· 

Ταξίδι στο χρόνο: Odeonsplatz

Μια υπέροχη λήψη της Odeonsplatz από το 1855!

 

Μόναχο, ταξίδι στο χρόνο. Επιμέλεια Βασίλης Καραμαγκιόλης

 

Τότε που το Μόναχο αριθμούσε μόλις 90.000 κατοίκους

Αριστερά βρίσκεται το Café Tambosi, το πρώτο καφενείο στο Μόναχο το οποίο άνοιξε το 1775 ο Sardi. Ήταν ο πρώτος που πήρε άδεια να σερβίρει καφέ σοκολάτα και λεμονάδα στο  Hofgarten. O σοκολατοποιός Luigi Tambosi από το Τρέντο το 1810 ήταν ο επόμενος ο οποίος και το έκανε γνωστό και το όνομά του παραμένει μέχρι και σήμερα. 

 

Δεξιά, πλαισιωμένη από την Residenzstrasse και την Theatinerstrasse: η Feldherrnhalle, η οποία χτίστηκε εδώ μόλις 11 χρόνια νωρίτερα σύμφωνα με σχέδια του Friedrich von Gärtner. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του βασιλιά Λουδοβίκου Α', η "Loggia dei Lanzi" στη Φλωρεντία χρησίμευσε ως αρχιτεκτονικό πρότυπο. Το Μνημείο του Βαυαρικού Στρατού, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της αίθουσας, ανεγέρθηκε μόλις το 1892 (σχέδιο του Ferdinand von Miller). Τα δύο βαυαρικά λιοντάρια αριστερά και δεξιά της σκάλας προστέθηκαν μόλις το 1906. Η Feldherrnhalle χτίστηκε στη θέση του πανδοχείου "Bauerngirgl", του τελευταίου κτιρίου πριν από το Schwabinger Tor (το Schwabinger Tor κατεδαφίστηκε το 1817 για την κατασκευή της Odeonsplatz-Ludwigstraße). Πίσω από το Feldherrnhalle, προεξέχει ακόμη η κορυφή του παλιού ναού του Αγίου Πέτρου.

 

Πιο δεξιά βρίσκεται η εκκλησία Theatine του 1675 (η οποία στην πραγματικότητα ονομάζεται St Kajetan και Adelheid). Μπροστά της βρίσκονται οι πολυκατοικίες και τα εμπορικά κτίρια στην Odeonsplatz 1 και 2.

 

Δεξιά σε πρώτο πλάνο διακρίνονται ακόμη τα μνημεία των συνθετών Christoph Willibald Gluck και Orlando di Lasso. Τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στην Promenadeplatz το 1860 λόγω της ανέγερσης του μνημείου του Ludwig I.

Σε όλες τις φωτογραφίες της τότε εποχής δεν βλέπουμε κόσμο. Ο κόσμος ήταν σίγουρα εκεί, αλλά εκείνη την εποχή μια φωτογραφία έπρεπε να τραβηχτεί με πολύ μεγάλο χρόνο. Για παράδειγμα για να φωτογραφηθεί ένα κτίριο χρειαζόταν ένα ολόκληρο πρωινό. Αν ο καιρός ήταν μουντός η φωτογράφιση δεν γινόταν.  Ως εκ τούτου, φαίνονται μόνο τα αντικείμενα που ήταν ακίνητα, όπως οι άμαξες. Όλα όσα κινούνταν ήταν θολά στη φωτογραφία και έχουν ρετουσαριστεί.