Τα συμπεράσματα μιας μεγάλης εκδήλωσης στο Μόναχο

 

Σχόλιο ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Η Paulaner γέμισε χθες ασφυκτικά. Μέχρι και τραπέζια στο διάδρομο έπρεπε να τοποθετήσουν οι διοργανωτές για να ικανοποιήσουν την μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων στην 55η ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου. 

Περισσότερα από 1.600 άτομα βρέθηκαν στην αίθουσα και αρκετά δεν μπόρεσαν να μπουν καθώς για λόγους ασφαλείας δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται μέσα στο χώρο.

 

Ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα από αυτήν την μεγάλη εκδήλωση αλλά και τα ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από τα συμπεράσματα.

 

1. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο σύλλογος Ποντίων στο Μόναχο είχε τόσο πολύ κόσμο στην ετήσια εκδήλωσή του που εδώ και 55 χρόνια διοργανώνει στις αρχές του κάθε έτους. Ήταν όμως η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του συλλόγου (και γενικά ελληνικού συλλόγου) μετά από 2 χρόνια.

Τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα ο Ελληνισμός ανταποκρίθηκε θετικά (και μαζικά) στο προσκλητήριο του ΔΣ και του Συλλόγου. Άρα (μετά και τις πετυχημένες εκδηλώσεις του συλλόγου Ελασσονιτών - στα δικά του μεγέθη εκδηλώσεων - και της εκδήλωσης στο πλαίσιο της δράσης αλληλεγγύης των συλλόγων και φορέων 2022) μπορούμε να καταλήξουμε στο πρώτο κεντρικό συμπέρασμα.

Οι εκδηλώσεις, κυρίως των εορτών των Χριστουγέννων, παραμένουν δημοφιλείς γιορτές για τους Έλληνες και δεν φαίνεται η ,,συνήθεια,, της συμμετοχής να άλλαξε και ας προ υπήρξε δυο χρόνια κενό λόγω του κορονοϊού. 

 

2. Ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου είναι από τους καλύτερα οργανωμένους συλλόγους και η οργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης αποτελεί μια ,,εύκολη,, υπόθεση ακόμη και αν πέρασαν δυο χρόνια από την τελευταία εκδήλωση.  Η ,,εύκολη,, υπόθεση ενισχύεται όμως και από το γεγονός ότι η εκδήλωση έχει καθιερωθεί. 

Άρα το δεύτερο κεντρικό συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι ότι " κάποιες κεντρικές δράσεις έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση διασκέδασης του Έλληνα του Μονάχου και πολύ δύσκολα θα ακυρωθούν στην πράξη".

 

3. Η σύνθεση του Ελληνισμού τα τελευταία 12-13 χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά. Στο Μόναχο ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί λίγα χρόνια στο Μόναχο, άρα δεν έχει ταυτιστεί με τις κεντρικές εκδηλώσεις όπως π.χ. τη χθεσινή ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου που έχει 55 χρόνια ιστορία. Κι όμως η εκδήλωση ήταν γεμάτη όπως πριν 10 και 20 χρόνια. (Ακόμη και στην Löwenbräukeller θα γέμιζε χθες ασφυκτικά. ( Η Löwenbräukeller  έχει αίθουσα με μεγαλύτερη χωρητικότητα και παλιότερα ο σύλλογος Ποντίων πραγματοποιούσε εκεί τις εκδηλώσεις του. Σήμερα η αίθουσα βρίσκεται σε ανακαίνιση ).

 

Άρα το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι οι εκδηλώσεις τέτοιου είδους δεν έχουν χάσει την αίγλη τους και δεν αφήνουν αδιάφορους και τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στο Μόναχο την τελευταία δεκαετία.

 

Αν όμως αυτά είναι τα τρία πρώτα συμπεράσματα λίγες ώρες μετά την μεγάλη εκδήλωση του συλλόγου Ποντίων, υπάρχουν και αρκετά ερωτήματα που αποτελούν θέματα προβληματισμού.

 

Το επισημάναμε και στον απολογισμό του Ελληνισμού της Γερμανίας 2022. 

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι Έλληνες θέλουν μεν να υπάρχουν συλλογικότητες, συμμετέχουν σε κεντρικές δράσεις τους αλλά δεν θέλουν να γίνουν μέλη και πολύ περισσότερο δεν θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή τους (π.χ. στα Δ.Σ.) ;

 

Πολλοί είναι πλέον οι σύλλογοι που αδυνατούν να συμπληρώσουν ένα ψηφοδέλτιο για ΔΣ με υποψήφιους. 

 

Δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος για συμμετοχή; Και αυτό γιατί, συγκριτικά με το παρελθόν, η καθημερινότητά μας είναι τελείως διαφορετική και πιο απαιτητική από προηγούμενες δεκαετίες ; 

 

Έχει "μεταφερθεί" στον κόσμο η αίσθηση ότι οι απαιτήσεις για να είσαι μέλος σ ένα ΔΣ έχει μεγάλο κόστος σε χρόνο και πολλές υποχρεώσεις ; Κάτι που τον κάνει διστακτικό στη συμμετοχή ;

 

Αλλά ακόμη και αν δεν θέλει να συμμετέχει ενεργά.

Τι είναι αυτό που τον κρατάει σε απόσταση από το να γίνει απλά μέλος που θα συμμετέχει οικονομικά και θα στηρίζει την όποια συλλογικότητα ;

Το ύψος της συνδρομής δεν μπορεί (;) να είναι ο λόγος καθώς οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν ετήσια συνδρομή όσο τουλάχιστον έχουν γερμανικοί σύλλογοι μηνιαία.

 

Είχε πει κάποτε εκπρόσωπος του Δήμου Μονάχου στην Ελληνική Κοινότητα Μονάχου σε διαδικασία ελέγχου των οικονομικών. ,, Καλά πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε μια μεγάλη Ελληνική Κοινότητα με συνδρομή 10 και 12 γερμανικά μάρκα το χρόνο ; 

 

Είναι η δυσκολία των ΔΣ να μεταφέρουν πλατιά στην κοινωνία το τι είναι ο σύλλογος και το πως μπορούν να προσφέρουν με τη συμμετοχή τους ;

 

Είναι η εσφαλμένη εντύπωση που έχουν οι ελληνικοί σύλλογοι και γενικότερα η κοινωνία ότι εθελοντισμός σημαίνει και πρέπει να πληρώνεις από την τσέπη σου ;

 

Είναι οι δράσεις των συλλόγων περιορισμένες και μόνο σε συγκεκριμένη κατεύθυνση (π.χ. χορευτικά) που αφήνει αδιάφορο το υποψήφιο μέλος.

Αλλά αν υπάρχουν ελληνικοί σύλλογοι στο Μόναχο με πολλαπλό πλαίσιο δράσεων σίγουρα σ αυτούς ανήκει και ο σύλλογος Ποντίων. Μέχρι σε  έκδοση τσελεμεντέ με ποντιακά εδέσματα έχει προχωρήσει πριν λίγα χρόνια το ΔΣ.

 

Μήπως εν τέλη η κοινωνία λειτουργεί "εγωιστικά" απέναντι στους συλλόγους και τους αντιμετωπίζει ως μιας χρήσεως διασκέδαση αδιαφορώντας για το μέλλον τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες που έχουν ;

 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς με αφορμή την χθεσινή μεγάλη εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου.

 

Αυτό όμως που είναι αρχικά το μεγάλο συμπέρασμα είναι η μεγάλη επιτυχία του ΔΣ και όλων όσων συμμετείχαν στην οργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης. 

 

Που όχι μόνο είχε πολύ μαζική προσέλευση αλλά ήταν κατά γενική ομολογία πάρα πολύ καλά οργανωμένη σε όλες της τις λεπτομέρειες.