„Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ“ του Εμμανουήλ Κουγιουμουτζή και της Παροικίας Μονάχου

22.12.2020

 

Μετά δεκαετή αξιοθαύμαστη πολιτιστική ελληνοβαυαρική παρουσία και προσφορά κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 - λόγω της κρίσης του κορωνοἳού - το ελληνικό εστιατόριο „ΠΟΛΙΤΕΙΑ“ τις θύρες της άριστης κρητικής φιλοξενίας, της εξαίρετης κρητικής κουζίνας και του κρητικού πολιτισμού.

 

Το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό και μορφωτικό αισθητήριο του πτυχιούχου γαστρονόμου Εμμανουήλ (Μανώλη) Κουγιουμουτζή, Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και επί σειρά πολλών ετών προέδρου του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου, το ταλέντο του να γεφυρώνει λαούς και πολιτισμούς, να καλλιεργεί θαυμάσια τις ελληνοβαυαρικές σχέσεις, να προσφέρει σε επίσημες κρατικές και δημοτικές δεξιώσεις στη βαυαρική κοινωνία, νοστιμώτατες κρητικές γεύσεις και απαράμιλλη κρητική φιλοξενία, να διοργανώνει στη μεγάλη και στη μικρή αίθουσα της „ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ“ θεατρικές, χορευτικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όλα αυτά γνώρισαν στη δεκαετή λειτουργία του εστιατορίου „ΠΟΛΙΤΕΙΑ“, το αποκορύφωμα της ευεργετικής του παρουσίας στο Μόναχο.

 

Το δίπολο των εστιατορίων Κουγιουμουτζή „ΠΟΛΙΤΕΙΑ“ και „ΜΙΝΩΑ“ αποτέλεσαν με τον γαστρονόμο Μανώλη Κουγιουμουτζή και την εκλεκτή σύντροφό του Σοφία Μαρή, γέφυρα μεταξύ Κρήτης („ΜΙΝΩΑ“), Δημοκρατίας της Αθήνας („ΠΟΛΙΤΕΙΑ“) και  της Βαυαρικής κοινωνίας (München, Unterföhring, Neubiberg).

 

Επίσημες δεξιώσεις των εν Μονάχω Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, του Γενικού Προξενείου Μονάχου και της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου στους χώρους των βαυαρικών μουσείων της Γλυπτοθήκης, της Συλλογής Κλασσικών Αρχαιοτήτων και σε άλλους αντιπροσωπευτικούς χώρους βαυαρικών θεσμών και ιδρυμάτων της, όπως λ.χ. της Βαυαρικής Βουλής, του Πανεπιστημίου Μονάχου, της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου  Μονάχου κ.λ.π. με τη γαστρο-νομική επιμέλεια και προσφορά των εστιατορίων „ΠΟΛΙΤΕΙΑ“ και „ΜΙΝΩΑ“, αποτελούν καύχημα της Παροικίας μας και προβολή του ελληνισμού.

 

Στο „ΠΟΛΙΤΕΙΑ“ έτυχαν της εξαίρετης κρητικής φιλοξενείας η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, Σεβ. Μητροπολίτες από Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι Καρδινάλιοι Μονάχου Σεβ. κ. Wetter και Σεβ. κ. Marx, ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας κ. Bedford-Strohm, οι βαυαροί πρωθυπουργοί κ. Beckstein και κ. Seehofer, βουλευτές του Ελληνικού και του Βαυαρικού Κοινοβουλίου, Περιφεριάρχες, Δήμαρχοι και πολλοί εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.

 

Πολλοί ελληνικοί και ελληνοβαυαρικοί Σύλλογοι Μονάχου βρήκαν στο „ΠΟΛΙΤΕΙΑ“ μια φιλόξενη στέγη για τις επί μέρους εκδηλώσεις τους.

 

Η πολυετής εθελοντική, θυσιαστική γαστρονομική προσφορά του Μανώλη Κουγιουμουτζή στην Ελληνοβαυαρική Πολιτιστική Ημέρα, της ελληνοβαυαρικής πολιτιστικής εκδήλωσης που έχει ήδη καθιερωθεί με κάθε επισημότητα στο ετήσιο πολιτιστικό ημερολόγιο της πόλης Μονάχου, είναι αξιοθαύμαστος πυλώνας της επιτυχίας της εκδήλωσης αυτής.

 

Αναρίθμητες είναι επίσης οι ανιδιοτελείς προσφορές αγάπης του Μανώλη και της Σοφίας σε έργα φιλανθρωπίας και ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου.

 

Η „ΠΟΛΙΤΕΙΑ“ θα μας λείψει, όμως παραμένει το „ΜΙΝΩΑ“ ως δάδα και εστία αναμμένη για την περαιτέρω διάδοση της γαστρονομικής γεύσης της ελληνικής και κυρίως της κρητικής κουζίνας, ως μορφής πολιτισμού, σε Έλληνες και Βαυαρούς.

 

Ευχόμαστε στον Μανώλη Κουγιουμουτζή, στη Σοφία και στους συνεργάτες τους, να τους χαρίζει ο Θεός έτη πολλά, υγεία και δύναμη να συνεχίσουν και στο μέλλον με το „ΜΙΝΩΑ“ την πολύτιμη προσφορά τους στη βαυαρική κοινωνία και στην Παροικία μας στο Μόναχο.

 

Με ευχές

 

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.