· 

Γερμανία: Πόσο είναι η επιπλέον σύνταξη για γονείς.

Σύμφωνα με το ταμείο συντάξεων LVA πιστώνεται για έναν από τους γονείς τα παρακάτω συντάξιμα χρόνα : 

 

2,5 χρόνια για κάθε παιδί που έχει γεννηθεί πριν από 01.01.1992

3 χρόνια για κάθε παιδί που έχει γεννηθεί μετά από 10.01.1992  

Παράδειγμα: 

Μητέρα ή πατέρας με ένα παιδί γεννημένο πριν το 1992 θα πάρει επιπλέον στη σύνταξη περίπου 90,05 € μηνιαίως (με τα δεδομένα του 2022) και συγκεκριμένα 2,5 πόντους στον υπολογισμό της σύνταξης (Rentenpunkte) 

Μητέρα ή πατέρας με ένα παιδί γεννημένο μετά το 1992 θα πάρει επιπλέον 118€ μηνιαίως . 

 

Αυτό ισχύει για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Γερμανία. 

Για παιδιά που εγκαταστάθηκαν στην Γερμανία μετά το πέμπτο έτος της ηλικίας τους δεν δικαιούται η μητέρα/πατέρας επιπλέον σύνταξη. 

 

Για παιδιά που εγκαταστάθηκαν μετά τη γεννησή τους και πριν συμπληρώσουν το 3ο έτος στην Γερμανία ο γονέας θα λάβει σύνταξη αναλογικά από το χρόνο που ήρθε έως το 3ο έτος.

Παράδειγμα: Ενα παιδί γεννήθηκε στην Ελλάδα και ήρθε το πρώτο του έτος στην Γερμανία. Η μητέρα θα λάβει συντάξιμα έτη για δυο έτη δηλ. για τα έτη 1 έως 3 του παιδιού.

 

Οι μητέρες που έχουν ήδη συμπληρώσει το έντυπο V800 πριν την νέα νομοθεσία δεν χρεάζεται να καταθέσουν αίτηση καθώς η προσαρμογή γίνεται αυτόματα .

 

Εκτός και αν   

α) Δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή της στην Γερμανία, οπότε πρέπει να συμπληρώσει το έντυπο V800 

β) έχει γίνει κάποιο λάθος

Επίσης όσον αφορά ένα άλλο ερώτημα που έχει τεθεί στο ΔΟΡΥΦΟΡΟ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε Γερμανούς, Ευρωπαίους ή Πολίτες εντός Σένγκεν. Για όλους ισχύουν ακριβώς τα ίδια.