· 

Νώντας – ένας χρόνος

Toυ Γιώργου Παππά με αφρομή το μνημόσυνο συγγενών και φίλων για τον έναν χρόνο από το θάνατο του Νώντα Λιότσου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 04.02.2023 

 

2023-01-30

Πέρασε ένας χρόνος που ο Νώντας Λιότσος έφυγε για το ταξίδι χωρίς επιστροφή. Έφυγε νωρίς, σε ηλικία 76 ετών, μετά από μία μάχη άνιση, την οποία δεν θα μπορούσε να κερδίσει. 

Γεννημένος στο Δρυμό Αιτωλοακαρνανίας, ο Νώντας Λιότσος, τελευταίο από τα ... παιδιά της οικογένειας, ήρθε στη Γερμανία σε ηλικία 21ός ετών, με πρώτο σταθμό τη Siemens στο Traunstein. Στη συνέχεια ήρθε στο Μόναχο εργάστηκε ως τυπογράφος σε διάφορες επιχειρήσεις, έγινε από τους γνωστότερους Έλληνες τυπογράφους του Μονάχου. 

Ο  Νώντας Λιότσος ήταν από τους αφανείς ήρωες της αντίστασης κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Προσέφερε τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του για την εκτύπωση της αντιστασιακής εφημερίδας «Ο ΑΓΩΝΑΣ», που εξέδιδε στη διάρκεια της δικτατορίας η αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ και κυκλοφορούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη και φιλοξένησε στο Μόναχο προσωπικότητες της αντίστασης, όπως ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης. 

Εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης του αφαιρέθηκε το ελληνικό διαβατήριο και παρέμεινε με άσυλο στη Γερμανία. 

Κα στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν ενεργό μέλος της ελληνικής παροικίας στο Μόναχο.

Μετά την συνταξιοδότησή του επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά διατήρησε τη στενή του σχέση που είχε πάντα με το Μόναχο.  

Το μνημόσυνο συγγενών και φίλων για τον έναν χρόνο από το θάνατο του Νώντα Λιότσου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 04.02.2023 μετά τον Εσπερινό 18:30 στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου.