Ανακοίνωση Δ/ντριας και διαδακτικού προσωπικού Ελληνικού Λυκείου Μονάχου

14.12.2020 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο
14.12.2020 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο

Ανακοίνωση Γραφείου Εκπαίδευσης του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας στο Μόναχο που αφορά Ελληνικά σχολεία στη Βαυαρία - Βάδη Βυρτεμβέργη και Εσση

 

13.12.2020

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων από την Τετάρτη 16/12/2020 έως και την 10η Ιανουαρίου 2021.

 

Για τις ημέρες που ακολουθούν έως τις διακοπές των εορτών παρέχεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως διδασκαλία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκάστοτε σχολικής μονάδας και τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται για κάθε κρατίδιο.

Ειδικότερα:

 • Βαυαρία-Έσση: έως 18/12/2020
 • Βάδη Βυτεμβέργη: έως 23/12/2020

Σε περίπτωση που από 17/12 έως 22/12 παρίσταται ανάγκη φύλαξης (Notbetreuung) σε μαθητές του Δημοτικού παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε άμεσα με τη Διεύθυνση του σχολείου ώστε να καταρτιστεί σχετικό πρόγραμμα.

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Γονέων Λυκείου Μονάχου

Επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων μετά τις διακοπές (Βαυαρία)

(Ανακοίνωση Συντονίστρια Εκπαίδευσης του Υπουργείου παιδείας στο Μόναχο)

 

06.11.2020

Σας ενημερώνουμε ότι μετά το πέρας των φθινοπωρινών διακοπών τα σχολεία θα λειτουργήσουν σε πλήρη σύνθεση βάσει των τελευταίων οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών του Μονάχου και της Νυρεμβέργης .

 

Εκπαιδευτικοί/μαθητές που κατά τη διάρκεια των διακοπών διέμειναν σε περιοχές υψηλού κινδύνου οφείλουν να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα τις οδηγίες των αρχών πριν την επιστροφή τους στο σχολείο.

 

Αν σύμφωνα με αυτές οι εκπαιδευτικοί υποχρεωθούν να θέσουν εαυτόν σε περιορισμό (καραντίνα), παρέχεται απαραίτητα σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

 

Τα τμήματα των σχολικών μονάδων που πριν ή κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών διακοπών τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής τους στο σχολείο.

 

Για τον σκοπό αυτό παρακαλείσθε να παρακολουθείτε τις ιστοσελίδες των σχολείων. Και σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

To Eλληνικό Λύκειο Μονάχου στο το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχαου

28.10.2020 Πατήστε στη φωτογραφεία για να μεταβείτε στο άρθρο
28.10.2020 Πατήστε στη φωτογραφεία για να μεταβείτε στο άρθρο

Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κων/νος Καραθεοδωρή»

 

28.10.2020

 

Tο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κων/νος Καραθεοδωρή» με την σημαιοφόρο Γιώτη Μαγδαληνή και παραστάτες από τη τρίτη τάξη τις Παπαϊωάννου Ειρήνη-Μαρία , Καλπαδάκη Αναστασία από την δευτέρα τις Σαρακατσάνη Δήμητρα ,Χρυσαφίνη Μαρία και από την πρώτη Καΐρη Αλεξάνδρα-Θεοδώρα παρακολούθησε στην ιστορική Εκκλησία Salvatorkirche στο Μόναχο την δοξολογία που τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη π. Πέτρο Klitsch για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 παρουσία του Γενικού Προξένου Β. Γκουλούση και της Συντονίστριας Εκπαίδευσης στο γραφείο Μονάχου  Σπυριδούλας Μπέση.

Ανακοίνωση της Συντονίστριας Εκπαίδευσης του Ελληνικού Υπουργείο Παιδείας στο Μόναχο που αφορά στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

 

25.10.2020

Ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί του Συντονιστικού Γραφείου Μονάχου ότι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ακόλουθες πλατφόρμες:

 

Για την παροχή σύγχρονης διδασκαλίας οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί καλούνται να ενεργοποιήσουν την πλατφόρμα webex μέσω του λογαριασμού που διαθέτουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και για αυτό μπορούν να κάνουν χρήση άλλων πλατφορμών σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (zoom, teams, jitsi και άλλες) αρκεί να διασφαλίσουν ότι μόνο οι μαθητές τους έχουν πρόσβαση στο link της ηλεκτρονικής τους τάξης.

 

Για την παροχή ασύγχρονης διδασκαλίας όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενεργοποιήσουν την πλατφόρμα 4all eme η οποία είναι εγκεκριμένη από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν ιδιωτικές «κυψέλες» στις οποίες οι ίδιοι εγγράφουν μαθητές ως μέλη. Με τον τρόπο αυτό μόνο οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο υλικό που δίδεται προς επεξεργασία και έτσι προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών του υλικού που δίδεται στους μαθητές. Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να έχουν οι εκπαιδευτικοί τα email των μαθητών με προηγούμενη συναίνεση των γονεών-κηδεμόνων τους.

 

Επισημαίνουμε ότι η ηλεκτρονική τάξη(σύγχρονη και ασύγχρονη) έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη φυσική τάξη. Σε αυτήν συμμέτεχουν μόνον οι εγεγραμμένοι μαθητές του τμήματος.

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας στο Μόναχο

 

17.10.2020

 

Εκτός από τους μαθητές της 1ης τάξης που συμμετείχαν, τον Αγιασμό παρακολούθησαν μέσω διαδικτύου και οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων οι οποίοι παρακολουθούν τα μαθήματα online από το σπίτι.

Eξετάσεις ομογενών ΑΕΙ/ΤΕΙ: Θέσεις και επιτυχόντες ανά σχολή

dor1.pdf
Adobe Acrobat Dokument 102.8 KB

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ

 

29.09.2020

 

Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου κατά το σχολικό έτος 2020/2021 θα λειτουργήσουν ως εξής:


Από Β΄ τάξη δημοτικού και άνω το μάθημα θα διεξάγεται αποκλειστικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.


Για τα τμήματα της Α΄ τάξης δημοτικού το μάθημα θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στους χώρους του σχολείου τηρώντας αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.


Το νηπιακό και το προσχολικό τμήμα δεν θα λειτουργήσουν φέτος.


Για τα τμήματα της Α΄ τάξης δημοτικού δεν μπορούμε δυστυχώς να δεχτούμε άλλες αιτήσεις, διότι είναι ήδη γεμάτα!


Όσοι ενδιαφέρονται να ληφθούν υπόψη από το Σεπτέμβριο 2021 για νήπια, προσχολικό και Α΄ τάξη μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα στο teg-muc@t-online.de.


Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μάθημα στα ΤΕΓ και έχουν ήδη προχωρημένες γνώσεις της ελληνικής, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν κατόπιν αξιολόγησης online.


 Για περισσότερες πληροφορίες: teg-muc@t-online.de
Το Δ.Σ.
Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων

 

26.09.2020

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων ενημερώνει τα μέλη του, ότι την Κυριακή 11.10.20 από ώρα 16:30 θα πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση των μελών. 

 Πληροφορίες αναφορικά με τη συγκεκριμένη συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων και κυρίως για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί θα βρείτε στη σελίδα του συλλόγου μας στο διαδίκτυο 

www.sgk-m.com 

Τα μέλη του συλλόγου μας θα λάβουν και σχετική ενημέρωση/ πρόσκληση ταχυδρομικώς.

1ο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Μονάχου

22.09.2020

Η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου κ. Καραγιάννη Ευμορφία,  ευχαριστεί θερμά τον κ. Λινιδη Βασίλειο για την αποδοχή αλλά και την πραγματοποίηση της πρότασής της  να ζωγραφίσει τις κολώνες της Aula του σχολείου. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι που επιτεύχθηκε άψογα όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει ο κ. Λινίδης, επιτυγχάνεται και το εκπαιδευτικό κομμάτι.


Με τη βοήθεια των εικόνων και με το  καθημερινό  αντίκρυσμα αυτών, μπορούν "τα παιδιά μας " πολύ πιο εύκολα, χωρίς κόπο και σίγουρα πιο αποτελεσματικά να απομνημονεύσουν κάποιες έννοιες, τα μέλη του σώματος, την προπαίδεια, την ώρα ,  τις προθέσεις, την κλίση των βοηθητικών ρημάτων , την κλίση ομαλών αλλά και ανώμαλων ρημάτων .


Τέτοιες μικρές αλλά και συνάμα μεγαλης σημασίας ανιδιοτελείς  κινήσεις,  μπορούν να προσφερθούν  από οποιονδήποτε έχει τη διάθεση να βάλει τη σφραγίδα του έχοντας στη σκέψη του πάντα  ότι αυτό το κάνει για τους μαθητές μας ώστε  να βρίσκονται σε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον.
κ. Λινίδη σας ευχαριστώ από καρδιάς !!!

Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου - Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Ανακοίνωση

18.09.2020

 

Σήμερα τελέστηκε στο σχολείο μας ο Αγιασμός με μάσκες και τις αποστάσεις που έπρεπε να υπάρχουν. Λόγω καταστάσεων το καθιερωμένο πρωινό, που κάνει το Συμβούλιο γονέων και κηδεμόνων για τα παιδιά, έπρεπε να είναι όλα πακεταρισμένα. Έτσι λοιπόν όλα έγιναν όπως έπρεπε, αλλά για να είναι και πιο ευχάριστο το κάθε παιδί πήρε το πρωινό του μέσα  σε ένα emoji σακίδιο!!! Ευχόμαστε σε όλους γονείς, δασκάλους και παιδιά μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία το κυριότερο!!!

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ

15.09.2020

Σήμερα το πρωί τελέστηκε ο Αγιασμός από τον πατέρα Γεώργιο Βλέτση  για τη νέα σχολική χρονιά στο Γενικό Λύκειο Μονάχου τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μαθητές , προσκεκλημένοι και εκπαιδευτικοί φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις αντάλλαξαν ευχές για μια εποικοδομητική καρποφόρα νέα χρονιά. Στον Αγιασμό παρευρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΟΥΛΟΥΣΗΣ όπου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Με ιδιαίτερη συγκίνηση τα παιδιά υποδέχτηκαν την δικιά τους αγαπημένη καθηγήτρια που φέτος ανέλαβε ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο γραφείο Μονάχου  Σπυριδούλα-Ίρις Μπέση, Φιλόλογο-Γλωσσολόγο Μ.Α. Τέλος και ο Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου κ . Δημήτριος Αγγέλης ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά .


Η Διευθύντρια του Λυκείου κα Χρυσικού Ασημίνα, Φιλόλογος ανέφερε ότι ευχή και προσδοκία όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου είναι η σχολική χρονιά να κυλήσει ήρεμα και δημιουργικά, ευχάριστα και κυρίως αποτελεσματικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

08.09.2020

 

Αγαπητοί γονείς,

 

Σύμφωνα με τον Βαυαρικό νόμο η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μίας σχολικής μονάδας για τους μαθητές /μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο σχολείο και έως τις 18/09/20. Τα παραπάνω ισχύουν και κατά τη διάρκεια του μαθήματος(εκτός από μαθητές 1ης έως και 4ης τάξης του Δημοτικού).

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων θέλοντας να βοηθήσει, παρέδωσε στο σύνολο 1170 προστατευτικές μάσκες μίας χρήσης σε όλες τις σχολικές μονάδες στο Μόναχο (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκειο).

 

Σκοπός μας είναι να υπάρχουν μάσκες για τους μαθητές /μαθήτριες οι οποίοι τις έχουν ξεχάσει ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την αν. συντονίστρια κυρία Σπυριδούλα Μπέση καθώς και τις Διευθύνσεις για την άψογη συνεργασία!

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον Δορυφόρο Μονάχου (Σύλλογος για την προώθηση του διαλόγου των νέων στην Ευρώπη) www.doryforos.org , για την δωρεά των 780 μασκών προς τον Σύλλογό μας για τον παραπάνω σκοπό.

 

Ευχόμαστε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καλή αρχή!

Ανακοινώσεις σχολείων Μονάχου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2020/2021 στις 8 Σεπτεμβρίου

 

Ανακοινώση διεύθυνσης 2ου Δημοτικού Σχολείου

 

Ανακοίνωση 1ου Γυμνασίου

Ανακοίνωση Λυκείου Μονάχου

Πρόγραμμα εξετάσεων Ελλήνων Εξωτερικού για ΑΕΙ και ΤΕΙ

29.08.2020 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο
29.08.2020 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο

Ανακοίνωση της Συντονίστριας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στο Μόναχο

 

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Schulamt εκπαιδευτικοί και μαθητές των ελληνικών Δημοτικών και Γυμνασίων του Μονάχου μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ Κορωνοϊού μετά από σχετική δήλωσή τους στο σχολείο το αργότερο έως και 18/09/2020. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ να απευθύνεστε στη Διεύθυνση και στη Γραμματεία των σχολείων.

 

Η αν. Συντονίστρια

 

Μπέση Σπυριδούλα ΜΔΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

 

22.08.2020

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων έχει στη διάθεσή του 10 σχολικές τσάντες ( Rucksäcke Adidas, Nike ή Puma) τις οποίες θέλει να προσφέρει σε οικογένειες οι οποίες δεν έχουν οικονομική άνεση.

 

Σεβόμαστε κάθε γονέα και παιδί ξεχωριστά και γι'αυτό το λόγο θα υπάρξει σε αυτό το θέμα απόλυτη εχεμύθεια.

 

Όσοι γονείς επιθυμούν τσάντα - Rucksack, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας στο μάιλ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων :

syllogos_goneon_monaxou@web.de

 

Οι τσάντες θα παραδοθούν από τις 01/09/20 έως 06/09/20 σε μέρος που θα κανονιστεί με τον εκάστοτε γονέα.

 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων

Ελληνικά Σχολεία Μονάχου & προοπτικές εξέλιξης μαθητών

20.07.2020

 

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μονάχου και των Σχολικών Επιτροπών Μονάχου ετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι γονείς σε μια 10λεπτη ταινία μέσα από τα μάτια και την εμπειρία των πλέον ειδικών: -της αν. Συντονίστριας Εκπαίδευσης Μονάχου, -μαθητών που αποφοίτησαν πρόσφατα, -μαθητών που έχουν ήδη αποκατασταθεί επαγγελματικά μετά τις σπουδές τους και -της επίσημης Ελληνικής Πολιτείας και συγκεκριμένα της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Κωνσταντινοπούλου.

TΜΉΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ

19.07.2020

 

Στα πλαίσια μιας μικρής τελετής αποχαιρέτησαν οι νηπιαγωγοί των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου, το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020, τους μαθητές του προσχολικού τμήματος.

 

Οι μικροί μαθητές παρέλαβαν ένα αναμνηστικό λεύκωμα με φωτογραφίες της χρονιάς που πέρασε μαζί μ ́ ένα ενδεικτικό συμμετοχής κι ένα βιβλίο.Επίσης βραβεύθηκαν και οι τρεις νικητές του διαγωνισμού ζωγραφικής.

 

Ευχόμαστε καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές των ΤΕΓ και των ελληνικών σχολείων Μονάχου, ένα ξεκούραστο καλοκαίρι στους γονείς τους και στο επανιδείν με υγεία κι ασφάλεια το Σεπτέμβριο.

 

Το Δ.Σ.Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου

 

Υ.Γ.: Πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας για την επόμενη σχολική χρονιά θα αναρτώνται σε τακτά διαστήματα στην ιστοσελίδα www.teg-muc.de

1ο ΓYΜΝΑΣΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΟΝΕΩΝ

22.06.2020

 

Με χαρά ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της ανανέωσης της  αίθουσα διδασκαλίας  των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.Με  την  υποστήριξη  του  Συντονιστικού Γραφείου  Μονάχου  και  της Διεύθυνσης του 1ου Γυμνασίου, η αίθουσα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών εξοπλίστηκε πλήρωσε και σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις με νέους υπολογιστές και τα αντίστοιχα software προκειμένου οι μαθητές να διδάσκονται με το πιο σύγχρονο τρόπο το συγκεκριμένο μάθημα.


Η Σχολική Επιτροπή Γονέων του 1ου Γυμνασίου Μονάχου, ευχαριστεί θερμά τόσο το Συντονιστικό Γραφείο και τον Συντονιστή για την υποστήριξή του,  όσο και  την  Διεύθυνση  και  την  Γραμματεία  του  1ου Γυμνασίου  για  την συνεισφορά, την διαχείριση και την συνολική μέριμνα στο έργο αυτό.


Σας ευχαριστούμε!
Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής Γονέων 1ου Γυμνασίου Μονάχου

Πότε θα λειτουργήσει ξανά το Ελληνικό Λύκειο στο Μόναχο

 

07.05.2020

 

Το ελληνικό Λύκειο στο Μόναχο θα λειτουργήσει πάλι σύμφωνα με την απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

 

Συγκεκριμένα: 

- στις 11 Μαίου οι μαθητές της Γ΄Λυκείου ενώ 

- στις 18 Μαίου οι μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου 

 

Για τα υπόλοιπα σχολεία δηλ. ελληνικά δημοτικά και γυμνάσια αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από το Γραφείο Εκπαίδευσης βασισμένη στις τελευταίες απόφάσεις του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας

Οι θέσεις των Ελλήνων Eκπαιδευτικών Μονάχου (ΠΕ) για το νομοσχέδιο

29.04.2020
29.04.2020

Οι θέσεις των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Βαυαρίας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού

20.04.2020 Πατήστε στη φωτογραφία
20.04.2020 Πατήστε στη φωτογραφία

Tμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) Μονάχο - Ανακοίνωση

 

22.04.2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σε συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις και για λόγους προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών συνεχίζεται η αναστολή του μαθήματος στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου μέχρι και τις

 

 30 Μαΐου 2020

 

Το μάθημα θα διεξάγεται εξ αποστάσεως, οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να προσφέρουν το μάθημα στις μορφές που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Παρακαλούμε ειδοποιήστε γνωστούς, φίλους και συγγενείς που τυχαίνει να μην έχουν πρόσβαση στο Ιντερνέτ ή σε mail.

 

Να είστε όλοι καλά!

 

Το Δ.Σ.

Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου

Eγκύκλιος ΥΠΕΠΘ για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία εξωτερικού

07.04.2020
07.04.2020

Επείγουσα ενημέρωση του 2ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου

 

30.03.2020

 

Το 2ο Ελληνικό Γυμνάσιο Μονάχου καλεί τους γονείς

για την όσο το δυνατό απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου και στο πλαίσιο της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας να μπουν στη σελίδα του σχολείου και να ενημερωθούν σχετικά.

Σελίδα σχολείου

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ στα ελληνικά δημοτικά σχολεία Μονάχου

22.03.2020

 

Επειδή δεχόμαστε πολλά μηνύματα για τις εγγραφές στην 1η δημοτικού στα ελληνικά σχολεία Μονάχου που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Μαρτίου.

 

Η διαδικασία εγγραφής στα σχολεία με προσωπική παρουσία έχει ΑΚΥΡΩΘΕΙ. 

Η δυνατότητα υπάρχει μόνο μέσω εμαιλ ή μέσω επιστολής (ταχυδρομείο).

 

Ακολουθεί για διευκόλυνσή σας ο κατάλογος με τα στοιχεία επικοινωνίας των 4 ελληνικών δημοτικών σχολείων.

(Για όσους βιαστούν να κάνουν παρατήρηση. Δεν υπάρχει 3ο δημοτικό καθώς αυτό είχε συγχωνευτεί πριν χρόνια με το 4ο)

 

1ο Δημοτικό: 

Hintebaerenbadstr. 71-73, 81373 München, τηλ. 089-74357414, φαξ  089-74357415, εμαιλ grthsi@pc-call24.de

 

2ο Δημοτικό: 

Ernbergerstr. 3a, 81241 München, Pythagoras-schule@t-online.de

Τηλέφωνο, 089 82979230, Φαξ 089 82085015,  https://pythagoras-schule.edupage.org/

 

4ο Δημοτικό: 

Edmund-Rumpler-Straße 9, 80939 München, τηλ 089-14869677, φαξ  089-14347642, εμαιλ griechische.schule4@hotmail.de, ιστοσελίδα  aristoteles.edupage.org

 

5ο Δημοτικό 

Zamdorferstr. 26, 81677 München, τηλ. 089 60665097, φαξ 089 960 49 607, εμαιλ vs-sokrates@gmx.net, ιστοσελίδα https://sokrates-schule.de/

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής:

 • Πιστοποιητικό γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου, όπου είναι γραμμένο το παιδί στην Ελλάδα.
 • Γερμανική ληξιαρχική πράξη γέννησης (Geburtsurkunde) για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμανία.
 • Το ατομικό ή οικογενειακό διαβατήριο ή ταυτότητα (παιδιού και γονέων).
 • Δήλωση μόνιμης κατοικίας (Meldenbescheinigung)
 • Βιβλιάριο εμβολίων (das gelbe Vorsorge und Untersuchungsheft + Impfpass).
 • Την ιατρική βεβαίωση των παιδιών που θα φοιτήσουν υποχρεωτικά, συμπληρωμένη από την αρμόδια γερμανική υπηρεσία (Referat für Gesundheit und Umwelt – Gesundheitsvorsorge).
 • Το σχετικό έντυπο (Schuleingangsuntersuchung) έχει σταλεί στους γονείς από την παραπάνω υπηρεσία. Όσοι γονείς δεν έχουν παρουσιαστεί στην εξέταση αυτή, οφείλουν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία: Referat für Gesundheit und Umwelt – Gesundheitsvorsorge, Bayerstr. 28a, 80335 München στο τηλέφωνο : 233 47924
 • Το έγγραφο «Informationen für die Grundschule», εφόσον έχει εκδοθεί από το νηπιαγωγείο.

Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» Μονάχου - Ανακοίνωση

 

19.03.2020

Αναβάλλονται οι εγγραφές Α ́ δημοτικού που ήταν προγραμματισμένες για 24 Μαρτίου .Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του σχολείου μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας

Δημοτικό Σχολείο Πυθαγόρας Μονάχου .

 

17.03.2020

Αναβάλλονται οι εγγραφές Α δημοτικού που ήταν προγραμματισμένες για 24 Μαρτίου .

 

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του σχολείου 

Αποκριάτικη γιορτή του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στο Bürgersaal Karlsfeld (22.02.2020)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ   ΜΑΘΗΤΩΝ   Α΄   ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

19.02.2020

 

Οι εγγραφές των μαθητών της Α΄ Δημοτικού (μόνο στα Ελληνικά Σχολεία) για το σχολικό έτος 2020 – 21, θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαρτίου από τις 14:00 έως 19:00 η ώρα.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής:

 

 • Πιστοποιητικό γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου, όπου είναι γραμμένο το παιδί στην Ελλάδα.
 • Γερμανική ληξιαρχική πράξη γέννησης (Geburtsurkunde) για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμανία.
 • Το ατομικό ή οικογενειακό διαβατήριο ή ταυτότητα (παιδιού και γονέων).
 • Δήλωση μόνιμης κατοικίας (Meldenbescheinigung)
 • Βιβλιάριο εμβολίων (das gelbe Vorsorge und Untersuchungsheft + Impfpass).

 

Την ιατρική βεβαίωση των παιδιών που θα φοιτήσουν υποχρεωτικά, συμπληρωμένη από την αρμόδια γερμανική υπηρεσία (Referat für Gesundheit und Umwelt – Gesundheitsvorsorge).

Το σχετικό έντυπο (Schuleingangsuntersuchung) έχει σταλεί στους γονείς από την παραπάνω υπηρεσία. Όσοι γονείς δεν έχουν παρουσιαστεί στην εξέταση αυτή, οφείλουν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία: Referat für Gesundheit und Umwelt – Gesundheitsvorsorge, Bayerstr. 28a, 80335 München στο τηλέφωνο : 233 47924

 

Το έγγραφο «Informationen für die Grundschule», εφόσον έχει εκδοθεί από το νηπιαγωγείο.

 

Ανακοίνωση 5ου Δημοτικού Σχολείου «Σωκράτης»

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

19.02.2020

Τα ΤΕΓ Μονάχου συμμετέχουν σε πολυπολιτισμική γιορτή επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητρικής Γλώσσσας που καθιέρωσε η UNESCO και 

γιορτάζεται πάντα στις 21 Φεβρουαρίου.

 

Φέτος η βραδινή εκδήλωση θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου, στις 18 η ώρα,στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μονάχου, στο Gasteig, Rosenheimerstr.

Στην απογευματινή εκδήλωση για παιδιά κάνουμε ανάγνωση στην ελληνική γλώσσα στη δημοτική βιβλιοθήκη στο 

Westend, Schießstättstr. 20 c, πάλι στις 21 Φεβρουαρίου, στις 16 η ώρα. Θα χαρούμε να σας υποδεχθούμε εσάς ή και με τα παιδιά σας στις εκδηλώσεις μας.

 

Το Δ.Σ.

Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων

09.02.2020

Με την Γ. Γ. Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Γκίκα, συναντήθηκε εχτές 08/02/2020 το μεσημέρι στο Δημοτικό Σχολείο Αριστοτέλης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και περιχώρων, οι επιτροπές γονέων των σχολικών μονάδων καθώς και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Μονάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους γονείς και έχουν σκοπό την βελτίωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Η Γ. Γ του Υπουργείου Παιδείας υπήρξε αρκετά πρόθυμη και δεκτική να συνδράμει στις προσπάθειές μας έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν όλες τις βαθμίδες των σχολείων μας.

Ευελπιστούμε να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά μας από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Πριν από αυτή τη συνάντηση, είχαν προηγηθεί σειρά συναντήσεων σε σχολικές μονάδες και την εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε η κυρία Γκίκα να αποκτήσει σφαιρική άποψη.

Ελπίζουμε σε μία αγαστή συνεργασία.

TΜΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΤΕΓ)

31.01.2020

Αγαπητοί Έλληνες γονείς του Μονάχου και ειδικά αυτοί που μένουν στην περιοχή Schwanthalerhöhe/Westend.

 

Στις 21.02., και ώρα 16:00, την παγκόσμια ημέρα της μητρικής γλώσσας, όπως και κάθε πρώτη Παρασκευή ενός μήνα, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με την δημοτική βιβλιοθήκη του Westend, Schießstättstr. 20 c, κάνουμε αναγνώσεις παραμυθιών για μικρά παιδιά.

 

Η επόμενη ημερομηνία ανάγνωσης είναι ήδη την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, στις 17:00.

 

Επίσης θα γίνονται αναγνώσεις παραμυθιών και στο Ελληνικό Σπίτι, για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε προσεχώς.

Η διεύθυνση της βιβλιοθήκης και τα ΤΕΓ Μονάχου θα χαρούμε πάρα πολύ να σας καλωσορίσουμε!!

 

Για τα ΤΕΓ Μονάχου

Αριστείδης Μαδεμλής

15 μελές μαθητικό συμβούλιο Λυκείου Μονάχου

Με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας το 15μελές μαθητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου ζητάει διευκρινήσεις για το νέο νόμο που ψηφίστηκε και αφορά την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

Η επιστολή

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

έχουμε φτάσει σχεδόν στη μέση της σχολικής χρονιάς και με την παρούσα επιστολή επικοινωνούμε μαζί σας επιθυμώντας να λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με τον νόμο 4610 που ψηφίστηκε πρόσφατα.

 

Στον εν λόγω νόμο δεν γίνεται άμεση αναφορά στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2019-2020.

 

Θα θέλαμε ως εκ τούτου να δημοσιευτεί άμεσα η εγκύκλιος που θα διευκρινίζονται οι ειδικές κατηγορίες και οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτές, όπως και τα δικαιολογητικά και ο τρόπος υποβολής τους.

 

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε τον τρόπο εισαγωγής μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ποια θα είναι η διαδικασία επιλογής.

 

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου ζητούμε να γίνει μια επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα. Περιμένουμε την ανταπόκρισή σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα, διότι είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή μας να γνωρίζουμε τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το μέλλον μας.

 

Αναμένουμε ακόμη από εσάς να συναισθανθείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς το αίτημά μας δεν αφορά μόνο το δικό μας σχολείο αλλά όλα τα σχολεία της ομογένειας.

 

Σας ευχόμαστε δύναμη για τη συνέχιση του πολυεύθυνου έργου σας.

 

Με τιμή,

Για το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος             Γραμματέας

Ιωάννης Τσολναράς Τίνο Μεσσάρης

Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου, πιστά στις παραδόσεις και στα έθιμα της πατρίδας μας, ξεκίνησαν το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου τα μαθήματα μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με την κοπή της βασιλόπιτας.

 

Τις βασιλόπιτες ευλόγησε ο π. Γεώργιος Βλέτσης που τραγούδησε μαζί με τους μαθητές τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

 

Την εορτή τίμησε με την παρουσία της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, και μοίρασε τις 26 βασιλόπιτες στα τμήματα των μαθητών που με μεγάλη ανυπομονησία περίμεναν να γευθούν και να βρουν το «φλουρί».

 

Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου εύχονται Καλή Χρονιά και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές των ελληνικών σχολείων!

. Foto: ΤΕΓ

12.01.2020