· 

Μόναχο: Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Με τη συμμετοχή συλλόγων από 26 διαφορετικές εθνικότητες και γλώσσες, μόνο μια μικρή επιλογή από τις 145 γλώσσες που μιλιούνται στο Μόναχο, έλαβε χώρα η φετεινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στους νέους χώρους της δημοτικής βιβλιοθήκης Μονάχου, το λεγόμενο ΗΡ8.

 

Οι σύλλογοι παρουσίασαν τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που υλοποιούν για την διατήρηση και διάδοση της μητρικής τους γλώσσας.

 

Έμφαση δόθηκε φέτος σε δύο γλώσσες:

α) την γλώσσα Κέτσουα που είναι η ιθαγενής γλωσσική οικογένεια της Νότιας Αμερικής. Ήταν η γλώσσα της Αυτοκρατορίας των Ίνκα, και ομιλείται σήμερα σε διάφορες διαλέκτους από τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νότια Αμερική και κυρίως στο Περού και στις γύρω χώρες. Είναι η πιο διαδεδομένη από όλες τις ιθαγενείς γλώσσες της αμερικανικής ηπείρου ενώ παραμένει επίσημη γλώσσα στο Περού και στη Βολιβία 

και 

β) την γλώσσα της μειονότητας των Ουιγούρων, ενός τουρκόφωνου λαού της κεντρικής Ασίας που εντοπίζονται σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος τους, στην αυτόνομη επαρχία Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας, και οι οποίοι καταπιέζονται και καταδιώκονται από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

 

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε μια εισήγηση με θέμα τη δύναμη της γλώσσας, την πολυγλωσσία, την αξία των διαφόρων γλωσσών στην κοινωνία και το πώς οι γλώσσες εργαλειοποιούνται για κοινωνικές διακρίσεις.

 

Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας συμμετείχαν στην διοργάνωση εκπροσωπώντας την ελληνική γλώσσα και το σχολείο, που είναι αριθμητικά το μεγαλύτερο σχολείο διδασκαλίας μητρικής γλώσσας ανάμεσα σε όλες τις εθνικότητες του Μονάχου.