· 

Συνέντευξη Söder στην Abendzeitung

"Με υπομονή και με προσοχή το "άνοιγμα"

 

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder στην τοπική εφημερίδα του Μονάχου Abendzeitung δεν άφησε πολλά περιθώρια για μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα.

 

Αν και περιέγραψε θετικά την εξέλιξη των κρουσμάτων (η Βαυαρία μεταξύ των 5 κρατιδίων με την μικρότερη αθροιστική επίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων -Inzidenzen- και το Μόναχο με τη μικρότερη μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Γερμανίας) αναφέρθηκε στον κίνδυνο από τον μεταλλαγμένο ιό.

 

Το γενικό έλλειμμα στα εμβόλια και το εμβόλιο Astrazeneca που δεν είναι αποδεκτό  δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα σημείωσε.

 

Στην ερώτηση τι θα ανοίξει στο επόμενο διάστημα ο Söder απάντησε ότι αν τα κρούσματα παραμείνουν χαμηλά βλέπει δυο προτεραιότητες :

 

α) να σταματήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκ περιτροπής διδασκαλία και β) να επιτραπούν ξανά επαφές από δυο διαφορετικά νοικοκυριά. 

 

Στη συνέχεια και αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανοιχτός θα εξετάσουμε σταδιακό άνοιγμα σε εμπορικά καταστήματα, εστίαση και πολιτισμό και αφού θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα "γρήγορα τεστ" 

 

Για την εξωτερική εστίαση (Biergarten) επισήμανε ότι θα καθυστερήσει ακόμη το άνοιγμα ενώ δεν δεσμεύτηκε αν μετά το Πάσχα θα καταργηθούν άλλες απαγορεύσεις όπως ούτε αν θα πραγματοποιηθεί φέτος το πανηγύρι (Oktoberfest). Πρόταση που έχει καταθέσει ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Hubert Aiwanger.

 

"Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε κάνει προβλέψεις που δεν έχουν τελικά επιβεβαιωθεί Καμία ασφαλής πρόβλεψη δεν υπάρχει για την εξέλιξη του ιού. Χρειάζεται υπομονή"

 

Τέλος όσον αφορά ειδικά την πόλη του Μονάχου τόνισε ότι " θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις αλλά πάντα με προσοχή"