Ο Θεόδωρος Λουπεγίδης, μέλος του Συμβουλίου Αλλοδαπών του Δήμου Μονάχου, μιλάει στο Δορυφόρο για την Κοινότητα και τις Δημοτικές εκλογές στο Μόναχο

Ανήκει στη γενιά των "νεομεταναστών" αφού ήρθε στο Μόναχο μόλις πριν 8 χρόνια (2012). Εκλέχτηκε στο Migrationsbeirat του Δήμου Μονάχου και είναι ενεργό μέλος του, εκτελεί χρέη σαν  αναπληρωτής υπεύθυνος στον τομέα για τα θέματα Παιδείας, Εκπαίδευσης και οικογένεια και στην ομάδα που ασχολείται για τα θέματα εργασίας των ξένων στην πόλη  . 

 

Έτσι αν  και το θέμα της συζήτησής μας ήταν η Κοινότητα αναπόφευκτα συζητήσαμε και το θέμα των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών στο Μόναχο και τις υποψηφιότητες πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. 

 

"Υπάρχει μια τάση από όλα τα κόμματα αποκλεισμού ή μη σοβαρής υποστήριξης υποψηφιοτήτων πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Εκτιμούμε ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έχει έναν μη Γερμανό Δημοτικό Σύμβουλο σε εκλόγιμη θέση, τούρκικης καταγωγής " επισημαίνει ο Θεόδωρος. 

 

Στην ερώτησή που οφείλεται αυτό και μήπως οφείλεται στη μη μαζική συμμετοχή μας απάντησε ότι " σίγουρα αυτό παίζει ένα ρόλο αλλά δεν είναι ο μόνος . Ήδη δημιουργήθηκε μια ομάδα "Μünchen Wählt Bund" όπου θέλουμε να εξετάσουμε το θέμα αυτό. Η μακροχρόνια αντιπαράθεση για το σχολικό κτίριο στο Berg am Laim μας κόστισε διπλά. Ούτε σχολείο χτίστηκε και οι σχέσεις μας με τους Γερμανούς βρέθηκαν όχι στο καλύτερο επίπεδο. Ο νικητής βέβαια ήταν το συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής που επιβλήθηκε και στην ουσία έσπρωξε όλες τις παρατάξεις στην θέση που είχαν".

 

 Άρα, με δεδομένο τα παραπάνω μια Κοινότητα χρειάζεται;. 

 

"Απόλυτα. Χρειάζεται να παίξει ένα ρόλο εκπροσώπησης του Ελληνισμού, να είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία και να σταθεί κυρίως στο κοινωνικό και διεκδικητικό (πολιτικό) χαρακτήρα της. Το θέμα το καθαρά πολιτιστικό το έχουν οι σύλλογοι και το κάνουν πολύ καλά, άρα οι Κοινότητες πρέπει να αναλάβουν άλλο ρόλο". 

 

Θα στηριχτεί οικονομικά η Κοινότητα από τον Ελληνισμό ;

"Νομίζω ναι, και από το επιχειρηματικό φόρουμ που δημιουργήθηκε αυτό φάνηκε, οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να στηρίξουν την προσπάθειά μιας Κοινότητας"

 

Και ο τρόπος εκλογήςτων οργάνων ; 

 

"Αυτό είναι δευτερεύον. Σημασία έχει να δημιουργηθεί μια Κοινότητα που οι Έλληνες θα νιώθουν ότι τους εκπροσωπεί.

 

Ποια είναι η εικόνα των ελληνικών συλλογικών φορέων στο Συμβούλιο Αλλοδαπών ;

"ότι δεν διακρίνεται για τα ενωτικά της χαρακτηριστικά κάτι που προφανώς ίσχυε και τις προηγούμενες δεκαετίες".