Διεκκλησιαστική τελετή για την ενότητα των Χριστιανών

  Κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο, τελείται στο Μόναχο, εναλάξ στον ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό και στον ευαγγελικό επισκοπικό ναό, μια διεκκλησιαστική τελετή για την ενότητα των χριστιανών. Υπάρχει δε η μακροχρόνια παράδοση να κηρύττει ο ρωμαιοκαθολικός επισκοπος στον ευαγγελικό επισκοπικό ναό και ο ευαγγελικός επίσκοπος στον ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό.Η εκδήλωση έλαβε χώρα εφέτος στον ευαγγελικό επισκοπικό ναό, ό οποίος είχε και μια πικρή ναζιστική εμπειρία. Με διαταγή του Χίτλερ καταδαφίστηκε το έτος 1938, με το πρόσχημα της διάνοιξης της οδού που συνόρευε με τον ναό και κτίστηκε εκ νέου το 1955, σε γειτονικό οικόπεδο.

 Στην τελετή έλαβαν μέρος ο Καρδινάλιος Μονάχου και πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, Σεβ. Ράινχαρντ Μαρξ, ο ευαγγελικός επίσκοπος Βαυαρίας και πρόεδρος της Ευαγγελικής Συνόδου της Γερμανίας κ. Χάινριχ Μπετφορντ-Στρομ και εκπρόσωποι διαφόρων εκκλησιαστικών κοινοτήτων του Μονάχου. Από πλευράς Ορθοδόξου Εκκλησίας έλαβαν μέρος ο Ρουμάνος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Σοφιανός, οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας  Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο ρουμάνος πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Ναν, ο σέρβος πρωτοπρεσβύτερος Σλόμπονταν Μιλούνοβιτς, ο βούλγαρος πρωτοπρεσβύτερος Νεντιάλκο Καλίνοφ, καθώς επίσης και κληρικοί της αρμενικής εκκλησίας και άλλων κοπτικών κοινοτήτων.

  Στην τελετή ο ρουμάνος Θεοφιλέστατος επίσκοπος κ. Σοφιανός αναφέρθηκε εν συντόμω στην ιστορία της μετάφρασης της Αγίας Γραφής και των λειτουργικών κειμένων στη ρουμανική γλώσσα, ενώ ο αρμένιος ιερέας αναφέρθηκε στη μετάφραση των ιερών κειμένων στην αρμένικη γλώσσα. Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ως μέλος του προεδρείου της „Ομάδας Εργασίας των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας“ ανέγνωσε μια έκκληση για ειρήνη σ΄όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Συρία και στο Ιράκ.

 Την εκδήλωση πλαισίωσε με ωραιότατες μουσικές και χορωδιακές μελωδίες η πολυμελής πολυφωνική χορωδία του ευαγγελικού επισκοπικού ναού.

 Στη φωτογραφία στη πρώτη σειρά (από αριστερά): ο ρουμάνος πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Ναν, ο σέρβος πρωτοπρεσβύτερος Σλόμπονταν Μιλούνοβιτς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, ο ευαγγελικός επίσκοπος  Χάινριχ Μπετφορντ-Στρομ.

 στη δεύτερη σειρά (τέταρτος από δεξιά): ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και δίπλα του ο αρμένιος κληρικός

 Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Βίντεο από τον Αγιασμό των υδάτων στο Κάρλσφαλεντ

"Τα ύδατα του Δούναβη παίρνουν στον αφρό τους την ορθόδοξη προσευχή και τους ύμνους του αγιασμού και τους μεταφέρουν μέχρι την Οδησσό και τη Μαύρη Θάλασσα"

Με την υπέροχη αυτή φράση και τον θαυμάσιο και τον ωραίο συμβολισμό χαιρέτισαν οι επίσημοι βαυαροί στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ (Regensburg) τη φετεινή τελετή του αγιασμού των υδάτων του ποταμού Δούναβη, που όπως είναι γνωστό διασχίζει τη κεντρική Ευρώπη και ποτίζει με τα νάματά του πολλά κράτη, όπως λ.χ. Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης μετέβησαν στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας και τέλεσαν την ακολουθία του αγιασμού του ποταμού Δούναβη. Προηγήθηκε σύντομη εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό ναό της πόλης με την ορθόδοξη αντιπροσωπεία, την αντιπροσωπεία της ρωμαιοκαθολικής επισκοπής της πόλης, με επικεφαλής τον τοπικό Επίσκοπο κ. Ρούντολφ Φοντερχόλζερ και την αντιπροσωπεία της ευαγγελικής εκκλησίας, με επικεφαλής τον ευαγγελικό επίσκοπο Χανς-Μάρτιν Βάις. Ακολούθως η αντιπροσωπείες και το εκκλησίασμα μετέβησαν πεζή με λιτανεία στην ιστορική Πέτρινη Γέφυρα του Δούναβη, όπου έλαβε χώρα και η τελετή του αγιασμού.Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν από τα παγωμένα νερά του ποταμού τρεις βαυαροί εθελοντές, μέλη της Κρατικής Υπηρεσίας Επιτήρησης Ποταμών και Λιμνών της Βαυαρίας. Στην τελετή στον καθεδρικό ναό και στην ακολουθία του αγιασμού στη γέφυρα έψαλε με υπέροχο βυζαντινό ύφος ο δρ. Θεολογίας κ. Ιωάννης Πίλιουρης

Παρέστη ο Αρχιδήμαρχος της πόλης κ. Ιωακείμ Βολμπεργκς.

Οι Επίσκοποι και ο Αρχιδήμαρχος τόνισαν στις ομιλίες τους το βαθύ συμβολισμό του αγιασμού που τελείται σε μια ιστορική πολιτιστική γέφυρα και σ΄ένα ποταμό που συνδέει και  ζωοποιεί λαούς και πολιτισμούς.

Οι βαυαροί ομιλητές επήνεσαν δημόσια στις ομιλίες τους τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για την πρωτοβουλία του να εισαγάγει και να καθιερώσει προ τετραετίας το ωραίο αυτό ορθόδοξο έθιμο του αγιασμού των υδάτων, μετά το Μόναχο και στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ, ως ευλογία και εμπλουτισμό της εκκλησιαστικής ζωής όλων των κατοίκων της πόλης.

Εφημερίδες και το τοπικό κανάλι κάλυψαν το γεγονός αυτό με επαινετικά λόγια για την παρουσία και ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη πόλη και στη περιοχή.

Φωτογρ. Mitwirkende (από δεξιά) ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Ευμένιος, o ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Ρούντολφ Φοντερχόλζερ, ο ευαγγελικός επίσκοπος Χανς-Μάρτιν Βάις και ο Αρχιδήμαρχος κ. Ιωακείμ Βολμπεργκς.

Φωτογρ. Mitwirkende2 (από αριστερά) ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Ευμένιος, o ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Ρούντολφ Φοντερχόλζερ, η ομάδα των βαυαρών κολυμβητών, ο Αρχιδήμαρχος κ. Ιωακείμ Βολμπεργκς και ο ευαγγελικός επίσκοπος Χανς-Μαρτιν Βάις.

Φωτογραφίες:Bistum Regensburg

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ             Και εφέτος εορτάστηκαν με κάθε λαμπρότητα τα Θεοφάνεια στο Μόναχο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Και εφέτος εορτάστηκαν με κάθε λαμπρότητα τα Θεοφάνεια στο Μόναχο. Το πρωί τελέστηκαν οι ιερές ακολουθίες του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων στις ενορίες Μονάχου. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος τέλεσε τις ιερές ακολουθίες στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και ακολούθως μετέβη στον ποταμό Ίσαρ για τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων του ποταμού, που τελείται εφέτος για 16η συνεχή χρονιά.

Τον αγιασμό του ποταμού τέλεσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης. Παρέστη επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Ο εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου, αιδ. Χανς-Γκέοργκ Πλάτσεκ, η πάστορας κ. Μπάρμπαρα Κιττελμπεργκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εργασίας των χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, πάστορας Γκότφριντ φον Σέγνιτς μετέφεραν τις ευχές των αδελφών εκκλησιών Μονάχου. Η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπουλου εκπροσώπησε την Ελλάδα, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Μάριον Όφμαν μετέφερε τον χαιρετισμό της πόλης Μονάχου. Ο Αρχιδήμαρχος της πόλης Γκέρμερινγκ κ. Ανδρέας Ηάας μας τίμησε με την παρουσία του.

Οι τολμηροί κολυμβητές που ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό από τον ποταμό -κάτω από τα ηχειρά χειροκροτήματα των πιστών - ήταν τα αδέλφια Γεώργιος και Αλέξανδρος Μαντζαρίδης και ο κ. Felix Engel ένας βαυαρός εθελοντής από την υπηρεσία επιτήρησης των ποταμών και λιμνών Μονάχου. Να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία ήταν 7 βαθμοί υπό το μηδέν.

Τα αδέλφια Γεώργιος (18 ετών) και Αλέξανδρος (16 ετών) Μαντζαρίδης είναι εγγόνια του ομότιμου καθητητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεωργίου Μαντζαρίδη και ήδη για τρίτη συνεχή χρονιά επιτελούν αυτό το ωραιότατο ορθόδοξο έθιμο της ανάσυρσης του Τιμίου Σταυρού από τα παγωμένα νερά του ποταμού Ίσαρ, αποσπὠντας τον δἰκαιο ἐπαινο Ελλήνων και Βαυαρών.

Τον αγιασμό προέβαλαν οι εφημερίδες Μονάχου με φωτογραφίες και αναλυτικά ρεπορτάζ.

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρτχιερατικός Επίτροπος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Ορθόδοξη μεσονύκτια προσευχή επί τη ενάρξει του νέου έτους

Με την αλλαγή του χρόνου και λίγα λεπτά της ώρας μετά την 12η νυκτερινή τελέστηκε στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, όπως και τα προηγούμενα έτη, η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους 2017.
 
Της τελετής προέστησαν ο προιστάμενος του ιερού ναού, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο εφημέριος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης και ο προιστάμενος της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Μονάχου, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μηνάς.
 
Στη Δοξολογία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με την Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, μέλη των οικογενειών των ιερέων των ενοριών Αγίων Πάντων και Αγίου Γεωργίου Μονάχου, ιεροψάλτες και εθελοντές επίτροποι, συνεργάτες και βοηθοί των ενοριών.
 
Η ευχή όλων μας είναι να ευλογήσει ο Θεός τον νέον ενιαυτό της χρηστότητός Του και ιδιαίτερα τη Μητέρα Πατρίδα μας, την Ελλάδα, να δρασκελίσει το 2017 το σκαλοπάτι της οικονομικής και πνευματικής κρίσης που διέρχεται και να πορευθεί σε οδούς ευημερίας, δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης για το καλό του τόπου και της Ευρώπης.
 
Να σημειωθεί ότι στο Μόναχο, στην αλλαγή του χρόνου στις 12 τη νύκτα,  η τοπική μας εκκλησία ήταν η μόνη εκκλησία που ανέπεμψε ευχαριστία στον Θεό για την είσοδό μας στο νέο έτος 2017
 
Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμνικού Θρόνου

Ανακοίνωση του ΙΝ των Αγίων Πάντων: Διαδήλωση -Κοντσέρτο στο Μόναχο για τα θύματα του Βερολίνου

Στις 23.12.2016 έλαβε χώρα στο Μόναχο μεγάλη διαδήλωση –κοντσέρτο  για τα θύματα του Βερολίνου στην κεντρική πλατεία μπροστά από την Όπερα Μονάχου. Στη διαδήλωση μετείχαν περιπου 4.000 διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση 80 αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών συλλόγων και οργανισμών της πόλης.

Με τον τίτλο „Oλοι καταγόμαστε από κάπου – Φόβος; σίγουρα όχι“ πολλοί πολτιτιστικοί φορείς και οργανισμοί, όπως λ.χ. η Όπερα Μονάχου, το Θέατρο στο Ανάκτορο, η θεατρο-μουσική σκηνή Κάμμερσπίλλεν, το Λαικό Θέατρο κ.α. μετείχαν στην οργάνωση με μουσικές παρεμβολές που πλαισίωναν τις ομιλίες  των εκπροσώπων της Βαυαρικής Βουλής, του Δήμου Μονάχου και των συλλόγων μεταναστών και προσφύγων. Συγκινητική ήταν η συμμετοχή της παιδικής χορωδίας των προσφύγων από τη Συρία, με ένα τραγούδι που εξιστορούσε τα δεινά του πολέμου στην πατρίδα τους.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης παρέστη στην εκδήλωση, μετέχοντας στο βαρύ πένθος της γερμανικής κοινωνίας και τονίζοντας το γεγονός ότι καμμιά απάνθρωπη ενέργεια δεν θα εμποδίσει τη ενότητα της κοινωνίας και την αρμονική ζωή λαών και πολιτισμών στη Γερμανία. Οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους το σύνθημα το „Μόναχο είναι έγχρωμο“ για να δηλώσουν την πολυπολιτισμικότητα της βαυαρικής κοινωνίας. Η Όπερα Μονάχου ανάρτησε στη κεντρική της είσοδο τρεις, μεγάλου μεγέθους, ταινίες με τα συνθήματα “Ανθρωπιά“, „Σεβασμός“ και „Πολλαπλότητα“.

Όλες οι εφημερίδες Μονάχου, Βαυαρίας και άλλων κρατιδίων της ΟΔΓ αφιέρωσαν εκτενές ρεπορτάζ, με κείμενα και φωτογραφίες από την μεγαλειώδη εκδήλωση.

Στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες είναι στη πρώτη σειρά των διαδηλωτών ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Επιταγή 1.500 € από την Ενορία Αγίων Πάντων για άστεγους Μονάχου

Αποτελεί μακροχρόνια παράδοση της τοπικής εκκλησίας μας στο Μόναχο να επισκεπτόμεθα τις παραμονές των Χριστουγέννων τους εκκλησιαστικούς, πολιτειακούς και πολιτικούς φορείς και θεσμούς και να τους προσφέρουμε δείγματα ορθοδοξίας και φιλίας για το έργο τους, για το καλό της βαυαρικής κοινωνίας.
Εφέτος η Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου θέλησε - με την ευκαιρία των Χριστουγέννων - να δώσει ένα ακόμη δείγμα φιλίας προς τον Δήμο Μονάχου, τόσο προσωπικά στον Αρχιδήμαρχο κ. Ντίτερ Ράιτερ, όσο και σ΄όλους τους δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους του Δημαρχείου για τη προσφορά τους στο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης Μονάχου.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος μετέβησαν στις 23 Δεκεμβρίου 2016 στο Δημαρχείο Μονάχου και επέδωσαν στον Αρχιδήμαρχο κ. Ντίτερ Ράιτερ ένα καλάθι με ελληνικά προιόντα, χριστουγεννιάτικα γλυκά, λάδι, κρασί και μέλι.
Μέλη του μουσικού συλλόγου ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ συνόδευσαν τους δύο κληρικούς και έψαλλαν, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Μιχαήλ Αμανατίδη, τρία χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Ο προιστάμενος της ενορίας Αγίων Πάντων, π. Γεώργιος Σιώμος προσφώνησε κατάλληλα τον αρχιδήμαρχο, ερμηνεύοντας τη συμβολική σημασία των δώρων και το περιεχόμενο των καλάντων.
 Η σύζυγος του αρχιδημάρχου, κ. Πέτρα Ράιτερ έθεσε προ ημερών επίσημα υπό την αιγίδα της τον Σύνδεσμο Αστέγων Μονάχου. Για το λόγο αυτό η Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου επέδωσε στον αρχιδήμαρχο μια επιταγή με το ποσό των 1.500 ευρώ, ως συμβολική δωρεά, συμμετοχή και αλληλεγγύη των Ελλήνων ορθοδόξων πιστών προς τους αστέγους της πόλης Μονάχου. Το ποσό συγκεντρώθηκε από εθελούσιες, ειδικά για το σκοπό αυτό, προσφορές των ενοριτών
Στην επίσκεψη στον αρχιδήμαρχο παρέστη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, ο οποίος και μετείχε σημαντικά στη χρηματική δωρεά.
Ο αρχιδήμαρχος κ. Ράιτερ ευχαρίστησε όλους τους παρόντες, τόνισε τις παραδοσιακές καλές σχέσεις του Δήμου με την τοπική μας εκκλησία και με τους Έλληνες Μονάχου και ευχήθηκε στη παροικία μας Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.
 Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Φωτογραφίες (από τον κ. Christian Lehrer)
Φωτο 1 και 2 (από δεξια) Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, αρχιδήμαρχος Ντίτερ Ράιτερ, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Σταύρος Κωσταντινίδης
Φωτο 3 (από δεξιά) Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, αρχιδήμαρχος Ντίτερ Ράιτερ, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Σταύρος Κωσταντινίδης Μιχαήλ Αμανατίδης και τέσσερα μέλη του μουσικού συλλόγου ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ

 

Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίαςμεταδίδει στη βαυαρική νεολαία το Άγιο Φωςαπό τη ιερή κανδήλα του αγίου Σπηλαίου της Γέννησης του Σωτήρος

Όπως κάθε χρόνο έτσι  και εφέτος νεαρός αυστριακός μετέβη στη Βηθλεέμ, όπου έλαβε από τον εκπρόσωπο του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το Φως από την ιερή Κανδήλα του αγίου Σπηλαίου και το μετέφερε αεροπορικώς στη Βιέννη. Από τη Βιέννη ταξίδευσε το άγιο Φως σιδηροδρομικώς στο Μόναχο από όπου και θα διανεμηθεί σ΄ όλη τη Γερμανία. Εφέτος συμπληρώνονται 19 χρόνια μεταφοράς του αγίου Φωτός της Βηθλεέμ στη Γερμανία.

Στο Μόναχο έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου 2016 ειδική τελετή υποδοχής του αγίου Φωτός στον ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό του Μονάχου από τον επίσκοπο Μονάχου, Καρδινάλιο και Πρόεδρο της Συνόδου των Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας, κ. Ράινχαρντ Μάρξ, τον ευαγγελικό επίσκοπο Βαυαρίας και πρόεδρο της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας κ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις σχέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Περίπου χίλια παιδιά, νεάνιδες και νέοι της βαυαρικής κοινωνίας παρέστησαν στο ναό και έλαβαν το άγιο Φως για να το μεταφέρουν σε ενορίες, σχολεία, νοσοκομεία, εργαστήρια, ιδρύματα, γηροκομεία και μοναστήρια της Βαυαρίας.

Το κεντρικό σύνθημα της φετεινής ιερής εκδήλωσης είναι „Ένα δίχτυ ενώνει όλους τους ανθρώπους που έχουν καλή θέληση“ και υποδηλεί την αγαστή και αρμονική συμβίωση λαών και πολιτισμών που επιτυγχάνεται με την δωρεά και χάρη του εν σπηλαίω τεχθέντος και εν φάτνη ανακλιθέντος Ιησού Χριστού και με τη σύμπραξη ανθρώπων καλής θέλησης.

Ο δύο προκαθήμενοι και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης διένειμαν  το άγιο Φως στους παρισταμένους και ακολούθως ένωσαν τα χέρια τους με όλο το εκκλησίασμα, σε μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση δικτύωσης και καλής θέλησης.

Είναι άκρως συγκινητική η οπτική εικόνα της μεταφοράς του Φωτός της Βηθλεέμ μέσα από τις κεντρικές οδούς του Μονάχου σε οικίες και σταθμούς τρένων, τραμ και λεωφορείων για τη μεταφορά του  στο τόπο και στις πόλεις προορισμού.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου          

 

Φωτογραφίε:ς Βασίλειος Αδημούδης

 

Α ν α κ ο ί ν ω σ η

Άκρως συμβολική έκθεση έργων τέχνης ισραηλινού ζωγράφου με ορθόδοξα Μοτίβα από τη Λίμνη της Γενησαρέτ, Γαλιλαία και Ιουδαία

Στη γκαλερί Ρούκα, την ποιό γνωστή και ονομαστή γκαλερί του Μονάχου, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικών πινάκων του διεθνούς φήμης ισραηλινού ζωγράφου κ.  Άνος Γιασκίλ  (Amos Yaskil).

Τα εγκαίνια πλαισίωσε με μουσική ένας ρώσσος κλαρινίστας, ενώ παρευρέθη και ένας ιταλός τενόρος.

Στα έργα τέχνης του, με μοτίβα της Αγίας Γης, παρουσίασε ο κ. Γιασκίλ και μερικά μοτίβα που έχουν σχέση με την ορθόδοξη ελληνική παρουσία στο Ισραήλ.

Στα εγκαίνια προσκλήθηκε και παρευρέθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Ο κ. Γιασκίλ του εκμηστηρεύθηκε ότι έχει στο Ισραήλ ως φίλους έλληνες ορθοδόξους κληρικούς.

Η ατμόσφαιρα των εγκαινίων ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια και έτυχε ιδιαίτερης προσοχής των μέσων γενικής ενημέρωσης.

Ο κ. Άνος Γιασκίλ γεννήθηκε το 1935 στη Χάιφα από πατέρα εβραικής και πολωνικής καταγωγής και γερμανίδα μητέρα. Ο πατέρας του σπούδασε ζωγραφική στη Δρέσδη της Γερμανίας και αναγκάστηκε το 1933 από το ναζιστικό καθεστώς να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Ο υιός του Άμος σπούδασε και αυτός ζωγραφική στη Γερμανία και ζει μόνιμα σε οικία στη όχθη της λίμνης της Τιβεριάδας.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου          

---------------------------------------------------------------------------------------------

Φωτογραφίες (από κ. Ίνγκριτ Γκρόσμαν)

Ο π Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο κ. ΄Ανος Γιασκίλ.

Ο π Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ο κ. Βόλφγκανγκ Ρούκα (στο μέσον) και ο κ. ΄Ανος Γιασκίλ..

 

IN Πάντων - Λέσχη Επιστημόνων

Επίσημη τελετή στο Μόναχο για το 70ο Ιωβηλαίο του Βαυαρικού Συντάγματος

Την 1η Δεκεμβρίου 1946 ψήφισε ο Βαυαρικός Λαός το Βαυαρικό Σύνταγμα. Με αφορμή το γεγονός αυτό η βαυαρική κοινωνία εόρτασε την 1η Δεκεμβρίου 2016 σε πανηγυρική εκδήλωση τα 70 χρόνια της εφαρμογής και ζωής του  Βαυαρικού Συντάγματος.
 
Η πανηγυρική εκδήλωση οργανώθηκε από τη Βαυαρική Βουλή, τη Βαυαρική Κυβέρνηση και το Βαυαρικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
 
Σε σύντομο ντοκιμαντέρ της εποχής εκείνης που προβλήθηκε στην εκδήλωση, καταδείχθηκαν οι συνθήκες δημιουργίας του Βαυαρικού Συντάγματος. Η πόλη του Μονάχου ήταν το 1945/1946 ένας σωρός από στάχτη και από βομβαρδισμένα κτίρια, δρόμους και δημόσιους χώρους. Οι κάτοικοι του Μονάχου προσπαθούσαν νυχθημερόν με συλλογική εργασία να μετατοπίσουν τα υπολείμματα των ερειπίων (μπάζα) για να μπορούν να κινούνται απρόσκοπτα και να κτίσουν και πάλι τη πόλη τους.
 
Οι εκπρόσωποι των πολιτικών δημοκρατικών κομμάτων συνεδρίασαν το 1946 στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου του Μονάχου και συνέταξαν τα 188 άρθρα του Βαυαρικού Συντάγματος με πολικό ψύχος και θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών Κελσίου, ντυμένοι με τα παλτά τους και χωρίς θέρμανση. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι σε 14 συνεδριάσεις μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών και ημίσεως μηνών συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα άρθρα του συντάγματος και κατέληξαν οι σύνεδροι στο σχετικό υπερκομματικό κείμενο.
 
Ως „πατέρας“ του Βαυαρικού Συντάγματος θεωρείται ο κ. Βίλχελμ Χοεγκνερ, ένας σοσιαλιστής νομικός και πολιτικός που ήταν εξόριστος από τους ναζιστές στην Ελβετία. Εκεί συνέταξε και το προσχέδιο του βαυαρικού συντάγματος. Επέστρεψε στο Μόναχο το 1945. Διετέλεσε, μεταξύ των άλλων και πρόεδρος της επιτροπής δημιουργίας του Βαυαρικού Συντάγματος και αργότερα και πρωθυπουργός της Βαυαρίας.
:
Στο προοίμιό του το Βαυαρικό Σύνταγμα κάνει λόγο για την  καταστροφή που επέφερε το ναζιστικό καθεστώς και αναφέρει τα ακόλουθα:
 
Έχοντας υπόψει τα συντρίμμια, στα οποία, μια πολιτειακή και κοινωνική  τάξη χωρίς Θεό, χωρίς συνείδηση και χωρίς σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια οδήγησε τους επιζήσαντες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και με τη σταθερή απόφαση να εξασφαλίσουν για πάντα οι  επόμενες γενιές των Γερμανών τις ευλογίες της ειρήνης, της ανθρωπιάς και του δικαίου, θέτει ο Βαυαρικός Λαός σε ισχύ το ακόλουθο σύνταγμα, έχοντας υπόψη και την υπερχιλιετή  ιστορία του.
 
Κάθε άρθρο του Βαυαρικού Συντάγματος είναι και ένα μαργαριτάρι δημοκρατίας, κοινωνικής ισορροπίας, ελευθερίας γνώμης, ισότητας, ανεξιθρησκείας και σεβασμού της ιδιωτικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής των κατοίκων της Βαυαρίας. Είναι ένα σύνταγμα που είναι ακόμη μοντέρνο και αντιμετωπίζει επιτυχώς τα σύγχρονα προβλήματα, σε όλες τις εκφάνσεις τους.
 
Το άρθρο 100 αναφέρεται στο σεβασμό  και αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου με τη φράση
„Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι απαραβίαστος“.
 
Επίσης στα άρθρα 142 μέχρι 150 οριοθετούνται οι σχέσεις της Πολιτείας με τις Εκκλησίες και τα διάφορα θρησκεύματα με άριστο τρόπο και με πνεύμα αλληλοστήριξης και εκατέρωθεν σεβασμού και εμπλουτισμού.
 
Το Βαυαρικό Σύνταγμα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα συντάγματα παγκοσμίως και έχει συντελέσει επιτυχώς στην αρμονική συμβίωση και δημιουργική ζωή όλων των κατοίκων της Βαυαρίας, ασχέτως καταγωγής, φύλου, θρησκείας και εθνικότητάς τους.
 
Οπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Σεεχόφερ στην ομιλία του,  η Βαυαρία έχει το καλύτερο σύνταγμα (βαυαρική Φερφάσουνγκ) και για το λόγο αυτό είναι και η βαυαρική πολιτεία σε άριστη κατάσταση, κάνοντας χρήση του λογοπαιγνίου „Φερφάσουνγκ“, που έχει διπλή σημασία και σημαίνει παράλληλα και σύνταγμα και καλή κατάσταση.
 
Παρέστησαν στην επίσημη εκδήλωση ανώτατοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας και ιδιαίτερα αρκετοί νέοι και νέες που προσκλήθηκαν από τους οργανωτές.
 
Από πλευράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρέστη ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος και έχει τιμηθεί το 2008 με το Μετάλλιο του Βαυαρικού Συντάγματος. Παρέστη επίσης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας, κ. Σταύρος Κωσταντινίδης. Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου.
      
Tο Μετάλλιο του Βαυαρικού Συντάγματος είναι μια (χρυσή ή ασημένια) πλακέτα διαμέτρου 4 εκατ. Στη μία όψη έχει την επιγραφή  „Βαυαρικό Σύνταγμα“  και με λατινική γραφή τα έτη 1818, 1919 και 1946, ενώ από την άλλη όψη έχει το βαυαρικό έμβλημα.
Παρέχεται από τον ή την πρόεδρο της Βαυαρικής Βουλής, ήδη από το 1961, σε σπάνιες περιπτώσεις και κυρίως σε προσωπικότητες της Βαυαρίας που με τη ζωή τους και το έργο τους προβάλλουν αξιοθαύμαστα  τις αξίες και τους στόχους που εμπεριέχονται στο βαυαρικό σύνταγμα.
 
Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Στη φωτογραφία η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμμ (Barbara Stamm) και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Η πρόεδρος κ. Σταμ τίμησε την 01.12.2008 (Ημέρα του Βαυαρικού Συντάγματος) τον π. Απόστολο Μαλαμούση με το Μετάλλιο του Βαυαρικού Συντάγματος.

Τα ορθόδοξα παιδιά της διασποράς και η πατροπαράδοτη βυζαντινή αγιογράφηση

Συνεχίζεται η βυζαντινή αγιογράφηση του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου. Η αγιογράφος Ανδρομάχη Βουτσινά εργάζεται τις ημέρες αυτές με τους συνεργάτες της Βασίλειο Αγκανιάν και Αλέξανδρο Σπανούδη σε εμπλουτισμό της αγιογράφησης του ναού με τα θέματα της παραβολής του Χριστού ως αμπέλου και των αποστόλων ως κλημάτων, των αγίων Κυρίλλου και Μeθοδίου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των αγίων Αναστασίας Νέμης, Ξένιας, Σοφίας, Ελπίδας, Πίστης και Αγάπης, καθώς επίσης και των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
 Τις επιτόπου εργασίες των αγιογράφων θαύμασαν σήμερα τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας Αγίων Πάντων.
 Ο εφημέριος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης και η σύζυγός  του, Πρεσβυτέρα Παρασκευή, καθώς επίσης και η αγιογράφος κ. Ανδρομάχη Βουτσινά, παρουσίασαν στα παιδιά τη διαδικασία αγιογράφησης και τους εξήγησαν το θεολογικό νόημα και το εκκλησιαστικό περιεχόμενο των θεμάτων της αγιογράφησης.
 Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Κατηχητικού ενθουσιάστηκαν από την άμεση βίωση ενός αγιογραφικού έργου, χάραξαν βαθειά στη μνήμη τους τον θαυμαστό εικονογραφικό θησαυρό της Εκκλησίας μας και εξέφρασαν τη ζωηρή επιθυμία να μιμηθούν κατά το δυνατό τους αγιογράφους, ζωγραφίζοντας στα μαθήματα του Κατηχητικού θέματα της αγιογράφησης των ναών.
 Ο ιερός Ναός των Αγίων Πάντων Μονάχου αποτελεί ορθόδοξο κόσμημα για την πόλη και τη βαυαρική κοινωνία, και προβάλλεται συχνά-πυκνά στα βαυαρικά μέσα γενικής ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) και διαδυκτίωσης.
 Ήδη και για το αγιογραφικό έργο που αυτές τις ημέρες επιτελείται στο ναό, δύο μεγάλης κυκλοφορίας βαυαρικές εφημερίδες θα παρουσιάσουν προσεχώς τα θέματα με φωτογραφίες και κείμενα.
 Στη φωτογραφία η ορθόδοξη νεολαία Μονάχου με τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, την πρεσβυτέρα Παρασκευή (τρίτη στη δεξιά σειρά) την αγιογράφο Ανδρομάχη Βουτσινά και τους συνεργάτες της (αριστερά από τις κολώνες) και μερικούς γονείς.
 Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου          
 

Η πόλη Όττομπρουν της Βαυαρίας τίμησε τη Βασίλισσα Αμαλία σύζυγο του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος

 Με αφορμή τα 180 χρόνια από την τέλεση των γάμων του Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα και της πριγκίπισσας του Όλτενμπουργκ Αμαλίας, (στις 22 Νοεμβρίου 1836) προέβη η πόλη Όττομπρουν στις 22.11.16 στην ονομασία ενός δασυλίου της πόλης σε Δάσος της Αμαλίας και ενός δρὀμου που διασχίζει το δάσος σε Οδό της Αμαλίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είχε πάρει τη σχετική απόφαση μπροστά από 30 χρόνια, αλλά εφέτος την υλοποίησε, τοποθετώντας και επίσημα στο χώρο εκείνο, στις 22.11.16, τη σχετική πλακέτα.
Στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας παρέστησαν ο Αρχιδήμαρχος κ. Θωμάς Λόντερερ, η αντιδήμαρχος. κ. Μόνικα Μόντροβ-Λάνγκε, η αρμόδια για πολιτιστικά θέματα του Δήμου κ. Ανδρέα Σέεμπεκ, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο διευθυντής του Μουσείου „Βασιλέας-Όθωνας-της Ελλάδος“, καθηγητής κ. Γιαν Μούρκεν, ο πρόεδρος του Συλλόγου του Μουσείου κ. Ντίτριχ Βαξ, ο κ. Χέρμπερτ Σπέκνερ  και ο έλληνας συμπατριώτης μας, κάτοικος του Οττομπρουν,  κ. Θωμάς Πηλείδης.
Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
 Στη πλακέτα αναγράφεται το ακόλουθο κείμενο:
Δάσος της Αμαλίας
Έλαβε το όνομα της Αμαλίας, πριγκίπισσας του Όλτενμπουργκ (1818-1875)
συζύγου του Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα, από τον οποίο ονομάστηκε η πόλη Ότομπρουν.
Η ειδική σε θέματα κήπων και πάρκων δημιούργησε στην Αθήνα από το 1839, μεταξύ των άλλων, τον πρώην Βασιλικό Κήπο, που σήμερα ονομάζεται Εθνικός Κήπος  Ιστορικά στοιχεία για τη πόλη Όττομπρουν.
 Η περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η πόλη ήταν, προ δύο χιλιάδων ετών, μεταξύ δύο ρωμαικών δρόμων που οδηγούσαν από τη πόλη Σάλτσμπουργ της Αυστρίας στη πόλη Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας.
Με την ίδρυση του Μονάχου (1158) δημιουργήθηκε στον ίδιο χώρο νέα εμπορική οδός που συνέδεε το Μόναχο με τη πόλη Ίνσμπρουκ και την Ιταλία. Αυτή τη διαδρομή ακολούθησε και ο 17 ετών πρίγκηπας Όθωνας, όταν ταξίδευσε το 1832 από το Μόναχο για την Ελλάδα, μέσω Ιταλίας.
 Ο πατέρας του, ο βασιλέας της Βαυαρίας Λουδοβίκος, τον συνόδευσε στην οδό αυτή μέχρι το 12 χιλιόμετρο από το Μόναχο και εκεί τον αποχαιρέτησε. Σε ανάμνηση αυτού του αποχαιρετισμού στήθηκε ένα χρόνο αργότερα στον τόπο εκείνο μία δωρική στήλη με τον Όθωνα στην κορυφή και παράσταση με λιοντάρι της Βαυαρίας στη βάση (1833). Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε κοντά στη στήλη με τον Όθωνα (Όττο) ένας οικισμός, ο οποίος το 1913 ονομάστηκε επίσημα: Όττομπρουν (Ottobrunn). Η στήλη αυτή αποτελεί και το επίσημο έμβλημα της πόλης που σήμερα αριθμεί 20 χιλιάδες κατοίκους. Η πόλη Όττομπρουν έχει αδελφοποιηθεί με τη πόλη Ναύπλιο.
Φωτο (από αριστερά): Χέρμπερτ Σπέκνερ, Μόνικα Μόντροβ-Λάνγκε, Ντίτριχ Βαξ, Θωμάς Λόντερερ, Aνδρέα Σέεμπεκ, Γιαν Μούρκεν, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Τη φωτογραφία μας τη διέθεσε ευγενώς η κ. Έλκε Κλίμκε από την εφημερίδα "το δικό μου Όττομπρουν"

Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας - Ανακοίνωση: Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας παροτρύνει τις εκκλησίες της Βαυαρίας να αναμειγνύονται στη καθημερινή πρακτική πολιτική της κυβέρνησης

 Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Χορστ Σεεχόφερ (CSU) καθιέρωσε να δεξιώνεται σε τακτά διαστήματα τους εκπροσώπους των Εκκλησιών και των Θρησκειών και τους εθελοντές συνεργάτες τους, για να τους ευχαριστήσει για το έργο τους στη βαυαρική κοινωνία.

Η φετεινή δεξίωση έλαβε χώρα στη πόλη Βίρτσμπουγκ (Würzburg) της Βαυαρίας. Παρέστησαν από πλευράς ορθοδόξων εκκλησιών, ο ρουμάνος Μητροπολίτης Σεραφείμ, (Ρουμανική Εκκλησία στη Γερμανία), ο έλληνας Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας) και ο ρώσσος ιερέας  Αλέξιος Λέμαν (Ρωσσική Εκκλησία της Διασποράς). Παρέστησαν επίσης ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος της περιοχής κ. Δρ. Φρίντχελμ Χόφμαν, ο ευαγγελικός αρχιερατικός επίτροπος δρ. Ματθίας Μπίτνερ, και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας κ. δρ. Γιόφεφ Σούστερ. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ, ο Αρχιδήμαρχος της πόλης, ο Περιφεριάρχης, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και αντιπροσωπείες των ενοριών των εκκλησιών.

Έκπληξη προκάλεσε η ειδική αναφορά του βαυαρού πρωθυπουργού στην ομιλία του για το ρόλο των εκκλησιών και των θρησκειών στα πολιτικά δρώμενα και η παρότρυνσή του για ενεργό συμμετοχή και ανάμειξή τους  στη καθημερινή πολιτική και κοινωνική πολιτική που ασκεί η βαυαρική κυβέρνηση. Ο διάλογος και η κριτική που ασκούν οι εκκλησίες, είπε ο πρωθυπουργός,  είναι  προς όφελος της πρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης και συμβάλλει θετικά στην από κοινού  αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως λ.χ. του μεταναστευτικού, του προσφυγικού, της  ενσωμάτωσης, της περίθαλψης απόρων και ασθενών, των προγραμμάτων για τη νεολαία, κ.λ.π.. Χωρίς τη σύμπραξη των εκκλησιών με τους χιλιάδες εθελοντές δεν θα μπορούσε η Βαυαρική Κυέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Με την αναφορά του αυτή αναιρεί ο κ. Σεεχόφερ μια επίσημη δήλωση του βαυαρού υπουργού οικονομικών κ. Μάρκου Σέντερ, όπου εκφράζει την άποψή του, ότι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν οι εκκλησίες στην πολιτική της βαυαρικής Κυβέρνησης.

Η βαυαρική τηλεόραση και οι εφημερίδες έδωσαν μεγάλη έκταση στη παρότρυνση του πρωθυπουργού για παρεμβάσεις των εκκλησιών στη πολιτική ζωή και στην αντίθεσή του, σχετικά με το θέμα αυτό, με τον βαυαρό υπουργό οικονομικών.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου  

Ανακοίνωση Μητρόπολης Γερμανίας

Συγκινητική Ημέρα Μνήμης στο Νταχάου με τον κ. Χάιντς Κούνιο, ένα από τους λιγοστούς επιζήσαντες του ναζιστικού Ολοκαυτώματος Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Στις 8 Νοεμβρίου 2016 έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Νταχάου μια άκρως συγκινητική Ημέρα Μνήμης με ομιλητή τον 89 ετών κ. Χάιντς Κούνιο, που επέζησε του ναζιστικού Ολοκαυτώματος στη Γερμανία. Την εκδήλωση οργάνωσε ο ευαγγελικός πάστορας του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου κ. Δρ. Μπιγερν Μένσινγκ.

Ο κ. Κούνιο παρουσίασε το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε προ τριών ημερών στη γερμανική γλώσσα, με τον τίτλο „Ένα λίτρο σούπα και 60 γραμμάρια ψωμί“ και αναφέρεται στη βασανιστική ζωή του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Γερμανίας και Αυστρίας. Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Χέντριχ Φερλάκ Βερολίνου (Hentrich & Hentrich Verlag Berlin).Σημειώνεται ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει η βιογραφία του κ. Κούνιο το 1981 στα ελληνικά.

Ο κ. Κούνιο μίλησε στα γερμανικά και αναφέρθηκε διεξοδικά στη παιδική του ζωή, στη σύλληψή του στη Θεσσαλονίκη το 1943 όταν ήταν 15 ετών, τη μεταφορά και τις οδυνηρές εμπειρίες του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, την απελευθέρωσή του και τη μετέπειτα ζωή του στη Θεσσαλονίκη. Την ομιλία του πλαισίωσαν με ελληνική έντεχνη μουσική τρεις νέοι Έλληνες του Νταχάου, η Σαραντία Μηδέλια, ο Γιάννης Καραδήμος και ο Κώστας Στωιμενίδης. Απέδωσαν εξαιρετικά τα μουσικά κομμάτια „Θα σου πω ένα παραμύθι“, (της μουσικής ομάδας Οκτάβα) το „Παραμύθι“ (του Ορφέα Περίδη)  και  Al-tair (του Θωμά Μπέκου).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η σύζυγός του κ. Κούνιο και οι δύο θυγατέρες του, ο Αρχιδήμαρχος Νταχάου κ. Φλόριαν Χάρτμαν, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών, η διευθύντρια του μουσείου του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου και οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Βήχος, εφημέριος της Ενορίας Νταχάου, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Ο Αρχιδήμαρχος Νταχάου κ. Χάρτμαν αναφέρθηκε και στους επτά γερμανούς, κατοίκους της πόλης Νταχάου που συνελήφθηκαν από τους ναζιστές, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ακολούθως κατέθεσε στη μνήμη των θυμάτων ένα στεφάνι στην αναμνηστική πλάκα μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου. Στη κατάθεση στεφάνου παρέστησαν ο κ. Κούνιο και οι ιερείς της Εκκλησίας μας, αποδίδοντας φόρο τιμής στους βαυαρούς πατριώτες.

Άκρως συγκινητική είναι η προσωπική αφιέρωση του βιβλίου του στον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, όπου με την ευχή του Ποτέ πιά αναγράφει τα δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία βασανίστηκε και τους δύο αριθμούς κρατουμένου που του έδωσαν οι ναζιστές.

Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Münchner Merkur αφιέρωσαν μεγάλο ρεπορτάζ με κείμενο και φωτογραφίες για τον κ. Κούνιο.

 Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκε ο κ. Κούνιο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ Μονάχου, όπου και μίλησε σε  Έλληνες και Γερμανούς για τη ζωή του.

 Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου      

 Φωτο 1

(από δεξιά)  ο Αρχιδήμαρχος Νταχάου κ. Φλόριαν Χάρτμαν, ο κ. Χάιντς Κούνιο, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Βήχος

Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας και το γερμανικό σύστημα υγείας

Στη Βαυαρία λειτουργεί από το 2008, σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Υγείας και το Γερμανοτουρκικό Εθνο–Ιατρικό Κέντρο, ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης αλλοδαπών μεταναστών σε θέματα του βαυαρικού συστήματος υγείας και πρόληψης.

 Το σχετικό πρόγραμμα έχει τον τίτλο ΜΙΜΙ Bayern, Με Μετανάστες για τους Μετανάστες – Διαπολιτισμική υγεία στη Βαυαρία και έχει ως στόχο την ενημέρωση  των μεταναστών , όλων των εθνικοτήττων, στη μητρική τους γλώσσα, για το γερμανικό σύστημα υγείας, επεξηγώντας τις διάφορες προεκτάσεις και πτυχές του, όπως λ.χ. υγειινή διατροφή, ψυχική υγεία, κίνδυνοι από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, υγεία των παιδιών, έκαιρη διάγνωση ασθενειών, θέματα εγκυμοσύνης κ.λ.π. Επίσης διαθέτει διερμηνείς που συνοδεύουν τους μετανάστες σε επισκέψεις σε νοσοκομεία και σε θεραπευτικές αγωγές. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας και η ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία.

 Το πρόγραμμα αυτό στηρίζει και η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

 Στις 8 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάστηκε στο Μόναχο το Βαυαρικό Γραφείο Συντονισμού των εργασιών του προγράμματος ΜΙΜΙ που έχει ήδη εδραιωθεί σε 12 βαυαρικές πόλεις, όπως λ.χ. Νυρεμβέργη, Αουγκσμπουργκ, Πασάου, Ρεγκενσμπουργκ κ.λ.π.

 Τα εγκαίνια ετέλεσαν η Βαυαρή Υπουργός Υγείας κ. Μέλανι Χούμλ και ο πρόεδρος του Γερμανοτουρκικού Εθνο–Ιατρικού Κέντρου κ. Ραμαζάν Σαλμάν. Παρέστησαν συνεργάτες του νεοιδρυθέντος γραφείου, καθώς επίσης και χορηγοί και υποστηρικτές του προγράμματος, μεταξύ αυτών και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

 Ο π. Απόστολος συνοδεύει από ετών το πρόγραμμα και έχει συμβάλλει και στην έκδοση στα ελληνικά εγχειριδίου του προγράμματος ΜΙΜΙ σχετικά με τον πάσης φύσεως εμβολιασμό.

 Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου 

 

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε τον π. Απόστολο Μαλαμούση

H Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε την Τετάρτη 28/9 τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Απόστολο Μαλαμούση, εκ Μουρεσίου Πηλίου καταγόμενο, ο οποίος για σαράντα (40) και πλέον χρόνια διακονεί ευδοκίμως την Ορθόδοξη ενορία του Μονάχου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, με τίτλο «Πολιτική, οικονομία, θρησκεία, τέχνη: Συμβολή στο διάλογο Ελλάδας - Γερμανίας», που συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και η Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας.

 

O π. Απόστολος έγινε ευρύτερα γνωστός, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, λόγω της συνεπούς στράτευσής του υπέρ της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής εθνικής και θρησκευτικής προέλευσης και του αγώνα του εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας. Συμμετέχει, εκ μέρους της Ορθόδοξης Μητρόπολης, στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης της Γερμανίας, που έχει ιδρύσει η γερμανική Καγκελαρία. Σημαντική θεωρείται, επίσης, η συμβολή του στην κατοχύρωση, το 1999, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο του ιστορικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστής ως «Σαλβατορκίρχε», στο κέντρο του Μονάχου· στην καθιέρωση, το 2000, της περιφοράς του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στη φημισμένη Μάριεν Πλατς στο κέντρο του Μονάχου· στον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων στα νερά του ποταμού Ιζάρ που διασχίζει την πόλη, καθώς και στην θέσπιση το 2005 της ελληνοβαυαρικής Ημέρας Πολιτισμού.

 

Τον Ακαδημαϊκό Έπαινο για τον π. Απόστολο Μαλαμούση ανέγνωσε ο κ.  Hans - Cristopf Zeitler, Δρ Νομικής, ειδικευμένος στα οικονομικά.      

 

Ακολούθησε ομιλία του κ. Αθανασίου Βλέτση, Καθηγητού Συστηματικής Θεολογίας στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσωπικές εμπειρίες του από την πολυχρόνια συνεργασία του με τον Απόστολο, ενώ περιέγραψε, λεπτομερώς, το έργο του τιμωμένου Ιερέως.

 

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επεσήμανε ότι η τιμή στον π. Απόστολο συνιστά υποχρέωση για την Τοπική μας Εκκλησία. «Απόψε», τόνισε, « στο πρόσωπο του π. Αποστόλου τιμούμε τον συμπολίτη μας, τον γεννημένο στο Πήλιο, που ανέδειξε Μάρτυρες της Εκκλησίας, όπου άνθισαν τα Ελληνικά Γράμματα, σε περιόδους ανελευθερίας... Τιμούμε τον Ορθόδοξο Κληρικό της διασποράς, που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο για τους απόδημους Έλληνες και στο πρόσωπό του τιμούμε όλους τους Έλληνες Κληρικούς που διακονούν στα πέρατα του κόσμου... Τιμούμε τον οικουμενικό άνθρωπο, που άνοιξε τις πόρτες του διαλόγου, της κοινωνίας και της μαρτυρίας προς όλους... Τιμούμε τον οικογενειάρχη Ιερέα, που είναι το πρότυπο του οικογενειάρχη μέχρι και σήμερα... Τιμούμε τον κοινωνικό εργάτη, που τόλμησε να βλέπει στο πρόσωπο του κάθε άλλου τον ίδιο τον Χριστό. Είναι παράδειγμα για όλους μας σήμερα, που καλούμαστε να συναντήσουμε τον άλλο σε μία κρίσιμη εποχή. Αυτό σημαίνει Ορθόδοξος Κληρικός, αυτό σημαίνει άνθρωπος της οικουμένης, αυτό σημαίνει Έλληνας»

.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον π. Απόστολο Μαλαμούση την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμηθέντος π. Αποστόλου, ο οποίος σκιαγράφησε την πορεία της ζωής του, το ξεκίνημά του από την γενέτειρά του, το Μούρεσι, τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα πρώτα βήματα στην εκκλ/κή ζωή, δίπλα στον ιερέα του χωριού, τον σύνδεσμό του με τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό, τις σπουδές του, την μεταφύτευσή του στη Γερμανία, όπου, με την Πρεσβυτέρα του Αθανασία, δημιούργησαν πολύτεκνη οικογένεια και εργάζονται μαζί στο έργο της Τοπικής Εκκλησίας, ενώ ευχαρίστησε τα πρόσωπα που συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και του έργου του. Κατέληξε δε, με θερμή αναφορά στο πρόσωπο του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου: «Το άγρυπνο πνευματικό σας βλέμμα δεν περιορίζεται μόνο στα της Μητροπόλεως Δημητριάδος, αλλά και σ᾽ όλη την Ορθοδοξία, όπως διαπιστώσαμε με την αγωνία σας και τις παρεμβάσεις σας στα ζητήματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που συνήλθε στη Κρήτη. 

Το εκκλησιαστικό σας άνοιγμα στις λοιπές αδελφές Εκκλησίες είναι άξιο θαυμασμού και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η συνεργασία της Ακαδημίας σας με την Καθολική Ακαδημία Βαυαρίας είναι μία γέφυρα προς τον χριστιανικό κόσμο της Εσπερίας, προς τον βαυαρικό λαό, που διακρίνεται για την βαθύτατη ευσέβειά του, την αγάπη του για το Ευαγγέλιο του Χριστού, τη συνειδητή καλλιέργεια του χριστιανικού ήθους και τη στήριξη, με περισσή αγάπη, της Ορθοδοξίας μας στη Βαυαρία.

 

Και κάτι ακόμα: Το ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, όπως αυτό εκφράζεται και καλλιεργείται από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο, στηρίχθηκε και στηρίζεται στη φιλοτιμία και τον τίμιο ιδρώτα των κληρικών της Μητροπόλεως Γερμανίας, ιδιαίτερα δε σε αυτούς που κατάγονται από τη Μαγνησία και εκείνους που έχουν αποσπασθεί από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας έχει επανειλημμένα δημόσια εκφραστεί με λόγους ευχαριστηρίους για τη πολύπλευρη ευλογημένη συνεργασία του με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, όπως επίσης έχει ιδιαίτερα αναφερθεί για το πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, με λόγους επαινετικούς».

 

Δελτίο τύπου Μητρόπολης Δημητριάδος

Ανακοίνωση - πρόσκληση ΙΝ Αγιών Πάντων

∆ιάλεξη «Αλλαγές της μνήμης στη μεγάλη ηλικία και άνοια, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ» ∆ρ. Σοφία Πουλάκη την Παρασκευή 23.09.2016, 17:00-18:00, Πολιτιστικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», Ungererstr. 131, 80805 München.

 

Θεία Λειτουργία για ηλικιωμένους, άτομα με άνοια (πάσχοντες από Αλτσχάιμερ), τους συγγενείς τους αλλά και ενδιαφερομένους  Σάββατο 24.09.2016, 09:00-10:30 Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μονάχου, Ungererstr. 131, 80805 München 

Κοινή ανακοίνωση των ελληνορθόδοξων ενοριών Μονάχου

Αγαπητοί φίλοι,

εξ αφορμής των χθεσινών τρομακτικών και βιαίων συμβάντων στην πόλη μας θα τελέσουμε δέηση στο τέλος της Θείας Λειτουργίας υπερ των εν Μονάχω δια βίας απολειφθέντων συμπολιτών και αδελφών ημων σε όλους τους ελληνορθόδοξους Ι.Ν. του Μονάχου

Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

I.Ν Αγίων Πάντων

Ενορία του Αγίου Γεωργίου

Ίδρυση του Συμβουλίου των Θρησκειών στο Μόναχο

Φωτογραφία (από αριστερά)

πάνω σειρα:  Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αλεβίτης  κ. Έργκιν Καράκος, ο ραββίνος κ. Στέβεν Λάνγνας

μεσαία σειρά:  ο βουδδιστής Τόμας Μπάρτ, ο ρωμαιοκαθολικός Ρούπερτ φον Στολμπεργ, ο Αμπούνα Διόσκορος Ελ Άντονυ

κάτω σειρα:  ο  Άικαν Ιναν, η πάστορας Μπάρμπαρα Κιττελμπέργκερ,  ο ιμάμης Μπενιαμιν Ίντριτς

H ανακοίνωση για την ίδρυση του Συμβουλίου

 

Στις 13 Ιουλίου 2016 ιδρύθηκε στο Μόναχο το Συμβούλιο των Θρησκειών Μονάχου με τη συμμετοχή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, της ευαγγελικής εκκλησίας, της Ορθοδοξου εκκλησίας, της κοπτικής εκκλησίας, του ισλάμ, του ιουδαισμού και του βουδισμού.

Σκοπός της ίδρυσης του συμβουλίου είναι η από κοινού αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων της βαυαρικής κοινωνίας, που έχουν σχέση με ρατσισμό, προσφυγιά και γενικώτερα με την ενσωμάτωση των μεταναστών. Δημιουργεί ένα χώρο της ανταλλαγής απόψεων και της αναζήτησης των μεταξύ τους διαφορών και κοινών τόπων.

Η αρμονική συνύπαρξη των θρησκειών συμβάλλει ουσιαστικά στην αγαστή συμβίωση λαών και πολιτισμών στη βαυαρική κοινωνία και αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη μελλοντική απρόσκοπτη, ειρηνική και δημιουργική συμμετοχή όλων στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Το Συμβούλιο των Θρησκειών Μονάχου διοικείται από 9-μελή επιτροπή στην οποία μετέχουν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι των μεγάλων θρησκειών.

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράισινγκ, αιδ. Ρούπερτ φον Στόλμπεργκ

Ευαγγελική Εκκλησία.  Η Αρχιερατική Επίτροπος στη πόλη Μονάχου, πάστορας Μπάρμπαρα Κιττελμπέργκερ,

Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης,                                            Κοπτική Εκκλησία, o  Αμπούνα Διόσκορος ελ Άντονυ

Ισραηλιτική Κοινότητα, o Ραββίνος Στέβεν Λάνγνας

Ισλάμ    o Ιμάμης Μπένιαμιν Ίντριτς και Άικαν Ιναν

Αλεβίτες, o Έργκιν Καράκος

Βουδδιστές, o Τόμας Μπαρτ

Το Συμβούλιο των Θρησκειών Μονάχου θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και είναι ανοικτό για την εισδοχή και άλλων ενδιαφερομένων θρησκευτικών ομάδων ή μεμονωμένων προσωπικοτήτων.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου      

12η Ελληνο-Bαυαρική Πολιτιστική Ημέρα 2016

Στις 10 Ιουλίου θα γίνει φέτος η καθιερωμένη "ελληνοβαυαρική" εκδήλωση στην Odeonsplatz που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, σε συνεργασία με ελληνικούς και ελληνοβαυαρικούς οργανισμούς και συλλόγους

IN Αγίων Πάντων στο Μόναχο

Ανήμερα της εορτής των Αγίων Πάντων στις 26 Ιουνίου θα γίνει η καθιερωμένη εκδήλωση-γιορτή στην αυλή του ναού, Ungerer str 131 

Μια „γλυκειά“ ελληνο-βαυαρική εποχή τελειώνει

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 περαιώνεται η από εικοσαετίας και πλέον εθελοντική προσφορά του κ. Στυλιανού Κλάδου, ως ζαχαροπλάστη, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εκκλησίας μας στο Μόναχο. Ολα αυτά τα χρόνια απολάμβαναν οι πιστοί μετά τη Θεία Λειτουργία τα θαυμάσια  γλυκά και αρμυρά παρασκευάσματα του κ. Κλάδου.

Χιλιάδες Βαυαροί και Έλληνες μαγεύτηκαν, σ΄όλα αυτά τα χρόνια,  από την γευστικώτατη τέχνη της ζαχαροπλαστικής του. Επίσημοι Βαυαροί και Έλληνες προσκεκλημένοι και επισκέπτες της Εκκλησίας μας στο Μόναχο, όπως λ.χ. o Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοποι, Καρδινάλιοι, Επίσκοποι των άλλων εκκλησιών, πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Αρχιδήμαρχοι και Δήμαρχοι και πολλοί άλλοι ανώτατοι κπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας γεύτηκαν τις λιχουδιές του. Σε πολλαπλές εορτές και εκδηλώσεις  της Εκκλησίας μας παρουσίασε και πρόβαλε την τέχνη του, με αποτέλεσμα να γίνει πασίγνωστος σε όλο το Μόναχο και πέραν αυτού.

Η μακροχρόνια εργασία του συνδιάστηκε με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Οι πιστοί και οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία στο Πολιτιστικό Κέντρο,  μαζί με την γευστική απόλαυση, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα και τα προβλήματα που τους απασχολούσαν. Αυτή η συνάντηση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως Λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία.

Ο κ. Κλάδος αναγκάζεται - για λόγους υγείας - να σταματήσει την εθελοντική του προσφορά και την καλλιτεχνική του δημιουργία. Η Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 θα είναι η τελευταία ημέρα εργασίας του στο Πολιτιστικό μας Κέντρο και η Εκκλησία μας θα τον τιμήσει δεόντως.

Επίσης προέβη ήδη η Εκκλησία μας σε διαβουλεύσεις με άλλο ζαχαροπλάστη για να συνεχιστεί και στο εξής η κοινωνική αυτή προσφορά.

Στη φωτογραφία ο κ. Κλάδος με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, μπροστά σε τραπέζι στο Πολιτιστικό Κέντρο με μερικές γλυκές και αρμυρές λιχουδιές του ζαχαροπλάστη και με φόντο ένα σκιαγράφημα της πόλης Μονάχου.

Σύντομο βιογραφικό

Ο κ. Στυλιανός Κλάδος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Μετά το Δημοτικό επισκέφθηκε το νυκτερινό γυμνάσιο και από ηλικίας 14 ετών εργαζόνταν σε ζαχαροπλαστείο. Το 1966 ήλθε στο Μόναχο, όπου το 1970 τέλεσε το γάμο του με την Γεωργία Χλωρού στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου. Το 1972 πήρε το πτυχίο του Ζαχαροπλάστη και από το 1973 μέχρι 1987 είχε δικό του ζαχαροπλαστείο στο Μόναχο. Λόγω αλλεργίας από τη ζάχαρη σταμάτησε τη ζαχαροπλαστική και σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός και εργάστηκε στη φίρμα Μπος, από το 1981 μέχρι 2003. Έχει δύο παιδιά, τον Ιάσωνα που σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο Μονάχου και τον Άγγελο που σπούδασε ζαχαροπλαστική. Από το 1995 προσφέρει ο κ. Κλάδος τις πολύτιμες υπηρεσίες του, ως ζαχαροπλάστης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο.

 

Παρέμβαση Ορθ. Εκκλησίας ΟΔΓ στις οικογένειες θυμάτων των NSU

Στους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου για την υπόθεση των πολλαπλών δολοφονιών και των τρομοκρατικών επιθέσεων των νεοναζιστών (NSU) στη Γερμανία. Μεταξύ των θυμάτων είναι, ως γνωστό, και ο μακαρίτης συμπατριώτης μας Θεόδωρος Βουλγαρίδης, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 στο Μόναχο.
Μια από τις πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις των νεοναζιστών που συνεκδικάζεται στο δικαστήριο, έλαβε χώρα στις 9 Ιουνίου 2004 στην οδό Keupstrasse, στην Κολωνία.  Συνέχεια ΕΔΩ

Ενορία Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο

Εκδήλωση στο Μόναχο με αφορμή την Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα γίνει στην Κρήτη

Το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και ο Σύλλογος Κρητών διοργανώνουν, με αφορμή την σύνοδο όλων των ορθοδόξων εκκλησιών που θα γίνει τον Ιούνιο στα Χανιά, εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του ΙΝ των Αγίων Πάντων το Σάββαο 4 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ.

Το θέμα θα παρουσιάσουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας Αθανάσιος Βλέτσης και ο πρ. Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθει με ζωντανή κρητική μουσική και χορούς.

Salvatorkirche. Μεγάλο Σάββατο

Περιφορά του Επιταφίουστο Βόρειο Κοιμητήριοτου Μονάχου

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου τελέστηκε με ιδιαίτερη ευλάβεια στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, με τη συμμετοχή και συμπροσευχή χιλιάδων πιστών της παροικίας μας.  
 
Την ακολουθία τέλεσαν ο προιστάμενος του ιερού ναόυ, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρεσβύτερος–Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο Διάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης. Παρέστη επίσης συμπροσευχόμενος και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Τον χορό των ιεροψαλτών διηύθυνε ο καλλίφωνος ιεροψάλτης του ναού, Πασχάλης Δουγαλής. Η από 40 μέλη αποτελουμένη χορωδία μαθητριών και μαθητών της Ενορίας μας, υπό τη διεύθυνση της σοπράνο διευθύντριας κ. Μαρίας Κωστράκη, απέδωσε θαυμάσια τα εγκώμια, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στο πολυπληθέστατο εκκλησίασμα που είχε κατακλύσει το ναό και τον περίβολό του.
 
Η περιφορά του Επιταφίου ξεκίνησε από τον ιερό ναό και πέρασε μπροστά από την κεντρική είσοδο του Βορείου Κοιμητηρίου Μονάχου.
 
Εκεί οι ιερείς ανέπεμψαν επιμνημόσυνη δέηση για τους εκατοντάδες κεκοιμημένους ορθοδόξους πιστούς όλων των εθνικοτήτων, Ελλήνων, Ρώσσων Σέρβων, Ρουμάνων, Βουλγάρων, Γεωργιανών κ.λ.π. που αναπαύονται στο χώρο αυτό. Με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες συμπατριώτες μας συνόδευσαν την επιμνημόσυνη δέηση των ιερέων με ένα αναστάσιμο χαιρετισμό στους γονείς, παιδιά, αδέλφια συγγενείς και φίλους τους, που τους κήδευσαν στο κοιμητήριο αυτό και τακτικά τους επισκέπτονται, τηρώντας επακριβώς τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα.
 
Η λίαν επιβλητική είσοδος του Βορείου Κοιμητηρίου Μονάχου, με λευκούς κίονες αρχαιοελληνικής τεχνοτροπίας, έχει μια ψηφιδωτή παράσταση του Κυρίου επί του σταυρού, της Παναγίας Μητρός του και του μαθητή Ιωάννη. Κάτω από το Σταυρό υπάρχει η μεγαλογράμματη επιγραφή ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ.
 
Για την παροικία μας στο Μόναχο η περιφορά του Επιταφίου στο νεκροταφείο τη Μεγάλη Παρασκευή, διατρανώνει τον άρρηκτο δεσμό ζώντων και τεθνεώτων, μέσα από την προσευχή και δινει κουράγιο και παρηγοριά ελπίδας. Ειδικά για τα παιδιά και τη νεολαία μας που συμμετέχει στην περιφορά του Επιταφίου, αποτελεί η επίσκεψη στο κοιμητήριο ανεξίτηλο μάθημα και εμπειρία πίστης, λατρείας και ζωής της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας: Εκκλησιαστική ακολουθία στο ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Χέρσμπρουκ Βαυαρίας

Όπως είναι γνωστό, στο ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη πόλη Χέρσμπρουκ (Hersbruck) της Βαυαρίας, κοντά στη Νυρεμβέργη, υπήρχαν και έλληνες αιχμάλωτοι, οι οποίοι έζησαν τα βασανιστήρια και πολλοί άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ 

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίαςσε επίσημη εκδήλωση μνήμηςγια τα θύματα του ναζισμού στη Βαυαρίακαι ιδιαίτερα για τους Σίντι και Ρομά

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Φλόσενμπουργκ της Βαυαρίας  επίσημη εκδήλωση για τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση του Στρατοπέδου από τους αμερικανούς, στις 23 Απριλίου 1945.
 
Συγκινητική ήταν η παρουσία του ιταλού Venanzio Gibillini πρώην κρατουμένου στο στρατόπεδο, που διηγήθηκε με λεπτομέρειες τα βάσανα τα δικά του και των άλλων κρατουμένων στο Φλόσσεμπουργκ.
 
Επίσης συγκινητική ήταν και η παρουσία ανδρών και γυναικών που απελευθερώθηκαν το 1945 και σήμερα ζουν σε διάφορες χώρες, Πολωνία, Τσεχία, Ιταλία, Καναδά, Αμερική κ.λ.π.
 
Εφέτος τιμήθηκαν ιδιαίτερα τα θύματα Σίντι και Ρομά που βασανίστηκαν στο στρατόπεδο αυτό και πολλοί άφησαν εκεί τη τελευταία του πνοή. Υπολογίζεται ότι 660 Σίντι και Ρομά ήταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο. Μετά το πέρας των ομιλιών έλαβαν χώρα στη λεγόμενη Κοιλάδα του Θανάτου τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου για τους Σίντι και Ρομά.
 
Στην επίσημη τελετή παρέστησαν ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Λούτβικ Σπένλε, ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μέγιερ, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας κ.Πέτερ Κίσπερτ, ο Διευθυντής των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Καρλ Φρέλλερ εκπρόσωποι νεολαίας διαφόρων κρατών και πολλοί εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.
 
Από ελληνικής πλευράς ἐλαβε μέρος ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
 
Μετά την επίσημη εκδήλωση ο π. Απόστολος μετέβη στον τάφο των 450 Ελλήνων στην Κοιλάδα του Θανάτουτου στρατοπέδου, κατέθεσε λίγα λουλούδια και ετέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση των σκληρά δοκιμασθέντων συμπατριωτών μας. Προκαλεί ρίγη ανείπωτης συγκίνησης η χαρακτηριστική  επιγραφή στην ταφόπλακα, με ελληνικά γράμματα, η οποία έχει ως ακολούθως:
 
450
Ελληνες πεφονευμένοι προ αυτονομίας της πατρίδος εν τη φυλακή Φλωσσενβουργίω
(Σημείωση: η λέξη προ σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, υπέρ)
 
Ο πρόεδρος του Βαυαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κ. Πέτερ Κίσπερτ, ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Πέτερ Μέγιερ, και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλίας στη Βαυαρία κ. Jean-Claude Brunet, τίμησαν με τη παρουσία τους τα θύματα των Ελλήνων και στάθηκαν λίγη ώρα με τη δέουσα ευλάβεια μπροστά στο κενοτάφιο και την ταφόπλακα, μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση.
 
 
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
 
Φωτογραφίες
Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης στο κενοτάφιο των Eλλήνων στην Κοιλάδα του Θανάτου
(από αρ). Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλίας στη Βαυαρία κ. Jean-Claude Brunet, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Peter Meyer
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄
ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΡΩΓΩΝ ΙΩΣΗΦ
ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821
 
Εφέτος συμπληρώνονται
 
  • 195 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τον μαρτυρικό θάνατο του Εθνομάρτυρα Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε΄, με τον απαγχονισμό του, την Κυριακή του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821. Επίσης εφέτος συμπληρώνονται και 270 χρόνια από τη γέννηση του.
 
  • 190 χρόνια από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, την Κυριακή των Βαίων, 10 Απρλίου 1826 και τον ηρωικό θάνατο του Εθνομάρτυρα και Νεομάρτυρα Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, καθώς επίσης και 240 χρόνια από τη γέννησή του
 
Με αφορμή τα γεγονότα αυτά, την ημέρα τιμής της αγίας μνήμης του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ (10 Απριλίου), την αναγραφή του ονόματός του και πολλών άλλων αγωνιστών στα Προπὐλαια του Μονάχου και την ημέρα τιμής του Νεομάρτυρα Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, έλαβε χώρα στα Προπύλαια του Μονάχου εκκλησιαστική τελετή, την Κυριακή 10 Απριλίου 2016.
 
Όπως είναι γνωστό μεγάλος φιλέλληνας Βασιλέας της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄ έδωσε εντολή να κτισθούν ταΠροπύλαια (1854-1862), ως επίσημη και επιβλητική είσοδος στη πόλη Μονάχου. Τα Προπύλαια διακόσμησε εξωτερικά με ανάγλυφες παραστάσεις από την ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα από την επανάσταση του 1821, και εσωτερικά με την αναγραφή - σε ελληνική γλώσσα – των ονομάτων 29 ηρώων και αγωνιστών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και του εθνομάρτυρα Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄.
 
Για το λόγο αυτό η  Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και η παροικία μας στο Μόναχο τίμησαν εφέτος τα ιωβηλαία της Ελληνικής Επανάστασης στα Προπύλαια Μονάχου.
 
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος αναφέρθηκαν στο χαιρετισμό τους στην οικουμενική διάσταση των ιδεών της Επανάστασης και στην ελληνοβαυαρική φιλία και αναφέρθηκαν στον Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, τον Νεομάρτυρα Ρωγών Ιωσήφ και στους ήρωες Κίτσο Τζαβέλα και Μάρκο Μπότσαρη, που σχετίζονται με το Μεσολόγγι και τα ονόματά τους  είναι γραμμένα στα Προπύλαια Μονάχου.
Ακολούθως ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος τέλεσαν την επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία έψαλλε ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.
 
Στη συνέχεια ο μουσικολογιώτατος και διευθυντής βαυαρικών χορωδιών κ. Δρ. Δημήτριος Πάλος (Παπαδόπουλος) ανέγνωσε αποσπάσματα από το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄.
 
Η ερίτιμος Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου παρέστη στην εκδήλωση και τόνισε στην ομιλία της  την προφορά της Εκκλησίας και του ιερού Κλήρου στον αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας από των οθωμανικό ζυγό.
 
Ο βαυαρός ιστορικός και πρώην δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου κ. Ράινχαρντ Μπάουερ αναφέρθηκε στο ιστορικό των Προπυλαίων. υπογραμμίζοντας την ελληνοβαυαρική φιλία.
 
Ο κ. Βασίλειος Αβραάμ πρόσφερε, με το κλαρίνο και με ελληνική παραδοσιακή μουσική, ( χορός Ζαλόγγου, του Κίτσου η μάνα, ο αετός, η Ιτιά) μια ιδιαίτερη μουσική νότα στους έλληνες, φιλέλληνες βαυαρούς και στους τουρίστες, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
 
Με τον Εθνικό Ύμνο της  Ελλάδας και της Βαυαρίας, έλαβε τέλος η Ημέρα Μνήμης.
 
Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης ευχήθηκε να εορτάσει και πάλι στα Προπύλαια Μονάχου σύσσωμη η Παροικία μας, στο έτος 2021 και τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
 
Με ευχές
 
Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
 

Φωτ. 3 (από δεξ.) Νίκος Κωστής, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος (Foto:Christian Lehrer)

Δελτίο τύπου Ορθόδοξης εκκλησίας Μονάχου για Ελληνο-Τουρκικό κοντσέρτο

Μια εξαίρετη μουσική γέφυρα
Ελλάδας και Τουρκίας στο Μόναχο
 
Ένα θαυμάσιο Ελληνο-Τουρκικό κοντσέρτο
 
Στό Μόναχο έλαβε χώρα στις 2 Απριλίου 2016, στη μεγάλη αίθουσα κοντσέρτων της Ανώτατης Σχολής Μουσικής και Θεάτρου του Πανεπιστημίου Μονάχου, μια θαυμάσια ελληνο-τουρκική μουσική εκδήλωση με το ελληνικό μουσικό συγκρότημα ΚΑΛΗΜΕΡΑ και το τουρκικό ΑΡΜΟΝΙ-ΑΗΕΝΚ (μέλος του τουρκικού ιδρύματος ραδιοφωνίας και τηλεοράσεως).
 
Το κοντσέρτο, με τον τίτλο ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, έγινε στα πλαίσια της ελληνο-τουρκικής φιλίας, όπως αυτή τη βιώνουμε στο Μόναχο και είχε ως στόχο να δώσει ένα ακόμη μήνυμα αρμονικής συμβίωσης, μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα.
 
Και τα δύο μουσικά συγκροτήματα απέδωσαν στις δύο γλώσσες (χωριστά και από κοινού), ρεμπέτικα τραγούδια με παραδοσιακά μουσικά όργανα (μπουζούκι, κιθάρα, ούτι, ακορντεόν, βιολί) και με χορωδία και σόλο, με καλλίφωνους σοπράνο και τενόρους.
 
Το συγκρότημα ΚΑΛΗΜΕΡΑ αποτελείτο από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες στο Μόναχο,  Λευτέρη Αρμύρα, Μινά Ζωγράφου, Στέλιο Μακρόπουλο, Φώτη Μακρή, Γιάννη Καλλία, Κατερίνα Γιαννιτσιώτη και Φαίδρα Αρμύρα.
 
Το συγκρότημα ΑΡΜΟΝΙ-ΑΗΕΝΚ αποτελείτο από τους Ahmet Kadri Rizeli, Safinaz Rizeli, Semih Çelikel, Tunca Yüksel, Bekir Sakarya και Samet Uraş.
 
Από πλευράς της ελληνικής παροικίας Μονάχου παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στο Μόναχο, κ. Οικονομάκου, ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Παππάς, ο δικηγόρος κ. Χαλικιόπουλος, ο ιατρός κ. Αλεξάντερ και πλειάς ομογενών.
 
Από τουρκικής πλευράς παρἐστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Μόναχο κ.  Mesut Koç,  ο ακόλουθος της τουρκικής κυβέρνησης για θέματα θρησκειών κ Kuddusi Uysal, κ.α.
 
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους κ.κ. Λευτέρη Αρμύρα και Sükrü Akcelik  που είχαν την ιδέα διοργάνωσης της θαυμάσιας αυτής μουσικής πολιτιστικής γέφυρας Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς επίσης και σ΄όλα τα μουσικά μέλη για την άψογη παρουσίαση και ερμηνεία κοινών ή συγγενών στοιχείων των δύο λαών και πολιτισμών.
 
Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
 
Φωτογραφίες από τον κ.  Ahmet INCEL:
  • (από αριστερά) οι δύο υψίφωνοι Φαίδρα Αρμύρα και η Πρόξενος του Γενικού Προξενείου Μονάχου Nihal Uluoğlakçı
  • (από αριστερά) Ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος κ. Mesut Koç, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τη σύζυγό του Αθανασία και ο ακόλουθος της τουρκικής κυβέρνησης για θέματα θρησκειών κ Kuddusi Uysal, με τη σύζυγό του.

Ανακοίνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας Μονάχου

Εκκλησιαστική ακολουθία την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στις 3 μ.μ. στα Προπύλαια (U-Bahn 2, Στάση Königsplatz)

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σύντομη αναφορά στα δύο ιστορικά γεγονότα και γενικώτερα στους ήρωες του 1821

Επιμνημόσυνη δέηση με τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο και τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου

Χαιρετισμό της Γενικής Προξένου κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου

Σύντομη ξενάγηση στα Προπύλαια από τον ιστορικό κ. Dr. Reinhard Bauer

Tην εκδήλωση θα πλαισιώσει με κλαρίνο ο κ. Βασίλειος Αβραάμ

Εξαίρετα μακεδονικά μηνύματαστη πρωτεύουσα της Βαυαρίας

Στό Μόναχο λαμβάνει χώρα μια έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη Θεσσαλονίκη. Οκτώ γυναίκες γερμανίδες ζωγράφοι και καλλιτέχνες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο 2014 και αποτύπωσαν στα έργα τους τη πόλη, την ιστορία της και τη ζωή της.
 
Οι καλλιτέχνιδες είναι μέλη της πανεπιστημιακής ομάδας Σύνδεσμος 48/11 του Ινστιτούτου Παιδαγωγικής της Τέχνης του πανεπιστημίου Μονάχου.
 
Είχαν προηγουμένως επισκεφθεί τις πόλεις Παρίσι, Φλωρεντία και Κρακάου και ζωγράφισαν στα έργα τους τις πόλεις αυτές.
 
Η Θεσσαλονίκη είχε για τις καλλιτέχνιδες ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της πολυποίκιλης και πολύμορφης ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής της πόλης διά μέσου των αιώνων, και της εκεί αρμονικής συμβίωσης λαών και πολιτισμών.
 
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη, ως μόνος Έλληνας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, μετά από πρόσκληση της υπευθύνου καθηγητρίας του πανεπιστημίου κ. Δρ. Ρόζας Γκβιντ. Στο χαιρετισμό της η καθηγήτρια κ. Ανδρέα Σίνερτ αναφέρθηκε  στη Θεσσαλονίκη, ως πρωτεύουσας της κεντρικής Μακεδονίας, στην επίκαιρη λόγω προσφύγων θέση της και στη ιστορία της και χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία του εκπροσώπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 
Ακολούθως έγινε λεπτομερής αναφορά στις καλλιτέχνιδες, τα έργα τους και τη θεματολογία τους.
 
  • η κ. Μαρτίνα Φίντλερ ενασχολήθηκε με τα εναπομείναντα τείχη της πόλης
  • η κ. Φραγκίσκα Γκαστ με τη βυζαντινή τέχνη
  • η κ. Σασουμπρίνα Ράινμουνδ με την ιστορία της εβραικής κοινότητας
  • η κ. Μπρίττα Μπάσλερ με τη φτωχολογιά
  • η κ. Ρόσα Γκβιντ με τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη
  • η κ. Γιοχάννα Εντερ με ψυχογράφημα της πόλης μέσα σε 21 ώρες
  • η κ. Λίνα Τσίλα με εγκαταλελειμμένα σπίτια που είναι ακατοίκητα ή  είναι αποθηκευτικοί χώροι ή κατοικούνται παράνομα και
  • η κ. Έλενα Χαας  με την παλιά πόλη και τα σημάδια εγκατάλειψης.
 

Συμμετοχή της Εκκλησίας μας σε αντιρατσιστική διαδήλωσηστη Βαυαρία

Συμμετοχή της Εκκλησίας μας σε αντιρατσιστική διαδήλωση

στη Βαυαρία

Συμπαράσταση σε επαπειλούμενο κογκολέζο καθολικό ιερέα

στη πόλη Zorneding

 

Στη πόλη Τσόρνεντιγκ (Zorneding) της Βαυαρίας υπηρετούσε μέχρι την περασμένη Κυριακή τους ρωμαιοκαθολικούς πιστούς ο ιερέας  Olivier Ndjimbi-Tshiende από το Κογκό. Ήταν πολύ αγαπητός σ’όλη την τοπική κοινωνία.

 

Προ ολίγων μηνών η πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης της πόλης (CSU) κ. Sylvia Boher, εκφράστηκε ανοίκεια για την έλευση προσφύγων από τη Συρία στη Γερμανία και στη Βαυαρία και ο κογκολέζος καθολικός ιερέας ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες επισημάνσεις της, με αποτέλεσμα την αναγκαστική παραίτησή της από το αξίωμά της.

 

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της CSU, κ. Χορστ Σεεχόφερ και ο Πρώτος Δήμαρχος της πόλης, κ. Piet Mayr (CSU) κατεδίκασαν τις ρατσιστικές απόψεις της κ. Boher και δήλωσαν δημόσια, ότι οι απόψεις της δεν συνάδουν με τις πολιτικές θέσεις της CSU.

 

Αμέσως μετά ο ιερέας δέχθηκε πολλές ρατσιστικές επιθέσεις, λόγω της κογκολέζικης καταγωγής του και του μελαψού χρώματος του σώματός του, καθώς επίσης και ανώνυμες επιστολές, με απειλές θανάτου του.

Ο ιερέας δεν άντεξε στην πίεση, υπέβαλε την παραίτησή του και εγκατέλειψε εν νυκτί την περασμένη Δευτέρα την πόλη. Το γεγονός αυτό επέφερε μεγάλη θλίψη στους κατοίκους της πόλης και έλαβε μεγάλες διαστάσεις και στον γερμανικό τύπο.

Η ρωμαιοκαθολική και η ευαγγελική ενορία της πόλης, ο Δήμαρχος της πόλης και δύο εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με πρόσφυγες, διοργάνωσαν στις 9 Μαρτίου 2016 μεγάλη αντιρατσιστική εκδήλωση και διατράνωσαν την μεγάλη τους συμπάθεια στον κογκολέζο καθολικό ιερέα.

Περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο πάρκο του Δημαρχείου, όπου παρέστησαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Ακολούθως το πλήθος των διαδηλωτών παρατάχθηκε με αναμμένα κεριά σε οδούς της πόλης, συνδέοντας συμβολικά τις δύο εκκλησίες, την ρωμαιοκαθολική, την ευαγγελική και το Δημαρχείο.

Από πλευράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας έλαβε μέρος στη διαδήλωση ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, γεγονός που χαιρετίστηκε εγκάρδια από τους διοργανωτές, τους εκπροσώπους της Βαυαρικής Πολιτείας, την τηλεόραση και τον τύπο. Μετά τους χαιρετισμούς στο πάρκο του Δημαρχείου, μετέβη ο π. Απόστολος στη είσοδο του περιβόλου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στην οποία υπηρετούσε ο κογκολέζος ιερέας και παρέμεινε αρκετή ώρα εκεί με ένα αναμμένο κερί.

 Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Τρισάγιο στον τάφο του διάσημου έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Ανακοίνωση αρχιερατικής επιτροπείας Βαυαρίας 
Όπως είναι γνωστό ο παγκοσμίου φήμης έλληνας μαθηματικός Κωνσταντινος Καραθεοδωρή έζησε στο Μόναχο, όπου απέθανε και ετάφη τον μήνα Φεβρουάριο 1950.
 
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τελεί τελεί κάθε χρόνο τρισάγιο στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και της συζύγου του Ευφροσύνης.
 
Στις 22 Φεβρουαρίου 2015 ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος τέλεσαν τρισάγιο στο τάφο, παρουσία του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ και Επιτίμου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Αναστασίου Δημοσχάκη. Ο κ. Δημοσχάκης είναι, ως γνωστό Βουλευτής στην περιοχή, από όπου κατάγεται η οικογένεια Καραθεοδωρή.

Ο «ατρόμητος» Πάτερ Γεώργιος του Μονάχου

Πολιτιστικό Κέντρο Ιν Αγίων Πάντων 

Νέος ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας των Αγίων Πάντων ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος

Με απόφαση του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος τοποθετήθηκε στην Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, ως προϊστάμενος της Ενορίας.

Χθες  Κυριακή 31.1.16, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ενορίας Αγίων Πάντων καλωσόρισε τον νέο χειροτονηθέντα π. Γεώργιο, ο οποίος ως γνωστό υπηρέτησε επί διετίαν περίπου ως διάκονος την ενορία των Αγίων Πάντων 

Ανακοίνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μόναχο για το Αγιο φως

Σήμερα έφθασε το Άγιο Φως από την ιερή κανδήλα της Βηθλεέμ στο Μόναχο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος ένας αυστριακός νέος παρέλαβε από τον εκπρόσωπο του παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το Άγιο Φως από την κανδήλα που καίει νυχθημερόν στο τόπο που γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου, στη Βηθλεέμ και το μετέφερε αεροπορικώς στη Βιέννη. Από κεί μεταφέρθηκε το άγιο φως σιδηροδρομικώς στο Μόναχο, για να ταξιδεύσει ακολούθως, οδικώς και σιδηροδρομικώς, σε 30 πόλεις της Γερμανίας.
Πολυάριθμες καθολικές και ευαγγελικές ενορίες της Γερμανίας θα παραλάβουν το Άγιο Φως και θα το τοποθετήσουν στους ναούς τους, σε σχολεία, οικοτροφεία, γηροκομεία, σε διάφορα ιδρύματα και σε χώρους αστέγων, για να εορτάσουν τα Χριστούγεννα.
Η ωραία αυτή διαδρομή του Αγίου Φωτός της Βηθλεέμ στις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, άρχισε το έτος 1986 με πρωτοβουλία της κρατικής αυστριακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου.
Εφέτος η πορεία του Αγίου Φωτός έχει το σύνθημα „Να δωρίζεις ελπίδα – να βρεις την ειρήνη“ και προτρέπει τους πιστούς να επιδείξουν απτά δείγματα φιλοξενίας, ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες.
Σε ειδική τελετή στον ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό (DOM) του Μονάχου, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, παρέλαβαν το Άγιο Φως ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Βόλφγκανγκ, η εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βαυαρίας, κ. Μπράιτ-Κέσλερ και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Ο καθεδρικός ναός ήταν κατάμεστος από παιδιά και νέες και νέους πάσης ηλικίας και τους γονείς τους.
Ακολούθησε μια λιτανεία φωτός στους δρόμους με μεταφορά του Αγίου Φωτός πεζή ή και με αυτοκίνητα στις κατοικίες των πιστών, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Μονάχου και από εκεί σε διαφόρους άλλους προορισμούς.

 

Σημειωτέον ότι ο Γερμανικός Σιδηρόδρομος εξέδωσε ειδική ανακοίνωση με την οποία καλοσωρίζει το Άγιο Φως στους συρμούς του και καθορίζει την ασφαλή του διαδρομή στις πόλεις της Γερμανία.

Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας

Δελτίο τύπου για την επίσκεψη στο Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στο Μόναχο της Γενικής Προξένου στο Μόναχο Π. Κωνσταντινοπούλου και του πρωτ. Α. Μαλαμούση

Pressemitteilung


De Bischöflicher Vikar in Bayern der Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland, Erzpriester Apostolos Malamoussis, hat am Montag, 16.11.2015 zusammen mit der griechischen Generalkonsulin in München Frau Panagiota Konstantinopoulou, das Französische Generalkonsulat in München besucht und dort eine Kerze für die Opfer des Terroranschlags in Paris angezündet und ein Gebet gesprochen.

Er hat auch ein Gebet für die Angehörigen der Opfer, für die Verletzten und für die, die hart arbeiten um sie zu retten, gesprochen.

Anschließend hat er sich im Kondolenzbuch eingetragen.

Frau Konstantinopoulou und Erzpriester Malamoussis wurden vom Französischen Generalkonsul Herr Jean-Claude Brunet und dem Stellv. Generalkonsul Herr Pierre Robion sehr herzlich empfangen und, in einem längeren Gespräch, haben die langjährige bewährte Freundschaft zwischen Frankreich und Griechenland zum Ausdruck gebracht.

Die griechisch-orthodoxen Gläubigen in München und Bayern sind tief erschüttert von den Terroranschlägen in Paris und verurteilen diese Morde auf das schärfste.

Die griechisch-orthodoxen Gläubigen werden zusammen mit den anderen christlichen Konfessionen und Religionsgemeinschaften alles tun, um in Deutschland ein harmonisches und friedlichen Miteinander weiter gepflegt, und die gegenseitige Wertschätzung weiterhin entfaltet und praktiziert wird.

Der Bischöfliche Vikar in Bayern der
Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland
Apostolos Malamoussis
Erzpriester des Ökumenischen Patriarchats

Ξεκίνησε χθες στο Μόναχο στον ΙN των Αγίων Πάντων η έναρξη της 46ης Ιερατικής Συνόδου της Μητροπόλεως Γερμανίας

Eine Prämiere in der Ausmalung der griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche in München

Pressebericht

Wie bekannt, verdanken die griechisch-orthodoxen Gläubigen in München ihr Gotteshaus, die griechisch-orthodoxe Allerheiligenkirche (Ungererstr. 131) samt Kulturzentrum, Büroräume und Pfarrwohnungen dem maßgeblichen Einsatz Seiner Eminenz Friedrich Kardinal Wetter.

 

Die enge Verbundenheit des Kardinals mit der griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche und deren byzantinischer Ausmalung nahm heute weiter Gestalt an.

 

Auf Initiative des Kardinals wurde nun in der Allerheiligenkirche ein Bild mit einem Motiv angebracht, das bis jetzt in keiner orthodoxen Kirche zu sehen war. Auch in der Malerei der römisch-katholischen Kirche ist dieses Motiv unüblich. Wir finden es als Miniatur in einem Psalterium aus dem 13. Jahrhundert im Stift Melk (Österreich)

 

Die großformatige Darstellung (2,05 Meter x 3,43 Meter) in der Allerheiligenkirche zeigt die Begegnung Jesu am Tag seiner Auferstehung mit den Jüngern, wie er „sie anhauchte und zu ihnen sprach: Empfangt den Heiligen Geist“. (Johannes 20, 22)

 

Diese ausgewählte ikonographische Darstellung ist nicht nur theologisch hoch interessant und bedeutsam, sondern auch in der byzantinischen Malerei der griechisch-orthodoxen Kirche erstmalig in Auftrag gegeben und somit einmalig.

 

Die offizielle Enthüllung dieses einmaligen Werkes fand, in Anwesenheit von Kardinal Friedrich Wetter, am Donnerstag, den 29. Oktober 2015 in der griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche, Ungererstr. 131 statt.

 

Kardinal Wetter hat in seiner ausführlichen theologischen Deutung die besondere Stellung dieses Bildes in der gesamten Ausmalung-thematik der Allerheiligenkirche.

 

Die Künstlerin Andromachi Voutsinas war ebenfalls anwesend und hat über dieses Bild und ihre Arbeit sehr interessante Aspekte vorgetragen.

 

Der Bischöfliche Vikar in Bayern der

Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland

 

Apostolos Malamoussis

Erzpriester des Ökumenischen Patriarchats

IN Αγίων Πάντων / εκδηλώσεις για τα 20χρονα γενέθλεια του ναού 

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 

Θεία Λειτουργία Δοξολογία 28ης Οκτωβρίου Πανήγυρις με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς, φαγητό, γλυκό και ποτό 

Kυριακή 22 Νοεμβρίου 

Με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Μετά τη θεία λειτουργία θα επακολουθήσει εορταστικό πρόγραμμα στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“

30χρόνια από την ίδρυση της πρώτης έδρας Ορθόδοξης Θεολογίας στο Μόναχο 

Στις 4. Νοεμβρίου και ώρα 10.30. θα γιορτσατσούν τα 30χρονα και τα 20χρονα του Τμήματος (30χρόνια από την ίδρυση της πρώτης έδρας Ορθόδοξης Θεολογίας), 20χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος (Ausbildungseinrichtung), το οποίο παρέχει τον πλήρη κύκλο πτυχιακών και μεταπτυχιακών (διδακτορικού) σπουδών στην Ορθόδοξη Θεολογία. Ένα κορυφαίο γεγονός στη γιορτή μας αυτή θα είναι η επίδοση του τίτλου του επίτιμου Διδάκτορος του Πανεπιστημίου μας στον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα

 

Τον επαινετικό λόγο στην ακαδημαϊκή γιορτή μας (Laudatio ) θα εκφωνήσει ο Καρδινάλιος Koch. Η παρουσία του Καρδιναλίου (ο οποίος είναι ο «υπουργός» εξωτερικών-οικουμενικών σχέσεων του Βατικανού) θα δώσει την ευκαιρία το απόγευμα της ίδιας μέρας να διοργανωθεί σε συνεργασία με την Καθολική Ακαδημία Βαυαρίας μια εκδήλωση-συζήτηση για το μέλλον των οικουμενικών διαλόγων, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Περγάμου και του Ευαγγελικού επισκόπου Johann Schneider

Έλληνας δικηγόρος τιμήθηκε με το "Βαυαρικό Μετάλλιο Αξίας"

Ανέπτυξε πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική δρατηριότητα στη βαυαρική κοινωνία και μετέχει ενεργά σε πολλαπλές εφάνσεις της, ως.
  • Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Γερμανικού Μουσείου (DeutscherMuseum)
  • Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων και  Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Αγκάνθαριντ (Agatharied)
  • Πρέσβης για το νοσοκομείο παίδων von Haunersches (Hauner´sches Kinderspital)
  • Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου
  • Πρόεδρος της Ευρωπαικής Ένωσης στο Μόναχο (Europa Union)
  • Πρόεδρος της Λέσχης των εμπορικών ακολούθων Βαυαρίας (Vereinigung der in Bayern akkreditierten Wirtschafts- und Handelskonsulen)
  • Πρόεδρος της Γερμανο-Ελληνικής Εμπορικής Ένωσης στη Βαυαρία (Deutsch Hellenische Wirtschaftsvereinigung)
  • Πρόεδρος του συλλόγου „Ευρωπαική Νεολαία“ στο Μόναχο και Βαυαρία (Junge Europäer in München und Bayern)
  • Διευθύνων Σύμβουλος του Κορεανικού Εμπορικού Κέντρου στο Μόναχο (Geschäftsführer des Koreanischen Handelszentrums)
  • Διευθυντής διεθνών σχέσεων μιας ιδιωτικής τράπεζας στο Μόναχο
Πηγή: Δελτίο τύπου αρχιερατικής επιτροπείας ορθόδοξης εκκλησίας Βαυαρίας

Pressemitteilung

Zwei Vorsitzender
in Ökumenischer Verbundenheit
 
Der Vorsitzende der Orthodoxen Bischofskonferenz in Deutschland (OBKD), Metropolit Augoustinos von Deutschland
überreichte
dem Ratsvorsitzenden des Rates der Evangelischen Kirche in Deutschland,
Dr. Heinrich Bedford-Strohm
den Griechisch-Bayerischer Kulturpreis 2015
 
Pressemitteilung
 
Am Montag, dem 22. Juni 2015, wurde im Rahmen des 11. Griechisch-Bayerischen Kulturtages der Griechisch-Bayerische Kulturpreis 2015 verliehen. In diesem Jahr ging die Auszeichnung an den evangelisch-lutherischen Landesbischof, Herrn Prof. Dr. Heinrich Bedford-Strohm, der in einem Festakt mit vielen geladenen Gästen für die Verdienste und Unterstützung der Evangelisch-Lutherischen Kirche in Bayern gegenüber den Griechen geehrt wurde.
 
Nach einer herzlichen Begrüßung des Ökumene-Referenten des Vikariats in Bayern, Diakons Georgios Siomos, in der griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche, sprachen seine Eminenz, Metropolit Augoustinos von Deutschland, die Griechische Generalkonsulin, Frau Sofia Grammata, und der Leiter des Griechischen Hauses, Herr Constantinos Gianacacos, Grußworte, in denen die gemeinsame Zusammenarbeit und die praktische Hilfe der evangelischen Kirche insbesondere in sozialen Bereichen und bei der Integration der Griechen nach der Unterzeichnung des Arbeitsvertrages zwischen Griechenland und Deutschland in den 60er Jahren zum Ausdruck gebracht wurde.
 
Die Laudatio hielt Frau Barbara Stamm, Präsidentin des Bayerischen Landtages. Sie unterstrich die großherzige und einfühlsame Persönlichkeit des Landesbischofs und sein Engagement für alle Menschen, die sich in Not befinden und eine helfende Hand benötigen. 
 
Seine Eminenz Metropolit Augoustinos betonte in seiner Ehrung des Landesbischofs die Zusammenarbeit der beiden Schwesterkirchen und die ökumenische Verbundenheit im Zeichen der christlichen Nächstenliebe.
 
Landesbischof Heinrich Bedford-Strohm bracht seine Ergriffenheit und Dankbarkeit über die Grußworte, Laudatio und den Kulturpreis, den er im Namen der gesamten Evangelisch-Lutherischen Kirche annahm, in seiner gelungenen Dankesrede zum Ausdruck.
 
Musikalisch wurde der Festakt vom Griechischen Kinderchors „Melodia“ unter der Leitung von Maria Criniti, sowie vom Byzantinischen Kantorenchor unter der Leitung von Prof. Dr. Konstantin Nikolakopoulos, begleitet.
 
Beim anschließenden Empfang im „Kulturzentrum Ökumenischer Patriarch Bartholomaios“ wurden griechische Köstlichkeiten von Gastronom Emmanuil Kugiumutzis gereicht.
 
Der Bischöfliche Vikar in Bayernder Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland
Apostolos Malamoussis
Erzpriester des Ökumenischen Patriarchats

Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας Ανακοίνωση τύπου

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από την άγρια δολοφονία του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη στο Μόναχο από τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU, η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας σε συνεργασία με τους συγγενείς του θύματος, το Βαυαρικό Υπουργείο Εσωτερικών, το Γενικό Προξενείο Μονάχου, τον Δήμο Μονάχου, τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου, το Ελληνικό Σπίτι Μονάχου και το Δημοτικό Μουσείο Μονάχου, διοργάνωσαν διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τον αδικοχαμένο Θεόδωρο Βουλγαρίδη.


Την Κυριακή 14 Ιουνίου τελέστηκε μνημόσυνο στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Μονάχου, που βρίσκεται στη γειτονιά της πόλης που έζησε η οικογένεια Βουλγαρίδη. Τη θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο τέλεσε ο προιστάμενος της Ενορίας π. Ιωάννης Μηνάς μαζί με τον διάκονο π. Γεώργιο Σιώμο. Παρέστη επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Στο κήρυγμά του ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε στο πρόσωπο του δολοφονηθέντος και τόνισε τη μακροχρόνια  απουσία κοινωνικής αλληλεγγύης στις οικογένειες του θύματος τόσο από τους βαυαρούς, όσο και από την ελληνική παροικία του Μονάχου. Ζήτησε μάλιστα και δημόσια συγνώμη για τη συμπεριφορά των συμπατριωτών μας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει την ποιμαντική φροντίδα στην οικογένεια Γαβριήλ Βουλγαρίδη, αδελφού του θύματος και στη μητέρα του, από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια και ιδιαίτερα για την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια του αδελφού του θύματος από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας μέχρι σήμερα.
 
Παρέστησαν στο μνημόσυνο η οικογένεια του Γαβριήλ Βουλγαρίδη και οι συγγενείς τους, ο Επικεφαλής Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μιχαήλ Κόκκινος, η Γενική Πρόξενος κ. Σοφία Γραμματά, ο βαυαρός Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Χαιντενράιχ, η εκπρόσωπος του Βαυαρικού Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ανδρέα Πέσελ, η πρόεδρος του τοπικού συνοικιακού συμβουλίου του Δήμου κ. Σιμπίλε Στοερ, ο διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού κ. Κωνσταντίνος Γιαννακάκος και πλήθος κόσμου.
 
Μετά το πέρας του μνημοσύνου ωμίλησε ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος αναφέρθηκε δι’ ολίγων στη δραματική εκείνη βραδυά της δολοφονίας που έζησε ο ίδιος προσωπικά με την τέλεση του νεκρωσίμου τρισαγίου στο άψυχο πτώμα του θύματος και στη ποιμαντική του φροντίδα για τους συγγενείς του θύματος.
 
Ακολούθησαν ομιλίες από τον συγγενή του θύματος και πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου Μονάχου κ. Χρήστο Χαζαρίδη, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας κ. Μιχαήλ Κόκκινο και την πρόεδρο του συνοικιακού συμβουλίου του Δήμου Μονάχου κ. Σιμπίλε Στοέρ.
 
Ακολούθησε συντεταγμένη πορεία όλου του εκκλησιάσματος στον κοντινό τόπο του εγκλήματος και κατάθεση στεφάνων στην αναμνηστική πλακέτα που τοποθέτησαν οι βαυαρικές Αρχές στην είσοδο του καταστήματος όπου έλαβε χώρα η δολοφονία.
 
Στεφάνους κατέθεσαν ο αδελφός του θύματος, Γαβριήλ Βουλγαρίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου, Χρήστος Χαζαρίδης, η αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου κ. Κλαούντια Ροτ,  ο Επικεφαλής ΓΓΑΕ κ. Μιχαήλ Κόκκινος, ο βαυαρός Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Χάιντενράιχ και η πρόεδρος του τοπικού συνοικιακού συμβουλίου, κ. Σιμπίλε Στοερ.
 
Ακολούθως μετέβησαν οι προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Σπίτι Βέστεντ Μονάχου όπου ο οικοδεσπότης κ. Κωνσταντίνος Γιαννακάκος υποδέχθηκε τους επισκέπτες, ενώ η κ Δρ. Μάισνερ και η κ. Δρ. Βάις παρουσίασαν την έκθεση φωτογραφίας σχετικά με τη ζωή του δολοφονηθέντος Θεοδώρου Βουλγαρίδη.
 
Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 έλαβε χώρα στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Σαλβάτορκιρχε) Μονάχου η επίσημη τελετή μνήμης, παρουσία του βαυαρού Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιοαχίμ Χέρμαν, του Αρχιδημάρχου Μονάχου κ. Ντίτερ Ράιτερ και πολλών επισήμων εκπροσώπων της βαυαρικής κοινωνίας. Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησαν ο Επικεφαλής ΓΓΑΕ κ. Μιχαήλ Κόκκινος και η Γενική Πρόξενος κ. Σοφία Γραμματά.
 
Στην επίσημη τελετή έγινε εκτενής αναφορά και στον τούρκο Χαμπίλ Κίλιτς που δολοφονήθηκε από τους ίδιους δράστες στις 29 Αυγούστου 2001. Παρέστη η χήρα του θύματος μαζί με τη ημέρα της.
 
Περισσότερςες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσημη εκδήλωση αναγράφονται στον συνημμένο χαιρετισμό του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση.
 
Η βαυαρική τηλεόραση, ο τηλεοπτικός σταθμος του Μονάχου οι βαυαρικές εφημερίδες και οι  δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αναφέρθηκαν διεξοδικά στις διήμερες τελετές μνήμης για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη.
 
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Ορθόδοξη Εκκλησία Βαυαρίας 

Το πολιτιστικό βραβείο 2015 η Ορθόδοξη Εκκλησία θα το απονείμει στον Επίσκοπο της Ευαγγελικής Εκκλησίας καθηγητή Δρ Heinrich Bedford-Strohm. 

Η εκδήλωση θα γίνει στις 22 Ιουνίου στον ΙΝ των Αγίων Πάντων 

Οι Έλληνες του Μονάχου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πατήρ Ιωάννη

Συγχαρητήρια στον πατήρ Ιωάννη και στην εκκλησιαστική επιτροπή του ΙΝ του Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο για την μεγάλη από άποψη συμμετοχής κόσμου αλλά και πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση.

Το πανηγύρι του IN του Αγίου Γεωργίου την ερχόμενη Κυριακή 31.05.2015 στην Gollierplatz

Ανακοίνωση της Ορθόδοξης Επιτροπείας Βαυαρίας

Πάσχα στο Μόναχο
 
 
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εόρτασαν οι ελληνορθόδοξοι πιστοί του Μονάχου το φετεινό Πάχα.
 
Και στις τρεις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο τελέστηκαν οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, με αποκορύφωμα την περιφορά των επιταφίων και την τελετή της Αναστάσεως.
 
Η κεντρική εκδήλωση της περιφοράς του Επιταφίου έλαβε χώρα την Μ.Παρασκευή το εσπέρας στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Σαλβάτορκιρχε) χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρίστης κ. Βασιλείου. Έλαβαν επίσης μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο προιστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος, ο Πρεσβύτερος Αλέξανδρος Κατερινόπουλος και ο Διάκονος Γεώργιος Σιώμος.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας περίπου δέκα χιλιάδες πιστοί έλαβαν μέρος την περιφορά από τον ναό στην κεντρική και ιστορική πλατεία του Ωδείου (Odeonsplatz) Μονάχου. Ο Περιφεριάρχης Άνω Βαυαρίας κ. Χρίστοφ Χίλλεμπραντ, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας κ. Σεεχόφερ και ο Δήμαρχος Μονάχου κ. Γιόσεφ Σμιτ συνόδευσαν την περιφορά και σε  σύντομο χαιρετισμό τους, στην πλατεία, επήνεσαν τους ορθοδόξους Έλληνες για την τήρηση του ωραίου εθίμου σε δημόσιο χώρο, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.
                                                                                                  
Την ακολουθία της Αναστάσεως τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον προιστάμενο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, και τους Διακόνους Νικόλαο Τζώρτζη και Γεώργιο Σιώμο.
 
Χιλιάδες πιστών κατέκλυσαν τον ναό και τον περίγυρό του. Η αστυνομία Μονάχου αναγκάστηκε να κλείσει τον κεντρικό δρόμο μπροστά από την εκκλησία, για να μπορέσουν οι πιστοί μας να λάβουν μέρος στην τελετή της Ανάστασης και στη Θεία Λειτουργία.
 
Στον Εσπερινό της Αγάπης, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου, αναγνώστηκε το ιερό Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες, στην ελληνική, γερμανική αγγλική, ιταλική, γαλλική, πορτογαλλική, σερβοκροατική και τουρκική.
 
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
 
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

„Δυνατές γυναίκες για την Ειρήνη“  

Εκδήλωση της Βαυαρικής Βουλής για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας
 
Η Βαυαρική Βουλή τίμησε στις 25 Μαρτίου 2015 τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας με μια εξαίρετη διακομματική εκδήλωση με τίτλο/θέμα „δυνατές γυναίκες για ένα καλύτερο κόσμο“.
 
Η εκδήλωση είχε τρεις θεματικές ενότητες:
 
Α) Έκθεση έργων τέχνης με τίτλο „Προστατευτική Ασπίδα“
 
Η πολωνικής καταγωγής καλλιτέχνης  κ. Agata Norek παρουσίασε έργα τέχνης με τίτλο „Προστατευτική Ασπίδα“ στην οποία απεικονίζει τη βία ενάντια στη γυναίκα σε οικονομικό,  σεξουαλικό, και σωματικό τομέα (περιτομή), ως και την  κακοποίηση παιδιών. Στην έκθεση με τις ασπίδες αποτυπώνεται η γυνακεία ψυχή, τα βιώματά της στην αντιμετώπιση της βίας και η τεκμηρίωση της ζωής της.
 
Η καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην εισαγωγική της ομιλία στο σκεπτικό της έκθεσης και έκανε αναφορά και στην ελληνική μυθολογία, αναφέροντας τα κάτωθι:
 
Οι ασπίδες ήταν και προστατευτικές στους αγώνες αλλά και σύμβολα πολέμου και ήταν στολισμένες και με  ανάγλυφες παραστάσεις, όπως λ.χ. του Ηφαίστου με ανάγλυφη την ιστορία του κόσμου, με βουνά και θάλασσες σκότος και φωτισμό, ήλιο και αστέρες κ.λ.π.
 
Στην ελληνική μυθολογία η Αριάδνη, η Πηνελόπη και γενικά οι γυναίκες ασχολούνταν με την ύφανση. Το υφαντό όμως αποτελείται από αδύναμο και ευαίσθητο υλικό και δεν παρείχε προστασία στις γυναίκες. Για το λόγο αυτό γεννήθηκε η ιδέα να δοθεί και στη γυναίκα η ασπίδα για να προφυλάγεται από τη βία και να καταγράφει σ΄αυτή και τη δική της ιστορία.
 
Η καλλιτέχνης έκανε συνδιασμό των δύο μορφών ασπίδων, της ελληνικής (κοίλη και στρογγύλη) και της των βίκινγκερς (επίπεδη και στρογγύλη με εξωτερικό κοίλωμα στη μέση), για να προσδώσει τη μορφή του γυναικείου στήθους.
 
Χαρακτήρισε την έκθεση ασπίδας ως „Χειρουργική της γυναικείας ψυχής“. Απελευθερώνει τη γυναικεία ψυχή από τα τραύματα της βίας και μετατρέπει τον τραυματισμό σε δημιουργική δύναμη για επούλωση και για μια νέα πορεία και αυτοσυνείδηση, μετατρέποντας την κρίση σε νέα ευκαιρία ζωής.
 
Β) Συζήτηση με τρεις γυναίκες εκπροσώπους διαφόρων θρησκειών,
    με  θέμα: „Δυνατές γυναίκες για την ειρήνη“
 
Η κ. Φατέν Μουκάρκερ, Χριστιανή Ορθόδοξη που ζεί στη Βηθλεέμ και η κ. Λαμία Καντορ, μουσουλμάνα που ζεί στη Γερμανία μίλησαν για τις δυσκολίες που συναντούν στη καθημερινή τους ζωή, λόγω πολιτιστικής και θρησκευτικής διαφορετικότητας και για τον αγώνα που κάνουν για αρμονική συμβίωση λαών και πολιτισμών.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η περιγραφή από την κ. Μουκάρκερ της δραματικής ζωής των παλαιστινίων και των χριστιανών στην αποκλεισμένη, από το κράτος του Ισραήλ, πόλη της Βηθλεέμ.
 
Η νεαρή γερμανίδα κ. Ιουδίθ Ασλεντερ, μητέρα τεσσάρων τέκνων, φιλοξενεί στο σπίτι της, για ένα τρίμηνο διάστημα ανήλικα παιδιά που έφθασαν στη Γερμανία, χωρίς γονείς, από εμπόλεμες περιοχές, μέχρις ότου το κράτος βρει τρόπους περαιτέρω διαμονής τους στη Γερμανία. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις καθημερινές ενασχολήσεις της για την ενσωμάτωση των παιδιών και και για τις μελλοντικές προοπτικές των.
 
Γ) Συζήτηση σε πάνελ με θέμα: „Δυνατές γυναίκες για ένα καλύτερο κόσμο.“
 
Οι γυναίκες βουλευτές, πρόεδροι των Επιτροπών για θέματα Γυναικών, των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βαυαρική Βουλή, συζήτησαν για το νομοθετικό και κοινωνικό πλαίσιο προστασίας και ισοτιμίας των γυναικών και τις δυνατότητες  καλυτέρευσής του.
 
Η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ παρέστη στην όλη τρίωρη εκδήλωση, μαζί με εκπροσώπους της Βαυαρικής Βουλής και της βαυαρικής κοινωνίας.
 
Η πρόεδρος κ. Σταμ χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση. Να σημειωθεί το γεγονός, ότι ο π. Απόστολος ήταν ο μόνος κληρικός  από όλες τις εκκλησίες της Βαυαρίας που παρέστη στην εκδήλωση αυτή.
 
Η έκθεση „Προστατευτική Ασπίδα“ θα διαρκέσει μέχρι 30 Απριλίου 2015
Περισσότερες πληροφορίες: Βαυαρική Βουλή.

Ανακοίνωση της Ορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας / Επιτροπεία Βαυαρίας 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΑΡ

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Στο Δήμο Χάαρ, κοντά στο Μόναχο, ζουν περίπου 160 έλληνες. Με την οικονομική κρίση της πατρίδας μας πολλοί συμπατριώτες μας ήλθαν από Ελλάδα για αναζήτηση εργασίας και διαμονής στο Μόναχο και στα περίχωρά του. Η προ διετίας ιδρυθείσα Ελληνική Κοινότητα Χάαρ ανέλαβε συντονισμένες προσπάθειες για τη διευκόλυνση τόσο των μονίμων ελλήνων κατοίκων της πόλης, όσο και των νεοαφιχθέντων.
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, στα πλαίσια της εκκλησιαστικής, ποιμαντικής και κοινωνικής φροντίδας για τους ορθοδόξους πιστούς, συνεργάζεται με την Ελληνική Κοινότητα Χάαρ και αποφάσισε την ίδρυση ενορίας στη πόλη και την τέλεση εκκλησιαστικής ακολουθίας, μια φορά το μήνα, στον ρωμαιοκαθολικό ναό St. Konrad. Mετά την τέλεση της ακολουθίας θα υπάρχει πολιτιστική συνάντηση στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, στο οποίο στεγάζεται και η Ελληνική Κοινότητα Χάαρ.
Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στις 4 μ.μ θα λάβει χώρα η πρώτη Θεία Λειτουργία στον ναό St. Konrad, Bahnhofstr. 12a, απένταντι από το Δημαρχείο. Στην πρώτη αυτή επίσημη ακολουθία θα δοθεί και το όνομα της ενορίας:
Ενορία των Δώδεκα Αποστόλων.
Θα παραστούν και θα εκφωνήσουν χαιρετισμούς ο τοπικός ρωμαιοκαθολικός ιερέας, και η Δήμαρχος κ. Γαβριέλα Μίλλερ. Η ρωμαιοκαθολική χορωδία του ναού θα συμμετάσχει με δύο ύμνους, ως συμβολή της στο καλοσώρισμα των Ορθοδόξων πιστών.
Μετά την ακολουθία θα μεταβούμε όλοι μαζί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, όπου και θα εορτάσουμε μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Χάαρ.
Θα τελεστεί η ακολουθία του αγιασμού στα γραφεία της Κοινότητας και θα ακολουθήσει η κοπή της Βασιλόπιτας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Απόστολος Κώτσης και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μας προσκαλούν εγκάρδια στην εκδήλωση αυτή και θα χαρούν για την παρουσία μας.
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Ελληνο-Βαυαρική 2015

H 11η  Πολιτιστική Ημέρα όπως ανακοίνωση η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί φέτος την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 στην Odeonsplatz

Ανακοίνωση Ορθόδοξης Εκκλησίας Μονάχου

Ο Δήμος της πόλης Τάουφκιρχεν της Βαυαρίας εόρτασε την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015, με επίσημη τελετή στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, τα 60α γενέθλια του Αρχιδημάρχου κ. Φράντζ Χοφστέττερ, που ανήκει στο Χριστιανικο-Κοινωνικό Κόμμα της Γερμανίας( CSU).
 
Ο πολυαγαπητός από όλες τις κομματικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και από την ευρύτερη βαυαρική κοινωνία Αρχιδήμαρχος, κατέχει επί 18 έτη, ως επιδέξειος πηδαλιούχος, το πρώτο αξίωμα της πόλης Ταουφκιρχεν και αποτελεί πρότυπο μίμησης για όλους τους Δήμους και Κοινότητες της Βαυαρίας. Μετέχει ως πρόεδρος και σύμβουλος σε πολλές βαυαρικές υπηρεσίες και οργανισμούς και επαινείται παντοιοτρόπως για το πολύπλευρο ταλέντο του.
 
Στο από 21 μέλη αποτελούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μέλος και η ελληνίδα κ. Σώζω Μπαλντεράνου-Μενεξέ. που γεννήθηκε στη Βαυαρία. Οι μετανάστες γονείς της κατάγονται από τη Λήμνο και στη βάπτιση της έδωσαν το όνομα Σώζω προς τιμή του Αγίου Σώζοντος, πολιούχου της Λήμνου. Είναι η μόνη αλλοδαπή δημοτική σύμβουλος, ενώ εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε μεγάλη βαυαρική ασφαλιστική εταιρεία στο Μόναχο και επιτελεί μεγάλο κοινωνικό έργο, στηρίζοντας επίσης παντοιοτρόπως και το έργο της Ενορίας μας στη πόλη Ταουφκιρχεν.
 
Η κ. Μπαλντεράνου-Μενεξέ ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) και χαίρει πλήρους εκτίμησης απ’ όλες τις παρατάξεις του Δήμου Ταουφκιρχεν.. Στη σημερινή εκδήλωση για τον Αρχιδήμαρχο της ανέθεσαν ομόφωνα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να προσφωνήσει εκ μέρους τους τον Αρχιδήμαρχο και να του προσφέρει το κοινό τους δώρο.
 
Αξίζει θερμών συγχαρητηρίων η συμπάτριώτισσά μας Σώζω για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και κερδίζει την αγάπη όλων των κατοίκων της πόλης, προβάλλοντας ελληνική κουλτούρα και γνήσιο δημοκρατικό ήθος.
 
Η συμπεριφορά όλων των δημοτικών συμβούλων δείχνει τον πήχυ αλληλοσεβασμού, αλληλοεκτίμησης, αρμονικής συμβίωσης και αλληλοστήριξης των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιτιστικών θέσεων και θεμάτων του Δήμου, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τις κομματικές τους προδιαγραφές. Χωρίς να μαλώνουν μεταξύ τους, βρίσκουν τρόπους να εξυπηρετήσουν το κοινό καλό, πρός όφελος της κοινωνίας εν γένει. Η ευστροφία του Αρχιδημάρχου και η διπλωματική του επιδεξιὀτητα συντελεί στο να κερδίζει την τελική συμφωνία για υλοποίηση προγραμμάτων του Δήμου. Αυτή η θαυμαστή συμπεριφορά των δημοτικών συμβούλων έχει αναγάγει την πόλη Ταουφκιρχεν σε υψηλότατο επίπεδο κοινωνικών παροχών, σε δημιουργία πρότυπων σχολείων, νοσοκομείων και άλλων ιδρυμάτων.
 
Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και μετέφερε στον Αρχιδήμαρχο τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων της πόλης Ταουφκιρχεν για την ολοπρόθυμη στήριξή του στα θέματά τους.
 
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
 Στη φωτογραφία από αριστερά: η κ. Μπαλντεράνου-Μενεξέ, ο αρχιδήμαρχος κ. Φράντζ Χοφστέττερ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Foto: Hans Kronseder)

Γενικό Προξενείο Μονάχου - Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας  

Το Γενικό Προξενείο Μονάχου και η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας καλούν ιδίως όσους αισθάνονται μοναξιά τις ημέρες αυτές στο Μόναχο, σε πρωτοχρονιάτικο γεύμα, συνοδεία ελληνικών τραγουδιών και κιθάρας, την Πέμπτη 1.1.2015 και ώρα 13.00 στο «Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» Ungererstr. 131, 80805 Μόναχο, U-Bahn 6, Στάση: Nordfriedhof.

Τα εδέσματα θα είναι προσφορά του εστιάτορα κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή (εστιατόρια "Πολιτεία» και «Μίνωα»), 

Παρακαλούμε, για δηλώσεις συμμετοχής (ει δυνατόν έως και την Δευτέρα 29.12.14) επικοινωνήσετε είτε στα τηλέφωνα της Εκκλησίας (089 3615788) είτε, μέσω e-mail, στο am@ellines.de.

Ένα κερί ειρήνης, αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας των θρησκειών στο Μόναχο.    

Ένα αναμμένο κερί μεγάλων διαστάσεων επέδωσαν στις 4.12.14 εκπρόσωποι των θρησκειών στο Μόναχο στον Αρχιδήμαρχο Μονάχου κ. Ντίτερ Ράιτερ.

 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι  η δημόσια ομολογία, ότι η κοινωνία του Μονάχου καλλιεργεί την αρμονική συμβίωση και συνεργασία των θρησκειών που εκπροσωπούνται στο Μόναχο και ότι το παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να μεταλαμπαδευτεί στη Μέση Ανατολή και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και εμφυλίου σπαραγμού.

 

Στο Μόναχο ζουν ως μετανάστες πολλοί ορθόδοξοι, σύριοι, αρμένιοι, χαλδαίοι, κούρδοι, κόπτες,  μουσουλμάνοι κ.ά., που κατάγονται από χώρες που μαστίζονται από τον θρησκευτικό φανατισμό, τον εμφύλιο και τον αλληλοσπαραγμό. Η ειρηνική συμβίωσή τους και στη πόλη Μονάχου είναι μέλημα αδελφικό και καθήκον όλων μας.

 

Η παραλαβή του αναμμένου κεριού από τον Αρχιδήμαρχο και η τοποθέτησή του σε περίοπτη θέση στο γραφείο του, διατρανώνει  τη σύμπνοια της κοινωνίας του Μονάχου και τη συσπείρωσή της ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, μισαλλοδοξίας, απανθρωπιάς, μίσους και ξενοφοβίας.

 

Το κερί επέδωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος του Καρδιναλίου Μονάχου κ. Ρούπερτ Στόλμπεργκ, η εκπρόσωπος της ευαγγελικής εκκλησίας Μονάχου, πάστορας Μπάρμπαρα Κιτελμπέργκερ και ο ιμάμης κ.Βενιαμίν Ιντριτς.

 

Σε σημερινό δημοσίευμα της η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Μονάχου Μερκούρ αναφέρεται στο γεγονός αυτό με κείμενο και με μία μεγάλη φωτογραφία από την επίδοση του κεριού.

 

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας

 π. Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Presseerklärung der Orthodoxen Pfarrkonferenz in München

Am 18. November 2014 haben sich wieder die Orthodoxen Geistlichen Münchens aus der griechisch-, russischen, serbischen, rumänischen, bulgarischen und der georgischen orthodoxen Kirchengemeinden der Landeshauptstadt zu ihrer Pfarrkonferenz getroffen. Die Geistlichen aus den genannten orthodoxen Kirchen gehören der Orthodoxen Weltkirche an; sie teilen mit allen orthodoxen Christen auf der Welt denselben orthodoxen Glauben.

 

Thema der Konferenz war der fehlende orthodoxe Religionsunterricht an den Schulen Münchens. Zu den orthodoxen Pfarreien in München gehören ca. 2.500 Schüler. Davon erhalten nur 60 Religionsunterricht, obwohl Religion ein Pflichtfach ist und auf die Erteilung von Religionsunterricht ein durch die Bayerische Verfassung und das Grundgesetz gesicherter Anspruch besteht. Die Geistlichen wollen es nicht länger hinnehmen, dass orthodoxe Schülerinnen und Schüler ohne ihre ausdrückliche Genehmigung in anderskonfessionellen Religionsunterricht geschickt werden oder überhaupt keinen Religionsunterricht erteilt bekommen. Sie bestehen darauf, dass jahrgangsübergreifende Gruppen von mindestens 5 Schülerinnen und Schülern für den orthodoxen Religionsunterricht eingerichtet werden. Dazu sollen die orthodoxen Schülerinnen und Schülern mit ihren orthodoxen Mitschülern der nächsthöheren bzw. –niedrigeren Jahrgangstufe gemeinsam Religionsunterricht erhalten. Bisher ist das zuständige Kultusministerium nur bereit, außerschulischen Sammelunterricht am Nachmittag zuzulassen, was die orthodoxen Pfarrer als Diskriminierung empfinden: Das gleiche Recht auf schulinternen Religionsunterricht soll für orthodoxe sowie für nichtorthodoxe Kinder gelten.

 

Für die Orthodoxe Pfarrkonferenz

 

i.A.

der Bischöfliche Vikar in Bayern der

Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland

 

Apostolos Malamoussis

Erzpriester des Ökumenischen Patriarchats

Διαθρησκευτική εκδήλωση

Διαθρησκευιτκή εκδήλωση διοργανώνουν οι εκκλησίες στο Μόναχο (μεταξύ αυτών και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία) για να δηλώσουν δημόσια τη συμπαράσταση στους πρόσφυγες και στα θύματα πολέμων, βίας και εμφύλιου σπαραγμού και να δηλώσουν την αντίστασή σε ρατσιστικά, εξτρεμιστικά, ναζιστικά και κάθε είδους απάνθρωπα κινήματα και μορφώματα που μαστίζουν τη κοινωνία. Δευτέρα 17.11.2014 και ώρα 6 μ.μ. στην Neuhauserstr 6, St. Michael Kirche

"Initiative for the child"

Die Griechisch-Orthodoxe Metropolie von Deutschland, Vikariat in Bayern,der Club Griechischer Akademiker und die Stiftung PALLADION veranstalten zu Ehren des vor 20 Jahren verstorbenen griechischen Komponisten Manos Hadjidakis (23.10.1925 – 15.06.1994)ein Benefizkonzert zu Gunsten der "Initiative for the child". Weltberühmt wurde Hadjidakis 1960 als er für sein Lied „Never On Sunday –

Sonntags nie“ aus dem gleichnamigen Film mit Melina Mercouri, einen Academy Award in der Kategorie bestes Lied erhielt.

Eπίσκεψη του πρωήν πρωθυπουργού της Βἀδης-Βυρτεμβέργης (Στουτγκάρδη) Έρβιν Τόιφελ στην εκκλησία στο Μόναχο

Στις 6 Οκτωβρίου 2014 ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης υποδέχθηκε και φίλεψε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, τον πρώην πρωθυπουργό της Βἀδης-Βερτεμβέργης (Στουτγκάρδη) Δρ. Έρβιν Τόιφελ.

 

Η επίσκεψη αυτή έλαβε χώρα στα πλαίσια των καλών σχέσεων της Μητροπόλεώς μας με τον Δρ.Τόιφελ. Ως γνωστό ο Δρ. Teufel ανταποκρίθηκε σε πρόσκλησή μας και μας τίμησε με την παρουσία του την φετεινή10η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα στο Μόναχο και επέδωσε εκ μέρους της Μητροπόλεώς το „Ελληνο-Βαυαρικό Πολιτιστικό Βραβείο 2014“ στον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Σεεχόφερ.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης επέδωκε στον Δρ. Τόιφελ μια εξαίσια χειροποίητη βυζαντινή εικόνα του Κυρίου, έργο των αδελφών Ανδρομάχης και Ελένης Βουτσινά από τη Θεσσαλονίκη, επεξηγώντας του και το βαθύτερο θεολογικό νόημα της εικόνας του Κυρίου

 

Ο κ. Δρ. Τόιφελ επέδωσε στον π. Απόστολο, ως „αντίδωρο“, ένα μικρό συγγραφικό του πόνημα με τον τίτλο: „Προτού να είναι για όλα αργά - εκκλησιαστική ατολμία (αποθάρρυνση) και χριστιανική εκρηκτική δύναμη“

 

Πηγή: Ανακοίνωση Ιερατικής Επιτροπείας Βαυαρίας

Οι Μουσουλμάνοι εναντιώνονται στο μίσος και την αδικία“

Σε σημερινές ειρηνικές διαδηλώσεις στις πόλεις Βερολίνο, Αμβούργο, Αννόβερο, Κολωνία, Μόναχο, Φραγκφούρτη, Στουττγκάρδη, Μπίλεφελντ, Ολντεμπουργκ και Μέλλν, μουσουλμανικές ομοσπονδίες και σύλλογοι καταδίκασαν ιδιαίτερα τα εγκλήματα του αυτοονομαζομένου Ισλαμικού Κράτους, αποστασιοποιήθηκαν από κάθε μορφής βίας και ζήτησαν τη σύμπραξη και την κοινή προσπάθεια των γερμανών να καταπολεμηθούν τα απάνθρωπα αυτά φαινόμενα.

Στο Μόναχο έλαβε χώρα διαδήλωση σε προαύλιο χώρο ενός Τζαμιού με συμμετοχή και ομιλία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπουργού για θέματα ενσωμάτωσης και προσφύγων, κ. Aydan ÖÖzoǧuz, (τουρκικής καταγωγής). Εκ μέρους των βαυαρικών εκκλησιών παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης οι εκπρόσωποι του ευαγγελικού Επισκόπου της Βαυαρίας και του Καρδιναλίου Μονάχου, καθώς επίσης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μονάχου και του Συμβουλίου Αλλοδαπών του Δήμου Μονάχου.

Augsburg: Διαδήλωση υπέρ των διωκομένων χριστιανών στη Συρία, στο Ιράκ, στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες

Στη βαυαρική πόλη Αουγκσμπουργκ οργανώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 εκκλησιαστική διαδήλωση υπέρ των διωκομένων χριστιανών στη Συρία, στο Ιράκ, στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες.

Η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Αρχιδημάρχου της πόλης Δρ. Κουρτ Γκριμπλ, έλαβε χώρα στην πλατεία του Δημαρχείου και συνεχίστηκε με εκκλησιαστική πορεία στον καθεδρικό ναό της πόλης.

Περίπου 2.000 βαυαροί, σύριοι, έλληνες, αρμένιοι κ.α. έλαβαν μέρος στην εκδήλωση και στην πορεία.

Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος και τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των γερμανικών πολιτικών και θρησκευτικών δυνάμεων και αρχών για την προστασία των χριστιανών σε χώρες και περιοχές όπου εκείνοι υφίστανται διωγμούς, βασανιστήρια και αναγκαστική εγκατάλειψη των οικιών και οικογενειών των.

Μόναχο: Ημέρα της Δημιουργίας

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μετέχει στην φετινή κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα της Δημιουργίας, που διοργανώνει το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Γερμανίας (ACK) στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μόναχο. Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας είναι – ως γνωστό – από πολλών δεκάδων ετών μέλος της ACK και μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο. malamousis

Ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος είχε προτείνει την 1η Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους), ως ημέρα προσευχής των εκκλησιών για τη δοξολόγηση του Θεού και τη συνειδητοποίηση της δικής μας ευθύνης για τη δημιουργία. Το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Γερμανίας (ACK) υιοθέτησε με ενθουσιασμό την πρόταση αυτή και την έθεσε από τo 2010 σε εφαρμογή. Την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου εκάστου έτους διοργανώνεται εναλλακτικά σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας η κεντρική και επίσημη εκδήλωση της ACK με προσευχή και δοξολογία, κήρυγμα, και επιστημονική ημερίδα, ή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέματα που έχουν σχέση με το θέμα αυτό. Παράλληλα διοργανώνονται και σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο ανάλογες εκδηλώσεις των τοπικών εκκλησιών.

Σας επισυνάπτω παρακάτω την ανακοίνωση τύπου της ACΚ και παρακαλώ για τη δημοσίευσή της και τη γνωστοποίησή της στο αναγνωστικό σας κοινό.

Με ευχές και ευχαριστίες

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Η Ορθόδοξη Μητρόπολη τίμησε τον Seehofer

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων η Ορθόδοξη Μητρόπολη τίμησε με το βραβεί ,,ελληνοβαυαρικό πολιτιστικό βραβεία,, τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Horst Seehofer, παρουσία του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου. Στην εκδήλωση παρέστησαν μια σειρά από προσωπικότητες όπως η Πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής Barbara Stamm, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης Teufel, ο Υφυπουργός της Ομοσπονδιακής Βουλής Fuchtel, ο δεύτερος Δήμαρχος της πόλης J. Schmid ενώ από Ελληνικής πλευράς η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο Σ. Γραμματά, η Διευθύντρια ΕΟΤ Γερμανίας Ε. Αϊβαλιώοτυ, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Παλλάδιον Β. Τριάρχη καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από ολόκληρη τη Βαυαρία.

Στις 20 Ιουλίου η εκδήλωση της Εκκλησίας στην Odeonsplatz

H κεντρική εκδήλωση των ελληνοβαυαρικών ημερών θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 20 Ιουλίου και όπως πάντα στην Odeonsplatz από τις 11.00 - 20.30. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος και για θέματα ελληνισμού της διασποράς Κ. Γεροντόπουλος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τον Seehofer

Tον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Horst Seehofer θα τιμήσει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 17 Ιουλίου παρουσία των Μητροπολίτη Γερμανίας και Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου. Η βράβευση θα γίνει από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο στον Ιν των Αγίων Πάντων.

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατράρχη στο Μόναχο

Am Freitag, den 16. Mai 2014 um 10.00 Uhr, wird der Ökumenischer Patriarch die Ausbildungseinrichtung für Orthodoxe Theologie an der LMU (Ludwigstr. 29, 80539 München) besuchen. Um 10.15 Uhr wird sich die Delegation zu Fuß zum Hauptgebäude der LMU begeben, wo die Katholisch-theologische Fakultät der LMU Seiner Allheiligkeit in der Großen Aula um 10.30 Uhr die Ehrendoktorwürde verleihen wird.

 

Am Festakt werden Grußworte von Prodekan Prof. Dr. Markus Vogt, dem Vizepräsidenten der Universität Prof. Dr. Hans van Ess, dem Dekan der Evangelisch-Theologischen Fakultät Prof. Dr. Christoph Levin sowie dem Vorsitzenden der gemeinsamen Kommission der Ausbildungseinrichtung für Orthodoxe Theologie Prof. Dr. Athanasios Vletsis gesprochen. Die Laudatio wird der Dekan Prof. Dr. Franz Xaver Bischof sprechen. Den Festvortrag mit dem Titel „Autorität – Kollegialität – Synodalität. Anmerkungen zum katholisch-orthodoxen Dialog“ hält Bischof Dr. Gerhard Feige aus Magdeburg. S.A.der Ökumenischer Patriarch wird im Anschluss seine Festansprache mit dem Titel „Theologie und Erfahrung“ halten.

 

Um 15.00 Uhr werden Seine Allheiligkeit und seine Delegation vom Bayerischen Ministerpräsidenten, Horst Seehofer, im Prinz-Karl-Palais empfangen. Nach der Eintragung in das goldene Buch, findet ein Gespräch in kleinerem Kreis mit seiner Allheiligkeit und dem Ministerpräsidenten statt.

 

Am Abend um 19.00 Uhr findet im Exerzitienhaus des Erzbistums, Schloss Fürstenried, ein Symposium zur Nachhaltigkeit unter Teilnahme und mit Beiträgen des Ökumenischen Patriarchen, des Münchner Erzbischofs Reinhard Kardinal Marx und des Landesbischofs Heinrich Bedford-Strohm statt.

 

Am Samstag, den 17. Mai 2014 beginnt das Programm um 8.30 Uhr mit einem Frühstück mit Kardinal Marx in kleinem Kreis im Palais Holnstein. Im Anschluss wird Seine Allheiligkeit um 10.15 Uhr den Landesbischof Heinrich Bedford-Strohm im Hotel Bayerischer Hof treffen.

 

Um 18.00 Uhr findet in der Salvatorkirche (Salvatorstr.17, 80333 München) eine orthodoxe Vesper statt. Hierzu werden nach bisherigen Schätzungen mehr als 1.000 Gäste erwartet.

 

Nach der Vesper findet ein Abendessen mit geladenen Gästen um 20.00 Uhr im Hypo-Forum (Kardinal-Faulhaber-Str.) statt, während dem Seine Allheiligkeit mit der Verleihung des „Tutzinger Löwen“ durch die Evangelische Akademie Tutzing geehrt wird. Die Verleihung wird vom Direktor der Evangelische Akademie Tutzing, Herrn Udo Hahn, mit einer kurzen entsprechenden Laudatio präsentiert.

 

Am Sonntag, den 18. Mai 2014, ab 9.00 Uhr zelebriert der Ökumenische Patriarch in der griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche (in der Ungererstraße 131, 80805 München) die Göttliche Liturgie. Hierzu erwarten wir ca. 4.000 Gäste.

 

Als Ehrengästen werden S. E. Kardinal Marx, S. E. Kardinal Wetter, Seine königliche Hoheit Franz von Bayern, Oberbürgermeister Dieter Reiter, der Parlamentarische Staatssekretär Joachim Fuchtel, die griechische Generalkonsulin Sophia Grammata, u.v.a. erwartet.

 

Am Ende des Gottesdienstes um ca. 11.45 Uhr wird ein besonderes Ereignis stattfinden, nämlich die feierliche Enthüllung der beiden großflächigen, in byzantinischer Weise gemalten Bilder an der Nordwand der Kirche, die von Seiner Eminenz Kardinal Marx und Seine Eminenz Kardinal Wetter gespendet wurden. Zum ersten Mal wird in einer orthodoxen Kirche ein von einem Kardinal gespendetes Bild Teil der Kirchenausmalung. In München haben wir das besondere Glück, dass zwei Kardinäle durch Ihre gespendeten Bilder Ihre Verbundenheit zur orthodoxen Kirche zum Ausdruck bringen. Wir schätzen uns daher sehr glücklich, dass wir sowas hier in München erleben dürfen.

 

Die Darstellung, die von Kardinal Wetter finanziert wurde, zeigt die Berufung der Freunde Philippus und Bartholomäus durch Herrn Jesus Christus. Kardinal Wetter war während seiner Amtszeit stets ein Freund unserer Kirche, des Ökumenischen Patriarchats und der Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland. Die Darstellung von Philippus und Bartholomäus soll diese Freundschaft zwischen dem Ökumenischen Patriarchen und Kardinal Wetter versinnbildlichen.

 

Ebenfalls führt Kardinal Marx diese Verbundenheit gegenüber unserer Kirche weiter. Die von ihm finanzierte Darstellung zeigt die Berufung vom Evangelisten Matthäus. Diese spiegelt eines der Lieblingsthemen des Kardinals wider, weil sie die persönliche Beziehung des Christus mit jedem von uns zeigt, wie Kardinal Marx in seiner Ansprache am Tag seines 60. Geburtstages betonte.

 

Anschließend wird der Münchner Oberbürgermeister Dieter Reiter dem Ökumenischen Patriarchen ein Geschenk der Landeshauptstadt München überreichen.

 

Danach wird der Gemeindesaal in Anwesenheit des Ökumenischen Patriarchen und weiterer Gäste, durch die feierliche Enthüllung einer Tafel am Eingang des Saals, zum

 

„Kulturzentrum Ökumenischer Patriarch Bartholomaios“

benannt.

 

Am Montag, den 19. Mai 2014, um 9.45­­­ - 12.00 Uhr wird Seine Allheiligkeit die KZ-Gedenkstätte in Dachau besuchen.

 

09.45 Uhr Ankunft im Besucherzentrum

 

Der Ökum. Patriarch und seine Delegation werden von Frau Dr. Gabriele Habermann durch den Haupteingang in die KZ-Gedenkstätte geführt. Nach einer kurzer Führung durch die Räume des Museums, mit Besuch des Gedenkraumes mit der Tafel für die griechisch-orthodoxen Geistlichen, folgt die offizielle Begrüßung durch die Leiterin des Museums und dem Direktor der Stiftung Bayerischer Gedenkstätten Karl Freller am Internationalen Mahnmal (Appellplatz). Dort wird der Ökumenische Patriarch eine Rede halten und sich in das Gästebuch eintragen. Der Vorsitzende der Lagergemeinschaft Dachau e.V. Dr. h.c. Max Mannheimer, die Präsidentin der israelitischen Kultusgemeinde München und Oberbayern Frau Dr. Charlotte Knobloch, Seine Eminenz Kardinal Wetter und der evangelische Landesbischof Heinrich Bedford-Strohm sowie weitere Gäste werden anwesend sein.

 

Weitere Stichpunkte seines Programms sind wie folgt:

 

10.30-10.40 Uhr Weg des Patriarchen vom Appellplatz über die Lagerstraße - kurzer Stopp an den Pfarrerblock 26 und Anzünden einer Kerze.

 

10.40-10.50 Uhr Besuch der Jüdischen Gedenkstätte mit Begrüßung durch die Geschäftsführerin des Landesverbands der Israelitischen Kultus-gemeinden in Bayern, Frau Karin Offman. Herr Mendel Murati wird an der jüdischen Gedenkstätte ein Gebet vortragen.

 

10.50-11.00 Uhr Besuch der römisch-kath. Todesangst-Christi-Kapelle mit Begrüßung durch den Vertreter der Kath. Seelsorge an der KZ-Gedenkstätte Dachau, PR Ludwig Schmidinger. Entzündung einer Kerze.

 

11.00-11.30 Uhr Ökumenische Andacht in der Versöhnungskirche, mit dem Ökum. Patriarchen, dem Kardinal Friedrich Wetter und dem Landesbischof Heinrich Bedford-Strohm.

 

11.40-11.50 Uhr Besuch der russisch-orthodoxen Auferstehungskapelle mit Gebet mit Vertreter der russ.-orth. Kirche

 

11.50-12.00 Uhr Besuch des ehemal. Krematoriums. Kurze Führung durch Frau Dr. Gabriele Hammermann

 

12.00 Uhr kurzes Treffen des Ökumen. Patriarchen mit den Schwestern des Karmeliten Klosters und Abfahrt des Ökum. Patriarchen

H Eκκλησία αποχαιρέτησε Ude

Με επισημότητα αποχαιρέτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στο Μόναχο τον φιλέλληνα Αρχιδήμαρχο κ. Χρίστιαν Ούντε, στις 30 Απριλίου, την τελευταία ημέρα της εργασίας του, ως Δημάρχου Μονάχου. Μετά από 21 χρόνια λίαν ευδόκιμης και άκρως επιτυχούς πηδαλιουχίας του τόσο στο Δήμο Μονάχου, όσο και σε Ομοσπονδιακές Γερμανικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρέδωσε τη σκυτάλη της Δημαρχίας, αφού με βάση το νόμο δεν μπορούσε να βάλει και πάλι (λόγω ηλικίας) εκ νέου υποψηφιότητα ως Δήμαρχος.

 

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, επικεφαλής μουσικής ομάδας, επισκέφθηκε τον κ. Ούντε στην οικία του και τον απεχαιρέτησε με ελληνική μουσική και άσματα με την σοπράνο κ. Μαρία Κωστράκη.

 

Από δελτίο τύπου Εκκλησίας

Θείες Λειτουργίες για το ΠΆΣΧΑ

1.Salvatorkirche Salvatorstraße 17:

Die Karfreitagsprozession findet am Freitag, 18. April 2014 um 21.00 Uhr von der Salvatorkirche zum Odeonsplatz statt.

Um 21.45 Uhr kehrt die Prozession zur Salvatorkirche zurück. Ein bayerisches Blasorchester begleitet die Prozession musikalisch.

Am Karsamstag feiert die Gemeinde den Auferstehungsgottesdienst und anschließend die Göttliche Liturgie in der Salvatorkirche um 21.45 Uhr.

2.Allerheiligenkirchengemeinde, Ungererstraße 131:

Am Karfreitag um 19 Uhr beginnt der Gottesdienst, um 21 Uhr findet die Prozession von der Allerheiligenkirche zum Eingang der Aussegnungshalle des Nordfriedhofs statt. Nach kurzen Gebeten kehrt die Gemeinde in die Allerheiligenkirche zurück.

Am Samstag, den 19. April, wird in griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche, Ungererstraße 131, um 21.45 Uhr das Osterlicht an mehrere Tausend orthodoxe Gläubige verteilt.

Am Ostersonntag um 11.00 Uhr wird die Auferstehungsfeier zelebriert. Das Tagesevangelium wird in mehreren Sprachen vorgetragen.

3.St.-Georg-Gemeinde, in der evangelischen Auferstehungskirche, Gollierstr. 55. Karfreitag: Um 19.00 Uhr Beginn des Gottesdienstes, um 21.00 Uhr Prozession durch die umliegenden Straßen. Karsamstag: Um 21.45 Uhr Auferstehungsgottesdienst und anschließend Göttliche Liturgie.

Στο Μόναχο o Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από 16 μέχρι 19 Μαΐου 2014

Ο Νέλσον Μαντέλα ανήκε στην Εκκλησία των Μεθοδιστών. Για το λόγο αυτό τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία των Μεθοδιστών στο Μόναχο επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

 

Παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπόκλετ, ο Περιφεριάρχης Άνω Βαυαρίας κ. Χιλενμπραντ, η γενική πρόξενος της Νότιας Αφρικής, ο γενικός πρόξενος της Ολλανδίας και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής ανέφερε στην ομιλία του , ότι ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα είχε εκφράσει, ως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, τις θερμές του ευχαριστίες στο τότε πρωθυπουργό Βαυαρίας κ. Στόιμπερ για τις άριστες σχέσεις και την ευεργετική αδελφοποίηση Βαυαρίας και Νότιας Αφρικής.

 

Ο π. Απόστολος κατέθεσε κατά τη διάρκεια της τελετής στον ναό των Μεθοδιστών ένα άνθος προς μνήμη του Μαντέλα.

 

Δελτίο τύπου Ορθόδοξης Μητρόπολης / αρχιερατικής επιτροπέίας Βαυαρίας.

Eυαγγελική Εκκλησία: Διάλεξη με θέμα τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα

Το "Ελληνικό Σπίτι" της Ευαγγελικής Εκκλησίας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: Οι εμφύλιοι πόλεμοι στην Ελλάδα από το 1943 έως 1949.

Εισηγητής ο Δρ Heimz Richter, καθηγητής Πανεπιστήμιου Μάνχαιμ. Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ. στο Gasteig, Eίσοδος ελεύθερη.

Θεοφάνεια στον Ιζαρ

Θεοφάνεια στον Ιζαρ

πραγματοποιήθηκε χθες στο Μόναχο η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Ίσαρ που διασχίζει το Μόναχο.

 

Στην τελετή παρέστησαν ο Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος,ο Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος Γουέρ (Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλλης Βρεταννίας), ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης π. Πέτρος Κλιτς, ο π. Γεώργιος Βλέτσης, ο π. Πλούταρχος Κωνσταντινίδης, ο βούλγαρος ιερέας π. Γεώργιος Σούμοφ και ο σέρβος ιερέας π. Σλόμπονταν Μιλούνοβιτς, εκπρόσωποι του Καρδιναλίου Μονάχου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βαυαρίας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Βαυαρικής Κυβερνήσεως και του Δήμου Μονάχου .

 

Ο Επίσκοπος Αρίστης Βασίλειος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας Απόστολος Μαλαμούσης επέδωσαν στον Δήμαρχο κ. Ude τιμητικό δίπλωμα με τον τίτλο "Ένας φιλέλληνας στην Ίσαρ-Αθήνα" (όπως αποκαλείται το Μόναχο), για τη μακροχρόνια συμμετοχή του στον αγιασμό των υδάτων του ποταμού Ίσαρ.

 

Τρεις κολυμβητές, ένας έλληνας, και δύο βαυαροί, ανέσυραν από τα παγωμένα νερά του ποταμού, τον τίμιο Σταυρό. Την τελετή έλαβαν μέρος - σύμφωνα μετο δελτίο τύπου της Εκκλησίας - περίπου 1.500 έλληνες και βαυαροί.

 

Πηγή: Ανακοίνωση Ορθόδοξης Εκκλησίας Μονάχου

Ενορία Αγίου Δημητρίου/ Αγίου Γεωργίου

O Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, θα επισκεφθεί τη Γερμανία από 10 μέχρι 19 Μαίου 2014 και συγκεκριμένα τις πόλεις Στουτγάρδη, Έσλινγκεν, Φραγκφούρτη, Βόννη, Βερολίνο και Μόναχο.

Στο Μόναχο o Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από 16 μέχρι 19 Μαΐου 2014

Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο, 17 Μαίου 2014 στις 6 μ.μ. Πατριαρχικός Εσπερινός

στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την ιστορική Σαλβάτορκιρχε.

Κυριακή, 18 Μαίου 2014 στις 8.30 π.μ. Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων

Δευτέρα, 19 Μαίου 2014 στις 9.45 π.μ. Πατριαρχική Επίσκεψη

στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου