· 

Μόναχο: Ταξίδι στο χρόνο. Karlsplatz/ Stachus

Επιμέλεια: Βασίλης Καραμαγκιόλης

Πηγή: Αρχείο Μονάχου

 

Karlsplatz

Λέγεται ότι υπάρχουν κάτοικοι του Μονάχου που δεν γνωρίζουν ότι η Karlsplatz και το Stachus είναι ένα και το αυτό, αν και οι περισσότεροι οδηγοί τραμ ανακοινώνουν ως στάση "Karlsplatz-Stachus" για να προσθέσουν την περίεργη λέξη "Karlsplatz" ταυτόχρονα με τη μετάφραση στον γνωστό όρο. «Πάτα και λίγο Στάχους», θα πει κάποιος  όταν κάποιος άλλος του πατάει το πόδι μέσα στο τραμ. (Σε αυτό το διστηλο μεταφέρουμε την ερμηνεία αυτού του χαρακτηρισμού. Η άποψη ότι το Stachus ονομάζεται Stachus επειδή κάποτε βρισκόταν εδώ το πολυκατάστημα Horn διαψεύδεται). Η Karlsplatz δεν μπορεί ακόμη να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση το κέντρο και η καρδιά της βαυαρικής πρωτεύουσας, αλλά ο κυκλοφοριακός κόμβος της, όπου συναντιούνται όλοι όσοι ήθελαν να πάνε από το Steinhausen στο Pasing ή από το Freimann στο Sendling. Ωστόσο, το γεγονός ότι  το «γύρω από τον κυκλοφοριακό κόμβο» δεν ταιριάζει και τόσο σαν όνομα και το «γύρω από την Karlsplatz» θα ήταν οικείο μόνο στο  προσωπικό των τραμ, επιλέξαμε ο τίτλος αυτής της σελίδας (γράφει ο δημοσιογράφος του άρθρου) να είναι «γύρω από το Stachus». Δεν παύει όμως, το Stauchus  να είναι αποκλειστικά μια υπόθεση της πόλης του Μονάχου. Ένας πεζόδρομος, μια "περαντζαδα" θα έλεγε κανείς , όπως για παράδειγμα, στις περισσότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου, σαν τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, το Μπρονξ στην Νέα Υόρκη ή το Plärrer  σε κάποιες πόλεις της χώρας.  Το πιο περίεργο όμως είναι οτι το πιό πολυσύχναστο και πιο άβολο μέρος του Μονάχου έχει τέτοιο όνομα.

 

Stachus

Επίσημα δεν υπάρχει το όνομά Stachus, μόνο Karlsplatz και αυτό  από το 1797.

Μια αναμνηστική πλακέτα στο σπίτι  με το αριθμό 24 το αναγράφει για να μας το θυμίζει.

Stachus ακούστηκε για πρώτη φορά το 1710.

Το  1747 μετονομάστηκε  σε "Stachusgarten" παίρνοντας το όνομά του κατά κάποιους, από το ταβερνάκι του Eustach(i)us Föderl που βρισκόταν στο σημείο του σημερινού Kaufhof  και κατά κάποιους άλλους από το πεδίο βολής του συλλόγου σκοπευτών και τοξοβόλων

"Stachelschutzeng Garten"

Περί του 14ο αιώνα οι κάτοικοι του Μονάχου είχαν  μπροστά από τον Angertor το πεδίο βολής του συλλόγου. Το 1401 γίνεται καινούργιο πεδίο βολης στην Πύλη Neuhausen . (Άλλα τέτοια πεδία βολής ήταν κοντά στο Neue Veste και στη σημερινή Promenadeplatz)

Το επίσημο όνομα Karlsplatz δόθηκε στο Stachus πριν από 150 χρόνια (θα γράψει η εφημερίδα το 1948) προς τιμή  του Karl Theodor. 

Ο Βαυαρός ιστοριογράφος Lorenz Westenrieder θα εξομολογηθει αργότερα ότι ένιωσε ( πάντα κατά τα λεγόμενά του)  "υπερευτιχισμόνος" όταν ο Karl Theodor (1799) πέθανε, επειδή σκόπευε να δωρίσει τους  Βαυαρούς στους Αυστριακούς και να πουλήσει όλη τη Βαυαρία στην Αυστρία ή να την ανταλλάξει έναντι κάποιας άλλης  χώρας.

Το όνομα Stachus όμως,  έχει τόση μεγάλη επιρροή που ακόμη και το 1870 οικοδομήθηκε νέο  ξενοδοχείο με το  όνομα  αυτό.

Και όχι μόνο, θα προσθέσουμε εμείς μιας και έως και σήμερα (2022) συνεχίζει να υπάρχει με ή χωρίς την τωρινή ονομασία "Karlsplatz" σαν πρώτο η δεύτερο συνθετικό.