Σύλλογος Γονέων κ Κηδεμόνων Μονάχου

<<Πλέον τρία Ελληνικά Σχολεία στην πόλη, με αύξοντες αριθμούς 1ο, 4ο και 5ο Δημοτικό!>>

Τμήμα επιστολής του Συλλόγου σε έγκριτο δημοσιογράφο

 

1.) Από το 2018 ακούγεται ότι το Ελληνικό Σχολείο "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ" με τη λήξη του συμβολαίου ενοικίασης θα κλείσει, γιατί ενώ γονείς βρήκαν πιθανές επιλογές για το 2021-2022 το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Μονάχου (Σ.Γ.Ε. Μονάχου) δεν προχωρούσε σε ουσιαστικές συζητήσεις με το Προξενείο και το Υπουργείο Παιδείας. (Περίοδος των Αν. Συντονιστών των κ.κ. Δρ. Γ. Παπατσίμπα, Π. Χατζήσαββίδη)

 

2.) Το 2020 υπήρχε η πανδημία και ελάχιστα είχαν γίνει από όλους (Συνελεύσεις, συναντήσεις, κτλ.) λόγω των αυστηρών περιορισμών.

 

3.) Τον Μάρτιο του 2021 οι γονείς ανασκιρτούν γιατί ανακοινώνεται από το Σ.Γ.Ε. Μονάχου η ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης για ένα χρόνο.

Τότε, υπήρχε αρκετός χρόνος για εύρεση λύσης για άλλο κτήριο. (Αν. Συντονίστρια κα. Ίριδα-Σπυριδούλα Μπέση, από το Ιούλιο 2020)

 

4.) Ο καιρός περνούσε χωρίς να έχουμε νέα και πληροφόρηση για νέο κτήριο για το 2ο Ελληνικό Δημοτικό "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ". Πριν συμπληρωθεί χρόνος, τον Φεβρουάριο του 2022, οι γονείς του 2ου Δημοτικού δείχνουν τα αντανακλαστικά τους και στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας στην Υπουργό κα. Κεραμέως. Καμιά απάντηση!

 

5.) Στις 7 Μαρτίου 2022 (ώρα 16:00) οργανώθηκε ειρηνική πορεία προς το Ελληνικό Προξενείο Μονάχου, από τους γονείς, με προσπάθεια για επίδοση υπομνήματος στον κ. Πρόξενο. Ο κ. Πρόξενος δε βρισκόταν στο χώρο και μόνον κάποια γραμματέας μας μίλησε από τον εσωτερικό χώρο του προαυλίου. Μάλιστα μάλλον υπέθεσαν ότι θα υπήρχε ζήτημα με την τάξη και η Βαυαρική αστυνομία μας απέκλεισε την πρόσβαση στο προαύλιο χώρο, παρότι σε δημόσιο δρόμο και χωρίς προθέσεις για ένταση και προβλήματα!

 

6.) Στις 12 Δεκεμβρίου 2022, ο δικός μας Σύλλογος ως αναγνωρισμένο από τη Βαυαρική πλευρά όργανο των γονιών, με το νέο Δ.Σ., παρακολουθώντας πάντα τα τεκταινόμενα στέλνει εκτενή επιστολή διαμαρτυρίας με χάρτες εδαφικής κάλυψης των Σχολείων μας και το κενό που θα προκύψει με το κλείσιμο του "ΠΥΘΑΓΟΡΑ" και τα αποτελέσματα της συλλογής υπογραφών εναντίωσης, σχεδόν 600 επιβεβαιωμένων, Ελλήνων του εξωτερικού και όχι μόνον. Με βάση τις πληροφορίες του εγγράφου αυτού, γίνονται επερωτήσεις από κόμματα στην Ελληνική Βουλή προς την κα. Κεραμέως. Καμιά απάντηση μέχρι και σήμερα!

 

7.) Τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 το Συμβούλιο Γονέων του 2ου Ελληνικού Δημοτικού "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ" αποζητά συνεχώς επαφές με το Σ.Γ.Ε. Μονάχου. Παρόλο που πραγματοποιούνται κάποιες επαφές, αυτές είναι κυρίως για να καθησυχάσουν οι γονείς ότι η μετακίνηση των παιδιών προς τα δύο σχολεία, 1ο και 4ο, που θα δεχθούν τους μαθητές από Σεπτέμβριο είναι εξασφαλισμένη. Άρα, το σχολείο κλείνει!

 

8.) Σε μια ύστατη προσπάθεια, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Γονέων του 2ου, ο Σύλλογος μας ζητά τον Μάιο του 2023 τις προδιαγραφές για κτήριο μήπως και μπορέσουμε να βρούμε κάποιο. Αυτό βέβαια έπρεπε να είχε γίνει από την πλευρά του Σ.Γ.Ε. Μονάχου το 2021, με την ανανέωση τότε του συμβολαίου, ώστε να υπάρξει πολλαπλή συνεισφορά και συμμετοχή και από τους γονείς για να βρεθεί κτήριο. 

 

9.) Στις 14 Ιουλίου 2023 αποστέλλουμε email στον κ. Υπουργό, την κα. Υφυπουργό αρμόδια για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου ζητούμε να λάβουμε γνώση του περιεχομένου του εγγράφου Υπ. Αριθμ. 76474/Η2/11-07-23, που κλείνει τον κύκλο όλων των ενεργειών των διοικητικών παραγόντων και τελικά, κλείνει και το 2ο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο ΜΟΝΑΧΟΥ "Πυθαγόρας". Εκεί, ίσως να υπάρχουν απαντήσεις γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...

 

Θα συνεχίσουμε. Και θα προσπαθήσουμε να μη χαθεί το Σχολείο στα δυτικά του Μονάχου. Ωστόσο, αν δεν επιτευχθεί, εμείς οι γονείς που δώσαμε συνεχή αγώνα από το 2020, έχουμε να απαριθμούμε τρία χρόνια τώρα, όλα τα παραπάνω (και ίσως και μερικά που μας διέφυγαν). 

 

Οι διοικούντες τι θα έχουν να παρουσιάσουν; Ότι υπάρχουν πλέον τρία Ελληνικά Σχολεία στην πόλη, με αύξοντες αριθμούς 1ο, 4ο και 5ο Δημοτικό; Πού χάθηκαν τα άλλα δυο σχολεία μας;