Σχόλιο "Δορυφόρου" για τον Κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας της Γερμανίας, Μεγ. Βρετανίας και των υπόλοιπων χωρών 

 

19.03.2020

Όταν ο ιός "ξέφυγε" από την Κίνα και έτσι καταρρίφθηκε η άποψη ότι ήταν μια "στημένη" ιστορία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να χτυπήσει την οικονομία της Κίνας άρχισε δικαιολογημένα να κυριαρχεί ο φόβος στις κοινωνίες. 

 

Στο δε καθησυχαστικό μήνυμα "όχι στην υπερβολή και στον πανικό, στην απλή γρίπη έχουμε περισσότερα θύματα" έρχονταν τα μηνύματα από την γειτονική Ιταλία που καθ άλλο παρά "καθησυχαστικά" ήταν.

 

Και τώρα βρισκόμαστε εδώ με το "καλό σενάριο" να θέλει τον ιό να μας συνοδεύει μέχρι Ιούνιο - Ιούλιο, το λιγότερο καλό να επανέρχεται το Φθινόπωρο.

 

Το αν ο Κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού ή της παγκοσμιοποίησης αφορά καταρχήν τους ιστορικούς και τους πολιτικούς αναλυτές αλλά, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, όχι την κοινωνία που δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη είδηση που θα ανατρέπει τη ζωή της. Το αν ακροδεξιοί στην Ελλάδα έβγαλαν προχθές ανακοίνωση να "ανοίξουν οι Εκκλησίες και να γίνουν οι παρελάσεις" το προσπερνάμε γιατί δεν είναι άξιο περαιτέρω αναφοράς και σχολίου.

 

Εντύπωση τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί σε πολλούς ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.  Η Μεγάλη Βρετανία δίνει την εντύπωση ότι βαδίζει με τη λογική "ότι και να κάνουμε όσοι είναι να προσβληθούν θα προσβληθούν με τον ιό, όποιος είναι να πεθάνει θα πεθάνει, άρα δεν χρειάζεται να διαλύσουμε τη ζωή μας και πολύ περισσότερο την οικονομία μας". Αυτό καταλαβαίνουμε τουλάχιστον εμείς. Η δε Γερμανία δείχνει να διαλέγει έναν ενδιάμεσο δρόμο. Δεν είναι μεν Μεγάλη Βρετανία αλλά δεν είναι ούτε Ελλάδα, ούτε Αυστρία, ούτε Γαλλία. Δεν κλείνει π.χ. τα εστιατόρια όπως έκαναν οι περισσότερες χώρες αλλά ούτε τα αφήνει τελείως ανοιχτά όπως η Μεγ. Βρετανία. 

 

Ενώ αρμόδιοι και αξιωματούχοι της Γερμανίας μιλούσαν για μια "πολύ δύσκολη χρονική περίοδο" που μας έρχετα,ι τα εμπορικά κέντρα ήταν ανοιχτά, τα γυμναστήρια μέχρι και οι πισίνες και τα σχολεία.

 

Ενώ τονίζουν όλοι ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει μια μαζική προσέλευση ασθενών και ότι στόχος είναι αυτό να γίνει -όσο γίνεται- σε βάθος χρόνου για να μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο ασθενής δείχνουν να κάνουν πολύ λίγα για να το πετύχουν.

 

Είναι οι άλλες χώρες ποιο έξυπνες από όσο οι Γερμανοί και οι Άγγλοι ; Σίγουρα δεν θα βρούμε στο ερώτημα αυτό μια σοβαρή απάντηση.

 

Περισσότερο δείχνουν να επικεντρώνονται στο μέλλον της χώρας τους. Ενώ η μεγάλη Βρετανία το κάνει (μέχρι προχθές) χωρίς ενδοιασμούς η Γερμανία δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ένα σπαγκάτο . Και την ανθρώπινη ζωή και την οικονομία. Στόχος που στα δικά μας μάτια, μη ειδικών, μοιάζει ακατόρθωτο.  Μας θυμίζει την Ουέφα που χρειάστηκε ένα μήνα να καταλάβει ότι οι αγώνες όταν γίνονται για να γίνονται δεν ενδιαφέρουν ούτε τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, πολύ περισσότερο τους φιλάθλους και έτσι το εμπόρευμα χάνει την αξία του.

 

Βέβαια όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Μόνο που το λάθος στην προκειμένη περίπτωση θα μετριέται σε ανθρώπινες ζωές. Και η Ιταλία απέδειξε ότι η Γερμανία (πολύ περισσότερο η Μεγάλη Βρετανία) μάλλον καθυστέρησε. Καθυστερούν επικίνδυνα να λάβουν μέτρα προστασίας αν συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες.

 

Τώρα γιατί στην Ευρώπη δεν κάνουμε το τέστ πριν , όπως το έκανε επιτυχώς η Κίνα, είναι άλλα μια – προς στιγμή – ερώτηση που δεν βρίσκουμε απάντηση.

 

Καλή συνέχεια σ όλους μας