Ψήφος αποδήμων: Πόσοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους

Πολύ μικρός είναι ο αριθμός όσων έχουν ήδη εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν στις ερχόμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των αποδήμων Ελλήνων με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό που γράφτηκαν στους καταλόγους είναι περίπου 2.400. Επιπλέον 600 περίπου αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία επανεξάτασης ή έχουν απορριφθεί. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών για κάθε αίτηση που δεν καταχωρείται μπορεί να υποβληθεί ένσταση.

 

Ποιοι οι λόγοι της μικρής συμμετοχής ;

Σίγουρα ένας από τους λόγους που ο αριθμός είναι μικρός οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ,,προεκλογικό κλίμα,, Οι εκλογές είναι χρονικά μακριά και όπως και στη διαδικασία των ευρωεκλογών οι περισσότερες εγγραφές γίνονται συνήθως λίγο πριν την εκπνοή της ημερομηνίας λήξης. 

 

Ενας δεύτερος και ουσιαστικός λόγος είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος έτσι όπως ψηφίστηκε απευθύνεται κυρίως στους απόδημους της τελευταίας δεκαετίας (δημοσιονομική κρίση). Η συγκεκριμένη κατηγορία Ελλήνων δεν δείχνει όμως να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Τρίτος και επίσης βασικός λόγος είναι ότι ο νόμος μπερδεύει σε πολλά του σημεία. Από την μια βάζει τον περιορισμό της 35ετίας (λιγότερα από 35 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό) και ταυτόχρονα όμως θέτει επιπλέον προϋποθέσεις όπως να έχεις ζήσει δυο χρόνια (μέσα στην 35ετία στην Ελλάδα) και να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο έτος).

 

Με τον τρόπο αυτό αποκλείει την 1η γενιά της μετανάστευσης, δυσκολεύει κατά πολύ τα παιδιά της 1ης γενιάς και κατ επέκταση και της 3ης γενιάς και απευθύνεται σε όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν κα καταθέτουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.

 

Με τα παραπάνω δεδομένα η μικρή συμμετοχή στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι μόνο ένα στιγμιαίο φαινόμενο  αλλά θα διατηρηθεί και στο μέλλον. Μπορεί να αυξηθεί μεν όταν θα φθάσουμε χρονικά κοντά στις εθνικές εκλογές αλλά η αύξηση θα είναι μικρή και η εκτίμησή μας είναι ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν οι 15 - 20.000 εγγραφές. 

 

Αλλωστε και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η Γερμανία και η Ευρώπη δείχνει να έχει την συντριπτική συμμετοχή και οι ,,φόβοι,, ότι θα έχουμε αρθρόα συμμετοχή των ,,ελληνοαμερικάνων της 3ης και 4ης γενιάς που θα αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα (που ήταν κυρίαρχο στοιχείο διαφόρων κομμάτων για να γίνει ο νόμος αυστηρός όπως είναι σήμερα) φαίνεται να ήταν ένα στοιχείο που δεν στηριζόταν σε πραγματικά δεδομένα.

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ