Λύκειο των Ελληνίδων – Γραφείο Μονάχου για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

Παρόλο που η γερμανίδα φεμινίστρια Κλάρα Τσέτκιν (Klara Zetkin) πρότεινε το 1910 την καθιέρωση μίας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, οι απαρχές της απαντώνται στη Νέα Υόρκη στις 28.02.1909, όταν για πρώτη φορά γιορτάζεται η «Ημέρα της Γυναίκας» με τότε κύριο σκοπό το δικαίωμα ψήφου. 

 

Πολλά χρόνια αργότερα, μία αμερικανίδα οικονομολόγος που της αρέσει να αυτοαποκαλείται “ντετέκτιβ”, αρχίζει να ασχολείται με θέματα γυναικείας απασχόλησης και ισότητας με εκπληκτικά αποτελέσματα. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας του Χάρβαντ, την ΚΛΟΝΤΙΑ ΓΚΟΛΝΤΙΝ (CLAUDIA GOLDIN), η οποία τον περασμένο Οκτώβριο τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μόλις η τρίτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο από το 1969, όταν απονεμήθηκε για πρώτη φορά. 

 

Η Κ. Γκόλντιν μελέτησε τα τελευταία 200 χρόνια της γυναικείας αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Η έρευνά της κατέρριψε την ευρέως διαδεδομένη υπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί αναπόφευκτα σε περισσότερες ευκαίριες αμειβόμενης απασχόλησης για τις γυναίκες. Η γνωστή απεικόνιση της πορείας της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία δείχνει αντιθέτως ένα σχήμα U, με τη μικρότερη συμμετοχή στις αρχές του 20ου αιώνα και υψηλότερη στην αγροτική οικονομία στα τέλη του 18ου αιώνα και μετά το 1970. 

 

Συνέχεια