"Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος"

Δεν περιμέναμε να ακούσουμε από έναν Έλληνα φοιτητή που γεννήθηκε και μεγάλωσε  στο Μόναχο και μάλιστα δεν είναι ποντιακής καταγωγής ότι τον εκφράζει τόσο πολύ το ποντιακό τραγούδι "Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος".

 

Ο γνωστός στίχος από ένα ποντιακό τραγούδι που απέδιδε ο Στέλιος Καζαντζίδης ο οποίος  στίχος υπήρξε σήμα κατατεθέν των απανταχού προσφύγων.

 

Και έτσι η κουβέντα μας με τον Γιώργο Π. - ενώ ήταν προορισμένη να φθάσει στις Κοινότητες μας οδήγησε αλλού. Και ίσως να έχει τη δική της αξίας, μακριά από τα διαδικαστικά και τις στερεότυπες ερωτήσει. Αξία καθώς αρκετοί νέοι απαντούν με το δικό τους τρόπο στα ερωτήματα που εμείς ψάχνουμε απαντήσεις.

 

Μέσα από την κουβέντα καταλάβαμε ότι έχει θέμα στο να τοποθετηθεί με ευκολία στο τι είναι τελικά. "Φυσικά και νιώθω Έλληνας, παρακολουθώ ότι γίνεται σημαντικό στην Ελλάδα, παρακολουθώ συνέχεια ελληνικό ποδόσφαιρο, παρακολούθησα τους αγώνες και υποστήριζα φυσικά την Ελλάδα στο μουντιάλ μπάσκετ. Χάρηκα για τον Τσιτσιμπά στο τένις αλλά η ζωή μου, η καθημερινότητά μου λειτουργεί μέσα στους ρυθμούς της κοινωνίας που ζω.

Πρόσωπα αναφοράς είναι οι γονείς, οι παππούδες που είναι Έλληνες αλλά το περιβάλλον θέλοντας και μη δεν μπορεί να είναι ελληνικό καθώς οι παρέες στο πανεπιστήμιο, στο χώρο της εργασίας είναι "πολυεθνικό" και αυτό καθορίζει τους ρυθμούς της ζωής μας.

Θύμωνα πολύ όταν -ακόμη μικρό παιδί- έβλεπα τους τίτλους των εφημερίδων να γράφουν "Pleite Griechen,, ή πουλήστε την Ακρόπολη αλλά εξίσου με ενοχλούσε τα καλοκαίρια όταν πήγαινα στην Ελλάδα και με μια διάθεση «επίθεσης» μου έλεγαν για την Μέρκελ. Ήταν φανερό ότι με έβλεπαν περισσότερο ως γερμανό παρά ως Έλληνα"

Εκεί ο νέος μας ανέφερε το τραγούδι "Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος". Τον ρωτήσαμε πως γνωρίζει ένα τραγούδι που μάλιστα γνωρίζουν κυρίως οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής. "Ακούω ελληνική μουσική και μ αρέσει". Το συγκεκριμένο τραγούδι όμως ήταν από τα τραγούδια που μ ακούμπησαν τα λόγια και όχι τόσο η μουσική. Δεν θυμάμαι αν ήταν εκείνη η εποχή των δημοσιευμάτων".

 

Πόσο γερμανό θεωρείς τον εαυτό σου ; τον ρωτήσαμε. "Καθόλου" αλλά θεωρώ ότι ανήκω στο Μόναχο. Γερμανική υπηκοότητα έχεις πάρει; Όχι, αν και θα μπορούσα να την πάρω εύκολα λόγω του ότι σπουδάζω στη Γερμανία. Ο μόνος λόγος που έχω σκεφτεί να την πάρω είναι η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία στα Προξενεία για να πάρεις διαβατήριο. Έπρεπε ίσως να καθιερωνόταν η ευρωπαϊκή ταυτότητα για να μπορούσαν και οι πολίτες να αισθανθούν περισσότερο ευρωπαίοι. 

Διακοπές στην Ελλάδα ; Το λιγότερο μια φορά το χρόνο. Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα και νιώθω υπέροχα κάθε φορά που πηγαίνω.

Φαντάζεσαι ότι θα μπορούσες να ζήσεις μόνιμα στην Ελλάδα . "Όταν ήμουν πιο μικρός το ήθελα πολύ. Τώρα βλέπω ότι υπάρχουν πράγματα που θα με δυσκολέψουν. Δεν λέω φυσικά ότι είναι οπωσδήποτε λάθος αλλά όταν μαθαίνεις σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής το διαφορετικό έχει τις δυσκολίες του".

 

Σε ελληνικές εκδηλώσεις πηγαίνεις ; Έχω πάει αρκετές φορές. Μικρότερος όταν ήμουν πήγαινα με τους γονείς μου συχνά. Τώρα λιγότερο καθώς όπως ανέφερα η ζωή και η καθημερινότητα ορίζει το πρόγραμμά σου. Έπειτα είναι και το Πανεπιστήμιο που δίνει πολλές δυνατότητες στον ελεύθερό σου χρόνο και στα ενδιαφέροντά σου.

Θα πήγαινες σε μια κεντρική εκδήλωση του Ελληνισμού ;  (Γελάει) Έχω πάει μικρός το 2004 στην Leopoldstr για να γιορτάσουμε την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό και μετά την κατάκτηση του κυπέλλου.

 

Οι Έλληνες πιστεύεις ότι πρέπει να ανοιχτούν στην τοπική κοινωνία. "Είμαστε μια παρέα 12 ατόμων από 8 διαφορετικές εθνότητες. Δεν νομίζω ότι έγινα λιγότερο Έλληνας από τότε που έχουμε την παρέα μας. Το αντίθετο οι φίλοι μου γνωρίζουν ποια ελληνική ομάδα υποστηρίζω και ανάλογα με το αποτέλεσμα με πειράζουν και όλοι τους έχουν έρθει Ελλάδα όπως έχω πάει και εγώ στις περισσότερες χώρες από τις οποίες κατάγονται αυτοί.

Ακόμη και το Ορθόδοξο Πάσχα είχαμε πάει μαζί στην Salvatorkirche.

Aν αύριο η Ελληνική Κοινότητα είχε εκλογές θα πήγαινες να ψηφίσεις ; Χρειάζεται ο Ελληνισμός μια ξεχωριστή Κοινότητα ;

"Για να είμαι ειλικρινής. Αν δεν υπήρχε κάποιος υποψήφιος γνωστός ή κάποιος να με παρακινήσει, όχι. Αλλά θα ήθελα να υπήρχε μια Κοινότητα που θα οργάνωνε π.χ. μια διαμαρτυρία την περίοδο των αρνητικών δημοσιευμάτων στα γερμανικά ΜΜΕ.

Συμμερίζεσαι την δράση της Γκρέτα για την κλιματική αλλαγή ή την θεωρείς υπερβολική ;  Το πρόβλημα νομίζω είναι υπαρκτό, καλά κάνει και δραστηριοποιείται και έχει ευαισθητοποιήσει πολύ τον κόσμο. Βέβαια δεν έχω πάει σε καμία πορεία διαμαρτυρίας και αυτό όχι γιατί διαφωνώ απλά δεν έτυχε.

 

Στις δημοτικές εκλογές του Μονάχου θα ψηφίσεις ; Ναι επειδή έχω το δικαίωμα να ψηφίσω με επιστολή (γελάει).

 

Τι σου αρέσει ιδιαίτερα σαν τοποθεσία στο Μόναχο. Είμαι "ερωτευμένος" με το ολυμπιακό πάρκο. Προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες.

Και τι δε σου αρέσει ιδιαίτερα.

Τα ασφυκτικά γεμάτα UBahm και τα πολλά εργοτάξια.

 

Και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια με εντυπωσίασε (ένα από τα πολλά) το μουσείο της ακρόπολης.

 

Σ ενδιαφέρει η πολιτική ;

Εξαρτάται τι εννοείτε με το ερώτημα. Αν εννοείτε αν δραστηριοποιούμε ενεργά πολιτικά όχι.  Παρακολούθησα όμως π.χ. τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αμερική και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Κρίνω όμως τα γεγονότα ξεχωριστά το καθένα και κάθε γεγονός σαν τέτοιο. Παρακολούθησα τα γεγονότα με το όνομα της Μακεδονίας, έχω άποψη για το θέμα της διαφορετικότητας χωρίς όμως να ταυτίζουμε με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Και αυτό ίσως γιατί πολλές φορές οι πολιτικοί λειτουργούν με υποκρισία και δεν είναι ειλικρινής. Ίσως γιατί ο κόσμος δεν θέλει την αλήθεια ίσως γιατί μετράνε το κόστος. Δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ.

 

Και πιστεύω ότι όλοι (οι περισσότεροι) νέοι έχουν άποψη.  Απλά ίσως οι ενήλικες να θεωρούν απολίτικο ότι δεν λειτουργεί και εκφράζεται με τρόπους που έχουν μάθει οι ίδιοι.