Ο Έλληνας που με ένα μεγάλο μεγάφωνο υποδεχότανε στο σταθμό του Μονάχου (γραμμή 11) τους Έλληνες εργάτες

Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος του αρχείου του Αχιλλέα Χατζηνικολάου και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς προηγούμενη έγκρισή του

14.02.2020

 

«Αναμνήσεις» με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή της ελληνογερμανικής σύμβασης με την οποία ξεκίνησε η εργατική μετανάστευση (30.03.1960)

 

Ο Ασημάκης Χατζηνικολάου (σήμερα πλησιάζει τα 80 του χρόνια) ήρθε ως απόφοιτος του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης μόλις 19 ετών στο Μόναχο για να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

 

Παράλληλα με τις σπουδές του τα πρώτο χρόνια ήταν η ελληνική φωνή του σταθμού, του κέντρου άφιξης των ελλήνων εργατών που ερχότανε στο Μόναχο. Ήταν αυτός που είχε αναλάβει με ένα μεγάλο μεγάφωνο να απευθύνεται στους Έλληνες που κατέβαιναν από τα τρένα και αν τους κατευθύνει στα σημεία αυτά από όπου στη συνέχεια θα πήγαιναν στο χώρο / πόλη μέρος εργασίας τους.

 

Ήταν δηλαδή ο πρώτος Έλληνας που συναντούσαν στη Γερμανία. 

Όμως η φωνή του Ασημάκη δεν έμεινε στη συνείδηση των Ελλήνων μόνο από το σταθμό του Μονάχου. Ο Ασημάκης είναι ίσως από τους ελάχιστους Έλληνες που ο κόσμος γνώριζε τη φωνή του περισσότερο από όσο το πρόσωπό του. Γεγονός που οφείλεται στον επόμενό του σταθμό της ζωής του, αυτό στην Ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

Γνωρίζει τον τότε διευθυντή Παύλο Μπακογιάννη ο οποίος του αναθέτει το 1964  το αθλητικό πρόγραμμα της εκπομπής, υπευθυνότητα που κράτησε μέχρι την τελευταία μέρα του σταθμού το 2002.

 

Στην εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο και η δορυφορική τηλεόραση χιλιάδες Έλληνες φίλοι του αθλητισμού περίμεναν τον Ασημάκη να τους μεταφέρει τις τελευταίες αθλητικές ειδήσεις.

Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Πέμπτη από ώρα 20.50 έως 21.00, δηλ το τελευταίο δεκάλεπτο της εκπομπής  (O κόσμος των σπορ).

 

Κάλυψε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, τους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Μόναχο 1974 και 1994 , τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στον Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (τελικούς) το 1980 και 1994, το πανευρωπαϊκό μπάσκετ 1993 και 1995, το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου 1997, Παγκόσμιο κύπελλο Μπάσκετ 1998, πανευρωπαϊκό Στίβου 2002 και αμέτρητους τελικούς ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

 

Για τον ίδιο αποτελεί αποκορύφωμα η απευθείας αναμετάδοση από το Γουέμπλεϊ του τελικού κυπέλλου πρωταθλητριών (σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ) μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Άγιαξ

 

Είναι μέλος της Μπάγερν Μονάχου εδώ και 56 χρόνια. Η αιώνια πρωταθλήτρια της Γερμανίας τον έχει τιμήσει αρκετές φορές σε διάφορες εκδηλώσεις της με αναφορές σε ΜΜΕ αλλά τελευταία στην έκθεση  «MIA SAN TREU» , στους μουσείο της ομάδας. 

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία εργάστηκε από το 1980 ως κοινωνικός λειτουργός της ΙΝΝΕRRE MISSION (Ευαγγελική Εκκλησία) , εξυπηρετώντας Έλληνες του Μονάχου και των περιχώρων σε διάφορα κοινωνικά, εργατικά ή και εκπαιδευτικά θέματα

 

Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων μονάχου ενώ έχει βραβευτεί από διάφορους συλλόγους για το κοινωνικό του έργο.

Αποκορύφωμα στο πλαίσιο αυτό ήταν το καλοκαίρι του 2016 όπου οργανώθηκε φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου φιλανθρωπικού χαρακτήρα μεταξύ της αγαπημένης του παιδικής ομάδας  και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του 2004 στη Μυτιλήνη.

 

Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί τους ρυθμούς των περισσοτέρων Ελλήνων μεταναστών δηλ. μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Μονάχου – Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης περνώντας πολύ καιρό με τα εγγόνια του τον Ασημάκη και των Θεοφάνη.

 

Ο γιός του Αχιλλέας Χατζηνικολάου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο ζει πλέον στη Θεσσαλονίκη και διαπρέπει τα 23 τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού ως ατζέντης ποδοσφαιριστών με παγκόσμια άδεια από την Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ( FIFA PLAYERS AGENT FROM DFΒ). Ο Αχιλλέας είναι και Πρόεδρος του πρώτο συνδέσμου ξένης ομάδος στην Ελλάδα του FC BAYERN FANCLUB MACEDONIA - HELLAS , από το 1994

Οι φωτογραφίες (κατά σειρά)