλο: „Die Würde des Menschen ist unantastbar. Wählen gehen für Demokratie und Menschenrechte“, με αφίσες σε δημόσιους χώρους και στα μέσα γενικής μεταφοράς, στη δημόσια τηλεόραση και στις οθόνες ενημέρωσης πληροφοριών, με σκοπό να προτρέψει του δημότες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. (Foto-1:Michael Nagy/Presseamt München)

β) " Münchner Charta der Religions- und Weltanschauungsgemeinschaften" (Χάρτης των θρησκευτικών και κοσμοθεωρητικών κοινοτήτων του Μονάχου).

Ο Δήμος Μονάχου έχει ιδρύσει  από το 2021 μια υπηρεσία με τον τίτλο Beauftragter für den interreligiösen Dialog και με σκοπό την προώθηση του διαλόγου μεταξύ του Δήμου Μονάχου και των εκκλησιών και των λοιπών θρησκευμάτων Μονάχου του Δήμου. Διόρισε ως Επιτετραμμένο του Δήμου για την υπηρεσία αυτή τον κ. Marian Offman, δημοτικό σύμβουλο από το 2002 – 2022 και επανεκλεγέντα από το 2023.

Ο κ. Offman είχε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει στις 5.10.23 σε σύσκεψη στο Δημαρχείο εκπροσώπους των εκκλησιών και θρησκευμάτων για την συζήτηση και υπογραφή μιας διακήρυξης με τον τίτλο: "Münchner Charta der Religions-und Weltanschauungsgemeinschaften" και με σκοπό την δημοσιοποίησή της στη κοινωνία του Μονάχου. (Foto-2: Michael Nagy/Presseamt München)

Ο πόλεμος όμως μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7.10.23 και η διακοπή των σχέσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Εβραϊκής Κοινότητας Μονάχου και των Μουσουλμανικών συλλόγων Μονάχου, εμπόδισε την προώθηση και υλοποίηση των θεμάτων αυτής της διακήρυξης.

Στις 17 Απριλίου 2024 έλαβε χώρα στο Δημαρχείο η 2η σύσκεψη υπό την προεδρεία του κ. Offman κατά την οποία συμφωνήθηκε ομόφωνα  από όλους (και από τους εκπροσώπους της Εβραϊκής Κοινότητας και των Μουσουλμάνων Μονάχου) να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ του Δήμου και των εκκλησιών και  των λοιπών θρησκευμάτων Μονάχου και να υπογραφεί εκ νέου η διακήρυξη " Münchner Charta der Religions- und Weltanschauungsgemeinschaften", με μια μικρή συμπλήρωση και τροποποίηση του αρχικού κειμένου της. (Foto-3: LH München)

Επισυνάπτω τα δύο κείμενα α) την  "Gemeinsame Erklärung für Demokratie-gegen Rechtsextremismus" με το λογότυπο της και β) την "Bekenntnis für einander: Münchner Charta der Religions- und Weltanschauungsgemeinschaften" για ενημέρωσή σας.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης