· 

Βαυαρία: Εως +50 % τα κοινόχρηστα στις φοιτητικές εστίες

Λόγω της ενεργειακής κρίσης αυξάνονται κατακόρυφα και τα κοινόχρηστα στις φοιτητικές εστίες της Βαυαρίας. Η φοιτητική ένωση του Μονάχου φοβάται αύξηση του πρόσθετου κόστους έως και 50 τοις εκατό το επόμενο έτος. 

 

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την σχετική ενεργειακή κρίση, οι φοιτητές υπέφεραν από την κατάσταση στην αγορά κατοικίας .

Τώρα η κατάσταση επιδεινώνεται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

 

Στη Βαυαρία, οι φοιτητές πρέπει να υπολογίσουν μερικές φορές δραστικές αυξήσεις στους λογαριασμούς κοινοχρήστων. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας του πρακτορείου ειδήσεων dpa μεταξύ των μεγάλων φοιτητικών ενώσεων στη Βαυαρία.

 

«Λόγω του δραστικά αυξημένου ενεργειακού κόστους», η φοιτητική ένωση (Studentenwerk) του Μονάχου προβλέπει αύξηση των κοινόχρησταν της τάξης του 30 έως 40 % για το έτος 2021/2022.  Για το επόμενο έτος, το κόστος θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί κατά 40 έως 50%. 

 

Το Studentenwerk Würzburg αναμένει αύξηση του πρόσθετου κόστους κατά 20 έως 35 %.

 

Η προκαταβολή από τη φοιτητική ένωση του Άουγκσμπουργκ έχει ήδη αυξηθεί

Στο Άουγκσμπουργκ, η προκαταβολή για τα κοινόχρηστα έχει ήδη αυξηθεί μία ή δύο φορές τους τελευταίους μήνες, ανάλογα με το συγκρότημα κατοικιών και την πηγή ενέργειας, ώστε να μην απαιτούνται πρόσθετες πληρωμές στο τέλος της περιόδου χρέωσης. Ωστόσο, είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στην προκαταβολή

.

Μόνο για φοιτητές που εργάζονται το επίδομα των 300 €

 

Από την άλλη το ενεργειακό επίδομα των 300 ευρώ μπορούν να λάβουν μόνο όσοι έχουν εργασία μερικής ή πλήρους απασχόλησης ενώ σπουδάζουν και επομένως υπόκεινται σε φόρο.

 

Η μεταρρύθμιση του Bafög, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο, έχει επίσης σκοπό να φέρει ανακούφιση: τα ποσοστά απαίτησης αυξήθηκαν σχεδόν κατά έξι % (από 427,00 σε 452,00 ευρώ) και τα γονικά επιδόματα και τα επιδόματα περιουσίας έχουν επίσης αυξηθεί.

 

Τα φοιτητικά σωματεία ζητούν «προσαύξηση του πληθωρισμού στα φοιτητικά δάνεια»

Ενόψει του πληθωρισμού, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, επέκρινε η φοιτητική ένωση του Μονάχου. Το Studentenwerk Augsburg ανακοίνωσε επίσης: «Οι αυξήσεις των τιμών, ειδικά για την ενέργεια και τα τρόφιμα, αποτελούν τεράστιο οικονομικό βάρος για τους φοιτητές». Χρειάζεται επομένως «προσαύξηση πληθωρισμού για το Bafög».