Άρης Παπαδημητρίου : " Σκέφτομαι μήπως όλοι εμείς πρέπει να αποχωρήσουμε και απλά να στηρίξουμε νέους ανθρώπους"

28.01.2020

Συζήτηση με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Κοινότητας Μονάχου στο πλαίσιο του διαλόγου του Δορυφόρου για την Κοινότητα Μονάχου (Γερμανίας) 7 Ιανουαρίου - 9 Φεβρουαρίου 2020 .

 

Ο Άρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο, επισκέφτηκε τα ελληνικά σχολεία και σήμερα εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στην LMU (Ludwig-Maximilians-Universität München) 

 

"Δεν έχω έτοιμες απαντήσεις" μας είπε "και ο διάλογος αυτός πρέπει να βοηθήσει για να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Σκέφτομαι όμως μήπως πλέον είναι σκόπιμο εμείς οι παλιοί να αφήσουμε νέα πρόσωπα - φυσικά να τα στηρίξουμε - για να προχωρήσουμε μπροστά". 

 

Θα βοηθήσει ο Ελληνισμός οικονομικά μια τέτοια προσπάθεια τον ρωτήσαμε: 

 

"Νομίζω ναι. Το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό αρκεί να πείσει η Κοινότητα. Και δεν χρειάζεται βιασύνη. Ούτε θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να συνδέσουμε μια επανίδρυση της Κοινότητας με χώρους στέγασης. 

Βήμα βήμα να προχωρήσουμε, να πείσουμε για τις προθέσεις μας και νομίζω έτσι ο Ελληνισμός θα στηρίξει την προσπάθεια" 

 

Απόλυτος ήταν στο ερώτημα αν η Κοινότητα πρέπει να είναι πολιτικό όργανο.

 

"Μόνο ως τέτοιο έχει νόημα ύπαρξης. Πολιτικό και κοινωνικό όργανο. Τους άλλους χώρους τους καλύπτουν οι εθνικτοπικοί και υπόλοιποι σύλλογοι " 

 

Το ίδιο σίγουρος είναι για ο αν πρέπει να είναι ανοιχτή η Κοινότητα στην τοπική κοινωνία.

 

"Ο Ελληνισμός ήδη ανοίγεται. Δειλά δειλά αλλά ανοίγεται. Μια Κοινότητα που θα είναι κλειστή δεν πρόκειται να την ακολουθούσουν οι νέοι " επισήμανε. 

 

Του θέσαμε το ερώτημα σε σχέση με τον τρόπο εκλογής των οργάνων, με συνδυασμούς ή ενιαίο ψηφοδέλτιο. 

 

"Είναι δίκοπο μαχαίρι. Αλλά τείνω στην άποψη ότι ίσως το ενιαίο ψηφοδέλτιο να δίνει περισσότερες δυνατότητες για υποψηφιότητες που δεν θα θέλουν να ταυτιστούν με συνδυασμούς πολιτικούς.  Άλλωστε και σ ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα ψηφίζει κανείς αναλογικά θα είναι εύκολο να στηριχτούν οι όποιες επιλογές θέλει ο καθένας". 

 

Και το χρέος της Κοινότητας, θα μπορέσει να καλυφθεί ;; 

 

"Ισχύει η ίδια απάντηση που έδωσα στην ερώτηση αν θα στηρίξει ο Ελληνισμός την Κοινότητα οικονομικά. Πιστεύω ότι όταν μέσα σε μια μέρα στη φιλανθρωπική εκδήλωση - στην οποία συμμετέχω ενεργά σχεδόν όλα τα χρόνια - μπορούν και συγκεντρώνονται 18.000 € τότε νομίζω ότι αν πείσει η Κοινότητα για τις προθέσεις, τους στόχους -και φυσικά με διαφανείς διαδικασίες-  το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα ή τέλος πάντων πολύ πιό έυκολα από όσο δείχνει να είναι.

Χρειάζεται όμως ένα σχέδιο που θα στηριχτεί από περισσότερα από τα 9 μέλη που θα εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Και η εμπειρία απέδειξε ότι οι "δημοκρατικές διαδικασίες" δεν προστατεύονται αρκετά είτε από το καταστατικό είτε ακόμη από το νόμο περί συλλόγων μας. Ίσως να πρέπει να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο καταστατικό για να μην επανέλθουμε σε φαινόμενα σαν τα σημερινά". 

 

Τέλος στο ερώτημα αν είναι μέλος σ άλλο σύλλογο ή σε γερμανικό σύλλογο μας είπε

"Συμμετέχω σε εκδηλώσεις συλλόγων και ελληνικών συλλόγων και γερμανικών αλλά και άλλων εθνοτήτων αλλά δεν είμαι μέλος, εκτός από την Ελληνική Κοινότητα".