· 

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Με αφορμή την πρόσκαιρη ασθένεια του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Νούλα, προἲσταμένου της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονος στην πόλη Augsburg της Βαυαρίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος έδωσε εντολή και ευλογία να αναλάβουν ιερείς άλλων ενοριών την τέλεση των ιερών ακολουθιών του Πάσχα στις πόλεις της Ενορίας αυτής , ώστε να μη στερηθούν οι ορθόδοξοι Έλληνες της περιοχής τη λατρευτική συμμετοχή τους στο Πάθος και στην Ανάσταση του Χριστού.

 

Όλες οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα τελέστηκεν κανονικά τόσο στο Augsburg, όσο και στις άλλες πόλεις της Ενορίας αυτής με την θυσιαστική προσφορά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αργυρουπόλεως κ. Αμβροσίου και την εκ περιτροπής συμμετοχή των κληρικών των ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτη π. Πέτρου Κλιτς, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση, Πρωτοπρεσβυτέρου Πλούταρχου Κωσταντινίδη, και των πρεσβυτέρων π. Ιωάννη Βεργέτη (Στουτγκάρδη), π. Δημητρίου Χωνευτίδη (Έσσλινγκεν) και π. Παναγιώτη Τσαουσίδη (Bietigheim-Bissingen).

 

Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ σε δύο γεγονότα που τα έζησα αυτοπροσώπως ως ιερουργός των ακολουθιών της Μ. Παρασκευής και της Ανάστασης τις πόλεις Kaufbeuren και Augsburg και που αποδεικνύουν την άριστη ποιμαντική και εκκλησιαστική διακονία και εργασία του από ετών εφημερίου της Ενορίας, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Νούλα.

 

Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και οι Κυρίες της Διακονίας στέκονται ολοπρόθυμα και θυσιαστικά στο πλευρό του π. Χρήστου Νούλα, διαθέτουν ώρες εθελοντικής εργασίας  και αποτελούν παράδειγμα θαυμάσιας οργάνωσης μιας Ορθόδοξης Ενορίας στη Διασπορά.

 

Στη πόλη Κaufbeuren όπου ζουν περίπου 250 Έλληνες μια ομάδα γυναικών και ανδρών στόλισαν την Μεγάλη Παρασκευή ωραιότατα τον Επιτάφιο. Για λόγους όμως πρακτικούς δεν έλαβε χώρα περιφορά του Επιταφίου.

 

Το Μέγα Σάββατο στην τελετή της Ανάστασης παρευρέθη και η Δήμαρχος της πόλης Kaufbeuren κ. Dr. Erika Rössler. Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Μαλαμούσης καλοσώρισε  ένθερμα την κ. Δήμαρχο και σημείωσε ότι η παρουσία της αποτελεί ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς των Ελλήνων στη πόλη αυτή. Της επέδωσε μια λαμπάδα με το άγιο  Φως και ένα κόκκινο αυγό και ακολούθως προσκάλεσε την κ. Δήμαρχο να "τσουγκρίσουν" μαζί τα κόκκινα αυγά. Νικήτρια στο έθιμο αυτό αναδείχθηκε η κ. Δήμαρχος.

 

Στην προσλαλιά της η κ. Δήμαρχος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Δήμου και της πόλης Kaufbeuren, ως επίσης και του Αρχιδημάρχου της πόλης κ. Stefan Bosse, και επήνεσε τους συμπατριώτες μας για τη συμβολή τους στην αρμονική συμβίωση λαών και πολιτισμών. Επίσης ανέφερε ότι την λαμπάδα με το άγιο Φως θα την τοποθετήσει στο γραφείο της και θα την ανάβει τακτικά, ως δείγμα συμμετοχής της στα ελληνορθόδοξα  ήθη και έθιμα.

 

Την κ. Δήμαρχο συνόδευσε στο ναό η κ. Μαρία Κρανιώτου, η οποία εκπροσωπεί τον ελληνισμό της πόλης στο "Συμβούλιο για Πολλαπλότητα και Ανοικτή Κοινωνία" του Δήμου Kaufbeuren. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Kaufbeuren κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος μαζί με τον κ. Μανώλη Ταγάρη και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της Κοινότητας βοήθησαν ολοπρόθυμα με προσωπική εργασία στην οργάνωση και τέλεση των ιερών Ακολουθιών.

 

Στην πόλη Augsburg οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και οι Κυρίες της Διακονίας οργάνωσαν τα πάντα με άριστο τρόπο, σύμφωνα με τις οδηγίες του απόντος, λόγω ασθενείας, εφημερίου π. Χρήστου Νούλα και με περισσή σύμπνοια, συνεργασία και εκκλησιαστικό φρόνημα. Ο πλουσιοπάροχα με πολύχρωνα άνθη στολισμένος Επιτάφιος, η άριστα συντονισμένη γυνακεία χορωδία που έψαλλε θαυμάσια τα Εγκώμια, τα μικρά παιδιά που έρραναν με λουλούδια τον Επιτάφιο και  η οργανωμένη περιφορά του Επιταφίου στις πέριξ του Ναού οδούς, συγκίνησαν ιδιαίτερα τους ελληνορθόδοξους πιστούς, που έζησαν επιτέλους εφέτος ένα ευλογημένο Πάσχα χωρίς περιορισμούς, λόγω κορωνοἲού.

 

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον 94 ετών Πρωτοπρεσβύτερο π. Πλούταρχο Κωσταντινίδη (Μόναχο) ο οποίος  με την θαυμάσια βυζαντινή μελωδία και στεντόρια φωνή του ελάμπρυνε τις ακολουθίες στις δύο αυτές πόλεις, όπως επίσης και στον Ψάλτη  κ. Ανδρέα Υφαντή και τους συνεργάτες του στο ιερό Αναλόγιο.

 

Ευχόμαστε στον π. Χρήστο Νούλα γρήγορη ανάρρωση και τον συγχαίρουμε και πάλι για την άριστη οργάνωση της Ενορίας του και για τον ιεραποστολικό του ζήλο για το καλό των αποδήμων Ελλήνων τόσο στην ιστορική πόλη Augsburg, όσο  και στις πόλεις Ulm, Kaufbeuren, Ehingen  και Giengen.

 

Με πασχάλιες ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

 

Φωτογραφίες:

 

Kaufbeuren Ανάσταση: (από αριστερά) Δήμαρχος κ. Dr. Erika Rössler, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος Πλούταρχος Κωσταντινίδης.

 

(Φωτο: Μαρία Κρανιώτου)

 

Augsburg Μεγάλη Παρασκευή: Φωτογραφίες: Κατερίνα Κύρου και Ανδρέας Υφαντής.