· 

Scheidplatz

ΜΟΝΑΧΟ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Επιμέλεια Βασίλης Καραμαγκιόλης

 

Μιά μικρή πλατεία στο δημοτικό διαμέρισμα Schwabing-West επί της Belgradstrasse. Ονομάστηκε έτσι το 1959 προς τιμή του  Karl Friedrich Scheid.

Γεννημένος το 1906, Ιατρός στο Νευρολογικό Σταθμό του νοσοκομείου του Schwabing. Διαπραγματεύτηκε  την περίοδο του βομβαρδισμού του Μονάχου ως εναλλακτικό νοσοκομείο  του Tegernsee. Λίγο πριν τα συμμαχικά στρατεύματα μπουν στο Μόναχο (Αμερικάνοι) και συγκεκριμένα  στις 4 Μαΐου 1945  πυροβολήθηκε πισώπλατα από στρατιώτη των Ες Ες. 

 

Scheidplatz και Ελληνισμός 

Για την παροικία του Μονάχου όμως έχει άλλη σημασία και βαρύτητα, μιάς και από εκεί ξεκινούσαν παλαιότερα τα πιό μεγάλα όνειρα,  καρδιοχτύπια, οι μεγάλοι έρωτες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το 1ο  Γυμνάσιο που στεγαζόταν στο Willy- Graf- Schule  από 1977/78  μέχρι και το 1992/93  (Borschtallee 26) έδωσε άλλη νότα στην μικρή πλατεία και  όσα χρόνια έμεινε εκεί  έσφιζε από ζωή τόσο η πλατεία όσο και ο ομώνυμος σταθμός του Μετρό “Scheidplatz“ που τελούσε  καθημερινώς υπό “ελληνική κατάληψη“. Μπορεί βέβαια το Γυμνάσιο να μεταστεγάστηκε το 1993 , όμως η αγάπη των Ελλήνων του Μονάχου για την συγκεκριμένη πλατεία παραμένει η ίδια.

 

Borschtallee: Πήρε το όνομά της απο τον Wilhelm-Georg Borscht (1857-1943) ο οποίος εξετέλεσε διεθυντής της βασιλικής μυστικής υπηρεσίας, νομικος σύμβουλος και  από το 1907 και γα 12 χρόνια Δήμαρχος της πόλης του Μονάχου.