· 

Τι θα απογίνει με το δεύτερο παλαιότερο κτίριο του Μονάχου (750 ετών) ;

 

Επιμέλεια Βασίλης Καραμαγκιόλης

 

Από ανθρώπους του θεάτρου, ζυθοποιοί, κρεοπώλες ως και χορτοφάγοι - όλοι έχουν περάσει από το κτίριο στην Ledererstraße 3 στην παλιά πόλη, το Zerwirkgewölbe. 

 

Ωστόσο, αυτό το εμπορικό κτίριο (από τον Μεσαίωνα,) είναι άδειο εδώ και τρία χρόνια, και το τι θα συμβεί, είναι ακόμη ανοιχτό. Το Βαυαρικό κράτος , στο οποίο ανήκει το δεύτερο παλαιότερο κτίριο του Μονάχου, προφανώς δεν ξέρει τι ακριβώς να το κάνει. 

 

Η Immobilien Freistaat Bayern (Imby), η οποία διαχειρίζεται τα κρατικά ακίνητα, έχει αναζητήσεις να βρεθει κάποιος ενδιαφερόμενος. Μάταια όμως και ο μοναδικός λόγος για την άρνηση είναι ότι το διατηρητέο κτίριο στη γωνία της Ledererstrasse και Sparkassenstrasse  χρήζει ολοκληρωτικής ανακαίνισης.

Το κτίριο ηλικίας 750 ετών βρίσκεται σε "δομική κατάσταση ανάλογη με την ηλικία του" αναφέρεται στην επιστολή εκτίμησης της αρμόδιας υπηρεσίας. 

 

Χτίστηκε κάτω από το πρώτο τείχος της πόλης του Μονάχου, το οποίο διέτρεχε το σημερινό σημείο της Burgstraße. Και προφανώς στέκεται σε εξαιρετικά σαθρό έδαφος. Ο Imby γράφει ότι "μια ανακαίνιση των θεμελίων για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τοίχων είναι απολύτως αναγκαία". Υπάρχει καθίζηση στα θεμέλια και δεν έχουν πλέον την αρχική ικανότητα στήριξης κάτω από την πλάκα του δαπέδου. Λόγω της καθίζησης, έχουν σχηματιστεί ρωγμές κατά μήκος της πρόσοψης  οι οποίες παρακολουθούνται από ειδικό μηχανικό.

 

"Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ρωγμές αυξήθηκαν σημαντικά τον Δεκέμβριο", αναφέρει η επιστολή. Γι αυτό και το κτήριο  πρόκειται να ενισχυθεί στα σημεία αυτά στον δεύτερο όροφο και στη νότια πλευρά ως πρόσθετο μέτρο έκτακτης ανάγκης. Η Imby έχει επίσης ήδη αναθέσει την υποστύλωση των θεμελίων.

 

 Η υπόλοιπη ανακαίνιση, ωστόσο, πρόκειται να γίνει από τον επόμενο χρήστη. "Τα περαιτέρω μέτρα θα πραγματοποιηθούν από τη νέα υπηρεσία διαχείρισης της γης", ενημερώνει η Imby τα δώδεκα υπουργεία και την Καγκελαρία.

Το ποιός θα είναι αυτός ο υπεύθυνος είναι ακόμη ανοιχτό. Στις 31 Μαρτίου έληξε η προθεσμία για τη διυπουργική αξιολόγηση των κρατικών αναγκών. Σύμφωνα με την Κριστίν Χαν, αναπληρώτρια διευθύντρια της Imby, οι "επιμέρους απαντήσεις" ήταν "θετικές" και τώρα θα αξιολογηθούν λεπτομερέστερα. Η ίδια δεν μπορούσε ακόμη να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με περαιτέρω ερωτήματα, αλλά η υπηρεσία της είναι "πεπεισμένη ότι το ιστορικά σημαντικό κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί βιώσιμα στο μέλλον".

 

Το πιο παλιό και ίσως το πιο οργανωμένο χασάπικο της εποχής, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από δύο αίθουσες με αυλακωτούς θόλους ο ένας πάνω στον άλλο γεμάτες τοιχογραφίες που παραπέμπουν στη σφαγή των θηραμάτων, ενώ και το κυνήγι είναι  θέμα των τοιχογραφιών στο νότιο και ανατολικό εξωτερικό τοίχο, η χαμηλότερη έχει ύψος 3,5 μέτρα και η ψηλότερη 4,5 μέτρα. Όταν μετακόμισαν οι κρεοπώλες, η χρήση του κτιρίου ως δουκικό γερακοποιείο (γύρω στο 1600) και η καριέρα του ως ζυθοποιείο (έως το 1708) ή ως παράρτημα του ζυθοποιείου Hofbräu (έως το 1808) είχαν ήδη περάσει στην ιστορία

 

 Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο  ήταν και πάλι διαθέσιμο προς πώληση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αυτό ήταν το τέλος, μετά το οποίο το Gärtnerplatztheater άνοιξε μια σκηνή για πρόβες και μικρές προβολές, ενώ τη δεκαετία του '80 ακολούθησε η Βαυαρική Ακαδημία Θεάτρου. Αμέσως μετά, η σκηνή των κλαμπ και των εστιατορίων μετακόμισε, πρώτα το Zerwirk με το vegan εστιατόριό του, το hip-hop κλαμπ Crux, το νεοSpezlwirtschaft, το οποίο πλέον έχει την έδρα του στο Sendling, και το ιταλικό Fedora μέχρι το 2019

 

     Στα τέλη του 2019, ο ενοικιαστής του Hofbräu θέλησε να μετατρέψει το Zerwirkgewölbe σε ένα είδος μίνι εκδοχής του αρχικού Hofbräuhaus δίπλα στο Platzl , δηλαδή να συνδυάσει τα τρία εστιατόρια σε ένα, και ως εκ τούτου άφησε να λήξουν οι μισθώσεις με τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες. Πριν από αυτό, ωστόσο, το κτίριο έπρεπε να ανακαινιστεί εκ βάθρων, το κόστος του οποίου υπολογιζόταν τότε σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Και τα δύο απέτυχαν λόγω της πανδημίας και η μεταβίβαση χρήσης μεταξύ Imby και Hofbräu τερματίστηκε με κοινή συμφωνία τον Οκτώβριο του 2020.

 

Μια μετατροπή θα κόστιζε τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια ευρώ

Από την Imby έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι τέσσερις όροφοι με μεικτό εμβαδόν 305 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας, αν δεν παρέμβει κάποιο υπουργείο. Μια μελέτη σκοπιμότητας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι -υπό την προϋπόθεση μιας εκ βάθρων ανακαίνισης-  θα μπορούσαν να δημιουργηθούν γραφεία όπως εξίσου πιθανά θα ήταν διαμερίσματα ή εστιατόρια ή χρήσεις από τον πολιτιστικό τομέα.

 

      Σύμφωνα με τη μελέτη, 30 θέσεις εργασίας γραφείου στις υψηλές θολωτές αίθουσες στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο και 18 ακόμη στον πρώτο όροφο θα ήταν εφικτές, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκριθεί η κατεδάφιση των ιστορικών εσωτερικών τοίχων του πρώτου ορόφου από την αρμόδια για τα διατηρητέα κτίρια αρχή. Θα μπορούσε επίσης να υλοποιηθεί μια "ιδέα διαβίωσης σαν σοφίτα" με "εξαιρετικά ευρύχωρη διαβίωση" για "περιορισμένο αριθμό ατόμων". Όμως, στο ισόγειο δεν θα υπήρχε σχεδόν καθόλου ιδιωτικότητα.

          Η μελέτη τάσσεται υπέρ μιας μεικτής χρήσης για να καταστεί το μνημείο Zerwirkgewölbe και πάλι προσβάσιμο στο κοινό. Λόγω της κεντρικής θέσης, προτείνει  εστιατόρια για το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, έστω και αν οι οικοδομικοί κανονισμοί και συνεπώς το κόστος θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό, είτε ένα κέντρο πληροφόρησης με προπώληση εισιτηρίων στο ισόγειο και ένα καμπαρέ στο ισόγειο. Στον δεύτερο όροφο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν γραφεία και στη σοφίτα αποθηκευτικοί χώροι.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση του κόστους, η φθηνότερη επιλογή θα ήταν η μετατροπή σε κτίριο κατοικιών. Η μελέτη σκοπιμότητας, η οποία ανατέθηκε το 2021, δίνει στοιχεία γι' αυτό που έχουν ήδη προεκταθεί με βάση τον δείκτη κόστους κατασκευής για τα έτη 2024 έως 2025. Σύμφωνα με αυτό, η εκδοχή κατοικίας θα κόστιζε περίπου 7,6 εκατομμύρια ευρώ, η παραλλαγή εστιατορίου θα ήταν η πιο ακριβή με 13,6 εκατομμύρια ευρώ και η μεικτή χρήση, την οποία συνιστά και η ίδια η Imby, θα έφτανε στα 10,4 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: sz