· 

Παρουσίαση του βιβλίου “Γκιακ”

Παρουσίαση του βιβλίου “Γκιακ” και συζήτηση με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο και τον μεταφραστή Θανάση Τσίγκα (στα ελληνικά και στα γερμανικά) πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, σε αίθουσα του Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου.

 

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνεργασία του Ιδρύματος Παλλάδιον και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου LMU του Μονάχου.

“Γκια”, η εκδίκηση του αίματος. Αφηγήσεις Βετεράνων του Ελληνοτουρκικού Πολέμου (1919-1922). Μια προσπάθεια κατανόησης της “Μικρασιατικής Καταστροφής”. Το βιβλίο Γκιακ προκάλεσε αίσθηση στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο και στην ελληνική κοινωνία στα τέλη του 2014 σημειώνοντας συγχρόνως και μια συγκλονιστική εμπορική επιτυχία, με πάνω από 45.000 πωλήσεις.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, ανήκει στους πιο ενδιαφέροντες και πολλά υποσχόμενους Έλληνες συγγραφείς της εποχής μας.

 

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922), το βιβλίο κυκλοφορεί τώρα και στα γερμανικά.

Στις εννέα ιστορίες του, Έλληνες βετεράνοι αφηγούνται με ωμή προφορικότητα τις βαρβαρότητες που διέπραξαν ή που παρακολούθησαν, τις επιπτώσεις τους και την προσπάθειά τους να επιστρέψουν σε μια κανονική καθημερινότητα.

Η γοητεία του βιβλίου οφείλεται, εκτός από τα Αρβανίτικα και τον κώδικα του Γκιακ, και στην αμείλικτη ειλικρίνειά του για τις εμπειρίες του ελληνοτουρκικού πολέμου– άλλωστε η “Μικρασιατική Καταστροφή” αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τραύματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο, παρουσία και του μεταφραστή στη γερμανική γλώσσα Αθανασίου Τσίγκα, ενώ ακολούθησε κέρασμα στους χώρους του Ινστιτούτου.