· 

Ο Kαθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης "αποχαιρετά" την LMU 

Mε ένα συμπόσιο οικουμενικού προβληματισμού, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 14. Νοεμβρίου, ο καθηγητής Θεολογίας Αθανάσιος Βλέτσης "έκλεισε" την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LMU) και συγκεκριμένα ως Καθηγητής Συστηματικής θεολογίας  (με αντικείμενα τη Δογματική, Ηθική και Οικουμενική θεολογία) στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου.

 

Το συμπόσιο, το οποίο διεξήχθη σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, με παράλληλη δυνατότητα  διαδικτυακής σύνδεσης μέσω του προγράμματος Zoom, είχε ως θέμα:«Οικουμένη έτοιμη για μαθητεία;! Ώθηση για τη θεολογία και τις Εκκλησίες από τα „κείμενα αυξανόμενης συμφωνίας“» (Lernbereite Ökumene?! Impulse für Theologie und Kirchen aus den „Dokumenten wachsender Übereinstimmung). Ο κ. Βλέτσης στην τελευταία του αυτή ακαδημαϊκή διάλεξη (Abschiedsvorlesung) ανέπτυξε το θέμα: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Τι μπορεί να μάθει η Ορθοδοξία και τι μπορεί να περιμένει από τον οικουμενικό διάλογο;». 

Ο Αθανάσιος Βλέτσης είχε αναλάβει την Έδρα Συστηματικής Θεολογίας από το 1999, ενώ διετέλεσε  και Πρόεδρος του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας (2011-2017).

 

Η πρώτη έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας (αρχικά ως Έδρα και Ινστιτούτο ενταγμένα στην Καθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου), με καθηγητή το Θεόδωρο Νικολάου, ιδρύθηκε το 1985. Το αρχικό αυτό Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας επεκτάθηκε στη συνέχεια και λειτουργεί από το 1995 ως αυτοτελές Τμήμα του Πανεπιστημίου (Ausbildungseinrichtung für Orthodoxe Theologie), παρέχοντας πλήρεις σπουδές Ορθόδοξης Θεολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ είναι δυνατός ο συνδυασμός των σπουδών του ως δεύτερη ειδικότητα (Νebenfachstudium) με διάφορες Σχολές του ίδιου Πανεπιστημίου. 

 

Όμως το ενδιαφέρον του Αθανάσιου Βλέτση δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο και στα θεολογικά- εκκλησιαστικά θέματα. 

 

Εγινε μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου ( το πρώτο μέλος με ηλεκτρονική εγγραφή - στις παλιές καλές εποχές) , συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση που τον είχε καλέσει το τότε ΔΣ της Κοινότητας, είχε δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το ϊδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ αλλά και ειδικότερα για τα ελληνικά σχολεία της πόλης μας.

 

Εμείς (ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ) θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για τη συμβολή του στην ελληνική παροικία του Μονάχου και μαζί με τις ευχαριστίες μας να μεταφέρουμε τα συγχαρητήριά μας για ότι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. 

 

Ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ανοίγει! Καλή ξεκούραση και καλή επιτυχία στους νέους στόχους!

 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ