· 

Νεκρή η 9χρονη Βαλέρια από το Döbeln

Η μικρή Βαλέρια ήρθε στη Γερμανία με τη μητέρα της για να γλιτώσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εδώ όμως το κορίτσι έπεσε θύμα ενός εγκλήματος. Μετά από μια και πλέον εβδομάδα αγωνιώδους αναζήτησης, υπάρχει πλέον μια θλιβερή βεβαιότητα.

 

Το Σαββατοκύριακο, ο πατέρας της Βαλέρια απηύθυνε έκκληση στους πιθανούς απαγωγείς μέσω βίντεο από την Ουκρανία: "Βρείτε το κουράγιο μέσα σας να επιστρέψετε το αγαπημένο μας παιδί σε εμάς τους γονείς". Ωστόσο, η ελπίδα που εξέφρασε στην εφημερίδα "Bild am Sonntag" ότι σύντομα θα μπορέσει να κρατήσει ξανά στην αγκαλιά του το κορίτσι διαψεύστηκε απότομα. 

Η Βαλέρια είναι νεκρή. Το πτώμα της βρέθηκε βαθιά σε ένα δύσβατο δάσος κοντά στο Döbeln γύρω στις 2.30 μ.μ. την Τρίτη. Μετά την ανατομία της σορού, οι ερευνητές υποθέτουν εγκληματική ενέργεια και ερευνούν ανθρωποκτονία και δολοφονία. Η αναζήτηση του δράστη επικεντρώνεται επί του παρόντος στο κοινωνικό περιβάλλον του κοριτσιού, εξήγησε την Τετάρτη η  εισαγγελέας Ingrid Burghart.

 

Τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, η Βαλέρια πήγαινε το πρωί στο σχολείο. Όμως δεν εμφανίστηκε για τα μαθήματα. Επειδή το σχολείο δεν τηλεφώνησε στη μητέρα της, η εξαφάνισή της έγινε αντιληπτή μόνο το απόγευμα, όταν δεν επέστρεψε στο σπίτι. Τότε ξεκίνησε  μια εντατική έρευνα για μέρες: με drone και ελικόπτερο, με ειδικά σκυλιά και δύτες- εκατοντάδες αστυνομικοί χτένισαν την πόλη, οι εικόνες και τα βίντεο από τις κάμερες αναλύθηκαν από τους λεγόμενους Super-Recognisern . Ελέγχησαν γνωστοί σεξουαλικοί παραβάτες στην περιοχή και αναζητήθηκαν τηλεοπτικά προγράμματα για στοιχεία σχετικά με το κορίτσι. Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με συναδέλφους της στο εξωτερικό - το κορίτσι και η μητέρα της είχαν διαφύγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 και ο πατέρας της πολεμά στο μέτωπο. 

 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν βρίσκονται στοιχεία και θεωρήθηκε πιθανό ένα ατύχημα.

 

Αλλά από την Τετάρτη υπάρχει μια θλιβερή βεβαιότητα  "Επί εννέα ημέρες, όλοι μας είχαμε ως μοναδικό στόχο να φέρουμε την αναζήτηση της Valeriia σε επιτυχή κατάληξη", δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Carsten Kaempf. Το βαθύ σοκ και η απορία, ακόμη και στις τάξεις της αστυνομίας, δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. "Η απώλεια ενός παιδιού είναι σπαρακτική". Θα γίνουν τα πάντα για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την ανεύρεση του δράστη ή των δραστών, διαβεβαίωσε ο ίδιος. "Αυτή είναι η απόλυτη εστίασή μας".

 

Η εισαγγελία υποθέτει ότι ο τόπος όπου βρέθηκε το πτώμα είναι και ο τόπος του εγκλήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, πρόκειται για ένα δάσος μεταξύ του Hermsdorf και του Mahlitzsch - περίπου τέσσερα χιλιόμετρα με τα πόδια από το σπίτι της κοπέλας. Δεν υπήρχαν ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού, αναφέρεται. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή αιτία θανάτου λόγω του ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Στη Γερμανία κάθε χρόνο, χιλιάδες παιδιά ηλικίας έως 13 ετών δηλώνονται ως εξαφανισμένα. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να βρεθούν ξανά. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικής Αστυνομίας, το ποσοστό διαλεύκανσης τα τελευταία έξι χρόνια ήταν 99,8%. Η αναζήτηση του εξάχρονης Άριαν από το Bremervörde-Elm στο Niedersachsen προκάλεσε πρόσφατα πανγερμανική αναστάτωση. Αγνοείται από τις 22 Απριλίου.

Πηγή: dpa