Ανακοίνωση της «ΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΜΟΝΑΧΟΥ»

Στις 13.10.2019 έλαβε χώρα η ενημερωτική εκδήλωση της «Ιατρικής Μονάχου» στην αίθουσα «Βαρθολομαίος» ΙΝ των Αγίων Πάντων της Ελληνικής ορθοδόξου Εκκλησίας Γερμανίας με θέματα:


1. Η Βαρηκοία, αιτίες και αντιμετώπιση
2. Αρνητικές επιφάσεις της περιοδοντίτιδας στη γενική υγεία
3. Την Παροδοντίτιδα και τις συνέπειες αυτής στην καρδιά
4. Το κάπνισμα και οι συνέπειές του

 

Δημοσιεύουμε περιληπτικά την ομιλία της συναδέλφου κυρίας Πετρακοπούλου για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και την πρόληψη του.

Με εκτίμηση
Ιατρική Μονάχου

Περιοδοντίτιδα και παθήσεις της καρδιάς

Περίληψη της εισήγησης της κας Παρασκευής Πετρακοπούλου

H περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος των ούλων, συνήθως μικροβιακής αιτιολογίας, που αποτελεί τις περισσότερες φορές εξέλιξη της ουλίτιδας. Προδιαθεσικοί παράγοντες: κάπνισμα, ανοσοκαταστολή, σακχαρώδης διαβήτης. Η εμφάνιση της νόσου είναι συχνότερη μετά την ηλικία των 40. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν άμεση συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με τη στεφανιαία νόσο. Ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αθηροσκλήρωση και κατά συνέπεια καρδιαγγειακή νόσο. Eπιδημιολογικά δεδομένα τεκμηριώνουν τον ρόλο των παραγόντων της φλεγμονής στην αθηροσκλήρωση των αγγείων (c-αντιδρώσα πρωτεΐνη, κ.α.). Η φυσική εξέλιξη τόσο της περιοδοντίτιδας όσο και των καρδιαγγειακών νοσημάτων σχετίζεται με ένα κοινό φαινότυπο φλεγμονώδους υπερευαισθησίας.


Και οι δύο νόσοι παρουσιάζονται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άρρενες, καπνιστές, υπερτασικούς, υπέρβαρους και αγχώδεις. Σε αθηρωματικές πλάκες καρωτίδων και στεφανιαίων αγγείων ανιχνεύτηκε το DNA ενός από τους πιο σημαντικούς παθογόνους μικροργανισμούς που προκαλούν περιοδοντική νόσο σε ποσοστό 50%. Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στένωση ή και απόφραξη του αυλού των αρτηριών, συνάθροιση και συγκόλληση των αιμοπεταλίων οδηγώντας σε σχηματισμό θρόμβου. Όργανα στόχοι είναι: καρδιά, εγκέφαλος, νεφροί, αορτή και αγγεία των κάτω άκρων.


Επιπλέον με την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια, το οστό καταστρέφεται και σχηματίζονται θύλακοι μέσω των οποίων τα μικρόβια και οι τοξίνες που παράγουν αυτά είναι δυνατό να εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία (μικροβιαιμία) και να προκαλέσουν απομακρυσμένες εστιακές λοιμώξεις (π.χ. ενδοκαρδίτιδα). Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα είναι μια λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς ή των καρδιακών βαλβίδων από κάποιο μικροβιακής αιτιολογίας μικροργανισμό. Τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν: συνεχής πυρετός ο οποίος δεν υποχωρεί, αναιμία, ρίγος, βήχας, απώλεια βάρους, κόπωση, μυϊκοί πόνοι δύσπνοια και αρρυθμίες. Ενώ σε πολλούς ασθενείς μπορεί να εμφανισθούν και αποστήματα στον εγκέφαλο, στο σπλήνα και στους πνεύμονες. Η θεραπεία περιλαμβάνει την νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο, την κατάλληλη χορήγηση αντιβιοτικών και αν χρειαστεί την χειρουργική αφαίρεση μιας βαλβίδας.


Γενικά η αθηρωματική νόσος είναι μία ύπουλη πάθηση που απαιτεί συνεχή ευαισθητοποίηση και εγρήγορση τόσο από την πλευρά του πάσχοντος, όσο και από την πλευρά του θεράποντος ιατρού. Επομένως, πρωταρχικής σημασίας είναι η εντόπιση των ατόμων που, έστω και χωρίς εκδήλωση συμπτωμάτων, έχουν πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες για εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Στους ασθενείς αυτούς η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου (πρωτογενής πρόληψη), είτε με υγιεινό τρόπο ζωής, είτε με φαρμακευτική υποστήριξη είναι το σημαντικότερο μέτρο που μπορεί δυνητικά  να τροποποιήσει την φυσική πορεία της νόσου και να περιορίσει στο μέτρο του εφικτού τις δραματικές συνέπειές της. Ασθενείς με περιοδοντίτιδα που έχουν τουλάχιστον ένα γνωστό παράγοντα κινδύνου όπως κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό, αυξημένη χοληστερίνη, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση θα πρέπει να επισκεφτούν τον καρδιολόγο τους για ιατρική αξιολόγηση.


Η σωστή στοματική υγιεινή έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων στις ευπαθείς ομάδες. Έτσι όσοι ασθενείς γνωρίζουν ότι έχουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση και λαμβάνουν θεραπεία για αυτή, είναι επιβεβλημένο να διατηρούν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και να προσέρχονται για check-up στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.


Dr. med. Paraskevi Petrakopoulou
Fachärztin für Innere Medizin und Kardiologie
Fachärztin für Internistische Intensivmedizin
Oberärztin der Klinik für Kardiologie und Pneumologie
Klinikum Fürstenfeldbruck - Lehrkrankenhaus der Ludwig-Maximilians-Universität München