Συνέντευξη με τον Γιώργο Σκανδάλη, κοινωνικό λειτουργό στο Μόναχο και υπάλληλο της υπηρεσίας παροχής πληροφοριών στην Innere Mission München -Diakonie Oberbayern

Κύριε Σκανδάλη, εργάζεστε για περισσότερο από μια εικοσαετία σε μια υπηρεσία πουπροσφέρει πληροφορίες, ενημέρωση και συμβουλές σε μετανάστες, μεταξύ αυτών οποίων είναι και πολλοί Έλληνες. Εργάζεστε στην υπηρεσία αυτή από το 1998 μέχρι και σήμερα. Συγκριτικά ποια ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζατε στην υπηρεσία σας τότε και ποια είναι αυτά που αντιμετωπίζετε τα τελευταία χρόνια; Τι θα λέγατε;

 

Τον Γενάρη του 1998 ξεκίνησα να εργάζομαι στην InnereMission Μονάχου ως κοινωνικός λειτουργός. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρω ότι στην υπηρεσία μου η συμβουλευτική απευθύνονταν τότε αποκλειστικά σε Έλληνες μετανάστες. Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκα κυρίως με την επίλυση θεμάτων συνταξιοδότησης, καθότι η πρώτη γενιά Ελλήνων μεταναστών πλησίαζε προς τη συνταξιοδότησή της. 

Από το 2005 και μετά με την αλλαγή του νόμου „περί αλλοδαπών“ σε νόμο „περί μετανάστευσης“, προέκυψαν αλλαγές και στην υπηρεσία μας. Έτσι η συμβουλευτική άνοιξε την πόρτα της σε όλους τους μετανάστες, ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης, με την προυπόθεση να έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία. 

Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν και οι  πρόσφυγες που έχουν άδεια παραμονής στη Γερμανία. Στην πορεία των χρόνων τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν όσουςέρχονται για συμβουλευτική, είναι κυρίως το κοινωνικό βοήθημα ή οι κρατικές παροχές εφόσον έχουν χαμηλό εισόδημα,  καθώς και η εύρεση εργασίας και στέγης.

 

Όταν υπήρξε η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετανάστευσε στη Γερμανία. Αυτοί οι Έλληνες απευθύνονται στην υπηρεσία σας; Συγκριτικά είναι αυτοί περισσότεροι ή λιγότεροι σε σχέση με τους Έλληνες που ζουν χρόνια στο Μόναχο και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

 

Βεβαίως και επισκέπτονται την υπηρεσία μας. Συγκριτικά σαφώς ο αριθμός των νεοεισερχόμενων Ελλήνων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που ζουνχρόνια στο Μόναχο.Τα κύρια προβλήματά τους κατά σειρά προτεραιότητας είναι η εύρεση κατοικίας, η εύρεση εργασίας, η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, τα επιδόματα και οικοινωνικές παροχές του κράτους καθώς και η αναγνώριση πτυχίων φοίτησης σε επαγγελματικές σχολές ή σπουδάσει σε πανεπιστήμια.

 

Στην υπηρεσία σας εξυπηρετούνται πολίτες πολλών εθνοτήτων. Διαφοροποιούνται τα προβλήματα ανά εθνότητα ;

 

Με εξαίρεση τους πρόσφυγες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μείζον θέμα της επανένωσης των οικογενειών τους οι οποίες είναι διάσπαρτες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, θα έλεγα ότι τα προβλήματα δεν παύουν να είναι τα ίδια ή παραπλήσια για όλες τις εθνότητες. 

 

Προσερχόμενοι στην υπηρεσία σας οι ενδιαφερόμενοι για την παροχή συμβουλευτικής πιστεύω ότι γίνεστε παράλληλα αποδέκτης και άλλων ανησυχιών και προβληματισμών τους. Οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι εκφράζονται μεταξύ άλλων και για την Ελληνική Κοινότητας Μονάχου και την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της; Ποιες απόψεις εκφράζουν ;

 

Εξυπακούεται ότι οι συζητήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην επίλυση των προβλημάτων στα πλαίσια της συμβουλευτικής. Σαφώς και γίνονται συζητήσεις και άλλου περιεχομένου και η αλήθεια είναι ότι συχνά εκφράζεται πικρία για την ανυπαρξία υποστήριξης από πλευράς της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου. Εκτιμούν δε, ότι μια δυναμική παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας θα τους είχε βοηθήσει πολύ και πιστεύουν στην αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της και συχνά αναφέρονται σε ελληνικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται σε άλλες  ευρωπαίκές χώρες.

 

Με δεδομένο ότι έχετε γεννηθεί, μεγαλώσει και εργάζεστε στο Μόναχο,έχετε ζήσει καλές και λιγότερο καλές στιγμές των Ελληνικών Κοινοτήτων του Μονάχου και των περιχώρων. Εσείς προσωπικά ποια άποψη έχετε, υπάρχει αναγκαιότητα επαναδραστηριοποίησης της Ελληνικής Κοινότητας και γιατί ;

 

Συμμερίζομαι την τοποθέτησή σας ότι η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου στο παρελθόν είχε πολύ έντονη παρουσία, κάτι που στην πορεία δυστυχώς εξασθένισε μέχρι που έφτασε να είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις μέρες μας. Είναι λυπηρό που εμείς οι Έλληνες μετανάστες στο Μόναχο δεν παραδειγματιζόμαστε από τη γερμανική κοινωνία στην οποία ζούμε και η οποία διέπεται από κανόνες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, παραμερίζοντας συνήθως το ατομικό συμφέρον χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις.Με αυτό θέλω να πω, ότι αρκετές φορές η δραστηριοποίηση και η συμμετοχή μας στα κοινά δε γίνεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά γίνεται με απώτερο σκοπό, δηλαδή με γνώμονα το ατομικό, το πολιτικό είτε το οικονομικό μας συμφέρον. Σε μια πόλη λοιπόν όπως το Μόναχο στην οποία ζουν σχεδόν 30.000 Έλληνεςμετανάστες αν μη τι άλλο η ύπαρξη μιας ενεργούς Ελληνικής Κοινότητας είναι προφανέστατα αναγκαία. Και αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, να υπάρχει ένας τόπος συνάντησης των Ελλήνων του Μονάχου ικανός να κρατήσει τους παλιότερους και να προσελκύσει τους νέους έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της Ελληνικής Κοινότητας προς όφελος όλης της ελληνικής παροικίας του Μονάχου. Επιπρόσθετα θα μπορούσε να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ελληνική παροικία του Μονάχου και τις γερμανικές αρχές, τη γερμανική κοινωνία και την πατρίδα μας.

 

Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να χαρακτηρίζει την Ελληνική Κοινότητα Μονάχου, αλλά και γενικότερα τις Ελληνικές Κοινότητες στη Γερμανία; Θα πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνικού, πολιτιστικού,συντονιστικού ή πολιτικού φορέα;

 

Μια κοινότητα θα πρέπει να έχει χαρακτήρα τόσο κοινωνικό όσο και πολιτιστικό , συντονιστικό και πολιτικό. Πιστεύω ότι θα πρέπει η κοινωνική δράση να αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να παρέχει συμβουλευτική για θέματα εργασιακά, ασφαλιστικά, επιδομάτων, να παρέχει πληροφορίες σε θέματα πανεπιστημιακών σπουδών καθώς και για τις δυνατότητες της σχολικής εκπαίδευσης, να παρέχει στήριξη στα μέλη της όταν βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις. Στον πολιτιστικό τομέα πάλι υπάρχουν πολλές δυνατότητες δραστηριοποίησης που θα βοηθήσουν όχι μόνο να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά μας, όπως τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, τα διάφορα είδη μουσικής, οι χοροίκάθε τόπου και άλλα, αλλά και να γίνει γνωστή η ελληνική παροικία μέσα από διάφορες εκδηλώσεις στο ευρύτερο κοινό. Σε ότι αφορά τον συντονιστικό χαρακτήρα θα μπορούσα να αναφέρω σανπαράδειγμα τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας με τους υπόλοιπουςσυλλόγους όπως για παράδειγμα  με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την επίλυση σημαντικών θεμάτων όπως αυτό της σχολικής στέγασης, της  συνεχούς έλλειψης εκπαιδευτικών κτλ. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει συντονισμός όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Μονάχου για κοινοφελείςσκοπούς, για παράδειγμα εράνους κτλ. Ασφαλώς η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου θα μπορούσε να έχει και πολιτική δράση απαλλαγμένη όμως από κομματικά συμφέροντα με στόχο την εκπροσώπησή της στην τοπική κοινωνία και  την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η άμεση παρέμβαση και ναμπορεί να βγαίνει δυνατή προς τα έξω. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι ένας ακόμη  βασικός στόχος θα πρέπει να είναι και η συνεργασία με διάφορους φορείς όχι μόνο γερμανικών αλλά και άλλων εθνικοτήτων  του Μονάχου έτσι ώστε να υπάρχουν διευρυμένοι ορίζοντες και να αποφευχθεί η διαφόρων μορφών «γκετοποίηση».

 

Πιστεύετε ότι ο Ελληνισμός του Μονάχου μπορεί να στηρίξει οικονομικάμια Κοινότητα ή θα πρέπει να εξαρτάται και από επιδοτήσεις του ελληνικού και του γερμανικού κράτους;

 

Δε νομίζω ότι ο Ελληνισμός θα μπορούσε να στηρίξει από μόνος του οικονομικά την Ελληνική Κοινότητα Μονάχου. Πρέπει να αξιοποιήσει οικονομικά κονδύλια πουπροσφέρει τόσο το γερμανικό όσο και το ελληνικό κράτος. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η οικονομική συνεισφορά του Ελληνισμού του Μονάχου δεν είναι σημαντική και απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας.

 

Ήσασταν από τους πρωτεργάτες του ενημερωτικού φυλλαδίου "Έλληνες στο Μόναχο" που κυκλοφόρησε όταν ήρθαν οι πρώτοι νέοι Έλληνες μετανάστες στο Μόναχο. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι εργαζόμενοι, πλην των „ακαδημαικών“, οι οποίοι δείχνουν να έχουν λύσει τα βασικά τους προβλήματα;

 

Θεωρώ εξίσου  σημαντικό τόσο  την εύρεση εργασίας  όσο και κατοικίας και στη συνέχεια την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας που θα βοηθήσει σε μία ομαλή και γρήγορη ένταξη στην κοινωνία του Μονάχου.

 

Εσείς είστε μέλος σε κάποιον γερμανικό σύλλογο; Πώς βλέπετε τη συμμετοχή των Ελλήνων στην τοπική κοινωνία;

 

Όχι δεν είμαι μέλος κάποιου γερμανικού συλλόγου. Στο δεύτερο ερώτημα αναφορικά με τη συμμετοχή των Ελλήνων στην τοπική κοινωνία του Μονάχου, εκτιμώ ότι συγκριτικά με το παρελθόν σαφώς  υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης μας. Πιστεύω ότι η ύπαρξη μιας ισχυρής Ελληνικής Κοινότητας στο Μόναχο θα συντελούσε σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στα κοινά της πόλης του Μονάχου.Τέλος, στο σημείο αυτό δε θα ήθελα να παραλείψω να σας συγχαρώ για την πολύτιμη προσφορά σας μέσου του «Δορυφόρου» στον απόδημο Ελληνισμό.

Ευχή μου είναι να υποστηρίζουμε εμείς οι Έλληνες καινοτόμες δράσεις,έχοντας ένα ενιαίο όραμα, ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.