ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

25.04.2022 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο
25.04.2022 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα σπάνια βαυαρική παράσταση του Εσταυρωμένου Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή.

Μια ενδιαφέρουσα σπάνια βαυαρική παράσταση του Εσταυρωμένου Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή.

 

Η βαυαρική λαἲκή ευσέβεια καθιέρωσε ήδη από τον 17ο αιώνα μια συνολική και λεπτομερή παρουσίαση του Πάθους του Χριστού με τα σύμβολα των βασανιστηρίων τοποθετημένα πάνω στον Σταυρό της Μεγάλης Παρασκευής.

 

Σε πολλές εκκλησίες στη Βαυαρία, στην Αυστρία, στην Ελβετία και στην Γαλλία υπάρχουν τέτοιου είδους αγιογραφημένες παραστάσεις. Επίσης υπάρχουν και ξυλόγλυπτες παραστάσεις σε υπάθριους χώρους, όπως λ.χ. σε βουνά, λόφους και δασικά μονοπάτια, όπου υπάρχουν τάματα και προσκυνήματα, καθώς επίσης και σε προσόψεις οικιών.

 

Η θεματολογία της πολυμερούς παράστασης επί του Σταυρού συμπεριλαμβάνει τον Μυστικό Δείπνο, την προδοσία του Ιούδα, την σύλληψη και τον βασανισμό του Κυρίου, την Σταύρωση, την Αποκαθήλωση και την Ταφή του Ιησού. Η παράσταση αυτή αποκαλείται „Arma-Christi-Kreuz“ δηλαδή „Ο Σταυρός του Χριστού με τα όπλα (εργαλεία) του πάθους“.

 

Ο βαυαρός γλύπτης και καλλιτέχνης κ. Ulrich Grams αποτύπωσε την μακραίωνη αυτή βαυαρική παράδοση του μαρτυρίου και του σταυρικού πάθους του Κυρίου με 25 χαρακτηριστικά δείγματα και εργαλεία των Παθών του Κυρίου σε ένα μεγάλων διαστάσεων Σταυρό και τον τοποθέτησε το 2007 στην είσοδο της οικίας του και του εργοταξίου του στο Μόναχο.

 

Πάνω από την κεφαλή του Χριστού εικονίζονται ο ακάνθινος στέφανος, το ρολόι με την ώρα θανάτου του Χριστού και ο αλέκτορας που λάλησε τρεις φορές, όταν ο Πέτρος αρνήθηκε τρεις φορές τη σχέση του με τον Χριστό.

 

Στο οριζόντιο τμήμα του Σταυρού τοποθετήθηκαν (από αριστερά) ένα αγκαθωτό ρόπαλο, η λόγχη, τα ζάρια των στρατιωτών που μοίρασαν τον άρραφο χιτώνα του Χριστού, το δοχείο με το νερό (νιπτήρας) που έπλυνε ο Πιλάτος τα χέρια του, το Ποτήριο του Μυστικού Δείπνου, δύο φανάρια για να δηλώσουν τον ολονύκτιο βασανισμό του Χριστού, διάφορα εργαλεία βασανισμού και το καλάμι με τον σφόγγο με τον οποίο έδωσαν το όξος στον σταυρωμένο Κύριο.

 

Κάτω από το πόδια του Ιησού είναι ένα μαστίγιο, η πέννα που υπέγραψε ο Πιλάτος την καταδίκη σε θάνατο, ο άρραφος χιτώνας, το σχοινί με το οποίο έδεσαν τον Χριστό στην κολώνα, η σκάλα για να ανεβάσουν τον Χριστό στο Σταυρό και για την Αποκαθήλωση, το ξίφος με το κομμένο αυτί του Πέτρου, το άγιο Μανδήλιο, στο οποίο αποτυπώθηκε η μορφή του Χριστού, όταν η Βερονίκη σκούπισε το πρόσωπό του στον δρόμο προς τον Γογλοθά, η αξίνη και το φτυάρι με τα οποία άνοιξαν την οπή στον Γολγοθά για να στηθεί ο Σταυρός, το πουγγί με τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα, η τανάλια και το σφυρί για την Αποκαθήλωση.

 

Στη βάση του Σταυρού εικονίζονται τα καρφιά που θανάτωσαν τον Χριστό ενώ υπάρχει και η αφιέρωση του καλλιτέχνη με το κείμενο:

 

„Ιδού ο άνθρωπος, ο Ιησούς μου, ο ελεήμων και φιλεύσπλαχνος“.

 

2007

 

Ανάλογη συνολική περιγραφή των βασανιστηρίων του Χριστού υπάρχει και στην υμνολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, την Μεγάλη Παρασκευή, στο υπόμνημα του Τριωδίου του Όρθρου, όπου αναφέρονται τα ακόλουθα.

 

Τῇ ἁγία καὶ μεγάλη Παρασκευή, τὰ ἅγια καὶ σωτήρια καὶ φρικτὰ Πάθη τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐπιτελοῦμεν, τοὺς ἐμπτυσμούς, τὰ ῥαπίσματα, τὰ κολαφίσματα, τὰς ὕβρεις, τοὺς γέλωτας, τὴν πορφυρᾶν χλαίναν, τὸν κάλαμον, τὸν σπόγγον, τὸ ὄξος, τοὺς ἤλους, τὴν λόγχην, καὶ πρὸ πάντων, τὸν σταυρόν, καὶ τὸν θάνατον, ἃ δι' ἡμᾶς ἑκὼν κατεδέξατο, ἔτι δὲ καὶ τὴν τοῦ εὐγνώμονος Ληστοῦ, τοῦ συσταυρωθέντος αὐτῷ, σωτήριον ἐν τῷ Σταυρῶ ὁμολογίαν.

 

Στίχοι εἰς τὴν Σταύρωσιν

 

Ζῶν εἰ Θεὸς σύ, καὶ νεκρωθεὶς ἐν ξύλῳ, Ὦ νεκρὲ γυμνέ, καὶ Θεοῦ ζῶντος Λόγε.

 

Τὴ ὑπερφυεῖ καὶ περὶ ἡμᾶς παναπείρω σου εὐσπλαγχνία, Χριστὲ ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

 

Με ευχές για μία Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και ένα ευλογημένο Πάσχα

 

π. Απόστολος Μαλαμούσης

 

//////////////////////////////////////

 

Στη φωτογραφία:

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον καλλιτέχνη και δημιουργό κ. Ulrich Grams, μπροστά στην είσοδο της οικίας του καλλιτέχνη με τον Εσταυρωμένο και τα μαρτυρικά.

 

(Φωτο: Μαλαμούσης, Αδημούδης)

 

Το πρόγραμμα Ακολουθιών της Ενορίας Salvatorkirche στο Μόναχο

Πρόγραμμα ακολουθιών στην ενορία Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο, Gollierstr.

H ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου δημοσίευσε το πρόγραμμα λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας

To πρόγραμμα των τριών Ορθόδοξων Ενοριών Μονάχου για το επόμενο 15νθήμερο

Εκδήλωση στο Μόναχο κατά της πανδημίας του κορωνοΪού- Του π. Απόστολου Μαλαμούση

14.02.2022 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο
14.02.2022 Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο άρθρο

Η Ελληνική Παροικία στο Μόναχο δεν λησμονεί τον αλήστου μνήμης Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Ανακοίνωση Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου

 

Στις 2 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα μνήμης θανάτου του παγκοσμίου φήμης μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον ιωνικό κίονα Καραθεοδωρή που βρίσκεται, ως γνωστό, στην αυλή του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου. Η τελετή έλαβε χώρα στα πλαίσια  μιας σύσκεψης μιας επιτροπής εργασίας της παροικίας μας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο εφημέριος του Ναού των Αγίων Πάντων Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο 1ο Ελληνικό Σχολείο Μονάχου, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο  πρόεδρος του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμότατος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος.

 

Παρέστησαν ο κ. δρ. Βασίλειος Γκουλούσης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο και Βαυαρία, η κ. δρ. Λίλια Διαμαντοπούλου, καθηγήτρια στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μονάχου, η κ. δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρρμανν, πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, ο κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, δικηγόρος και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, ο ιατρός κ. δρ. Ανδρέας Μοράκης από την Πρωτοβουλία Ελλήνων Ιατρών Μονάχου και περιχώρων, ο κ. Emanuel Lechenmayr από το Ινστιτούτο Βαυαρικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, και οι συνεργάτες του Γενικού Προξενείου Μονάχου κ. Γεώργιος Μεχτερίδης και κ. Σπυρίδων Νούλας.

 

Φωτογραφία 1 (από αριστερά) Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης.

 

Φωτογραφία 2 (από αριστερά πρώτη σειρά) πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, Γεώργιος Μεχτερίδης, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Γενικός Πρόξενος κ. δρ. Βασίλειος Γκουλούσης, κ. δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Ηερρμανν, κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, κ. δρ. Ανδρέας Μοράκης

(από αριστερά δεύτερη σειρά) κ. Σπυρίδων Νούλας, καθηγητής κ. δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, κ. Emanuel Lechenmayr.

 

Φωτο: Adimudis

 

Με ευχές

 

π. Απόστολος Μαλαμούσης.