· 

Β. Τριάρχη: Αποχαιρετισμός του Σάκη Κωνσταντάτου

Σήμερα ήρθε η ώρα να σε αποχαιρετήσουμε για πάντα, αγαπητέ μας Σάκη, όλοι εμείς, η οικογένειά σου, οι φίλοι σου, οι συνάδελφοί σου, οι μαθητές σου και οι συνοδοιπόροι σου.

 

Όλοι εμείς που ζήσαμε από κοντά τη δύναμη της ψυχής σου, που γνωρίσαμε και δεχθήκαμε την αγάπη σου και σε συντροφεύσαμε στους αγώνες που έδινες σχεδόν καθημερινά για τον Ελληνισμό της Βαυαρίας, είτε ως εκπαιδευτικός και Διευθυντής του 1ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νυρεμβέργης είτε ως πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης. Ήσουν πάντα κοντά στους μαθητές σου, έτοιμος να τους προσφέρεις ό,τι αυτοί χρειάζονταν. Ήξερες να στηρίζεις με κατανόηση τους συναδέλφους σου σε όποιες δυσκολίες αντιμετώπιζαν. Είχες την ικανότητα να βρίσκεις λύσεις στα πολύπλευρα προβλήματα της σχολικής καθημερινότητας.

 

Πριν φύγεις από κοντά μας θέλω να σου εκφράσω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλα όσα πρόσφερες ακούραστα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Όπως μου είπες κάποτε, είσαι συνδεδεμένος με τα Ελληνικά Σχολεία ήδη από τη γέννησή σου. Γιατί τη χρονιά που εσύ ήρθες στον κόσμο, ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στη Νυρεμβέργη. Φοίτησες στα Ελληνικά Σχολεία και εργάστηκες σε αυτά δεκαετίες ολόκληρες. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ήσουν ο αγαπημένος δάσκαλος εκατοντάδων μαθητών. Σε όλους μας είναι γνωστό ότι συνεργαζόσουν άψογα με τους συναδέλφους σου και με τους γονείς των μαθητών σου.

 

Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι η σημαντική συμβολή σου στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος των Ελληνικών Σχολείων της Βαυαρίας. Επέδειξες ιδιαίτερη ετοιμότητα για τη στήριξη κάθε διαδικασίας αναπροσαρμογής των προγραμμάτων τόσο στην εισαγωγή της μεσαίας κατεύθυνσης στις γυμνασιακές τάξεις (MSA), όσο και στη μετεξέλιξη των Ελληνικών Σχολείων σε δίγλωσσα. Συνέβαλες στη συγγραφή νέων αναλυτικών προγραμμάτων και συμμετείχες ως επιμορφωτής για την εφαρμογή αυτών στα σχολεία. Δεν λογάριασες χρόνο και κόπο. Ερχόσουν μαζί με τους συναδέλφους σου από τη Νυρεμβέργη σε κάθε ελληνοβαυαρική σύσκεψη που γινόταν στο Μόναχο ή στην Ακαδημία Ντίλλιγκεν αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την οικονομική επιβάρυνση, που κάθε φορά ο ίδιος αναλάμβανες. Στόχος σου ήταν πάντα να κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να δοθεί ένα καλύτερο μέλλον στα Ελληνόπουλα της Βαυαρίας.

 

Σήμερα στεκόμαστε μπροστά σου ευγνώμονες που είχαμε τη χαρά και την τιμή να σε γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί σου. Θα σε κρατήσουμε στην καρδιά μας για πάντα έτσι όπως σε ζήσαμε: απλό, δυνατό και ειλικρινή.

 

Καλό σου ταξίδι

Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann

πρ. σύμβουλος του Βαυαρικού Ινστιτούτου για Σχολική Ποιότητα και Εκπαιδευτική Έρευνα

 

πρ. καθηγήτρια της Ακαδημίας για Επιμόρφωση και Μετεκπαίδευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης Ντίλλιγκεν