· 

Στο Παρίσι οι μαρτυρίες των ελλήνων εργαζομένων μεταναστών της BMW

Στο Παρίσι ταξίδεψαν οι μαρτυρίες των ελλήνων εργαζομένων μεταναστών της BMW

 

Σε εκδήλωση στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς (Bibliothèque Universitaire des Langues et Civilisations -ΒULAC ) στο Παρίσι συμμετείχε ο "Δορυφόρος".

 

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη σε έρευνα της βιβλιοθήκης όσον αφορά την εργατική μετανάστευση, την καταγραφή της μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, μέσω της λογοτεχνίας, της προφορικής ιστορίας, του Τύπου και των ΜΜΕ.

Στο πάνελ συμμετείχαν :

 

  • Η Mariéva Chalvin (BULAC)
  • Ο Timour Muhidine (Inalco) - συγγραφέας καθηγητής λογοτεχνίας που ζει στη Γαλλία με καταγωγή από το Κουβέιτ
  • Nicolas Pitsos (Inalco, BULAC) - καθηγητής ιστορίας
  • Kostas Tatsis (ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ)

Το ενδιαφέρον του κοινού όσον αφορά στην εργατική μετανάστευση στην Γερμανία επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο των εργατικών συνδικάτων στην μετανάστευση, στο ρόλο της εκπαίδευσης, στις σχέσεις ανάμεσα σε μετανάστες από διαφορετικές εθνότητες .

 

Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση - διάλογος που απέδειξε ότι η εργατική μετανάστευση έχει τα ίδια κεντρικά χαρακτηριστικά και τις ίδιες εμπειρίες βέβαια προσαρμοσμένες στις εποχές. Αλλωστε ο τίτλος της εκδήλωσης περιείχε στα γερμανικά την λέξη GASTARBEITER μια λέξη που όπως μας ανέφερε ο  Nicolas Pitsos είναι η μοναδική που μπορεί να αποτυπώσει σωστά την έννοια που θέλει να αποδώσει.