Δορυφόρος: Σελίδα στα γερμανικά με τις δράσεις του Ελληνισμού του Μονάχου για τους γερμανούς και άλλων εθνοτήτων πολίτες της πόλης μας

17.09.2019

Ο Δορυφόρος δημιούργησε ένα νέο blog με στόχο να ενημερώνονται από αυτό για τις δραστηριότητες του Ελληνισμού της πόλης γερμανοί και πολίτες άλλων εθνοτήτων που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.


Μακροπρόθεσμος στόχος είναι και η ενημέρωση και για δράσεις άλλων οργανώσεων αλλοδαπών αλλά και τοπικών φορέων που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον Ελληνισμό.
Σημειώνουμε ότι ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ δεν είναι αποτελεί κερδοσκοπική δράση και δεν αποσκοπεί στο οικονομικό κέρδος. Στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και δεν "πουλάει" πληροφόρηση και ενημέρωση. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των δράσεων του οργανωμένου Ελληνισμού και η αλληλοενημέρωση για θέματα που τον αφορούν .
Η διεύθυνση του blog μας είναι: doryforos-muenchen.blogspot.com

O απολογισμός για τον Ελληνισμό του Μονάχου το 2018

Tης συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ
 
Όπως κάθε χρόνο, και φέτος, θα επιχειρήσουμε τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.
H χρονιά που τελειώνει είχε τρία κυρίαρχα θέματα. Και  αναφερόμαστε σε κυρίαρχα  θέματα τα οποία είτε κινητοποίησαν στον Ελληνισμό της πόλης μας είτε τον απασχόλησαν ιδιαίτερα είτε επηρεάζουν το μέλλον του


«Μακεδονικό»
Ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τον Ελληνισμό. Οι εξελίξεις βρήκαν πάνω από 1.200 Έλληνες (σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας) να συγκεντρώνονται τον Φεβρουάριο στην Königsplatz προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην δρομολογούμενη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων. Το θέμα ήταν από κυρίαρχα θέματα και στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ επίσης 5 τοπικοί σύλλογοι διοργάνωσαν εκ νέου εκδήλωση – ομιλία για το θέμα μέσα Δεκεμβρίου.


Η κινητοποίηση για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου
Θα πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω στο χρόνο για να εντοπίσουμε ανάλογη κινητοποίηση του Ελληνισμού. Βοηθούμενοι από τα κοινωνικά δίκτυα οι ενορίες Αγ. Γεωργίου και Αγ. Πάντων μαζί με τους συλλόγους Μονάχου συγκέντρωσαν τόνους από είδη πρώτης ανάγκης που μεταφέρθηκαν στην Αττική.
Κινητοποιήσεις έγιναν και μεμονωμένα είτε από την πρωτοβουλία Ελλήνων Ιατρών είτε τη Λέσχη επιστημόνων. Ανάλογες εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν και από συλλόγους και κοινότητες στα περίχωρα όπως Augsburg, Haar, Karlsfeld


Τέλος,  η 4η φιλανθρωπική εκδήλωση Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων έστειλε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο ορφανοτροφείο Λύρειο Ίδρυμα που καταστράφηκε από τη φονική πυρκαγιά.


Tο υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον Ελληνισμό σε μικρότερη ένταση αλλά το αναφέρουμε επειδή πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει τις εξελίξεις αφού από ότι δείχνουν τα γεγονότα αποτελεί πλέον μια προσπάθεια που τελείωσε άδοξα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το τέλος που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής πλευράς και Δήμου Μονάχου θέλει την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου, την οριστική μεταφορά του οικοπέδου στην ιδιοκτησία του Δήμου και το χτίσιμο (στο μισό) του οικοπέδου ενός κτιρίου από τους Γερμανούς για να στεγαστούν ελληνόπουλα. Τα παραπάνω στοιχεία μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας δεν έχει επίσημα ενημερώσει για τις εξελίξεις και οι  πληροφορίες μας προέρχονται μόνο από τη γερμανική πλευρά.
 
Οργανωμένοι φορείς - συλλογικότητες - δράσεις
Ο Σύλλογος Ποντίων παραμένει ο μεγαλύτερος και μαζικότερος (σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις) σύλλογος στο Μόναχο. Φέτος είχε την τιμητική του, καθώς στον προαύλιο χώρο της ενορίας των Αγίων Πάντων τοποθετήθηκε μνημείο προς τιμή της γενοκτονίας των Ποντίων. Η αποκάλυψη του οποίου έγινε την ημέρα της εκδήλωσης για την επέτειο. Μάλιστα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην αποστολή του Συλλόγου στην Κίνα για να συμμετέχει στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού του Πεκίνου (20th Beijing International Tourism Festival)
Ο Σύλλογος Κρητών είχε ιδιαίτερα μαζικές εκδηλώσεις τόσο στις εκδηλώσεις πρωτοχρονιάς όσο και της παραδοσιακής με το ψήσιμο αρνιών. Όπως πάντα συμμετείχε και συνεργάστηκε σε πολλά επίπεδα με φορείς και άλλους συλλόγους ενώ στη σύνθεσή του υπήρξε μια καθοριστική αλλαγή, καθώς ο επί πολλά χρόνια Πρόεδρός του, Μανώλης Κουγιουμουτζής (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών), δεν έθεσε, μετά από πολλά χρόνια, υποψηφιότητα και έτσι, νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Στέλιος Αντωνάκης. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του χορευτικού «Βιγλάτορες» που ταξίδεψε από την Κρήτη να παρουσιάσει το πρόγραμμα του στο Μόναχο.
Η Ηπειρωτική Κοινότητα ξεκίνησε με τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή της τον εορτασμό των 50χρονων. Η Ηπειρωτική Κοινότητα είναι από τους Συλλόγους, όπως και οι Σύλλογοι Κρητών, Ποντίων, Θρακιωτών, που συμμετέχουν σε πολλές κοινές δράσεις και εκδηλώσεις (Παλλάδιο, ελληνοβαυαρική κλπ). Η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου προχώρησε και επίσημα φέτος στην ίδρυση ανεξάρτητου τμήματος νεολαίας της Ηπειρωτικής Κοινότητας. Ετσι αποτελεί - μετά το σύλλογο Ποντίων- τον δεύτερο Ελληνικό σύλλογο με ανεξάρτητο τμήμα νεολαίας. Η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου συμμετείχε με το χορευτικό της -για 3η συνεχόμενη φορά -στις κεντρικές εκδηλώσεις στα γενέθλια της πόλης του Μονάχου


Οι σύλλογοι Θρακιωτών, Ιονίων, Αιγαίου και Ελασσονιτών ενισχύουν την εθνικοτοπική δράση τους,  με την λειτουργία χορευτικών συγκροτημάτων, με νέες και νέους, που πλαισιώνουν τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις (σε ιστορικές επετείους, μουσικοχορευτικές κα).


Ο σύλλογος Θρακιωτών είχε -όπως και οι Κρήτες - αλλαγή στη διοίκηση, αφού μετά από πολύχρονη προσφορά απεχώρησε από το ΔΣ, ο επί έτη Πρόεδρος, Χρήστος Γουλιαμάνης και νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Ηλίας Νταλακίδης. Φέτος, ο σύλλογος Θρακιωτών μας έφερε πιο κοντά στα έθιμά της περιοχής με την εκδήλωση «Θρακικό Κουρμπάνι» που οργάνωσε πριν από ένα περίπου μήνα.


Επίσης, οι σύλλογοι Θρακιωτών και Ποντίων διοργάνωσαν δράσης κοινωφελούς χαρακτήρα βοηθώντας ιδρύματα της περιοχής τους.


Οι Σύλλογοι Δραμινών, Σερραίων και Κοζανιτών απευθύνονται περισσότερο στο στενό κύκλο των μελών και φίλων τους, ενώ ο Σύλλογος Σερραίων συμμετείχε με το χορευτικό του σε διάφορες εκδηλώσεις όμορων Δήμων. Οι σύλλογοι Κοζανιτών συμμετείχαν ως διοργανωτές στην 4η φιλανθρωπική ενώ ο σύλλογος Σερραίων την υποστήριξε.


Η Λέσχη Επιστημόνων και το Λύκειο Ελληνίδων συνεχίζουν τις θεματικές και πολιτιστικές τους δράσεις - εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Και οι δυο φορείς έχουν καθιερωθεί ως μέρος των φορέων του οργανωμένου Ελληνισμού και συνεργάζονται ενεργά ανά περίπτωση μ αυτούς.


Ο σύλλογος "Φιλαρμονία" έκανε και φέτος, αισθητή την παρουσία του, ενώ είναι από τους ελάχιστους φορείς που απευθύνεται τόσο σε Έλληνες όσο και σε Γερμανούς.


Το Ίδρυμα Παλλάδιον συνέχισε τις δράσεις του στο επίπεδο της προώθησης του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας με διαλέξεις, ανταλλαγές μαθητών Ελλάδας – Γερμανίας, προγράμματα σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις με τη Ορθόδοξη θεολογική σχολή του LMU αλλά και με γερμανικά ιδρύματα όπως την Hans Seidel Stiftung ή την Georg-von-Vollmar Akademie.. Φέτος, υπήρξαν και επιπλέον δράσεις όπως σεμινάρια για μαθητές/τριες των Ελληνικών Σχολείων με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», διαλέξεις για γονείς κλπ


Το Ίδρυμα Παλλάδιον, η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων και το Λύκειον Ελληνίδων συνεργάστηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού ή επιστημονικού περιεχομένου, οι οποίες  στέφηκαν με επιτυχία.


Ο Σύλλογος Λόγου και Τέχνης κινητοποιήθηκε και φέτος "αθόρυβα" σε δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου π.χ. με την εκδήλωση- παρoυσίαση αρχαίων νομισμάτων στο Haar σε συνεργασία με εθνικοτοπικούς συλλόγους του Μονάχου και την τοπική Ελληνική Κοινότητα Haar.


Με δράση στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού στη χώρα μας κινήθηκε και φέτος - πέρα από τις καθιερωμένες δράσεις του - το "Ελληνικό Σπίτι" Μονάχου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εκδηλώσεις και δράσεις για υπερήλικους, αλλά και στη συνεργασία με γερμανικούς φορείς και φορείς άλλων εθνοτήτων, ενώ συνέχισε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του (π.χ καλοκαιρινή εκδήλωση) και τη συμμετοχή του σε δράσεις του συνοικιακού συμβουλίου του Βεστεντ.


Οι ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι είχαν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, αλλά και τις άλλες ομάδες, όπως Γαλανόλευκος Ντάχαου, FC Pontos και FC Hellas να φέρουν καλά αποτελέσματα.


Τον τίτλο της ομάδας της χρονιάς φέρει φυσικά, η ομάδα καλαθοσφαίρισης BC Hellenen, της οποίας η ανοδική  πορεία συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά. .


Άξια αναφοράς είναι η παιδική χορωδία "Μελωδία", υπό την εποπτεία  του π. Γεωργίου Βλέτση, η οποία μάλιστα συμμετείχε σε διάφορες ποιοτικές εκδηλώσεις όπως τη 2η Ελληνοβαυαρική συναυλία τον Ιούλιο μαζί με την Χορωδία Δωματίου του Γυμνασίου Βίτελσμπαχερ στο Münchner Künstlerhaus. Συμμετείχε επίσης  στο  8o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ - ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τον Απρίλιο
 
Η "Μπουάτ" καθιερώθηκε απόλυτα στο χώρο της διαφορετικής διασκέδασης στην πόλη και αυτό αποδεικνύεται από  το γεγονός ότι σε όλες τις βραδιές προπωλεί τα εισιτήρια. Φέτος, έκλεισε τη χρονιά με μια διαφορετική προβολή, την μουσική με τα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.


Το μουσικό συγκρότημα "Ηχοχρώματα" και εφέτος αφιλοκερδώς κάλυψε την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση των φορέων, ενώ το Ωδείο GENIMA ήταν χορηγός της φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Τα μουσικά σχήματα αυτά ενισχύουν την κάλυψη με ποιοτική μουσική στις εκδηλώσεις. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που καλύπτουν εκδηλώσεις του Ελληνισμού της πόλης του Μονάχου όπως π.χ. "τα παιδιά του Μονάχου" (συμμετείχε και φέτος αφιλοκερδώς στη φιλανθρωπική), αλλά και μουσικά σχήματα με απήχηση ακόμα και στους Γερμανούς όπως τα "Μουρμουράκια" και "ρεμπούμπλικα".


Φέτος,  μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Ελλάς Μονάχου». Εστιάζοντας στον μικρόκοσμο των Ελληνογερμανών του Μονάχου, η παράσταση θεματοποιεί σκηνικά τη συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και επιχειρεί μια ακτινογραφία των αξιών και των κανόνων που διέπουν το εργασιακό τοπίο στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, σε  παραγωγή του θεάτρου Kammerspiele του Μονάχου.


Η Ελένη Τσακμάκη δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του απολογισμού μας,  καθώς με το νέο της βιβλίο "Ηρωίδες χωρίς ηρώο" είχε μια επιπλέον αναφορά στην προσφυγιά και στη μετανάστευση .


Η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου έχει πλέον καθιερωθεί ως μέρος της προβολής του ελληνικού κινηματογράφου και πραγματοποιήθηκε φέτος για 32η χρονιά.


Η Ελληνοβαυρική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εκκλησία με συλλόγους και φορείς, η συναυλία "Messa da Requiem, Verdi", ο εορτασμός της Ανάστασης ανήμερα του Ελληνικού Πάσχα, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις των ενοριών , η εκδήλωση «το παραμύθι της μουσικής, με το μουσικό σχήμα «Εν χορδαίς», διαλέξεις σε συνεργασία με τη Θεολογική σχολή LMU ήταν μερικές από τις εκδηλώσεις των ορθόδοξων ενοριών (πέρα από το θρησκευτικό τους πρόγραμμα).


Τελευταία αφήσαμε την Ελληνική Κοινότητα Μονάχου. Το ΔΣ της ΕΚΜ προχώρησε και φέτος σε μεμονωμένες δράσεις υπό την πίεση πάντα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει και προπάντων, του προβλήματος της έλλειψης στέγης.
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές για τη διεξαγωγή εκλογών νέου ΔΣ . Εμείς (Δορυφόρος) πιστεύουμε ότι μαζί με την προκήρυξη εκλογών πρέπει να ξεκινήσει η οργάνωση ενός ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κοινότητα. Τι σημαίνει το 2018 Κοινότητα;, ποια η δομή της, ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της; τι θέλει και περιμένει ο Ελληνισμός από μια Κοινότητα ;.


Ευχόμαστε Καλή και Εποικοδομητική χρονιά σε όλο τον Ελληνισμό

Τον απολογισμό για τον Ελληνισμό της Γερμανία μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ

O απολογισμός για τον Ελληνισμό του Μονάχου το 2018

Tης συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ
 
Όπως κάθε χρόνο, και φέτος, θα επιχειρήσουμε τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.
H χρονιά που τελειώνει είχε τρία κυρίαρχα θέματα. Και  αναφερόμαστε σε κυρίαρχα  θέματα τα οποία είτε κινητοποίησαν στον Ελληνισμό της πόλης μας είτε τον απασχόλησαν ιδιαίτερα είτε επηρεάζουν το μέλλον του


«Μακεδονικό»
Ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τον Ελληνισμό. Οι εξελίξεις βρήκαν πάνω από 1.200 Έλληνες (σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας) να συγκεντρώνονται τον Φεβρουάριο στην Königsplatz προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην δρομολογούμενη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων. Το θέμα ήταν από κυρίαρχα θέματα και στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ επίσης 5 τοπικοί σύλλογοι διοργάνωσαν εκ νέου εκδήλωση – ομιλία για το θέμα μέσα Δεκεμβρίου.


Η κινητοποίηση για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου
Θα πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω στο χρόνο για να εντοπίσουμε ανάλογη κινητοποίηση του Ελληνισμού. Βοηθούμενοι από τα κοινωνικά δίκτυα οι ενορίες Αγ. Γεωργίου και Αγ. Πάντων μαζί με τους συλλόγους Μονάχου συγκέντρωσαν τόνους από είδη πρώτης ανάγκης που μεταφέρθηκαν στην Αττική.
Κινητοποιήσεις έγιναν και μεμονωμένα είτε από την πρωτοβουλία Ελλήνων Ιατρών είτε τη Λέσχη επιστημόνων. Ανάλογες εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν και από συλλόγους και κοινότητες στα περίχωρα όπως Augsburg, Haar, Karlsfeld


Τέλος,  η 4η φιλανθρωπική εκδήλωση Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων έστειλε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο ορφανοτροφείο Λύρειο Ίδρυμα που καταστράφηκε από τη φονική πυρκαγιά.


Tο υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον Ελληνισμό σε μικρότερη ένταση αλλά το αναφέρουμε επειδή πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει τις εξελίξεις αφού από ότι δείχνουν τα γεγονότα αποτελεί πλέον μια προσπάθεια που τελείωσε άδοξα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το τέλος που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής πλευράς και Δήμου Μονάχου θέλει την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου, την οριστική μεταφορά του οικοπέδου στην ιδιοκτησία του Δήμου και το χτίσιμο (στο μισό) του οικοπέδου ενός κτιρίου από τους Γερμανούς για να στεγαστούν ελληνόπουλα. Τα παραπάνω στοιχεία μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας δεν έχει επίσημα ενημερώσει για τις εξελίξεις και οι  πληροφορίες μας προέρχονται μόνο από τη γερμανική πλευρά.
 
Οργανωμένοι φορείς - συλλογικότητες - δράσεις
Ο Σύλλογος Ποντίων παραμένει ο μεγαλύτερος και μαζικότερος (σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις) σύλλογος στο Μόναχο. Φέτος είχε την τιμητική του, καθώς στον προαύλιο χώρο της ενορίας των Αγίων Πάντων τοποθετήθηκε μνημείο προς τιμή της γενοκτονίας των Ποντίων. Η αποκάλυψη του οποίου έγινε την ημέρα της εκδήλωσης για την επέτειο. Μάλιστα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην αποστολή του Συλλόγου στην Κίνα για να συμμετέχει στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού του Πεκίνου (20th Beijing International Tourism Festival)
Ο Σύλλογος Κρητών είχε ιδιαίτερα μαζικές εκδηλώσεις τόσο στις εκδηλώσεις πρωτοχρονιάς όσο και της παραδοσιακής με το ψήσιμο αρνιών. Όπως πάντα συμμετείχε και συνεργάστηκε σε πολλά επίπεδα με φορείς και άλλους συλλόγους ενώ στη σύνθεσή του υπήρξε μια καθοριστική αλλαγή, καθώς ο επί πολλά χρόνια Πρόεδρός του, Μανώλης Κουγιουμουτζής (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών), δεν έθεσε, μετά από πολλά χρόνια, υποψηφιότητα και έτσι, νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Στέλιος Αντωνάκης. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του χορευτικού «Βιγλάτορες» που ταξίδεψε από την Κρήτη να παρουσιάσει το πρόγραμμα του στο Μόναχο.
Η Ηπειρωτική Κοινότητα ξεκίνησε με τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή της τον εορτασμό των 50χρονων. Η Ηπειρωτική Κοινότητα είναι από τους Συλλόγους, όπως και οι Σύλλογοι Κρητών, Ποντίων, Θρακιωτών, που συμμετέχουν σε πολλές κοινές δράσεις και εκδηλώσεις (Παλλάδιο, ελληνοβαυαρική κλπ). Η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου προχώρησε και επίσημα φέτος στην ίδρυση ανεξάρτητου τμήματος νεολαίας της Ηπειρωτικής Κοινότητας. Ετσι αποτελεί - μετά το σύλλογο Ποντίων- τον δεύτερο Ελληνικό σύλλογο με ανεξάρτητο τμήμα νεολαίας. Η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου συμμετείχε με το χορευτικό της -για 3η συνεχόμενη φορά -στις κεντρικές εκδηλώσεις στα γενέθλια της πόλης του Μονάχου


Οι σύλλογοι Θρακιωτών, Ιονίων, Αιγαίου και Ελασσονιτών ενισχύουν την εθνικοτοπική δράση τους,  με την λειτουργία χορευτικών συγκροτημάτων, με νέες και νέους, που πλαισιώνουν τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις (σε ιστορικές επετείους, μουσικοχορευτικές κα).


Ο σύλλογος Θρακιωτών είχε -όπως και οι Κρήτες - αλλαγή στη διοίκηση, αφού μετά από πολύχρονη προσφορά απεχώρησε από το ΔΣ, ο επί έτη Πρόεδρος, Χρήστος Γουλιαμάνης και νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Ηλίας Νταλακίδης. Φέτος, ο σύλλογος Θρακιωτών μας έφερε πιο κοντά στα έθιμά της περιοχής με την εκδήλωση «Θρακικό Κουρμπάνι» που οργάνωσε πριν από ένα περίπου μήνα.


Επίσης, οι σύλλογοι Θρακιωτών και Ποντίων διοργάνωσαν δράσης κοινωφελούς χαρακτήρα βοηθώντας ιδρύματα της περιοχής τους.


Οι Σύλλογοι Δραμινών, Σερραίων και Κοζανιτών απευθύνονται περισσότερο στο στενό κύκλο των μελών και φίλων τους, ενώ ο Σύλλογος Σερραίων συμμετείχε με το χορευτικό του σε διάφορες εκδηλώσεις όμορων Δήμων. Οι σύλλογοι Κοζανιτών συμμετείχαν ως διοργανωτές στην 4η φιλανθρωπική ενώ ο σύλλογος Σερραίων την υποστήριξε.


Η Λέσχη Επιστημόνων και το Λύκειο Ελληνίδων συνεχίζουν τις θεματικές και πολιτιστικές τους δράσεις - εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Και οι δυο φορείς έχουν καθιερωθεί ως μέρος των φορέων του οργανωμένου Ελληνισμού και συνεργάζονται ενεργά ανά περίπτωση μ αυτούς.


Ο σύλλογος "Φιλαρμονία" έκανε και φέτος, αισθητή την παρουσία του, ενώ είναι από τους ελάχιστους φορείς που απευθύνεται τόσο σε Έλληνες όσο και σε Γερμανούς.


Το Ίδρυμα Παλλάδιον συνέχισε τις δράσεις του στο επίπεδο της προώθησης του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας με διαλέξεις, ανταλλαγές μαθητών Ελλάδας – Γερμανίας, προγράμματα σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις με τη Ορθόδοξη θεολογική σχολή του LMU αλλά και με γερμανικά ιδρύματα όπως την Hans Seidel Stiftung ή την Georg-von-Vollmar Akademie.. Φέτος, υπήρξαν και επιπλέον δράσεις όπως σεμινάρια για μαθητές/τριες των Ελληνικών Σχολείων με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», διαλέξεις για γονείς κλπ


Το Ίδρυμα Παλλάδιον, η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων και το Λύκειον Ελληνίδων συνεργάστηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού ή επιστημονικού περιεχομένου, οι οποίες  στέφηκαν με επιτυχία.


Ο Σύλλογος Λόγου και Τέχνης κινητοποιήθηκε και φέτος "αθόρυβα" σε δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου π.χ. με την εκδήλωση- παρoυσίαση αρχαίων νομισμάτων στο Haar σε συνεργασία με εθνικοτοπικούς συλλόγους του Μονάχου και την τοπική Ελληνική Κοινότητα Haar.


Με δράση στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού στη χώρα μας κινήθηκε και φέτος - πέρα από τις καθιερωμένες δράσεις του - το "Ελληνικό Σπίτι" Μονάχου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εκδηλώσεις και δράσεις για υπερήλικους, αλλά και στη συνεργασία με γερμανικούς φορείς και φορείς άλλων εθνοτήτων, ενώ συνέχισε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του (π.χ καλοκαιρινή εκδήλωση) και τη συμμετοχή του σε δράσεις του συνοικιακού συμβουλίου του Βεστεντ.


Οι ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι είχαν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, αλλά και τις άλλες ομάδες, όπως Γαλανόλευκος Ντάχαου, FC Pontos και FC Hellas να φέρουν καλά αποτελέσματα.


Τον τίτλο της ομάδας της χρονιάς φέρει φυσικά, η ομάδα καλαθοσφαίρισης BC Hellenen, της οποίας η ανοδική  πορεία συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά. .


Άξια αναφοράς είναι η παιδική χορωδία "Μελωδία", υπό την εποπτεία  του π. Γεωργίου Βλέτση, η οποία μάλιστα συμμετείχε σε διάφορες ποιοτικές εκδηλώσεις όπως τη 2η Ελληνοβαυαρική συναυλία τον Ιούλιο μαζί με την Χορωδία Δωματίου του Γυμνασίου Βίτελσμπαχερ στο Münchner Künstlerhaus. Συμμετείχε επίσης  στο  8o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ - ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τον Απρίλιο
 
Η "Μπουάτ" καθιερώθηκε απόλυτα στο χώρο της διαφορετικής διασκέδασης στην πόλη και αυτό αποδεικνύεται από  το γεγονός ότι σε όλες τις βραδιές προπωλεί τα εισιτήρια. Φέτος, έκλεισε τη χρονιά με μια διαφορετική προβολή, την μουσική με τα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.


Το μουσικό συγκρότημα "Ηχοχρώματα" και εφέτος αφιλοκερδώς κάλυψε την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση των φορέων, ενώ το Ωδείο GENIMA ήταν χορηγός της φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Τα μουσικά σχήματα αυτά ενισχύουν την κάλυψη με ποιοτική μουσική στις εκδηλώσεις. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που καλύπτουν εκδηλώσεις του Ελληνισμού της πόλης του Μονάχου όπως π.χ. "τα παιδιά του Μονάχου" (συμμετείχε και φέτος αφιλοκερδώς στη φιλανθρωπική), αλλά και μουσικά σχήματα με απήχηση ακόμα και στους Γερμανούς όπως τα "Μουρμουράκια" και "ρεμπούμπλικα".


Φέτος,  μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Ελλάς Μονάχου». Εστιάζοντας στον μικρόκοσμο των Ελληνογερμανών του Μονάχου, η παράσταση θεματοποιεί σκηνικά τη συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και επιχειρεί μια ακτινογραφία των αξιών και των κανόνων που διέπουν το εργασιακό τοπίο στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, σε  παραγωγή του θεάτρου Kammerspiele του Μονάχου.


Η Ελένη Τσακμάκη δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του απολογισμού μας,  καθώς με το νέο της βιβλίο "Ηρωίδες χωρίς ηρώο" είχε μια επιπλέον αναφορά στην προσφυγιά και στη μετανάστευση .


Η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου έχει πλέον καθιερωθεί ως μέρος της προβολής του ελληνικού κινηματογράφου και πραγματοποιήθηκε φέτος για 32η χρονιά.


Η Ελληνοβαυρική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εκκλησία με συλλόγους και φορείς, η συναυλία "Messa da Requiem, Verdi", ο εορτασμός της Ανάστασης ανήμερα του Ελληνικού Πάσχα, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις των ενοριών , η εκδήλωση «το παραμύθι της μουσικής, με το μουσικό σχήμα «Εν χορδαίς», διαλέξεις σε συνεργασία με τη Θεολογική σχολή LMU ήταν μερικές από τις εκδηλώσεις των ορθόδοξων ενοριών (πέρα από το θρησκευτικό τους πρόγραμμα).


Τελευταία αφήσαμε την Ελληνική Κοινότητα Μονάχου. Το ΔΣ της ΕΚΜ προχώρησε και φέτος σε μεμονωμένες δράσεις υπό την πίεση πάντα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει και προπάντων, του προβλήματος της έλλειψης στέγης.
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές για τη διεξαγωγή εκλογών νέου ΔΣ . Εμείς (Δορυφόρος) πιστεύουμε ότι μαζί με την προκήρυξη εκλογών πρέπει να ξεκινήσει η οργάνωση ενός ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κοινότητα. Τι σημαίνει το 2018 Κοινότητα;, ποια η δομή της, ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της; τι θέλει και περιμένει ο Ελληνισμός από μια Κοινότητα ;.


Ευχόμαστε Καλή και Εποικοδομητική χρονιά σε όλο τον Ελληνισμό

Τον απολογισμό για τον Ελληνισμό της Γερμανία μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ

Απολογισμός 2017 για τον Ελληνισμό του Μονάχου

Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα επιχειρήσουμε έναν απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.

H χρονιά που τελειώνει δεν μας επεφύλαξε κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό για την πόλη και τον Ελληνισμό. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί οπωσδήποτε αρνητικό, καθώς το κεντρικό θέμα που χαρακτήρισε το 2016 ήταν η δολοφονία 9 ανθρώπων (μεταξύ αυτών και ενός Έλληνα) τον περασμένο Ιούλιο στο Εμπορικό Κέντρο στην Ολυμπιάδα.

 

Το γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον και κινητοποίησε τον Ελληνισμό ήταν η εξέλιξη σχετικά με το υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο. Αν και είναι δεδομένη η θετική ανατροπή στις εξελίξεις δηλ. η πλευρά του Δήμου συμφώνησε να βρεθεί μια κοινή λύση εκτός δικαστηρίων, διακρίνουμε (για άλλη μια φορά) καθυστέρηση σ ότι αφορά την πρόταση από πλευράς της Ελλάδας. Ελπίζουμε αυτό να οφείλεται στη δική μας ελλειπή ενημέρωση και να μην ξεκινήσει πάλι αγώνας δρόμου λόγω καθυστερήσεων.

 

Ένταση στην εκπαιδευτική κοινότητα

Με ένταση τελείωσε η σχολική χρονιά λόγω των προβλημάτων στέγασης γυμνασίου-λυκείου η οποία τελικά κατέληξε σε μια λύση κοινά αποδεκτή.

Η ένταση, όμως, επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο με τους μαθητές να βγαίνουν μπροστά αυτή τη φορά, εξαιτίας των κενών και των ελλείψεων εκπαιδευτικών (κυρίως στο Λύκειο). Τα κενά - αν και κάποια έχουν καλυφθεί - παραμένουν με το φαινόμενο να παρουσιάζεται σε όλη την Γερμανία.

Στον απολογισμό μας για το έτος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι πολλές σχολικές επιτροπές (Γυμνασίων, και Δημοτικών) όπως και τα ΤΕΓ έχουν προχωρήσει σε διάφορες εκδηλώσεις (σχολικές και εξωσχολικές) δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο σε πολιτιστικό επίπεδο.

 

Οργανωμένοι φορείς - συλλογικότητες - δράσεις

Η ενιαία δράση των οργανωμένων φορέων - όπως την γνωρίζαμε- μάλλον πρέπει να θεωρηθεί για το επόμενο διάστημα, παρελθόν. Και αυτό όχι μόνο επειδή δεν μπόρεσε να  συμφωνηθεί ένας τρόπος δράσεων, αλλά επειδή  ο Ελληνισμός δείχνει να κινείται μέσα από αυτόνομα "δίκτυα".  Παράλό που μέσα σε αυτά βρίσκονται και  οι παραδοσιακοί σύλλογοι. Η μοναδική φορά που καταγράφηκε να λειτουργούν ενιαία ήταν στην  ελληνοβαυαρική, αν και εκεί τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η συμμετοχή είναι περισσότερο για τους ίδιους τους φορείς ή για τον "ενιαίο στόχο".

 

Ο Σύλλογος Ποντίων παραμένει ο μεγαλύτερος και μαζικότερος (σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις) σύλλογος στο Μόναχο με τις περισσότερες δράσεις. Φέτος διοργάνωσε για δεύτερη φορά πορεία στην πόλη του Μονάχου με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Ο Σύλλογος Κρητών εκτός από τις δικές του εκδηλώσεις του, ανέπτυξε και φέτος δράσεις που απευθύνονταν στην Κρητική Νεολαία και συμμετείχε και σε μια σειρά άλλων εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς για διάφορες θεματικές, όπως η πρόσφατη σε συνεργασία με τη Λέσχη επιστημόνων και το πολιτιστικό σύλλογο "Λύκειο των Ελληνίδων" για το έτος Καζαντζάκη.

 

Η Ηπειρωτική Κοινότητα συνεχίζει να διατηρεί την ικανότητα να διοργανώνει μαζικές εκδηλώσεις π.χ. στην Löwenbraukeller, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορεί να συγκεντρώνει φίλους και μέλη. Η Ηπειρωτική Κοινότητα είναι από τους Συλλόγους, όπως και οι Σύλλογοι Κρητών, Ποντίων, Θρακιωτών, που συμμετέχουν σε πολλές κοινές δράσεις και εκδηλώσεις (Παλλάδιο, ελληνοβαυαρική κλπ).

 

Με την λειτουργία χορευτικών συγκροτημάτων, με νέες και νέους, οι σύλλογοι Θρακιωτών, Ιονίων, και Ελασσονιτών ενισχύουν την εθνικοτοπική δράση τους, που πλαισιώνουν τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις  (σε ιστορικές επετείους, μουσικοχορευτικές κα).

Ο σύλλογος Θρακιωτών διοργάνωσε φέτος στο Μόναχο (Κάρλσφελντ) με μεγάλη επιτυχία τις πολιτιστικές ημέρες Θρακιωτών Γερμανίας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

 

Ο σύλλογος "Φιλαρμονία" έκανε και φέτος, αισθητή την παρουσία, Μάλιστα είναι από τους ελάχιστους φορείς που απευθύνεται τόσο σε Έλληνες όσο και σε Γερμανούς.

Οι Σύλλογοι Αιγαίου, Δραμινών, Σερραίων, Κοζανιτών και Πελοποννησίων απευθύνονται περισσότερο στο στενό κύκλο των μελών και φίλων τους, ενώ ο Σύλλογος Σερραίων συμμετείχε με το χορευτικό του σε διάφορες εκδηλώσεις όμορων Δήμων, όπως και εκείνοι των Ελασονιτών και Θρακιωτών.

 

Η Λέσχη Επιστημόνων συνεχίζει τα τελευταία χρόνια τις εκδηλώσεις που απευθύνονται πλέον σε ευρύ κοινό, όπως και το Λύκειο Ελληνίδων. Και οι δυο φορείς έχουν καθιερωθεί ως μέρος των φορέων του οργανωμένου Ελληνισμού και συνεργάζονται ανά περίπτωση μ αυτούς.

 

Ο Σύλλογος Λόγου και Τέχνης κινητοποιήθηκε και φέτος "αθόρυβα" σε δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου π.χ. με εκδηλώσεις με συγγραφείς

 

Επίσης, το Ίδρυμα Παλλάδιον συνέχισε  τις δράσεις του στο επίπεδο της προώθησης του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας με διαλέξεις, ανταλλαγές μαθητών Ελλάδας – Γερμανίας, προγράμματα σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις με τη Ορθόδοξη θεολογική σχολή του LMU αλλά και με γερμανικά ιδρύματα όπως την Hans Seidel Stiftung ή την Georg-von-Vollmar Akademie. Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση το ίδρυμα Παλλάδιον να συμμετέχει στο υπό ίδρυση Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στο Βερολίνο που αποφασίστηκε από τις δυο κυβερνήσεις..

 

Οι Κοινότητες των όμορων περιοχών Karlsfeld και Haar αξιοποιούν με διάφορες δράσεις το γεγονός ότι μπορεί πιο εύκολα να συσπειρωθεί ο Ελληνισμός σε μια μικρή κοινωνία  από όσο σε μια μεγαλούπολη Η ανάπτυξη σχέσεων της Eλλ. Κοινότητας Haar μα τον τοπικό Δήμο, την έχει βοηθήσει καθοριστικά στην αξιοποίηση χώρων μέσα στο Λαϊκό πανεπιστήμιο. Από την πλευρά της, η Ελληνική Κοινότητα του Κάρλσφελντ δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό και σε συνεργασία με το ΔΟΡΥΦΟΡΟ πραγματοποίησε στις αρχές του έτους εκδήλωση για τον Ελληνισμό της  ΜΑΝ.

 

Με δράση στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού στη χώρα μας κινήθηκε - πέρα από τις καθιερωμένες δράσεις του - το "Ελληνικό Σπίτι" Μονάχου. Ιδιαίτερη έμφαση και φέτος δόθηκε στις εκδηλώσεις και δράσεις για υπερήλικους, αλλά και στη συνεργασία με γερμανικούς φορείς και φορείς άλλων εθνοτήτων.

 

Οι ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι είχαν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, αλλά και τις άλλες ομάδες, όπως Γαλανόλευκος Ντάχαου, FC Pontos και FC Hellas να φέρουν καλά αποτελέσματα.

Τον τίτλο της ομάδας της χρονιάς φέρει φυσικά, η ομάδα καλαθοσφαίρισης BC Hellenen που ανέβηκε για μια ακόμη -συνεχόμενη - χρονιά κατηγορία.

Άξια αναφοράς είναι η παιδική χορωδία "Μελωδία", υπό το συντονισμό το π. Γεωργίου Βλέτση, η οποία μάλιστα, διακρίθηκε φέτος με ασημένιο μετάλλιο σε διεθνές φεστιβάλ στο Ασίζη της Ιταλίας

Η "Μπουάτ" καθιερώθηκε απόλυτα στο χώρο της διαφορετικής διασκέδασης και αυτό αποδεικνύεται από το ότι σε όλες τις βραδιές προπωλεί τα εισιτήρια.

 

Το μουσικό συγκρότημα "Ηχοχρώματα" και εφέτος αφιλοκερδώς κάλυψε την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση των φορέων, ενώ για το μουσικό συγκρότημα  "Μουρμουράκια", είχε αφιέρωμα το πρόγραμμα της Βαυαρικής τηλεόρασης.  Επίσης, το Ωδείο GENIMA βραβεύτηκε πριν λίγες μέρες από το Δήμο Μονάχου με το βραβείο phönix2017. Τα μουσικά σχήματα αυτά αποτελούν μέρος δράσεων που ενισχύουν την ποιοτική μουσική στις εκδηλώσεις. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα και πρόσωπα που καλύπτουν εκδηλώσεις του Ελληνισμού της πόλης του Μονάχου όπως π.χ. "τα παιδιά του Μονάχου"κ.α.

 

Ιδιαίτερα όμορφη έκπληξη ζήσαμε και φέτος από τη θεατρική ομάδα υπό την Ελένη Τσακμάκη με την θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε και όλες τις φορές ήταν κατάμεστη από κόσμο.

 

Τέλος, η Ελληνική Κοινότητα, την οποία αφορά και το συνολικό συμπέρασμα όσον αφορά τις δράσεις και τη λειτουργία του οργανωμένου Ελληνισμού. Το ΔΣ της ΕΚΜ προχώρησε και φέτος σε διάφορες δράσεις υπό την πίεση πάντα των οικονομικών δυσκολιών που έχει και προπάντων, της έλλειψης στέγης. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι ο Ελληνισμός συμμετέχει σ αυτές τις δράσεις κυρίως με Έλληνες της 1ης και 2ης γενιάς. Δηλαδή, σε ένα συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων ο οποίος παρά την εισροή νέων Ελλήνων δεν διευρύνεται.

 

Δεν θα υιοθετήσουμε την άποψη ότι δεν τους "εκφράζουν όλα τα παραπάνω", γιατί  από όλες αυτές τις εκδηλώσεις, κάτι πρέπει να "αρέσει". Το ζητούμενο, συνεπώς, για την Κοινότητα και την ενιαία δράση (γιατί αυτό σημαίνει Κοινότητα) είναι να σηματοδοτήσει τον ρόλο της. Σαφώς και επιβάλλεται να γίνουν εκλογές ανάδειξης νέου ΔΣ (έχει καθυστερήσει η διαδικασία). Όμως, αυτό δεν αρκεί και δεν είναι το κυρίαρχο. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί μέσα από έναν ουσιαστικό και χωρίς προκαταλήψεις και εντάσεις διάλογο, είναι το τι σημαίνει Ελληνική Κοινότητα το 2018, τι εκφράζει και πως.

 

Καλή χρονιά

Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

Ο απολογισμός για τον Ελληνισμό της Γερμανίας 

Η υποκρισία με το κόστος της μεταφοράς του Φωτός από τα Ιεροσόλυμα

Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει ελεύθερα την άποψή του, ανεξάρτητα από το κατά πόσο  συμφωνεί η πλειοψηφία μ αυτή.


Αυτό όμως που ενοχλεί είναι όταν η άποψη που διατυπώνεται καλύπτεται από ένα πέπλο υποκρισίας.


Και για να εξηγούμαστε, όταν οι περιοδείες των  Ελλήνων Υπουργών το τελευταίο μόλις δίμηνο στην Γερμανία κόστισαν όσα θα κοστίσει η μεταφορά του Αγίου Φωτός για την επόμενη δεκαετία., και αντί να στιλητεύεται αυτό το φαινόμενο κατατίθενται  προτάσεις ανατροπής μιας παράδοσης  χρόνων, τότε η  υποκρισία περισσεύει.


Και βεβαια δεν θεωρούμε ότι ένας Υπουργός πρέπει να πηγαίνει με το ποδήλατο σε συναντήσεις με τους ομόλογους του, ούτε ότι  πρέπει να γευματίζει στα Mac Donalds. Αλλά όταν λυθούν τα αλλά φλέγοντα θέματα, κι όταν επιδείξουν φρονιμότητα στην διαχείριση των  κρατικών κονδυλίων, μπορεί να ανοίξει το όποιο θέμα συζήτησης χωρίς να θεωρηθεί υποκρισία.


ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

'Οπου υπάρχουν αγκαλιές ζει και η ελπίδα

Αλήθεια ποια μορφή εκδήλωσης ή "πράξη" καταγράφει περισσότερο τον θαυμασμό και την αγάπη χωρίς λόγια; 

Όποτε θέσω το ερώτημα στον εαυτό μου δεν μπορώ παρά να καταλήξω πως είναι η αγκαλιά.

Τι πιό όμορφο, ελπιδοφόρο από την φωτογραφία όπου ανάμεσα στα συντρίμμια μια παιδική αθώα άρα και αληθινή αγκαλιά τραβάει την ματιά μας και μπορεί να μας συγκινήσει ; 

Πόσο σίγουρους μας κάνει η συγκεκριμένη φωτογραφία ότι με την αγκαλιά πολύ γρήγορα τα δυο αυτά παιδιά θα βρεθούν πάλι στο φως της ημέρας ξεπερνώντας τον μουντό ουρανό του πολέμου και της φτώχειας ;

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν γεννιέται ένα παιδί είναι να το πάρουμε αγκαλιά. Κάτι που δείχνει πόσο σημαντική είναι και το πόση δύναμη κρύβει μέσα της.

Ναι η αγκαλιά, που δεν κοστίζει τίποτε αλλά απαλύνει τον πόνο και δημιουργεί συναισθήματα ευτυχίας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το αγοράκι αυτό (στην τυχαία φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης του Δορυφόρου) μας δείχνει το πόσο σημαντική μπορεί να είναι μια αγκαλιά, μας δείχνει ότι αγκαλιά σημαίνει ελπίδα.

Γιατί όπως λεει και ένα τσιτάτο ,, υπάρχουν κάποιες αγκαλιές που χωράνε όλα μας τα όνειρα,,

 

"ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ"

Δεν μπορώ να «αφήσω» τον εαυτό μου να «ζήσει» στην Γερμανία

Του Κώστα Τάτση

 

Μια συζήτηση που έτυχε να έχω πριν λίγο καιρό με έναν φίλο προκάλεσε την αφορμή του σημερινού προβληματισμού.

Ο φίλος είναι νεομετανάστης με καλή (σχετικά) δουλειά και η εικόνα που εκπέμπει είναι ενός χαρούμενου και ικανοποιημένου ανθρώπου.  Συνέχιεα 

Ώρα να επαναφέρουμε την ενότητα του οργανωμένου Ελληνισμού στο Μόναχο

Του Κώστα Τάτση

 

Αποτελεί κοινό μυστικό στους φορείς του Ελληνισμού του Μονάχου - την μεγαλύτερη ελληνική παροικία στην Ευρώπη εκτός Ελλάδας - ότι τα τελευταία χρόνια υποβόσκει μια αντιπαράθεση μεταξύ τους.

 

Όλοι οι σχεδιασμοί για ένα βήμα προς τα εμπρός γίνονται θύματα αυτής της αντιπαράθεσης. Ο κίνδυνος να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να δημιουργηθούν επιπλέον φυγόκεντρες δυνάμεις εις βάρος της ενωτικής δράσης και συλλογικής έκφρασης είναι περισσότερο από ποτέ ορατός.

 

Για να πάμε μπροστά οφείλουμε να ορίσουμε μια κόκκινη γραμμή και να ξεκινήσουμε άμεσα έναν διάλογο για το πως θα μπορέσει να επιτευχθεί η ενότητα τουλάχιστον ως προς την κατεύθυνση  των κοινών δράσεων. Το παρελθόν δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμα τη δικαιολογία που δεν γίνεται το βήμα μπροστά, πέρα, βέβαια, από το γεγονός ότι η αναμόχλευσή του ΔΕΝ ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία της πόλης.

 

Μια βασική παραδοχή

Άσχετα από τις αδυναμίες (λειτουργικές - οργανωτικές.οικονομικές ) η Κοινότητα είναι το όργανο συλλογικής έκφρασης του οργανωμένου, και όχι μόνο, Ελληνισμού της περιοχής.

Αν η σημερινή μορφή της Κοινότητας είναι αυτή που μπορεί να ανταποκριθεί στην εποχή που διανύουμε είναι ένα θέμα για να τεθεί σε διάλογο, όπως επίσης, αν και πώς οι μορφές οργάνωσης και δράσης πρέπει να προσαρμοστούν ή όχι.

 

Για να ξεκινήσουμε όμως το διάλογο πρέπει να έχουμε συμφωνήσει πρώτα από όλα στο τι σημαίνει Ελληνισμός στο Μόναχο, ποιος ο ρόλος που έχει, ποιος εκείνος που μπορεί να έχει και πώς εξυπηρετεί τις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής παροικίας.

 

Και αυτό προϋποθέτει έναν ουσιαστικό και προπάντων ειλικρινή διάλογο. Μακριά από τις εκλογικές και τις όποιες διαδικαστικές αγκυλώσεις.

 

Στο πνεύμα αυτό, το σημερινό ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας  οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε μια ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους συνέλευση με αποκλειστικό θέμα συζήτησης ,,το μέλλον της Κοινότητας και του οργανωμένου Ελληνισμού στο Μόναχο".

 

Εκεί θα καταστεί δυνατό να συζητηθούν τα πάντα. Σημαντικό είναι στη συζήτηση αυτή να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και όσοι δεν ανήκουν σε συλλόγους αλλά είναι από δεκαετίες μέλη της Κοινότητας, οι οποίοι έχουν, επίσης, το δικαίωμα να συναποφασίσουν.

Όσοι λειτουργώντας με περίσσια ,,αλαζονεία,, πιστεύουν ότι θα μπορούν να ,,επιβληθούν,, τους υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργούν άτυπα τουλάχιστον τρεις πόλοι σε επίπεδο οργανωμένων φορέων στον Ελληνισμό (άλλοι τόσοι εκτός φορέων) αλλά προπάντων, υπάρχει μια κοινωνία που - εκ των πραγμάτων δίκαια- αδιαφορεί για αυτού του είδους τις πρακτικές.

 

Ο Ελληνισμός του Μόναχο ό,τι πέτυχε, το πέτυχε με ενότητα στους στόχους, στις αποφάσεις και στις δράσεις του   

Απολογισμός 2016 για τον Ελληνισμό του Μονάχου

Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα επιχειρήσουμε έναν απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.

 

Δυο ήταν τα κύρια γεγονότα που στιγμάτισαν το 2016 για τον Ελληνισμό και την πόλη μας.

 

Α) Η δολοφονία 9 ανθρώπων (μεταξύ αυτών και ενός Έλληνα) τον Ιούλιο στο Εμπορικό Κέντρο στην Ολυμπιάδα. 

 

 Ήταν 22 Ιουλίου όταν το Μόναχο δέχθηκε ένα μεγάλο σοκ με 9 νεκρούς συμπολίτες συν τον δολοφόνο και 32 τραυματίες, ως αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς για την πόλη επίθεσης. Μια επίθεση που τις πρώτες ώρες είχε θεωρηθεί τρομοκρατικό χτύπημα (ο δράστης συνελήφθη μετά από 2ώρες).  Παράλληλα οι αντικρουόμενες μαρτυρίες για το γεγονός είχαν προκαλέσει αναστάτωση και σε άλλα μέρη της πόλης (Stachus, κεντρικό σταθμό κλπ).

Θυμίζουμε ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν μπορούσε να αποκλειστεί, καθώς είχε προηγηθεί την πρώτη μέρα του χρόνου ο συναγερμός για σχετικό χτύπημα στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου καθώς και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

 

Β) Η αρνητική εξέλιξη με το υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο.

 

Τον Ιούλιο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να πάρει πίσω το οικόπεδο και τον Οκτώβριο, σε συνέχεια της απόφασης του Ιουλίου, να γκρεμιστεί το κτίριο, ώστε να κτιστεί γερμανικό σχολείο.

 

Εκ του αποτελέσματος και ανεξάρτητα από τις όποιες αιτιολογίες, εξηγήσεις και ερμηνείες ο Ελληνισμός έχασε σε μια σημαντική πρωτοβουλία που ο ίδιος ξεκίνησε πριν χρόνια, επιτυγχάνοντας να κινητοποιήσει τα Υπουργεία των δυο χωρών (Ελλάδας και Βαυαρίας).

 

Αν και ανά διαστήματα συζητούνται διάφορα θέματα όπως ,,δικαστική προσφυγή,, ή πρόταση για άλλο οικόπεδο από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, γεγονός είναι ότι στη συνείδηση της κοινωνίας φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν λειτούργησε με σχέδιο για να αντιμετωπίσει ένα θέμα με στρατηγική σημασία για τον Ελληνισμό. 

 

Γεγονός όμως είναι ότι και ο Ελληνισμός μέσω των φορέων του και των συλλόγων του δεν έδειξε να έχει αντανακλαστικά και δεν μπόρεσε να παρέμβει έγκαιρα για να αποτρέψει την συγκεκριμένη εξέλιξη. Ενδεικτικό είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις ήταν κυρίως από φορείς (Κοινότητες) εκτός Μονάχου !. 

 

 

Οργανωμένοι φορείς 

 

Σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς, ο Σύλλογος Ποντίων γιόρτασε τα 50χρονά του με μια σειρά εκδηλώσεις,  με κορυφαία τη συναυλία στο Gasteig με τα αδέρφια Τσαχουρίδη. Παραμένει ο μεγαλύτερος και μαζικότερος (όσον αφορά τις εκδηλώσεις του) Σύλλογος στο Μόναχο. Πρέπει επίσης, να επισημανθεί ότι ο Σύλλογος φέτος οργάνωσε πορεία στην πόλη του Μονάχου με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. 

 

Ο Σύλλογος Κρητών εκτός από τις εκδηλώσεις του ανέπτυξε και φέτος δράσεις που απευθύνονταν στην Κρητική Νεολαία αλλά συμμετείχε και σε εκδηλώσεις με άλλους φορείς σε διάφορες θεματικές όπως η πρόσφατη σε συνεργασία με τη Λέσχη επιστημόνων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. 

 

Η Ηπειρωτική Κοινότητα συνεχίζει να διατηρεί την ικανότητα να διοργανώνει μαζικές εκδηλώσεις στην Löwenbraukeller, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορεί να συγκεντρώνει φίλους και μέλη. Η Ηπειρωτική Κοινότητα είναι από τους Συλλόγους, όπως και οι Σύλλογοι Κρητών, Ποντίων, Θρακιωτών, που συμμετέχουν σε πολλές κοινές δράσεις και εκδηλώσεις (Παλλάδιο, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ελληνοβαυαρική κλπ).  

 

Με την λειτουργία χορευτικών συγκροτημάτων, με νέες και νέους, οι σύλλογοι Θρακιωτών, Μακεδόνων, Ιονίων, Σερραίων  και Ελασσονιτών ενισχύουν την εθνικοτοπική δράση τους, που πλαισιώνονται από τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις τους (σε ιστορικές επετείους, μουσικοχορευτικές κα). 

Ο Σύλλογος Μακεδόνων διοργάνωσε φέτος διήμερο εκδηλώσεων στο Unterföhring, ενώ ο Σύλλογος Θρακιωτών συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις κοινές εκδηλώσεις φορέων στο Μόναχο.

Ο σύλλογος "Φιλαρμονία", έκανε και φέτος αισθητή την παρουσία του απευθυνόμενος τόσο σε Έλληνες όσο και σε Γερμανούς.

 

Περισσότερο στο στενό κύκλο των μελών και φίλων τους, απευθύνονται οι Σύλλογοι Αιγαίου, Δραμινών, Σερραίων, Κοζανιτών και Πελοποννησίων, ενώ ο Σύλλογο Σερραίων συμμετείχε με το χορευτικό του σε διάφορες εκδηλώσεις όμορων Δήμων.

 

Η Λέσχη Επιστημόνων συνεχίζοντας τα τελευταία χρόνια τις εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ευρύ κοινό, όπως και το Λύκειο Ελληνίδων, έχουν καθιερωθεί ως μέρος των φορέων του οργανωμένου Ελληνισμού.

 

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθεί η θετική «εμφάνιση» της Κοινότητας του όμορου Haar που έχει αναπτύξει συνεργασία με τον τοπικό Δήμο και έχει πολλαπλασιάσει τις εκδηλώσεις του όσο και η Ελληνική Κοινότητα του Κάρλσφελντ που δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό. 

 

Το Ίδρυμα Παλλάδιον συνέχισε και φέτος τις δράσεις του στο επίπεδο της προώθησης του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας με διαλέξεις, ανταλλαγές μαθητών Ελλάδας – Γερμανίας, προγράμματα σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας. Πρόσφατα, πραγματοποίησε στο Künstlerhaus συναυλία με το μουσικό σχήμα του μουσικού σχολείου Αλίμου – Αττικής ενώ κυκλοφόρησε σε έντυπο ο απολογισμός δράσεών του για την τελευταία 3ετία.. 

 

Με δράση κυρίως, στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού κινήθηκε - πέρα από τις καθιερωμένες δράσεις του - το "Ελληνικό Σπίτι" Μονάχου.

 

Οι ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι παρουσιάζουν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, αλλά και οι άλλες ομάδες όπως Γαλανόλευκο Ντάχαου και FC Pontos, FC Hellas έφεραν καλά αποτελέσματα. Σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα της ομάδας καλαθοσφαίρισης BC Hellenen.

 

Τέλος, όσον αφορά της Ελληνική Κοινότητα Μονάχου, την Ένωση Συλλόγων οφείλουμε από πλευράς μας να επισημάνουμε το μέλλον του Ελληνισμού απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο και σχεδιασμό. 

 

Τον απολογισμό για τον Ελληνισμό στην Γερμανία μπορείτε να τον διαβάστε ΕΔΩ

Τόσο δύσκολο να ανακοινώσουν όλες τις πληροφορίες για πανελλαδικές ομογενών ;

Σχόλιο της συντακτικής επτροπής

Στις 25 Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει το πρόγραμμα των εξετάσεων των βασικών μαθημάτων για τις εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας των ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.Συνέχεια 

Ο "Δορυφόρος" στην 24ωρη εκδρομή 15 προσφυγόπουλων στο Ζαγόρι - Βίντεο

Εδώ και τρία Σαββατοκύριακα 15 προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό στον Κατσικά Ιωαννίνων πραγματοποιούν 24ωρη εκδρομή στο χωριό Δεμάτι στο Ζαγόρι Ιωαννίνων.

Κάθε φορά διαφορετικά παιδιά (εναλλάξ αγόρια - κορίτσια) από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν καλεσμένα του εκπολιτιστικού συλλόγου Δεματίου κατασκηνώνουν για 24 ώρες στον προαύλιο χώρο της Εκκησίας Αγίας Μαρίνας του χωριού, παίζουν στην πλατεία, κάνουν περίπατο κλπ.

Συνέχεια 

25 χρόνια ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Ο πόλεμος στο Ιράκ, που ίσως σήμερα να πληρώνει ακόμη η παγκόσμια Κοινότητα, ήταν η αφορμή της πρώτης έκδοσης του «ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ». 8σέλιδο και φυσικά με γραφομηχανή.
Από τότε μέχρι και το 2004 κυκλοφορούσε το περιοδικό μηνιαία, για να μετατραπεί στη συνέχεια η έκδοσή του σε ηλεκτρονική μορφή.
Υπήρξαν μια σειρά από ειδικές εκδόσεις (ασκήσεις για πανελλαδικές ομογενών, «Γερμανία Πόλεμος και Ειρήνη», η συνθήκη του Μάαστριχτ, γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου κλπ).
Το 1995 ο «Δορυφόρος» (Σύλλογος για την προώθηση του διαλόγου των νέων στην Ευρώπη) γίνεται μαζί με άλλους 15 φορείς του Μονάχου ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ (Ίδρυμα για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και της τέχνης), ενώ διοργάνωσε  ανά διαστήματα συναυλίες (Χάρις Αλεξίου, Μητροπάνο, Αρβανιτάκη κλπ) και ενημερωτικές εκδηλώσεις (AIDS).
Από τις τελευταίες δράσεις ήταν το Συμπόσιο που διοργάνωσε το 2010 στο Μόναχο με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την έναρξη της μετανάστευσης των Ελλήνων την δεκαετία του 1960.
Τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία  με άλλους 7 φορείς του Μονάχου διοργανώθηκε εκδήλωση με σκοπό την στήριξη της «Κιβωτού του Κόσμου».
Σήμερα ο «Δορυφόρος» έχει δυο «σελίδες»
Την σελίδα www.doryforos.org με αποκλειστικά νέα για το Μόναχο και τα περίχωρα και το Blog www.doryforos-europa.blogspot.com με νέα ομογενειακά, κοινωνικά και πολιτικά από την Ελλάδα την Γερμανία και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Δορυφόρος δημοσιεύει όλες τις ανακοινώσεις των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού καθώς ένας από τους κεντρικούς στόχους του είναι η προβολή και στήριξή τους.
Η συντακτική επιτροπή 

Απολογισμός 2015 για τον Ελληνισμό του Μονάχου

Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ
 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα επιχειρήσουμε έναν απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του. Τον απολογισμό για τον Ελληνισμό στη Γερμανία, συνολικά, μπορείτε να διαβάσετε στο blog μας http://doryforos-europa.blogspot.gr/2015/12/2015.html  
 
Όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας και της Ευρώπης, οι Έλληνες νεομετανάστες, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, αυξήθηκαν, ιδιαίτερα δε στο Μόναχο τα επίσημα στοιχεία (2014) φτάνουν τον αριθμό των  26.388 Ελλήνων που ζουν και εργάζονται πλέον στην πόλη.  Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί η αδυναμία όλων των φορέων να επιτύχουν με τη δημιουργία υποδομών να στηρίξουν αποτελεσματικά την προσπάθεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας που έρχονται στο Μόναχο. Οι όποιες μεμονωμένες προσπάθειες έγιναν, ήταν μεν καλής θέλησης, αλλά χωρίς ουσιαστική υποδομή και είχαν προσωρινό χαρακτήρα, χωρίς συνέχεια, άρα μη αποτελεσματικές. Βέβαια, δεν απουσίασαν και οι «δράσεις» που λειτούργησαν περισσότερο ως "διαφήμιση" παρά ως ουσιαστική κίνηση βοήθειας.
 
Σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς, ο Σύλλογος Κρητών γιόρτασε τα 50χρονά του. Είναι ο σύλλογος με την μακρύτερη παρουσία οργανωμένου φορέα στο Μόναχο, συνεχίζει με έντονες δράσεις αν και οι Κρήτες δεν είναι πολυάριθμη ομάδα στην πόλη.
 
Ο Σύλλογος Ποντίων παραμένει ο μεγαλύτερος και με την μεγαλύτερη συσπείρωση σύλλογος, με πλούσιες δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα. 
 
Η Ηπειρωτική Κοινότητα κατόρθωσε και φέτος να επαναφέρει στις μνήμες μας τις μεγάλες εκδηλώσεις των παλιών καλών εποχών της Löwenbräukeller, ενώ παράλληλα είναι από τους συλλόγους, όπως και οι Σύλλογοι Κρητών και Ποντίω,ν που συμμετέχουν σε πολλές κοινές δράσεις και εκδηλώσεις (Παλλάδιο, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κλπ).
 
Με την λειτουργία χορευτικών συγκροτημάτων, με νέες και νέους, οι σύλλογοι Θρακιωτών, Μακεδόνων, Ιονίων, Σερραίων  και Ελασσονιτών ενισχύουν την εθνικοτοπική δράση τους, που πλαισιώνονται από τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις τους (σε ιστορικές επετείους, μουσικοχορευτικές κα).
 
Ο Σύλλογος Λόγου και Τέχνης, όπως και ο σύλλογος "Φιλαρμονία", που δεν απευθύνονται με τις δραστηριότητες σε εθνικοτοπικό κοινό, είχαν και φέτος παρουσία.
 
Ενώ, περισσότερο στο στενό κύκλο των μελών και φίλων τους, απευθύνονται οι σύλλογοι Αιγαίου, Δραμινών, Σερραίων, Κοζανιτών και Πελοποννησίων.
 
Η Λέσχη Επιστημόνων συνεχίζοντας τα τελευταία χρόνια τις εκδηλώσεις που απευθύνονται σε περισσότερους Έλληνες (όχι κλειστές), όπως και το Λύκειο Ελληνίδων, έχουν καθιερωθεί ως μέρος των φορέων του οργανωμένου Ελληνισμού.
 
Το περιοδικό «ΔΡΑΧΜΗ» συνεχίζει με συνέπεια την έκδοσή του και έχει επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες (jopa) που έχουν αναφορά σε επιχειρηματίες πχ σεμινάρια σε ελεύθερους επαγγελματίες κλπ.
 
Ο "Κόμβος" και φέτος ανανέωσε την έκδοσή του με τους Έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες στο Μόναχο και τη Βαυαρία.
 
Η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου συνεχίζει την προσπάθεια απεγκλωβισμού από το οικονομικό πρόβλημα που είχε προκύψει πριν 3 χρόνια με το κτίριο που στεγαζόταν και κατ επέκταση με το Δήμο της πόλης. Κανονικά, το 2015 ήταν εκλογική χρονιά (εκλογή νέου Δ.Σ). 
Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθεί η θετική «εμφάνιση» της Κοινότητας του όμορου Haar που έχει αναπτύξει συνεργασία με τον τοπικό Δήμο.
 
Το Ίδρυμα Παλλάδιον συνέχισε και φέτος τις δράσεις του στο επίπεδο της προώθησης του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας με διαλέξεις, ανταλλαγές μαθητών Ελλάδας – Γερμανίας, προγράμματα σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο παιδείας. Το 2015 το Παλλάδιο γιόρτασε σε μια μεγάλη εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου τα 25χρονα γενέθλιά του.
 
Το εκπαιδευτικό παραμένει ακόμα στάσιμο και στηρίζεται στις παρατάσεις των εγγραφών στην Α Λυκείου από το Υπουργείο Παιδείας,  με τα γνωστά και χρόνια προβλήματα να παραμένουν άλυτα. Οι σύλλογοι Γονέων, όπως φυσικά όλοι οι φορείς, διακρίνονται για τη μικρή συμμετοχή μελών. Ο αριθμός των μαθητών στα ελληνικά σχολεία αυξήθηκε και φέτος, κυρίως λόγω της έλευσης των νεομεταναστών και των οικογενειών τους.
 
Ιδιαίτερα πετυχημένη μπορεί να θεωρηθεί η λειτουργία του Σχολείου ελληνικής γλώσσας(Σαββάτου) γεγονός που οφείλεται κυρίως στο ότι ο Σύλλογος Γονέων έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης λειτουργίας των μαθημάτων περιορίζοντας το της Πολιτείας σε υποστηρικτικό .
 
Η ανέγερση σχολικού διδακτηρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επήλθε συμφωνία με τον Δήμο Μονάχου και οι εργασίες αποπεράτωσης του έργου θα ξεκινήσουν πάλι στις 7.1.2016.
 
Οι ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι παρουσιάζουν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, αλλά και οι άλλες ομάδες όπως Γαλανόλευκο Ντάχαου και FC Pontos έχουν φέτος ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Η FC Hellas έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με διάφορες ελληνικές ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ατρόμητος Αθηνών. Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της ομάδας καλαθοσφαίρισης BC Hellenen, η οποία έχει ανέβει στην Bayerliga και είναι, με απόσταση βαθμών, πρώτη στη βαθμολογία.
 
Πολιτικές Οργανώσεις: Αν και ήταν μια έντονη πολιτική χρονιά με 3 εκλογικές διαδικασίες (δυο εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα) η παρουσία των οργανώσεων ελληνικών κομμάτων στην τοπική κοινωνία ήταν περιορισμένη μέχρι ανύπαρκτη. Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε (όχι με ιδιαίτερη επιτυχία) στις αρχές του έτους να κινητοποιήσει δυνάμεις στα συλλαλητήρια για τις αποζημιώσεις και την διαγραφή του χρέους και η ΝΔ εμφανίστηκε να κινητοποιεί το φιλικό της περίγυρο στις εκλογές ανάδειξης νέου Πρόεδρου. Τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΗΜΑ) περιορίστηκαν αποκλειστικά σε εσωτερικές διαδικασίες.
 
Επαγγελματικά: Ο αριθμός των ελληνικών εστιατορίων αυξήθηκε το 2015 στο Μόναχο, ενώ μειώθηκε και άλλο ο αριθμός των ταξιδιωτικών γραφείων. Αύξηση παρατηρήθηκε και φέτος στον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών / επιχειρήσεων που δεν αποτελούν τις παραδοσιακές μορφές επιχειρήσεων του παρελθόντος. Αύξηση παρατηρήθηκε και φέτος στο άνοιγμα ιατρείων από 'Έλληνες γιατρούς ενώ στα ετοιμάζεται και στο Μόναχο η ίδρυση συλλόγου Ελλήνων γιατρών ακολουθώντας το παράδειγμα του Ντίσελντορφ. 

 

 
Οι ενορίες Αγ. Γεωργία, Μεταμορφώσεως Σωτήρος , Αγ. Πάντων  καθώς και το «Ελληνικό Σπίτι»της Ευαγγελικής Εκκλησίας συνέχισαν και φέτος τις δράσεις τους σε διάφορα επίπεδα πέρα των εκκλησιαστικών,  με αποκορύφωμα και φέτος, την εκδήλωση των "ελληνοβαυρικών ημερών" στην Odeonsplatz.
     
Από το Μόναχο τέλος, παρέλασαν όπως και πέρσι μια σειρά από Έλληνες, γνωστούς καλλιτέχνες που έδωσαν συναυλίες. Το γεγονός ότι ο αριθμός αυτών ήταν πολύ αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν, είναι μάλλον ένδειξη ότι πλέον λόγω της κρίσης, οι παραστάσεις τους μόνο στο εσωτερικό δεν τους αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα.
 
Συμπέρασμα: Η μεγαλύτερη «ελληνική» πόλη στην Ευρώπης (εκτός Ελλάδας) συνεχίζει να έχει έντονη παρουσία με διάφορες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και ποικίλες παρεμβάσεις. Αυτό που απουσιάζει- κάτι που το παρατηρεί κανείς σε ολόκληρη την Γερμανία- είναι οι τοπικές  παρεμβάσεις δηλ η συμμετοχή στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.

Για τους "ιδεολόγους" του καναπέ και της συνωμοσίας ...

Δεν είχαν καν προλάβει να καταμετρήσουν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι και άρχισαν να εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο...οι συνήθεις "παντογνώστες".

 

Συνέχεια ...

Οι συγκεντρώσεις στο Μόναχο για το ,,χρέος,,

οι συγκεντρώσεις που σχεδιάζονται σε κάποιες πόλεις της Γερμανίας, δεν θα έχουν νόημα αν είναι μόνο «ελληνικές» και με σύνθημα τη «διαγραφή του χρέους» και δεν είναι συγκεντρώσεις όπου θα συμμετέχουν και γερμανοί πολίτες και πολίτες άλλων εθνοτήτων που θα διαρμαρτύρονται για την λάθος Ευρωπαϊκή οικονομική Πολιτική.

Απόδημος Ελληνισμός: Ο μεγάλος απών των εθνικών εκλογών

Άρθρο της συντακτικής επιτροπής στο Blog μας . Πατήστε EΔΩ

Απολογισμός 2014 για τον Ελληνισμό του Μονάχου

Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

         Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα επιχειρήσουμε έναν απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του. Τον απολογισμό για τον Ελληνισμό στη Γερμανία, συνολικά, μπορείτε να διαβάσετε στο Blogμας

 

    Όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας και της Ευρώπης, οι Έλληνες νεομετανάστες, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, αύξησαν τον πληθυσμό τους, ιδιαίτερα δε στο Μόναχο εκτόξευσαν σε 30.000 τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην πόλη (ανεπίσημα στοιχεία).  Βέβαια, και στο Μόναχο, όπως και στον υπόλοιπο Ελληνισμό, δεν υπήρχαν ούτε δημιουργήθηκαν υποδομές, δεν καταρτίστηκε σχέδιο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας.  Ο Ελληνισμός του Μονάχου εμφανίζεται (και πάλι με ανεπίσημα στοιχεία, καθώς δεν παρέχονται ξεχωριστά ανά εθνότητα) να έχει μια μεγάλη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές της πόλης, τον Μάρτιο. Πηγές του Δήμου αναφέρονται σε πάνω από 8.000 Έλληνες !!!. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, χωρίς να ευθύνεται ο Ελληνισμός του Μονάχου δεν εκλέχτηκε εκπρόσωπος του, για πρώτη φορά από τότε που αποκτήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής. Παρόλα αυτά, η μεγάλη συμμετοχή του εκτιμήθηκε από το Δήμο και γι αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο υποψήφιος του SPD να σχηματίσει ομάδα εργασίας, προκειμένου να λυθεί το θέμα της στέγασης της Κοινότητας και των Συλλόγων.

     Αντίθετα, αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής είχε ο Ελληνισμός του Μονάχου στις ευρωεκλογές, είτε για εκείνους που επέλεξαν να ψηφίσουν ελληνικό είτε για εκείνους που επέλεξαν ψηφίσουν γερμανικό κόμμα.

         Το γεγονός της χρονιάς για το Μόναχο ήταν αναμφισβήτητα η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του σχολικού διδακτηρίου. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η θετική εξέλιξη (δηλαδή η έναρξη των εργασιών πριν το πάρει πίσω η γερμανική πλευρά) πιστώνεται αποκλειστικά στον νομικό εκπρόσωπο του Υπουργείου και συμπατριώτη μας, Γιώργο Βλαχόπουλο.

     Σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς, η Κοινότητα αναζητεί ακόμη τον τρόπο να βγει από το οργανωτικό και οικονομικό αδιέξοδο, οι σύλλογοι παρουσιάζουν διάφορες μεμονωμένες και αρκετές φορές πετυχημένες δράσεις, αλλά χωρίς να εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Η καθιερωμένη, πλέον, εκδήλωση των Ποντίων για τα παιδιά, η πρωτοβουλία των Θρακιωτών για την ενίσχυση άπορων συμπατριωτών μας στην Ελλάδα ξεχώρισαν σαν ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Ο Σύλλογος Ποντίων παραμένει μεγάλος και συσπειρωμένος, αν και φέτος θετική έκπληξη ήταν η πολύ μεγάλη, από άποψη συμμετοχής, εκδήλωση των Ηπειρωτών (Ηπειρωτική Κοινότητα) στα πλαίσια των 45 χρόνων. 

    Ιστορικού τύπου δράσεις πραγματοποιούνται ιδιαίτερα στο Σύλλογο Μακεδόνων, ενώ τόσο η Λέσχη Επιστημόνων, όσο και το Λύκειο Ελληνίδων έχουν μια μόνιμη παρουσία. Ο Σύλλογος Κρητών έχει σταθερή παρουσία σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις (El Creco), ενώ την ψηφίδα των συλλόγων συμπληρώνουν, ο σύλλογος Ιονίων, η Φιλαρμονία με εκδηλώσεις που απευθύνονταν και σε Γερμανούς, οι σύλλογοι Δραμινών, Κοζανιτών, Πελοποννησίων και Αιγαίου, Ελασσονιτών με δράσεις και εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, τα μέλη τους.

     Ιδιαίτερη παρουσία είχαν και φέτος τα περιοδικά: Τhe Ell Mon (αξιόλογες εκδόσεις για τις Δημοτικές Εκλογές) και το περιοδικό ΔΡΑΧΜΗ. Ο "Κόμβος" συνεχίζει τις εκδόσεις του, ενώ η Κοινότητα μετά από χρόνια εξέδωσε και πάλι τον "Χρυσό οδηγό Ελλήνων Επιχειρηματιών". Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα, ιδιαίτερα όμως σε εκείνες που αφορούν τη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία.

    Το εκπαιδευτικό παραμένει ακόμα στάσιμο και στηρίζεται στις παρατάσεις των εγγραφών στην Α Λυκείου από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ οι σύλλογοι Γονέων, όπως όλοι οι φορείς, διακρίνονται για τη μικρή συμμετοχή μελών.

    Οι ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι παρουσιάζουν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε κατηγορία, ενώ πλαισιώθηκε φέτος από την Γαλανόλευκο Ντάχαου, που ανέβηκε στην ίδια κατηγορία. Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της ομάδας καλαθοσφαίρισης BC Hellenen, η οποία έχει ανέβει στην Bayerliga, ενώ το γυναικείο τμήμα μετά από συγχώνευση με άλλη ομάδα βρίσκεται στην 2η εθνική κατηγορία καλαθοσφαίρισης της Γερμανίας.

     Από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, σημειώνουμε εκείνη για τα 50 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής εκπομπής της Βαυαρικής ραδιοφωνίας.

     Το Ίδρυμα Παλλάδιο παρουσίασε φέτος μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις, σε διάφορους τομείς (εκπαιδευτικό, πολιτιστικό), συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις ως συνδιοργανωτής  (εκδήλωση Ε.Ο.Τ, Βαυαρική ραδιοφωνία, Hans Seidel Stftung) και είχε μια θετική επικοινωνιακή πολιτική, μετά από αρκετά χρόνια. Η επιτυχημένη εκδήλωση των συλλόγων, στο τέλος Νοέμβρη, για τη στήριξη του Ιδρύματος δεν ήταν αποκομμένη από το πλούσιο σε δράση πρόγραμμα του, την χρονιά που πέρασε. Το ίδρυμα έχει δείξει ότι μπορεί να αναλάβει να καλύψει το κενό συντονισμού, σε ότι αφορά το σχεδιασμό της παρουσίας του Ελληνισμού.

Από το Μόναχο τέλος, παρέλασαν μια σειρά από Έλληνες, γνωστούς καλλιτέχνες που έδωσαν συναυλίες. Το γεγονός ότι ο αριθμός αυτών ήταν πολύ αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν, είναι μάλλον ένδειξη ότι πλέον λόγω της κρίσης, οι παραστάσεις τους μόνο στο εσωτερικό δεν τους αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα. 

Ανέγερση σχολικού διδακτηρίου. Η μεγάλη επιτυχία του Ελληνισμού του Μονάχου

Η έναρξη των εκσκαφών για το χτίσιμο του ελληνικού σχολικού διδακτηρίου αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Ελληνισμού του Μονάχου και μάλιστα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι αποτελεί μιας στρατηγικής σημασίας επιτυχία.

Όπως είναι γνωστό, αυτή η ιστορία πέρασε μέσα από πολλές δοκιμασίες για σχεδόν 20 χρόνια. Είχε πολλούς πρωταγωνιστές, αλλά αυτό που έχει την τεράστια σημασία είναι ότι αυτός ο κοινός στόχος τότε για την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου που θα έλυνε το μόνιμο πρόβλημα στέγασης των Ελλήνων μαθητών, ένωσε όλους τους φορείς και τα κόμματα υπό την Ελληνική Κοινότητα.

Αποτέλεσμα αυτής της ενότητας για τον κοινό στόχο ήταν η ίδρυση του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ με την Ελληνική Κοινότητα και 16 φορείς Μονάχου και Νταχάου να αναλαμβάνουν το εγχείρημα.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, καθώς από το μηδέν έπρεπε να συντονιστούν δυο Υπουργεία Παιδείας (Ελλάδας και Βαυαρίας) αλλά και μια σειρά από άλλους φορείς (Δήμο Μονάχου, αρμόδιες υπηρεσίες ΟΣΚ). Το πρώτο βήμα, η αγορά δηλαδή του οικοπέδου το 2001 από την Ελλάδα αποτέλεσε και επιτυχία του Ελληνισμού, καθώς πέρα από τη στήριξη ανά διαστήματα από το Προξενείο, οι οργανωμένοι φορείς κινήθηκαν μόνοι τους. Για να γίνει δυνατή σήμερα, μάλιστα εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας, η αρχή των εκσκαφών για την ανέγερσή του, ένα, επίσης, καθόλου εύκολο εγχείρημα.

 

Το δεύτερο, συνεπώς, μεγάλο επίτευγμα του Ελληνισμού είναι ότι απέδειξε στην πράξη ότι μπορεί να πετύχει μεγάλους στόχους, στόχους που θα εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα την πολιτική του. Και αυτό ανοίγει τους ορίζοντες για νέες επιτυχίες νέα στοιχήματα. Φυσικά, η καθυστέρηση του όλου εγχειρήματος δημιούργησε επιφυλάξεις και ενίσχυσε την ελληνική καχυποψία. Ακόμη και σήμερα δεν θέλουν κάποιοι να κατανοήσουν ότι οι 100.000 γερμανικά μάρκα που συγκεντρώθηκαν το 1995 ήταν για να μπορεί να ιδρυθεί το ίδρυμα, όπως ορίζει ο νόμος, ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν το ιδρυτικό κεφάλαιο,το οποίο βέβαια εξακολουθεί να υφίσταται και δεν μπορεί να πειραχτεί από κανένα. Συνεχίζουν όμως, να δηλητηριάζουν την κοινωνία κάποιοι θέτοντας ερωτήματα για το που πήγαν τα χρήματα. Αλλά ο Ελληνισμός σήμερα απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει αν πραγματικά το θέλει.

 

Η τρίτη επιτυχία φυσικά, είναι αυτό καθαυτό το έργο. Ότι δηλαδή θα χτιστεί ένα σχολείο που θα εξυπηρετήσει εκατοντάδες Έλληνες μαθητές και μάλιστα, οι χώροι θα είναι έτσι διαμορφωμένοι που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

 

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ που από την πρώτη στιγμή στήριξε και ενίσχυσε την προσπάθεια, που είναι μέλος του Ιδρύματος Παλλάδιον, εκφράζει και την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και θέλει να συγχαρεί όλους όσους διαχρονικά βοήθησαν- άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο- στην μεγάλη αυτή επιτυχία του Ελληνισμού.

Απολογισμός του Ελληνισμού του Μονάχου 2013

Το 2013, μετά από 27 χρόνια συνεχούς στέγασης σε κάποιο χώρο, άφησε από τον Φλεβάρη την Ελληνική Κοινότητα άστεγη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των οργανωμένων φορέων, την ενιαία τους έκφραση και την κοινή παρέμβασή τους.

 

Στο εκπαιδευτικό υπήρξε μια μικρή πρόοδος, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμη το μέλλον των ελληνικών – δίγλωσσων σχολείων.

 

Για το οικόπεδο εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση. Από την μια προχωρούν σε περίφραξη και από την άλλη διαχέονται φήμες ότι το αγοράζει ο Δήμος.

 

Το ϊδρυμα Παλλάδιο λειτουργεί δραστήριοποιούμενο σε πολλές δράσεις, όπως και μεμονωμένα, διάφοροι άλλοι φορείς και σύλλογοι, αλλά δυστυχώς, η ενιαία δράση απουσιάζει.

 

Στις επερχόμενες εκλογές για το Δήμο, ίσως για πρώτη φορά από το 1996 (από τη χρονιά που αποκτήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές) δεν θα εκλεγεί Έλληνας. Γι' αυτό ευθύνονται πολλά, αλλά κυρίως, η αποχή του Ελληνισμού του Μονάχου από τα κοινά που έχει ως αποτέλεσμα να τοποθετούνται οι Έλληνες υποψήφιοι σε μη εκλόγιμες θέσεις και επιπρόσθετα η θέση αυτή παγιώνεται από την εικόνα διάλυσης, η οποία ενισχύθηκε το 2013 με τις υπόγειες αντιαπαραθέσεις, κοινοτικών και μη, τα τελευταία χρόνια.

 

Στα ΟΜΜΕ το Μόναχο έχει καλή εκπροσώπηση με 2 έντυπα (The Ellmon και ΔΡΑΧΜΗ) και το ΔΟΡΥΦΟΡΟ σε ηλεκτρονική έκδοση, που μετά από πολλά τεχνικά προβλήματα λειτουργεί πλέον με δυο σελίδες (μια γενική και μια ειδική για το Μόναχο) κανονικά.

 

Πολλές δράσεις που κάποτε ήταν αποτέλεσμα των συλλογικών οργάνων, όπως ο Χρυσός Οδηγός επαγγελματιών, σήμερα εκδίδεται πλέον από μια ομάδα νέων και ονομάζεται ΚΟΜΒΟΣ.

Το Διασυλλογικό κάνει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να καλύψει το κενό. Άραγε θα το κατορθώσει ;

Φυσικά,ι δεν είναι τυχαίο ότι στις μεγαλύτερες πόλεις της Ανω Βαυαρίας δηλ München, Augsburg, Dachau δεν λειτουργεί στην ουσία ελληνική Κοινότητα.

 

Ευαισθητοποίηση υπήρξε στο θέμα το αντιρατσιστικό. Η ίδρυση δικτύου στο Μόναχο και οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων με αφορμή την δίκη της NSU ήταν θετικά βήματα σε οργανωμένο επίπεδο Ελληνισμού στην πόλη μας. Αρκεί να υπάρχει συνέχεια.

 

Βέβαια, αυτό που δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μην παραδεχθούμε ότι την κύρια ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Ελληνισμός του Μονάχου. Οι 24.000 επίσημα κατεγραμμένοι Έλληνες στο Μόναχο δεν είναι δυνατόν να μην έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν μια Κοινότητα και αυτή να επαφίεται και να εξαρτάται απόλυτα και αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση του Δήμου Μονάχου, ο οποίος -ανεξάρτητα με το ποιος έχει την ευθύνη για αυτό, πάντως δεν την έχει ο Δήμος Μονάχου, σταμάτησε τη χρηματοδότηση.

 

Η πρόκληση του 2014 θα είναι πάντως η συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές. Μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα που υπάρχει στον Ελληνισμό και για τον Ελληνισμό με μεγάλη συμμετοχή ;

O απολογισμός συνολικά για τον ελληνισμό στο www.doryforos-europa.blogspot.com