· 

Ο Rinderspacher στο ΔΟΡΥΦΟΡΟ για τις Βαυαρικές εκλογές

Rinderspacher, Markus, ο Βουλευτής του SPD στο βαυαρικό κοινοβούλιο και ένας εκ των αντιπροέδρων σε μια ενημερωτική συνέντευξη στον ΔΟΡΥΦΟΡΟ για τις κρατιδιακές και περιφερειακές εκλογές στην Βαυαρία στις 8 Οκτωβρίου

 

Κύριε Rinderspacher, τι ακριβώς είναι το περιφερειακό κοινοβούλιο (Bezirkstag); Δώστε μας δύο ή τρία παραδείγματα ώστε οι αναγνώστες μας να κατανοήσουν πρακτικά τα καθήκοντα αυτού του οργάνου που βρίσκεται μεταξύ των δήμων/κοινοτήτων και του κρατικού κοινοβουλίου...

 

Για παράδειγμα, το Bezirkstag είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία σε διάφορες καταστάσεις της ζωής. Χρηματοδοτεί επίσης προγράμματα βοήθειας για τη φροντίδα σε οίκους ευγηρίας. Η περιφέρεια διαχειρίζεται ψυχιατρικές κλινικές όπως αυτή στο Haar. Το περιφερειακό κοινοβούλιο ασχολείται επίσης με την προώθηση του πολιτισμού και τη διατήρηση της τοπικής ιστορίας.

 

Αυτό που επίσης δεν είναι απολύτως σαφές είναι το εκλογικό σύστημα για το Bezirkstag, καθώς σε αυτές τις εκλογές, σε αντίθεση με τις εκλογές για τη Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), μετράνε τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ψήφος (δηλαδή ο υποψήφιος και η λίστα του κόμματος).

 

Ναι, αυτό είναι σημαντικό. Υπάρχουν δύο ψήφοι τόσο για το βαυαρικό κοιοβούλιο (Landtag) όσο και για το Bezirkstag (περιφερειακό). Οι πρώτες ψήφοι δίνονται σε ένα μικρότερο ψηφοδέλτιο για τους τοπικούς υποψηφίους, οι δεύτερες ψήφοι δίνονται σε ένα μεγάλο ψηφοδέλτιο. Όλες οι ψήφοι περιλαμβάνονται στο σύνολο.

 

Μεγάλοι δήμοι όπως η πόλη του Μονάχου ή η πόλη της Νυρεμβέργης έχουν εκπροσώπους στο περιφερειακό κοινοβούλιο;

 

Ναι, η πόλη του Μονάχου ανήκει στην Άνω Βαυαρία. Έτσι, οι κάτοικοι του Μονάχου, όπως και οι κάτοικοι του Ebersberg, του Ottobrunn ή του Berchtesgaden, ψηφίζουν για το περιφερειακό κοινοβούλιο της Άνω Βαυαρίας, ενώ για τους κατοίκους της Νυρεμβέργης υπάρχει το περιφερειακό κοινοβούλιο της Μέσης Φραγκονίας. Υπάρχουν επτά περιφέρειες στη Βαυαρία, επομένως υπάρχουν και επτά περιφερειακά κοινοβούλια.

 

Πιστεύετε ότι το θέμα του Hubert Aiwanger θα μπορούσε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

 

Το θέμα αυτό ανακατεύει την τράπουλα στις εκλογές. Σε πολλές περιοχές, οι άνθρωποι αντιδρούν στις υπεκφυγές και την έλλειψη μεταμέλειας του Aiwanger με απόλυτη απόρριψη. Αλλού όμως έχει προκαλέσει κινητοποίηση στους υποστηρικτές του Aiwanger κυρίως από την άκρα δεξιά κυρίως για το γεγονός ότι ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα, κάτι που δεν είναι. Ελπίζω σε μεγάλη  συμμετοχή όλων εκείνων για τους οποίους η πολιτική κουλτούρα και η πολιτική υγεία είναι σημαντικές.

 

Ποια είναι η πρόβλεψή σας; Θα σχηματίσουν ξανά κυβέρνηση το CSU και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι;

 

Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό εμπιστοσύνης. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουν μόνο οι ψηφοφόροι. Κάθε ψήφος μετράει. Η δημοκρατία ευδοκιμεί στην αλλαγή. Όσοι είναι υπέρ των αξιοπρεπών μισθών, των δωρεάν παιδικών σταθμών, των καλύτερων σχολείων, της προσιτής στέγασης και της καλής περίθαλψης θα βρουν τα κεντρικά σημεία του προγράμματός μας στο πρόγραμμα του SPD.