· 

Στέφανος Στοίλας, ένας αγιογράφος και ζωγράφος από το Μόναχο

Η Τέχνη ως Αποτύπωση της Ανθρώπινης Εμπειρίας

 

Όντως “παιδί του πολέμου“ μιας και είναι γεννημένος το 1941 στο Βαμβακόφυτο Σερρών ο εικαστικός Στέφανος Στοίλας αναδεικνύεται ως ένας καλλιτέχνης με πολυδιάστατη προσέγγιση στην τέχνη, ο οποίος αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την ανθρώπινη εμπειρία μέσα από το έργο του.

 

Παντρεμένος με δυο παιδιά ζει ακόμη πλησίον του τόπου εργασίας του (BMW) που μπόρεσε να προσφερει τις υπηρεσιες του αρκετα χρόνια και  σαν Modellbauer με το ταλέντο που τον διακρίνει. Ένα ταλεντο που ειναι διάχυτο στο σπιτι του αλλα πολύ περισσότερο στα 15 τετραγωνικα που περνά την περισσότερη ωρα της ημέρας του. Εκει που αποτυπώνει τις σκεψεις του σε χαρτί σε πηλό σε γυψο ή οτι αλλο του πέσει στα χερια.

 

Από πέτρες μεχρι πεταμένα μπουκάλια. Στην συλλογή του θα βρεί κανείς ακόμη και παλιές κορνίζες ποτισμένες με το ταλεντο του. Ένα παλιό παράθυρο απεικονίζει την “Reife Liebe “ όπως την έχει ονομάσει ζωγραφιζωντας ενα μεσόκοπο αγαπημένο ζευγάρι.

 

Η έμπνευσή ωστότο πηγάζει απο παντού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει έχει εμπνευστει απο βιώματα, βιβλία, εικόνες της καθημερινότητας, οικεία πρόσωπα και  φίλους. Ακόμα και κάποια όνειρά τον έχουν εμπνέυσει κατά καιρούς.

 

Η τέχνη του αγγίζει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και εκφράζει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Από πορτρέτα που αποτυπώνουν τις εσωτερικές και εξωτερικές διαδρομές των ανθρώπων έως τοπία που αποτελούν αναδρομή στη φύση και την ανθρώπινη σχέση με αυτήν, το έργο του Στοιλα αναδεικνύει την ποικιλία της ανθρώπινης εμπειρίας.

 

Ένα από τα κύρια θέματα που διαπνέουν το έργο του είναι η μετανάστευση και οι διαδρομές των ανθρώπων στον κόσμο. Η δική του μετανάστευση θα ξεκινήσει το 1965 ερχόμενος στην Γερμανία.Μέσα από τα έργα του, ο Στέφανος Στοίλας αποτυπώνει τις προσωπικές ιστορίες και τις αναζητήσεις των μεταναστών, καθώς και τις διακρίσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Πέρα από τη μετανάστευση, η τέχνη του Στέφανου Στοίλα αντικατοπτρίζει επίσης την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και τον αγώνα για επιβίωση και αυτοπραγμάτωση. Μέσα από την ποικιλία των εικόνων και των θεμάτων που παρουσιάζει, ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν καθρέπτη της ανθρώπινης ψυχής και εμπνέει τους θεατές να αναρωτηθούν και να εξερευνήσουν την ίδια την ύπαρξή τους.

 

Το έργο του κυρ Στέφανου αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο για τον κόσμο της τέχνης, καθώς αποκαλύπτει με ευαισθησία και βάθος την πολυπλοκότητα και την ομορφιά της ανθρώπινης εμπειρίας. Μέσα από το έργο του, μας καλεί να εξερευνήσουμε τις διάφορες πτυχές της ζωής και να ανακαλύψουμε τον πλούτο και την ποικιλία της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Ο Στέφανος Στοιλας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα παραγωγικότητας και δημιουργικότητας. Με την πάροδο των χρόνων, συνεχίζει ασταμάτητα να εξερευνά και να δημιουργεί, χωρίς να περιορίζεται σε συγκεκριμένα πλαίσια ή τεχνικές. Σκιτσάρει με ευκολία, γελοιογραφεί με πνεύμα, και πειραματίζεται με διάφορα υλικά και τεχνικές.

 

Οι δημιουργίες του αντικατοπτρίζουν την ποικιλία και την πλούσια φαντασία του. Από τρισδιάστατες συνθέσεις με χρήση χαρτιού, γύψου και άλλων υλικών, μέχρι γλυπτά και γελοιογραφίες, ο καλλιτέχνης εκφράζει τις ιδέες και τις σκέψεις του με μοναδικό τρόπο.

 

Το ταλέντο του απλώνεται και στον τομέα της γλυπτικής, όπου δημιουργεί μοναδικά έργα που προκαλούν το ενδιαφέρον των ερευνητών και των συλλεκτών τέχνης. Ένα από τα δημοφιλή του γλυπτά, ένα ζευγάρι εραστών απεικονίζεται με εκπληκτική λεπτομέρεια και αισθητική.

 

Παράλληλα με τη δημιουργία του, ο Στέφανος Στοιλας συχνά εκθέτει τα έργα του στο Μόναχο από τη δεκαετία του '80. Με θέματα που εκφράζουν την ελληνική φύση και ζωή, οι εκθέσεις του αποτελούν μια πηγή έμπνευσης και αναζήτησης για τους επισκέπτες.

 

Το ταλέντο και η αφοσίωση του καλλιτέχνη της πρώτης γενιάς μεταναστών αποδεικνύουν ότι η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει όρια ή περιορισμούς. Με τη συνεχή αναζήτηση και τον πειραματισμό, συνεχίζει να εμπνέει και να εντυπωσιάζει τόσο τους φίλους της τέχνης όσο και τους νέους δημιουργούς.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Καραμαγκιόλης