Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας στο Μόναχο

"Το Μόναχο εσθίει πολύχρωμα"    "München isst bunt"
 
Όπως είναι γνωστό τα Ηνωμένα Έθνη με απόφασή τους το 2007 καθιέρωσαν την 15η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ως Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας.
 
Ήδη έχει καθιερωθεί στο Μόναχο, στη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, να ανταμώνουν βαυαροί και μετανάστες από διάφορα κράτη και έθνη, σε μια κοινή τράπεζα, προσκομίζοντας οι ίδιοι παραδοσιακά φαγητά των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Σκοπός της εκδήλωσης είναι ο αλληλοσεβασμός λαών και πολιτισμών, η αλληλογνωριμία, και η από κοινού αντιμετώπιση και καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού, επιθετικότητας, απάνθρωπης συμπεριφοράς και νεοναζιστικών μορφωμάτων.
 
Όλοι οι παρόντες δοκίμαζαν τις διεθνείς λιχουδιές από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Συρία, Ιράκ, Αφρική κ.λ.π και συνάμα καλλιεργούσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και συζητούσαν κοινά τους προβλήματα.
 
Εφέτος η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στις 15.09.2019 στην κεντρική πλατεία του Μονάχου την Marienplatz με συμμετοχή πλήθους κόσμου και πολλών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων. Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε τεχνικά και οικονομικά από τον Δήμο Μονάχου.
 
Παρέστησαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι βαυαρικών ιδρυμάτων και συλλόγων, ενώ η πρόεδρος των Γερμανικών Συνδικάτων Βαυαρίας κ. Simone Burger αναφέρθηκε στην ομιλία της στη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Γερμανία και αλλαχού.
 
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία της "Συριακής Χορωδίας Ειρήνης" μέλη της οποίας είναι σύριοι μετανάστες και κυρίως πρόσφυγες των τελευταίων ετών.
 
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση αυτή προσφέροντας ένα μεγάλο δίσκο με νοστιμότατες φασόλες-γίγαντες φούρνου, που ετοίμασε με μεράκι η πρεσβυτέρα Παρασκευή, σύζυγος του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση, εφημερίου της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου.
 
Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέφερε προσωπικά τον δίσκο στην Marienplatz και τον εναπέθεσε στη κοινή τράπεζα, προς αγαλλίασιν όλων των παρευρισκομένων, οι οποίοι και ήθελαν να αποθανατίσουν το γεγονός με φωτογραφίες.
 
Οι διοργανωτές παρουσίασαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση στο κοινό και τον ευχαρίστησαν για τη συμμετοχή του.
 
Φωτογραφίες: münchen ist bunt

Η Εκκλησία στο Μόναχο μετείχε στην επίσημη βαυαρική εκδήλωση μνήμης για τον Dominik Brunner

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2009 ο Dominik Brunner επέστρεφε με τον προαστειακό σιδηρόδρομο από την εργασία του στην οικία του.
 
Στη διαδρομή τρεις  βαυαροί νεαροί, ηλικίας 17 και 18 ετών ενόχλησαν τέσσερα παιδιά, ηλικίας 13 μέχρι 15 ετών, ζητώντας χρήματα και μάλιστα χτύπησαν και ένα από αυτά.
 
Στη στάση Solln Μονάχου απoβιβάστηκαν όλοι από το βαγόνι και ο κ.Brunner για να προφυλάξει περαιτέρω τα παιδιά από την επιθετικότητα των νεαρών, ήλθε σε συμπλοκή με τους δράστες οι οποίοι τον χτύπησαν ανελέητα με αποτέλεσμα το θάνατό του. Οι δράστες συνελήφθηκαν από την αστυνομία και καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις 9 και 10 ετών.
 
Η βαυαρική κοινωνία επήνεσε παντοιοτρόπως τον Dominik Brunner για το θάρρος του και το κουράγιο του να προστατεύσει ανθρώπους και μάλιστα παιδιά, τον θεώρησε ως πρότυπο αυτοθυσίας και σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς. Σε μια εποχή που πολλοί συνάνθρωποί μας μένουν αβοήθητοι στο έλεος τρομοκρατών, βιαστών, αισχρών εκμεταλευτών και εμπόρων θανάτου, ο Dominik Brunner έδωσε ένα άλλο παράδειγμα ανθρωπισμού, δεν "είδε και απήλθε", αλλά είδε και ενήργησε, με κίνδυνο και με απώλεια της ζωής του.
 
Στη μνήμη του ιδρύθηκε ένα σωματείο με σκοπό τη στέγαση παιδιών που έχουν οικογενειακά προβλήματα και με τη θεραπεία άλλων ανθρώπων που τραυματίστηκαν βαρειά στη προσπάθειά τους να βοηθήσουν αθώα θύματα της βίας. Πρόεδρος του Συμβουλίου του ιδρύματος είναι ο πρόεδρος της βαυαρικής αθλητικής ομάδας FC-Bayern κ. Ulli Hoeneß, ο οποίος το 2018 στο κατάμεστο, με 70 χιλιάδες φιλάθλους, στάδιο ARENA του Μονάχου τίμησε ιδιαίτερα τον ήρωα Dominik Brunner.
 
Πολλά σχολεία, οδοί και πλατείες διαφόρων βαυαρικών πόλεων μετονομάστηκαν και έλαβαν τιμητικά το όνομα του Dominik Brunner.
 
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας έλαβε μέρος στις δύο επίσημες βαυαρικές εκδηλώσεις μνήμης, το Σεπτέμβριο 2010 και τον Σεπτέμβριο 2019, με αφορμή τα δέκα χρόνια από το τραγικό εκείνο συμβάν.
 
Στην εκδήλωση μνήμης στις 12.09.2019 παρέστησαν, συγγενείς του θύματος,  ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών κ. Joachim Herrmann, ο αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Dieter Reiter, ο πρόεδρος των Σιδηροδρόμων Βαυαρίας, ο πρόεδρος της FC-Bayern κ. Ulli Hoeneß, ο διευθυντής της αστυνομίας Μονάχου κ. Andrä και άλλοι επίσημοι.
 
Ο ρωμαιοκαθολικός βοηθός επίσκοπος κ. Ruppert και η ευαγελική πάστορας κ. Kitellberger, τέλεσαν μια σύντομη εκκλησιαστική ακολουθία, ενώ ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης τοποθέτησε στον τόπο του μαρτυρίου μια βυζαντινή εικόνα του Χριστού.
Οι συγγενείς του θύματος ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση μνήμης για το μήνυμα που εκπέμπει η εικόνα του Χριστού.
 
H χορωδία της Ασυνομίας Μονάχου έψαλλε καλλιφωνότατα βαυαρικούς εκκλησιαστικούς ύμνους.
 
Φωτογραφία Brunner 1: Kiderle Robert
Φωτογραφία Brunner 2:  münchen-tv
Φωτογραφία Brunner 3: BR-Fernsehen
Φωτογραφία Brunner-4: Malamoussis

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας σε εκδήλωση Μνήμης για τον Τούρκο Habil Kilic,που δολοφονήθηκε από τους νεοναζιστές το 2001 στο Μόναχο.

Ένα χρόνο μετά τη δικαστική απόφαση στο Μόναχο για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU,  τουρκικοί σύλλογοι Μονάχου εκφράζουν δημόσια την απογοήτευσή τους.

 

Στις 29 Αυγούστου 2019 έλαβε χώρα στο Μόναχο Τελετή Μνήμης για τον τούρκο Habil Kilic που δολοφονήθηκε το 2001, για ρατσιστικούς λόγους, από τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU μέσα στο κατάστημά του. Η εκδήλωση έγινε στην είσοδο του καταστήματος, όπου δολοφονήθηκε ο Kilic και στην οποία υπάρχει εντοιχισμένη αναμνητική πλακέτα με τα ονόματα όλων των θυμάτων.

 

Αρχικά οι αστυνομικές και ανακριτικές Αρχές και εγκληματολογικές υπηρεσίες απέδωσαν το φόνο Kilic σε „ξεκαθάρισμα λογαριασμών“ του υποκόσμου, πράγμα που έπραξαν δυστυχώς και για τα υπόλοιπα 9 θύματα του νεοναζισμού, μεταξύ αυτών και για το συμπατριώτη μας Θεόδωρο Βουλγαρίδη, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 στο Μόναχο.

 

Οι συγγενείς και των 9 θυμάτων θεωρήθηκαν και αυτοί ύποπτοι και υποβλήθηκαν σε μακροχρόνιες βασανιστικές και απάνθρωπες ανακριτικές μεθόδους από τις αρμόδιες αρχές.  

 

Τελικά το 2011 αποκαλύφθηκε ότι και τους 9 φόνους (από το 2000 μέχρι 2006) διέπραξε η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU.

 

Τόσο η Καγκελάριος κ. Μέρκελ, όσο και οι λοιποί εκπρόσωποι της Γερμανικής Πολιτείας υποσχέθηκαν να υπάρξει μια σύντομη και δίκαιη απόδοση ευθυνών και να αποκατασταθεί η κακἠ φήμη και ο κοινωνικός στιγματισμός των θυμάτων και των συγγενών τους.

 

Με τον πενταετή δικαστικό αγώνα (2013-2018) ανέμεναν οι συγγενείς των θυμάτων  δικαίωση και υποδειγματική τιμωρία, όχι μόνο των δραστών, αλλά και εκείνων που κυρίως κρυφά ασπάζονται τη νεοναζιστική ιδεολογία.

 

Στην εκδήλωση Μνήμης στις 29.8.19, ο πρόεδρος του Τουρκικού Συμβουλίου Μονάχου κ. Sami Demirel εξέφρασε δημόσια στην ομιλία του την απογοήτευση των συμπατριωτών του τόσο για τη δικαστική διαδικασία, όσο και για την επίδρασή της στην κοινωνία, ένα χρόνο μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης (Ιούλιος 2018).

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

 

Η δίκη για την NSU απέδωσε λίγα για τους παθόντες. Οι μεγάλες υποσχέσεις για μια επιμελημένη και πλήρη διελεύκανση δεν υλοποιήθηκαν και οι ελπίδες των συγγενών των θυμάτων συνοδεύτηκαν από απογοήτευση. Η δικαιοσύνη (Δικαστικές Αρχές) και οι Αρχές χρωστούν μια απάντηση σε ανοικτά ερωτήματά τους. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί από τμήματα του συμπλέγματος της NSU-οργάνωσης, που δεν „ξεσκεπάστηκαν“, συνεχίζει ακόμη να υπάρχει.

 

Στη Τελετή Μνήμης παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η εκπρόσωπος του Τουρκικού Προξενείου Μονάχου, Πρόξενος κ. Koçoǧlu, ο βουλευτής της Βαυαρικής Βουλής και μέλος του Κόμματος των Πρασίνων στη Βαυαρική Βουλή κ. Cemal Bozoǧlu η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών Μονάχου κ. Nückhet Kivran και ο Αρχιεραστικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

 

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης τόνισε στο χαιρετισμό του τη πολυετή φιλική σχέση του με τους τουρκικούς συλλόγους Μονάχου, τη συμμετοχή του στο πένθος για τον Habil Kilic και για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη, τη στενή οικογενειακή του σχέση με τους συγγενείς των θυμάτων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη πολυετή ποιμαντική του μέριμνα για την οικογένεια Kilic. Πρότεινε επίση το 2021 με αφορμή το 20ο τραγικό ιωβηλαίο του φόνου Kilic να διοργανωθεί μια επίσημη Βαυαρική Ημέρα Μνήμης με συμμετοχή των βαυαρικών πολιτειακών Αρχών και δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει ενεργά σε μια επιτροπή προετοιμασίας του ιωβηλαίου.

 

Τους ομιλητές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Ημέρας Μνήμης παρουσίασε ο πρόεδρος του τουρκικού πολιτιστικού „Συλλόγου Τραπεζούντας της Μαύρης Θάλασσας“, ενώ ο ιμάμης κ. Ȫzgen διάβασε αποσπἀσματα από το Κοράνιο.

 

Η τούρκος δημοσιογράφος κ. Nilgün Stauch, παρέστη και κατέγραψε στιγμιότυπα της εκδήλωσης.

 

Fotos: Nilgün Stauch

15αύγουστο την ενορία των Αγίων Πάντων

Η βροχή δεν είναι ικανή να εμποδίσει στο χορό τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο στη σημερινή γιορτή της ενορίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Ημέρα Μνήμης Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε έξοχο κλίμα ελληνοβαυαρικής φιλίας έλαβε χώρα τις 8 Ιουλίου 2019 στο Μόναχο η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό.

 

Οι πρόγονοι του Καραθεοδωρή κατάγονταν από τη Θράκη, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε  το 1873 στο Βερολίνο και έζησε όλη του τη ζωή ως κοσμοπολίτης σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, Βρυξέλλες, Αθήνα, Σμύρνη, Ανόβερο, Γοτίγγη κ.λ.π.

 

Ο Καραθεοδωρή εγκαταστάθηκε από το 1924 στο Μόναχο, δίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, απέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950 και ετάφη στο Κοιμητήριο του Δάσους Μονάχου.

 

Το επιστημονικό του έργο έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης και εκτίμησης από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και από εξέχουσες προσωπικότητες της μαθηματικής επιστήμης, όπως λ.χ. του Άλμπερτ Άινστάιν (Albert Einstein) κ.α.

 

Δίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια Βερολίνου, Μπρεσλάου, Αννοβέρου, Γοτίγγης, Χάρβαρτ και είναι ο ιδρυτής του Ιόνιου Πανεπιστημίου „Φως εξ Ανατολών“ στη Σμύρνη (1922).

 

Δεν ήταν μόνο ένας ανεπανάληπτος Δάσκαλος στα μαθηματικά, αλλά και ένα διακεκριμμένο μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Κάθε Κυριακή εκκλησιάζονταν με την οικογένειά του στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη γνωστή Σαλβάτορκιρχε Μονάχου, στην οποία και διετέλεσε και Εκκλησιαστικός Επίτροπος. Στο χρονικό διάστημα 1943-45 ο τότε προιστάμενος της Σαλβάτορκιρχε Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος είχε συλληφθεί από την Γκεστάπο και ήταν έγκλειστος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου. Ο Γαλανόπουλος είχε παραδώσει τα κλειδιά της Σαλβάτορκιρχε για φύλαξη στον εκκλησιαστικό Επίτροπο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Κάποια ρωσσική εκκλησιαστική δικαιοδοσία απευθύνθηκε τότε στο ναζιστικό Δήμο Μονάχου και ζήτησε να κάνει χρήση της Σαλβάτορκιρχε, με σκοπό την υφαρπαγή της από τους Έλληνες. Ο Καραθεοδωρή αντέδρασε σθεναρά και έτσι διέσωσε τη Σαλβάτορκιρχε από μια εκκλησιαστική περιπέτεια και στέρησή της από τους ορθοδόξους Έλληνες. Η θυγατέρα του Καραθεοδωρή Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή στη τελευταία επίσκεψή της στο Μόναχο το 2002, μας διηγήθηκε το ότι ο πατέρας της τη συνόδευε, μαζί με τον αδελφό της, κάθε Κυριακή στη Σαλβάτορκιρχε, όπου η ίδια μετείχε και στη παιδική χορωδία του ναού.

 

Όταν το 1947 απέθανε η σύζυγός του Ευφροσύνη τοποθέτησε ο Καραθεοδωρή επί του τάφου στο Μόναχο ένα, μεγάλων διαστάσεων, ιωνικό κίονα ως δείγμα της ελληνικής παιδείας του και ως ανάμνηση του χαμένου ονείρου του, να γίνει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης γέφυρα επιστημονική και πολιτιστική μεταξύ ανατολής και δύσης. Μετά το θάνατό του αναγράφεται και το δικό του όνομα στον ιωνικό κίονα, καθώς επίσης και του τέκνου του Στεφάνου (+ 1970).

 

Η ορθόδοξη Εκκλησία μας στο Μόναχο τελεί επί πολλές δεκαετίες ιερό μνημόσυνο στον τάφο Καραθεοδωρή. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης εξέφρασε προ ετών την επιθυμία να μεταφερθεί ο ιωνικός κίονας, όταν λήξει το υφιστάμενο πολυετές συμβόλαιο ενοικίασης του τάφου, και να στηθεί στον προαύλιο χώρο του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου. Με τη μεταφορά του κίονα στην εκκλησία, σε κεντρική θέση της πόλης Μονάχου θα μπορούσαν τόσο η πολυάριθμη ελληνική παροικία (περίπου 26.000 Έλληνες) όσο και οι επισκέπτες του ναού από Βαυαρία, Γερμανία και αλλαχού να βλέπουν σε καθημερινή βάση τον κίονα, και να ενημερώνονται για τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή.

 

Η δισέγγονη του Καραθεοδωρή, κ. Δέσποινα Σκούταρη παρέσχε τη σχετική συγκατάθεση και άδεια και ο κίονας μεταφέρθηκε από τον τον τάφο Καραθεοδωρή και στις 8 Ιουλίου 2019, στα πλαίσια μιας πανηγυρικής ελληνοβαυαρικής εκδήλωσης, τοποθετήθηκε στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

 

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του κίονα ο προιστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλοσώρισε όλους τους προσκεκλημένους και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των Βαυαρικών Αρχών. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο, ως εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, τον Αρχιερατικό Επιτρόπο Βαυαρίας και προιστάμενο της Σαλβάτορκιρχε, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον προιστάμενο του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιὠμο, τον Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβυτέρο Απόστολο Μαλαμούση και τους διακόνους Γρηγόριο και Ιάκωβο από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Έψαλλε καλλικέλαδα ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου.

 

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος έλαβε μέρος, στην εκδήλωση μετά από πρόσκληση του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου και τη σχετική εκκλησιαστική άδεια του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας.

 

Η παρουσία και συμμετοχή του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα απετέλεσε μια πνευματική γἐφυρα μεταξύ Θράκης από όπου κατάγονταν η οικογένεια Καραθεοδωρή και της πόλης Μονάχου, όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

 

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έλαβε τον λόγο η δισέγγονη του Καραθεοδωρή κ. Δέσποινα Σκούταρη που ζεί μονίμως στο Λονδίνο και αναφέρθηκε σε οικογενειακά περιστατικά, προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις σχετικά με τον προπάππο της, ὀπως τα διηγούνταν οι γονείς της και άλλα συγγενικά πρόσωπα.

 

Ακολούθησαν επίσημοι χαιρετισμοί από τη βαυαρή Υφυπουργό Οικογένειας, Εργασίας και κοινωνικών θεμάτων, κ. Carolina Trautner, ως εκπροσωπο του Βαυαρού Πρωθυπουργού κ. Markus Söder, από τον εκπρόσωπο του Βαυαρικού Υπουργείου Επιστημών και Τέχνης κ. Weber, από την εκπρόσωπο του Δήμου Μονάχου κ. Dorothea Wiepcke και ομιλία από τον εκπρόσωπο του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Prof. Dr. Martin Schottenloher.

 

Αναγνώστηκαν επίσης οι χαιρετισμοί του εξοχωτάτου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία, κ. Θεοδώρου Δασκαρόλη και της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου.

 

Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος και η κ. Δέσποινα Σκούταρη προέβησαν στα αποκαλυπτήρια του κίονα, ενώ η βιογράφος του Καραθεοδωρή, κ. Δέσποινα Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη ανέγνωσε μπροστά στον κίονα ένα ωραίο ποίημά της (Ελεγεία) προς τιμή του Καραθεοδωρή. Ο Βυζαντινός Χορός έψαλλε το τροπάριο „Μετά των αγίων ανάπαυσον Χριστέ ....“.

 

Στη συνέχεια μετέβησαν όλοι στην αίθουσα τελετών του πολιτιστικού κέντρου  „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ όπου προβλήθηκε ένα θαυμάσιο βίντεο με τη ζωή και το έργο Καραθεοδωρή που ετοίμασε η μαθητιώσα νεολαία του ελληνικού Λυκείου Μονάχου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητού των μαθηματικών στο Λύκειο κ. Μιλτιάδη Αδάμ. Ο κ. Αδάμ πρωτοστάτησε στη ονοματοδότηση του Λυκείου Μονάχου σε „Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίινος Καραθεοδωρή“.

 

Εκ μέρους του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, τον χαιρετισμό του διευθυντή του Μουσείου κ. Αθανασίου Λιπορδέζη, ανέγνωσε η θυγατέρα του Μαρία Λιπορδέζη.

 

Επίσης η βιογράφος του Καραθεοδωρή κ. Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη ωμίλησε για την πνευματική σχέση της με την οικογένεια Καραθεοδωρή, ως βαπτισιμιάς της κόρης Καραθεοδωρή, της μακαριστής Δέσποινας Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή και τόνισε τόσο την παγκόσμια ακτινοβολία και προσφορά του Καραθεοδωρή στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ΄όλο τον κόσμο, όσο και τη σημασία του για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας.

 

Με δεξίωση με ελληνικά εδέσματα και ποτά έλαβε πέρας η Ημέρα Μνήμης Καραθεοδωρή, μιας λίαν επιτυχημένης ελληνοβαυαρικής εορτής φιλίας και συνεργασίας, όπως τη βίωνε τότε και ο αείμνηστος Σοφός Έλληνας του Μονάχου, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

 

Η δημοσιογράφος της Βαυαρικής ραδιοφωνίας κ. Φανή Αθέρα παρουσίασε χαριτωμένα το όλο πρόγραμμα της Ημέρας Μνήμης.

 

Παρέστησαν στην εκδἠλωση εκπρόσωποι των ελληνικών και ελληνοβαυαρικών συλλόγων και οργανισμών Μονάχου και πολλοί βαυαροί φιλέλληνες.

 

Η πρόταση του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση για τη τοποθέτηση του κίονα στην αυλή του ναού των Αγίων Πάντων και η υπ΄αυτού υλοποίηση αυτής της εξαίρετης και με πολλαπλά μηνύματα πρωτοβουλίας, έτυχε πολλαπλών επαίνων από όλους τους προσκεκλημένους. Ο π. Απόστολος ευχαρίστησε θερμά την "Οργανωτική Επιτροπή Καραθεοδωρή Μονάχου" για την αμέριστη εθελοντική της προσφορά και την πολύμηνη διοργάνωση της εκδήλωσης.

 

Ο ιωνικός κίονας στην αυλή της εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μονάχου θα αποτελεί στην καρδιά της Ευρώπης εσαεί ένα φάρο αρμονικής και δημιουργικής συμβίωσης, λαών και πολιτισμών.

 

Ονοματοδοσία του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου

 

Το πρωί της 8ης Ιουλίου έλαβε χώρα στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου τελετή ονοματοδοσίας του Λυκείου με το όνομα „Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“.

 

Ο διευθυντής του Λυκείου κ. Σταύρος Ελευθεριάδης και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Παπατσίμπας καλοσώρισαν τους προσκεκλημένους, τόνισαν τη σημασία της ονοματοδοσίας και προέβησαν στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας που έχει στηθεί στην είσοδο του Λυκείου.

 

Ακολούθησε τελετή του αγιασμού του σχολείου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τους διακόνους π. Γρηγόριο και π. Ιάκωβο. Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, το διδακτικό προσωπικό του Λυκείου, μαθήτριες, μαθητές και γονείς, η πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ Δρ. Βασιλεία Τριάρχη, η υπεύθυνη για τα Τμήματα Μητρικής γλώσσης κ. Ελένη Βούλγαρη, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων κ. Φανή Αθέρα, ο πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου κ. Ηλίας Νταλακίδης, 12μελής ομάδα επισκεπτών από τη Λάρισα και πολλοί άλλοι.

 

Μετά τον αγιασμό ακολούθησε ομιλία της κ. Βλαχοστεργίου- Βασβατέκη με θέμα: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο εμπνευστής και δημιουργός του Πανεπιστημίου Σμύρνης „Φως εξ Ανατολών“, ενώ οι μαθήτριες Δέσποινα Λαμπρίδου  και Σοφία Μπούμπα ανέγνωσαν ποιήματα της ομιλήτριας. Ακολούθησε δεξίωση για όλους.

 

Στη φωτογραφία Fst-OL από δεξιά: η δισέγγονη κ. Δέσποινα Σκούταρη, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η βιογράφος του Καραθεοδωρή, κ. Δέσποινα Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη

 

Φωτογραφίες από την επιμνημόσυνη δέηση στο Ναό των Αγίων Πάντων, τον αγιασμό του Λυκείου και από τον κίονα.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφίες: Grossmann, Lehrer, Μαλαμούσης

Δυο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα (8 Ioυλίου) στο Μόναχο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, παγκοσμίου φήμης Έλληνα Μαθηματικό, ο οποίος έζησε από το 1924 μέχρι το 1950 στο Μόναχο και δίδασκε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου.

Το πρωί στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου μετά τον αγιασμό από τον Επίσκοπο Λέυκης Ευμένιο ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας ενώ σε ομιλία της η βιογράφος Δέσποινα Βλαχοστεργίου - Βασβατέκη αναφέρθηκε στον "Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή τον εμπνευστή και δημιουργό του Πανεπιστημίου Σμύρνης "Φως εξ Ανατολών"

 

Το απόγευμα στον Ναό των Αγίων Πάντων μεταφέρθηκε από το μνήμα του Καραθεοδωρή στο Μόναχο ο κίονας ιωνικού στον προαύλιο χώρο του Ναού.

 

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και η Δέσποινα Σκούταρη (δισέγγονη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή), ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη η Carolina Trautner (υφυπουργός), Dr. Rolf-Dieter Jungk (διευθυντής του Βαυαρικού υπουργείου Επιστημών και Τέχνης), Dorothea Wiepcke (δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μονάχου). 

Κεντρική ομιλία: Prof. Dr. Martin Schottenlohe "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ένας ανεπανάληπτος δάσκαλος" (Μαθηματικό Ινστιτούτο του Λουδοβικείου-Μαξιμιλιανού Πανεπιστημίου Μονάχου). 

 

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και οι φορείς και Σύλλογοι του Μονάχου, Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων, Ελληνική Ακαδημία Μονάχου, Θρακικός Σύλλογος Μονάχου, Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, Ίδρυμα Παλλάδιον, Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου, Ελληνικό Λύκειο Μονάχου, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“,  

Φωτογραφίες για Δορυφόρο Μαίρη Καρακασίδου

"Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ" .  Το Τάμα που έκαναν στο Θεό οι κάτοικοι του χωριού Oberammergau της Βαυαρίας το 1632 μ.Χ. για τη σωτηρία τους από τη θανατηφόρα πανούκλα

 

Tο 1632 μ.Χ. η πανούκλα θέριζε τις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης προκαλώντας οδυνηρό θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Στη Βαυαρία πολλά χωριά αποδεκατίστηκαν από τη επιδημία αυτή, εκτός από το  χωριό Oberammergau στους πρόποδες των Άλπεων, που έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα. Για να εμποδίσουν οι κάτοικοι του Oberammergau την είσοδο στο χωριό ανθρώπων από άλλα μέρη που είχαν ήδη προσβληθεί από την επιδημία και μετανάστευαν τήδε κακείσε για να σωθούν, δημιούργησαν γύρω από το χωριό εστίες φωτιάς για παραπλάνηση των ξένων, ότι δηλαδή και το χωριό  Oberammergau είχε ήδη προσβληθεί από την πανούκλα και για το λόγο αυτό πρέπει οι ξένοι και οι επισκέπτες να πάνε κάπου αλλού.

 

Ένα βράδυ όμως ο κάτοικος του χωριού  Oberammergau, ο Κάσπαρ Σίσλερ, που εργάζονταν για αρκετά χρόνια σε ένα άλλο χωριό της Βαυαρίας και είχε προσβληθεί από την πανούκλα, ήλθε στο Oberammergau την παραμονή της εορτής της καθολικής ενορίας (25.09.1632) για να επισκεφθεί τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Πἐρασε απαρατήρητος από τις φρουρές των εστιών φωτιάς και συνήντησε την οικογένειά του. Ταυτόχρονα όμως μετέφερε και το θανατηφόρο μικρόβιο της πανούκλας. Την επόμενη ημέρα πέθανε και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχασαν τη ζωή τους το ένα του παιδί και πολλοί άλλοι συγχωριανοί του.

 

Οι κάτοικοι του χωριού έκαναν τότε ένα τάμα  στο Θεό, να παρουσιάζουν κάθε 10 χρόνια σε θεατρική παράσταση τα πάθη του Χριστού και την ανάστασή του, εάν ο Θεός σταματήσει αμέσως την περαιτέρω διάδοση της πανούκλας και θεραπεύσει τους αρρώστους. Πράγματι από το έτος εκείνο που πραγματοποίησαν αυτό το τάμα, δεν υπήρξαν άλλα θύματα της πανούκλας.

 

Από το 1634 μέχρι σήμερα, δηλαδή επί 400 περίπου έτη διοργανώνεται κάθε δεκαετία θεατρική παράσταση με τον τίτλο „ΤΑ ΠΑΘΗ“  με ελάχιστες διακοπές που οφείλονται σε αντικειμενικές δυσκολίες, όπως λ.χ. πόλεμοι, ή κρατικές παρεμβάσεις.

 

Από το 1933 οι κάτοικοι του χωριού παρουσιάζουν κάθε δεκαετία και ένα χρόνο νωρίτερα από τα „Πάθη“ του Χριστού, τη θεατρική παράσταση „Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ“, στην οποία διηγούνται το πως εξαπλώθηκε η πανούκλα στο χωριό τους το 1632 με τον Κάσπαρ Σίσλερ και το πως oι κάτοικοι έκαναν τότε τo τάμα τους στο Θεό. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή στην οποία ο καθολικός ιερέας του χωριού προσβάλλεται από την πανούκλα, χάνει τη πίστη του στο Θεό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει Θεός και προσπαθεί στην απελπισία του να ρίξει στην πυρά τον ξυλόγλυπτο Εσταυρωμένο της εκκλησίας. Αντίθετα ο Κάσπαρ Σίσλερ βροντοφωνεί μέσα από τους δυσβάκτακτους πόνους της πανούκλας, ότι ο Θεός υπάρχει, διασώζει τον ξυλόγλυπτο Σταυρό από την πυρά και τον τοποθετεί στο κέντρο της σκηνής, προτείνοντας στους συγχωριανούς του να κάνουν το τάμα.

 

Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ, ως θεατρικό έργο, αποτελεί μία ιστορικο-κοινωνική και θεολογική προσέγγιση στα ερωτήματα α) εάν είναι ο Θεός υπαίτιος για την Πανούκλα, β) εάν αυτή οφείλεται στην αμαρτία του ανθρώπου και προκαλεί την τιμωρία από το Θεό γ) εάν ο Θεός ξεχνά τον βασανιζόμενο άνθρωπο και δ) εάν μπορεί ο άνθρωπος με τάματα στο Θεό να „μαλακώσει“ την οργή του Θεού και να πετύχει τη θεραπεία του.

 

Οι απαντήσεις που δίνονται είναι ότι ο Χριστός λυπάται για την εισδοχή του κακού στον κόσμο, υπέστη ο ίδιος μαρτυρικό σταυρικό θάνατο, δεν εγκαταλείφθηκε από Θεό, παρόλο που ξεφώνησε στον Γολγοθά το „Θεέ μου, Θεέ μου γιατί με εγκατέλειπες“, δεν εγκαταλείπει τα πλάσματά του εν ώρα κινδύνων και συμπάσχει με τον άνθρωπο, φέρνοντας και ο ίδιος στο σώμα του τα σημάδια της πανούκλας, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε ένα ξυλόγλυπτο Εσταυρωμένο. Ο πάσχων άνθρωπος πρέπει μέσα από τα δεινά του και τον πόνο του να ανακαλύψει τον Αναστημένο Χριστό και να αναπτερώσει την ελπίδα του για την υπέρβαση του κακού, μέσω της πίστης του στον σταυρωθέντα κα αναστάντα Κύριο Ιησού.

 

Τα τάματα έχουν την αξία τους, όταν συνδιάζονται με την απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και με την προσδοκία της Ανάστασης. Δεν αποτελούν τα τάματα μέσο αλλά τρόπο και οδό συνάντησης του πάσχοντος και αγωνιζομένου ανθρώπου με τη χάρη και το έλεος του Θεού.

 

Τα τελευταία 30 χρόνια σκηνογράφος, σκηνοθέτης και γενικός συντονιστής και των δύο θεατρικών παραστάσεων ΠΑΝΟΥΚΛΑ και ΠΑΘΗ, όπου συμμετέχουν ως ηθοποιοί το σύνολο των κατοίκων του χωριού, είναι ο κ. Christian Stückl, γέννημα και θρέμα του χωριού.

 

Ο κ. Stückl είχε αρχικά πολλές δυσκολίες να ξεπεράσει τα παραδοσιακά δεδομένα μιας κλειστής τοπικής κοινωνίας, με έντονη τη συντηρητική ρωμαιοκαθολική παράδοση.  Κατάφερε να  διευρύνει θελογικά και κοινωνικά τα μέχρι τότε θεατρικά δρώμενα, με τη συμμετοχή προτεσταντών και μουσουλμάνων ηθοποιών και με προσαρμογές φράσεων και ορολογιών των κειμένων που εκφράζουν μια σύγχρονη αντίληψη και θεώρηση της θεματολογίας των έργων.

 

Στις 29 Ιουνίου 2019 δόθηκε η παράσταση Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ στο κατάμεστο, χωρητικότητας 4.500 θέσεων, θέατρο του χωριού Oberammergau, παρουσία επισήμων Αρχών Εκκλησίας, Πολιτείας άλλων εκπροσώπων της Βαυαρικής κοινωνίας. Την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βαυαρία εκπροσώπησε, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.  O Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Mαλαμούσης έγινε εγκάρδια δεκτός και από τον μακροχρόνιο φίλο του, σκηνοθέτη και σεναριογράφο κ. Christian Stückl. Πριν την έναρξη ο π. Απόστολος επισκέφθηκε τον ρωμαιοκαθολικό ναό του χωριού, όπου φυλάσσεται ο ιστορικός ξυλόγλυπτος Εσταυρωμένος, ενώπιον του οποίου έκαναν το τάμα οι κάτοικοι του χωριού το 1633, καθώς επίσης και πανομοιότυπο αντίγραφο του μητρώου των θυμάτων της πανούκλας, από το 1633 που έγραφε ιδίοις χερσίν ο ιερέας του χωριού.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφία 9871: ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ενώπιον του Εσταυρωμένου του 1633

 

Φωτογραφία 9985: Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον σκηνογράφο και σκηνοθέτη κ. Christian Stückl, στο χώρο της θεατρικής παράστασης

 

Φωτογραφία 9896: Παρἀσταση της Σταύρωσης σε κτήριο στην κεντρική πλατεία του χωριού Oberammergau.

 

Φωτογραφία 9902: ο Εσταυρωμένος Κύριος φέρει στο σώμα του τις πληγές από την πανούκλα. Δάνειο έκθεμα στο Μουσείου του χωριού Oberammergau με  τον τίτλο "Ο Χριστός της πανούκλας", έργο του  17ου αιώνα στο εργαστήριο Luidl Werkstatt, Landsberg

 

Φωτο: Μαλαμούσης

Μια όμορφη νότα ελληνοβαυαρικής φιλίας στη βαυαρική πόλη Ismaning.                                                                                            Συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας στο 100ο ιωβηλαίο του Isargau

 

Ο Βαυαρικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος "Isargau" αποτελείται από 61 πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε πόλεις και χωριά κοντά στην περιοχή του ποταμού Ίζαρ της Βαυαρίας. Ιδρύθηκε το 1919 και αποτελείται σήμερα από 7.000 χιλιάδες ενεργά μέλη.

 

Σκοπός του Isargau είναι η διατήρηση και καλλιέργεια των βαυαρικών εθίμων, των παραδοσιακών τοπικών ενδυμασιών, της μουσικής και του χορού, όπως αυτά βιώνονται από αιώνων στη Βαυαρία και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.

 

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας συνεργάστηκε επανειλημμένα, στις Ελληνο-Βαυαρικές Πολιτιστικές Ημέρες με το Isargau, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την καλλιέργεια και ωφελιμότητα της ελληνοβαυαρικής φιλίας στη καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας στη βαυαρική κοινωνία.

 

Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Isargau και 110 χρόνια από την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου της πόλης Ismaning, κοντά στο Μόναχο.

 

Ο Δήμος Ismaning διοργάνωσε υποδειγματικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του ιωβηλαίου Isargau με ποικίλο πρόγραμμα. Συμμετείχαν πάνω από 3.500 μέλη ντυμένα με εντυπωσιακές πολύχρωμες παραδοσιακές βαυαρικές στολές και με εκατοντάδες λάβαρα με παραστάσεις αγίων, προστατών των κατά τόπους συλλόγων.

 

Την έναρξη των εκδηλώσεων και τον χαιρετισμό των επισήμων έκανε ο πρόεδρος του Isargau κ. Michael Unruh, ο οποίος καλοσώρισε δημόσια με εγκαρδιότητα τον εκπρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση. Επίσης και ο Πρώτος Δήμαρχος της πόλης κ.  Alexander Greulich, αναφέρθηκε με την ίδια εγκαρδιότητα στη παρουσία του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συχνή συμμετοχή του σε εκδηλώσεις της πόλης.

 

Στη ρωμαιοκαθολική θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην αρχή της εκδήλωσης ο ρωμαιοκαθολικός κληρικός έδωσε τιμητική θέση τον π. Απόστολο και τον παρουσίασε ως ανεκτίμητο φίλο των εκκλησιών της Βαυαρίας.

 

Μετά το πέρας επίδειξης παραδοσιακών χορών επί σκηνής, έλαβε χώρα μια λαμπρή πεζή παρέλαση του Isargau στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με επικεφαλής την επίσημη άμαξα που επέβαινε ο Δήμαρχος. Ιδιαίτερη χαριτωμένη ήταν η συμμετοχή μικρών παιδιών με τις παραδοσιακές βαυαρικές στολές.

 

Ο Δήμαρχος κ.  Alexander Greulich προσκάλεσε τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση να λάβει θέση στην επίσημη άμαξα, όπου ήταν αυτός, η σύζυγός του και ο βουλευτής της Βαυαρικής Βουλής κ. Nikolaus Kraus, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη πόλη αυτή.

 

Ήταν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και ιδιαίτερα για τη Μητρόπολή μας μια εξαιρετική τιμή η τόσο επίσημη συμμετοχή στο 100ο ιωβηλαίο του Isargau. Με τον τρόπο αυτό δόθηκαν μηνύματα ειρηνικής συμβίωσης λαών και πολιτισμών και μιας ευλογημένης και επιτυχημένης ενσωμάτωσης στη βαυαρική κοινωνία. Η εφημερίδα Merkur στο φωτογραφικό της υλικό σχετικά με το 100ο ιωβηλαίο ανήρτησε δύο φωτογραφίες με τον π. Απόστολο Μαλαμούση στην εκδήλωση αυτή.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφίες: Ingrid Grossmann

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην εκδήλωση Μνήμης για τις 4.000 Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους στρατιώτες, πολιτικούς και επιστήμονες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου (1941-1942).

Το 1941 εισέβαλε ο ναζιστικός στρατός του Χίτλερ στη Ρωσία. Η Γκεστάπο είχε "σταχυολογίσει" πάνω από 4 χιλιάδες σοβιετικούς που ήταν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων και τους μετέφερε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, όπου σε διάστημα ολίγων ημερών και μηνών τους εκτέλεσε στο σκοπευτήριο που βρίσκεται εκτός του Στρατοπέδου, στην περιοχή Heberthausen. Δεν υπήρξε κάποια δικαστική διαδικασία και καταδίκη τους σε θάνατο, αλλά εφαρμογή εντολής των ναζιστών αξιωματούχων, για μια εν ψυχρώ μαζική εκτέλεσἠ τους.

 

Η Βαυαρική Πολιτεία και η αρμόδια κρατική υπηρεσία για τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της Βαυαρίας διαμόρφωσαν τον τόπο της μαζικής εκτέλεσης Heberthausen σε "Τόπο των Ονομάτων" των θυμάτων, και τοποθέτησαν πίνακες με ονόματα  και βιογραφίες Ρώσσων, Ουκρανών και Λευκορώσων στρατιωτών, καθώς επίσης και στήλες επί του εδάφους με αναγραφή πολλών ονομάτων των εκτελεσθέντων.

 

Με αφορμή την 78η επέτειο της επίθεσης των χιτλερικών στρατευμάτων στη Ρωσία, τελέστηκαν στις 22 Ιουνίου 2019 τα εγκαίνια της τοποθέτησης των πινάκων στον "Τόπο των Ονομάτων", παρουσία των Γενικών Προξένων της Ρωσίας κ. κ. Dr. Sergey Ganzha, της Λευκορωσίας κ. Dr. Andrei Kulazhanka και της Ουκρανίας κ. Yuriy Yarmiko. Παρέστησαν ο Διευθυντής του Ιδρύματος των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Karl Freller, η διευθύντρια του Στρατοπέδου Νταχάου κ. Dr. Gebriele Hammermann, πολλοί συγγενείς των θυμάτων, ο κ. Ernst Gruber που επέζησε του ναζιστικού Ολοκαυτώματος και είναι σήμερα ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Ομάδας των Επιζὠντων του Στρατοπέδου Νταχάου, ο κ. Klaus Mai, πρόεδρος του συλλόγου του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Allach Μονάχου κ.α.

 

Από πλευράς των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βαυαρίας παρέστη ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, ο οποίος και κατέθεσε ένα τριαντάφυλλο στο "Τόπο των Ονομάτων". Ο π. Απόστολος είχε και μια σύντομη συζήτηση με τον Ουκρανό Γενικό Πρόξενο κ.Yuriy Yarmiko για το θέμα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

 

Άκρως συγκινητικές ήταν οι τρεις ομιλίες των συγγενών των θυμάτων, στις οποίες αφηγήθηκαν το δράμα των οικογενειών τους με τη σύλληψη και εκτέλεση των συγγενών τους. Ο κ. Andrei Schirnov ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η γιαγιά του περίμενε επί 54 χρόνια της επιστροφή του συζύγου της από το μέτωπο του πολέμου. Μετά το θάνατό της ο εγγονός της κ. Andrei Schirnov, πληροφορήθηκε το ότι ο παππούς του εκτελέστηκε στο Heberthausen, η σορός του αποτεφρώθηκε στα κρεματόρια Νταχάου και η στάχτη σκορπίσηκε στο έδαφος στο χώρο των κρεματορίων. Για το λόγο αυτό πήρε λίγο χώμα από τον τόπο διασκορπισμού της στάχτης, το μετέφερε στον τάφο της γιαγιάς του και το τοποθέτησε εκεί με λόγια οπου θα έλεγε ο παππούς του στη σύζυγό του."Γύρισα πάλι κοντά σου".

 

Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τη διευθύντρια του Στρατοπέδου Νταχάου κ. Dr. Gebriele Hammermann, τον Πρόεδρο του Συλλόγου της Ομάδας των Επιζὠντων του Στρατοπέδου Νταχάου κ. Ernst Gruber, με τους συγγενείς των θυμάτων, στα αριστερά του ο κ. Andrei Schirnov με την οικογένειά του και στην κατάθεση τιμής και μνήμης με το τριαντάφυλλο.

 

Φωτογραφίες: Gerlinde Dunzinger

Το χορευτικό του ποντιακού συλλόγου Μονάχου στη σημερινή εκδήλωση της ενορίας των Αγίων Πάντων

Γιορτή ενορίας Αγ. Γεωργίου στην Gollierplatz

Γέμισε η πλατεία Gollier στο Westend στο καθιερωμένο πανηγύρι της ενορίας του Αγ. Γεωργίου. Εκατοντάδες οι επισκέπτες πυ υποδέχτηκε ο οικοδεσπότης π. Ιωάννης Μηνάς και η εκκλησιαστική επιτροπή. Το μουσικό σχήμα GENIMA κάλυψε το μουσικό πρόγραμμα ενώ ο σύλλογος Αιγαίου ο σύλλογος Επτανησίων και η Ηπειρωτική Κοινότητα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς με τα χορευτικά συγκροτήματά τους. Παρόντες ήταν επίσης η Γεν. Πρόξενος Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, οι Αρχιμανδρίτες Πέτος Κλιτς και Γεώργιος Σιώμος, οι ιερείς Απόστολος Μαλαμούσης και Γέωργιος Βλέτσης, ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ Κώστας Ορφανίδης, οι Πρόεδροι των συλλόγων Επτανησίων, Ηπειρωτών, Κρητών, Αιγαίου, Ποντίων, Ελληνικής Ακαδημίας, εκπρόσωποι των συλλόγων Ελασσονιτών, Θρακιωτών, Κρητών κ.α.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: Η Εκκλησία μας συγχαίρει τον, τουρκικής καταφωγής, "Μικρό Ήρωα" Κενάν

Η Βαυαρική Πολιτεία τίμησε τον τουρκικής καταγωγής δεκάχρονο Kenan Büyükhan που ζεί με τους γονείς του στη Νυρεμέργη, για το λόγο ότι με κίνδυνο της ζωής του έσωσε την δύο χρονών αδελφή του από βέβαιο θάνατο.

Η μητέρα τους είχε αφήσει για λίγη ώρα τα δυό παιδιά της, δεμένα με τις ζώνες ασφάλειας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ξαφνικά για τεχνικούς λόγους ξέσπασε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο και ο τότε εννεάχρονος Κενάν κατόρθωσε να βγεί μόνος του από το αυτοκίνητο, μη εγκαταλείποντας τη μικρή του αδελφή. Με τόλμη, ριψοκίνδυνες, ψύχραιμες και αξιοθαύμαστες για την ηλικία του κινήσεις, κατάφερε να αποδεσμεύσει από τη ζώνη ασφάλειας του παιδικού καθίσματος την δύο χρονών αδελφή του, να την απομακρύνει από το φλεγόμενο αυτοκίνητο και να της σώσει τη ζωή. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε παντελώς.

Η Βαυαρική Πολιτεία παρασημοφορεί κάθε χρόνο πρόσωπα ή και ομάδες προσώπων που σώζουν ανθρώπινες ζωές, με την τιμητική διάκριση "Παρἀσημο για τη σωτηρία ανθρώπων από κίνδυνο ζωής".

Εφέτος ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Μάρκος Söder επέδωσε αυτοπροσώπως το παράσημο στον Κενάν και σε πολλούς άλλους τιμηθέντας σε ειδική επίσημη εκδήλωση στις 29.05.2019 στη μεγαλοπρεπή αίθουσα τελετών Antiquarium των ανακτόρων Μονάχου.

Στιγμιότυπα από τη βράβευση του μικρού Κενάν από τον βαυαρό πρωθυπουργό μετέδωσε και η βαυαρική τηλεόραση.

Παρέστησαν εκπρόσωποι της Βαυαρικής Πολιτείας και εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Στα πλαίσια της αγαστής ελληνοτουρκικής φιλίας στο Μόναχο και στη Βαυαρία, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνεχάρη τον μικρό ήρωα Κενάν για τη γενναία του πράξη και τους γονείς του για την υποδειγματική ανατροφή των παιδιών τους.

Στην τελετή παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Μόναχο κ. Mehmet Günay.

Στη φωτογραφία Τa-1 ο βαυαρός πρωθυπουργός κ. Söder και ο μικρός Κενάν. (Foto: Orhan Tinengin)

Στη φωτογραφία 9626 ο Πρωτοπρεσβύτερος απόστολος Μαλαμούσης, η μητέρα του Κεναν, Tugba-Kenan, ο πατέρας του  Celo Kenan ο τιμηθείς νεαρός και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Μόναχο κ. Mehmet Günay. (Φωτο Μαλαμούσης)
Με ευχές
 
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Mαλαμούσης

Την Κυριακή 2 Ιουνίου από ώρα 10.00 μέχρι το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πανηγύρι της ενορίας Αγ Γεωργίου στην GOLLIERPLATZ στο Westend

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 Προτροπή για συμμετοχή της Ελληνικής Παροικίας Μονάχου στις  Ευρωεκλογές 2019

 

Η Ευρώπη έχει ζήσει μέχρι τώρα πολλές ευτυχείς άλλά και δυστυχείς ιστορικές στιγμές.  Εφέτος έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε  το δικό μας μέλλον σε μια ενωμένη Ευρώπη. Η ένωση και καταστατική συνεργασία και συμβίωση πολλών μεμονωμένων κρατών και εθνών δεν είναι πάντα ένας εύκολος δρόμος, μας δίνει όμως τη δυνατότητα να έχουμε μια ευρύτερη αντίληψη και διάσταση και με ενωμένες δυνάμεις να ζούμε και να εργαζόμαστε για το καλό όλου του κόσμου. Τα εθνικά μας ενδιαφέροντα μπορούν να εμπλουτισθούν από τον πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περίγυρό μας.

 

Οι εκλογές στις 26 Μαϊου μας δίνουν τη δυνατότητα και ευκαιρία να σταθεροποιήσουμε με ευρύτερη διακρατική συμμαχία, τα δημοκρατικά ιδεώδη, αξίες και αρχές, απομονώνοντας δυνάμεις που κινούνται με ρατσιστικές και εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Το ευρωπαικό πνεύμα μιας κοινής, πολυπολιτισμικής και δημοκρατικής συμβίωσης όλων των ανθρώπων, ασχέτως καταγωγής, θρησκείας και πολιτισμικής ταυτότητας, θα πρέπει να συνεχιστεί και να καλλιεργηθεί  περαιτέρω.

 

Επειδή η Ευρώπη είναι και για μένα μια υπόθεση καρδιάς, για το λόγο αυτό δηλώθηκα να είμαι μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής στην εκλογική περιφέρεια  201 στο Βαυαρικό Γυμνάσιο Theresien, στο σχολείο όπου διδάσκονται ευρωπαικές γλώσσες και μεταξύ αυτών και η ελληνική γλώσσα. Το σχολείο Theresiengymnasium είναι στην  Kaiser-Ludwig-Platz 3 δίπλα στο χώρο του Oktoberfest.

 

Προτρέπω όλους τους Έλληνες του Μονάχου να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να προσέλθουν σις κάλπες για ανάδειξη των μελών της Ευρωβουλής.

 

Οι Έλληνες Μονάχου έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στο Μόναχο ως εξής.

 

α) Σε εκλογικά Κέντρα που έχει προσδιορίσει το Ελληνικό Προξενείο Μονάχου, με την προυπόθεση ότι έχουν ήδη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του Προξενείου.

 

β) Σε εκλογικά Κέντρα του Δήμου Μονάχου, με την προυπόθεση ότι έχουν ήδη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Μονάχου.

 

Ο Δήμος Μονάχου προέβη χθες σε λεπτομερή ενημέρωση των εφορευτικών επιτροπών για τον τρόπο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία όλων των πολιτών Μονάχου και των συμπολιτών που δεν έχουν γερμανική υπηκοότητα και αποφάσισαν, ως πολίτες της ευρωπαικής ένωσης, να  ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα του Μονάχου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες συμπατριώτες μας.

 

Οι Ευρωεκλογές θα λάβουν χώρα την Κυριακή 26 Μαϊου 2019 από τις 8 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ.

Ο/η εκλογέας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του και να έχει το δικαίωμα να ψηφίζει στην Ελλάδα ή στη Γερμανία. Θα πρέπει προσκομίσει στο εκλογικό τμήμα την ειδοποίηση που έλαβε από τον Δήμο Μονάχου και την ταυτότητά του ή το διαβατήριό του. Σε περίπτωση που δεν θα έχει μαζί του την ειδοποίηση του Δήμου μπορεί να ψηφίσει με βάση τον εκλογικό κατάλογο στον οποίο είναι ήδη καταχωρημένος. Επίσης εάν ξεχάσει την ταυτότητά του τότε θα πρέπει να επιδείξει ένα επίσημο έγγραφο ότι διαμένει στο Μόναχο, π.χ. Δίπλωμα οδήγησης, ή άλλη ταυτότητα με φωτογραφία του.

Επιτρέπεται να ψηφίσει ο/η εκλογέας ένα μόνο κόμμα από αυτά που είναι καταχωρημένα στο ψηφοδέλτιο. Όποιος ψηφίσει δύο κόμματα ή μεμονωμένα πρόσωπα, τότε το φηφοδέλτιο είναι άκυρο. Οι Γερμανικές εκλογές δεν είναι εκλογές για τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά μόνο για την εκπροσώπηση των κομμάτων και όχι των προσώπων στην Ευρωβουλή

Επίσης εάν κάποιος σημειώσει προσωπικές του παρατηρήσεις στο ψηφοδέλτιο, τότε αυτό είναι άκυρο.

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Η Εκκλησία μας παρούσα στη σημερινή μεγαλειώδη διαδήλωση για την Ευρώπη στο Μόναχο

Σήμερα έλαβε στο Μόναχο, μία εβδομάδα πριν τις ευρωπαικές εκλογές, μια μεγαλειώδης διαδήλωση με κεντρικό θέμα "Μια Ευρώπη για όλους-Η φωνή σου ενάντια στον εθνικισμό"
 
Περίπου 50 οργανώσεις, ιδρύματα και σύλλογοι διοργάνωσαν τη διαδήλωση, η οποία είχε μεγάλο παλμό, λόγω και της συμμετοχής χιλιάδων νέων.
 
Η πορεία ξεκίνησε από την Odeosnplatz του Μονάχου με ομιλίες κατά του ρατσισμού, για βοήθεια των προσφύγων που βρίσκουν τραγικό θάνατο στις εμπόλεμες περιοχές και πνίγονται στη Μεσόγειο, για Δημοκρατία και ελευθερία γνώμης, για κοινωνική δικαιοσύνη, για την οικολογία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά. και με χιλιάδες πανώ διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
 
Η Εκκλησία μας έλαβε μέρος στην πορεία με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.
 
Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης μετείχε στην οργάνωση "Το Μόναχο είναι πολύχρωμο" ("München ist bunt")  που δηλώνει ότι η πόλη του Μονάχου είναι ανοικτή για όλους, ασχέτως καταγωγής, γλώσσης, θρησκεύματος, και πολιτιστικής ταυτότητας. Το σύνθημα "Το Μόναχο είναι πολύχρωμο" είναι μια δυναμική απάντηση στο νεοναζισμό που από την εποχή του Χίτλερ έχει το καφέ χρώμα ως επιλογή του για την απάνθρωπη ιδεολογία του.
 
Τον π. Απόστολο χαιρέτισαν με εγκαρδιότητα η αρχηγός των Πρασίνων στη Βαυαρική Βουλή κ. Κatharina Schulze, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των πολυπληθών ομάδων.
 
Να σημειωθεί ότι παρόμοιες μεγαλειώδεις πορείες έλαβαν σήμερα μέρος και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.
 
Με ευχές
 
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
 
 
Στη φωτογραφία ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η αρχηγός των Πρασίνων στη Βαυαρική Βουλή κ. Κatharina Schulze.
Φωτογραφίες: Μαλαμούσης

Βίντεο και φωτογραφίας από την Ανάσταση στην Ενορία των Αγίων Πάντων                                                                                                            Φωτογραφίες και Βίντεο για το Δορυφόρο Βασίλης Μαρής

O ιωνικός κίονας που ευρίσκεται επί του τάφου του Θρακός παγκοσμίου φήμης μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο, θα μεταφερθεί προσεχώς και θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Η τελετή των επισήμων αποκαλυπτηρίων του κίονα θα λάβει χώρα την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019 με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και ομιλίες και έκθεση από τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“.

Ήδη έχει συσταθεί μια επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης, στην οποία συμμετέχουν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου, κ. Ηλίας Νταλακίδης, η πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμαν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου κ. Φανή Αθέρα, η υπεύθυνη για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας κ. Ελένη Βούλγαρη, ο διευθυντής του Λυκείου Μονάχου κ. Σταύρος Ελευθεριάδης και ο μαθηματικός στο Λύκειο, κ. Μιλτιάδης Αδάμ.

Στα πλαίσια προετοιμασίας και διοργάνωσης της εκδήλωσης εκφράστηκε η επιθυμία να συμμετάσχει και το „Μουσείο Καραθεοδωρή“ στην σχεδιαζόμενη έκθεση στο Μόναχο. Για τον λόγο αυτό μετέβη ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στις 26 Μαρτίου 2019 στην Κομοτηνή και είχε μία λίαν εγκάρδια και εποικοδομητική συνεργασία με τον διευθυντή του „Μουσείου Καραθεοδωρή“ κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη και τον πρόεδρο του „Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή“, κ. Ανέστη Βακιάνη.
Στην συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να παραχωρήσει „Το Μουσείο Καραθεοδωρή“, ως δάνειο, αντίγραφα της αλληλογραφίας του Καραθεοδωρή με τον Άλμπερτ Άινστάιν και με άλλους διάσημους καθηγητές μαθηματικών, φωτογραφίες από την ζωή και το έργο του, κ.α.
Πηγή: http://www.arxeion-politismou.gr

Aγ. Γεώργιος

Αγ. Πάντες

Salvatorkirche

"Τα Πάθη του Χριστού"μία μεγαλειώδης και παγκοσμίου φήμης θεατρική παράσταση με 2.350 ηθοποιούς, μουσικούς και κομπάρσους, στη Βαυαρία

Μακρόχρονη περιπετειώδης διαδικασία απάλειψης και αντικατάστασης αντισημιτικών εκφράσεων του κειμένου.

Στη πόλη Oberammergau της Βαυαρίας, λαμβάνει χώρα κάθε δέκα χρόνια, από το 1634 μέχρι σήμερα, η παγκοσμίου φήμης θεατρική παράσταση „ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ“.

Η θεατρική παράσταση έλαβε χώρα για πρώτη φορά το έτος 1634 με αφορμή ένα τάμα που έκαναν οι κάτοικοι του χωριού, για να ευχαριστἠσουν το Θεό για την απαλλαγή τους από τη φοβερή χολέρα που εκείνα τα χρόνια μαστίγωνε τη κεντρική Ευρώπη και για τη σωτηρία τους από το θανατηφόρο τριακονταετή πόλεμο.

Ο φορέας, δημιουργός και διοργανωτής  της θεατρικής παράστασης (από το 1634 μέχρι σήμερα) είναι ο Δήμος Oberammergau της Βαυαρίας και όχι η ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Το πρωτότυπο κείμενο της παράστασης, υπέστη συν τω χρόνω πολλές αλλαγές, σε συντομώτερη και σε ευρύτερη λογοτεχνική μορφή. Το 1860 ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας της πόλης έγραψε εκ νέου το κείμενο, χρησιμοποιώντας σκληρές αντισημιτικές και ρατσιστικές εκφράσεις.

Παράλληλα υπήρχαν και περιορισμοί ως προς τη συμμετοχή των ηθοποιών. Έπρεπε όλοι οι ηθοποιοί να είναι ρωμαιοκαθολικού δόγματος και να έχουν γεννηθεί στη πόλη αυτή. Γυναίκες που ήρχοντο ως νύφες από άλλες πόλεις της Βαυαρίας ή άλλα κράτη δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

Με αφορμή τις αποφάσεις της Β΄ Βατικανείου Συνόδου (1962-1965) και ιδιαίτερα με την εγκύκλιο „Nostra Aetate“ που επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις του ρωμαιοκαθολικισμού με τον Ιουδαισμό, άρχισαν και οι προσπάθειες τροποποίησης του κειμένου με εκφράσεις που δεν έθιγαν τους Εβραίους στο σύνολό τους.

Παρά ταύτα μερικές εκφράσεις του κειμένου έδωσαν την αφορμή στο Χίτλερ και τους ναζιστές, με την επίσκεψή τους στην παράσταση το 1934, να θαυμάζουν τη στάση του Πιλάτου στη δίκη του Χριστού.

Για το λόγο αυτό το κείμενο υπέστη και περαιτέρω αλλαγές και τροποποιήσεις. Τελικά υπήρξαν στις δεκαετίες 1960 και 1970 παλινδρομίσεις, με επαναφορά παλαιοτέρων κειμένων με αντισημιτικό χαρακτήρα.  Το Βατικανό αντέδρασε άμεσα και δεν παρέσχε τη συγκατάθεσή του για τη παρουσίαση της θεατρικής παράστασης το έτος 1970.

Ο Δήμος Oberammergau προσκάλεσε εβραικές οργανώσεις σε διάλογο και σε συνεργασία για τις δέουσες αλλαγές στο κείμενο.

Το 1986 εξέλεξε ο Δήμος τον τότε εικοσαπενταετή ξυλογλύπτη και θεατρικό συγγραφέα κ. Cristian Stückl, ως διευθυντή της θεατρικής παράστασης. Ο κ. Stückl άρχισε αμέσως τις διαδικασίες αλλαγής τόσο των αντισημιτικών εκφράσεων του κειμένου, όσο και του κανονισμού συμμετοχής των ηθοποιών. Καθιέρωσε τελικά, μετά από μεγάλες δυσκολίες, να συμμετέχουν στην παράσταση και όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνικότητας και καταγωγής, ως επίσης και οι προτεστάντες και οι μωαμεθανοί.

Στη παράσταση συμμετέχουν, ως ηθοποιοί, μουσικοί και κομπάρσοι  σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της κωμόπολης, από της παιδικής μέχρι και της γεροντικής ηλικίας. Η παράσταση διαρκεί 6 ώρες.

Ο Δήμος Oberammergau έχει κτίσει μια μεγάλων διαστάσεων θεατρική σκηνή με πολλούς βοηθητικούς χώρους και σκεπαστή αίθουσα με 4.500 θέσεις για  επισκέπτες από Γερμανία και όλο τον κόσμο.

Η επόμενη θεατρική παράσταση θα λάβει χώρα με 2.350 ηθοποιούς και με 102 παρουσιάσεις από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο  2020.

Ο κ. Stückl παρουσίασε σε ειδική τελετή του Δήμου Oberammergau τους ηθοποιούς που θα αναλάβουν τους βασικούς ρόλους, με μια πρόταση - έκπληξη: Για πρώτη φορά στην ιστορία τον ρόλο του Ιούδα θα τον υποδυθεί ο δεκαοκτάχρονος μουσουλμάνος Céngiz Görür, παιδί τρίτης γενιάς Τούρκων μεταναστών από τη Προύσα.

Η τελετή άρχισε με σύντομη προσευχή στον ρωμαιοκαθολικό ναό της πόλης, όπου ευρίσκεται ο ιστορικός Εσταυρωμένος, ενώπιον του οποίου το 1633 έκαναν το τάμα τους οι κάτοικοι της πόλης. Ακολούθησε πορεία με τους επισήμους μέσα από κεντρικούς οδούς προς το κτίριο του θεάτρου. Μετά τη σύντομη επίσημη εκδήλωση στη σκηνή του θεάτρου, ακολούθησε η παρουσίαση και αναγραφή των ονομάτων των βασικών ηθοποιών σε υπαίθριο πίνακα.

Με πρόσκληση του Δήμου παρέστη στην όλη εκδήλωση, ως εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βαυαρίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Η απαλλαγή του θεατρικού κειμένου από αντισημιτικές ακφράσεις βρήκε θετικώτατη ανταπόκριση στη βαυαρική κοινωνία και επιδοκιμάστηκε τόσο από τις εκκλησίες της Βαυαρίας, όσο και από την βαυαρική Πολιτεία.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Στις φωτογραφίες: ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τις πολιτειακές, πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές, στην εκδήλωση τουυ Δήμου Oberammergau για την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας των "Παθών του Χριστού" για το έτος 2020.

Φωτ. Robert Kiderle.

To πρόγραμμα λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα στις 3 ενορίες του Μονάχου

Την Κυριακή του Πάσχα γιορτή στον προαύλιο χώρο της Ενορίας των Αγίων Πάντων αμέσως μετά της λειτουργία

 

Τη Δευτέρα 29 Απριλίου ανήμερα του Αγίου Γεωργίου γιορτή στην ενορία του Αγίου Γεωργίου

Η „Πορεία του Σταυρού των Λαών“ στο Μόναχο με επικεφαλής τον Ορθόδοξο Βυζαντινό Εσταυρωμένο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου

 

Κάθε χρόνο οι είκοσι ενορίες  των ρωμαιοκαθολικών μεταναστών στο Μόναχο εορτάζουν την Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του Εσταυρωμένου, την λεγόμενη „Πορεία του Σταυρού (Via crucis) των Λαών“ στον κεντρικό πεζόδρομο του Μονάχου. Συμμετέχουν πιστοί καταγόμενοι από πολλές χώρες, όπως λ.χ. Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Κίνα, Κορέα, Ρωσσία, Συρία, Φιλιππίνες, καθώς επίσης και χιλιάδες βαυαρών πιστών.

 

Ο Εσταυρωμένος που τίθεται επικεφαλής της πορείας προέρχεται κάθε χρόνο εναλλάξ από μία από τις τοπικές παραδόσεις των διαφόρων λαών που συμμετέχουν στην περιφορά. Προ ετών ο Σταυρός αποτελούνταν από δύο ξύλινες σανίδες μιας λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες από την Αφρική στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

 

Εφέτος, για πρώτη φορά προσκλήθηκε, από την Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ, η Ελληνορθόδοξη Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου να παραχωρήσει τον Εσταυρωμένο της, που ευρίσκεται στο ιερό Βήμα του ναού, για να ηγηθεί της „Πορείας του Σταυρού των Λαών“.

 

Η πορεία ξεκίνησε από τον περικαλλή ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και έλαβε πέρας, μετά από 14 στάσεις, στην κεντρική πλατεία του Μονάχου, την Marienplatz (πλατεία της Θεοτόκου Μαρίας). Της πορείας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Πρόεδρος της Συνόδου των Γερμανών Επισκόπων, Σεβ. Καρδινάλιος Reinhard Marx. Σε κάθε στάση ιερείς και εκπρόσωποι των ρωμαιοκαθολικών Ενοριών των μεταναστών έψαλλαν ύμνους σε διάφορες γλώσσες.

 

Στην τελευταία στάση στην Marienplatz τον Σταυρό κράτησε ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του καθηγητή στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου και συμμετοχή του καθηγητή στο ίδιο Τμήμα κ. Αθανασίου Βλέτση και άλλων ιεροψαλτών των Ενοριών Μονάχου, έψαλλε ορθοδὀξους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής.

 

Ο Καρδινάλιος κ. Marx υπογράμμισε, στο κήρυγμά του, την παρουσία του Ορθόδοξου Εσταυρωμένου της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, ως συμβόλου και ορατού σημείου της αγαστής συμβίωσης των χριστιανικών Εκκλησιών στο Μόναχο και ως οδοδείκτη συμφιλίωσης, ειρηνικής και αρμονικής συνεργασίας λαών και πολιτισμών στην Ευρώπη, εν όψει και των προσεχών εκλογών στη Ευρωπαική Ένωση

 

Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για την πολυετή φιλική σχέση και συνεργασία του με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Μονάχου.

 

Εκ μέρους του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας έλαβε μέρος στην "Πορεία του Σταυρού των Λαών" ο ορθόδοξος διευθυντής του,  θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαντής.

 

Η ορθὀδοξη βυζαντινή παράσταση του Εσταυρωμένου στην „Πορεία του Σταυρού των Λαών“ και η ορθόδοξη θεολογική του ερμηνεία εντυπωσίασαν τη βαυαρική κοινωνία. Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν μετά το πέρας της πορείας να ασπαστούν τον Εσταυρωμένο.

Οι βαυρικές εφημερίδες αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός αυτό.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Φωτογραφίες: Robert Kiderle

Ενορία Αγίων Πάντων και Ηπειρωτική Κοινότητα καλούν:

Ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας αποτίουν φόρο τιμής τους Έλληνες-θύματα των ναζιστών στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης  Φλόσσενμπουργκ της Βαυαρίας.

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Φλόσενμπουργκ της Βαυαρίας  επίσημη εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση του Στρατοπέδου από τους Αμερικανούς, στις 23 Απριλίου 1945.

 

Στην επίσημη τελετή παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Βαυαρικής Κυβέρνησης, Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Michael Piazolo, ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας κ. Peter Küspert, ο Επιτετραμμένος της Βαυαρικής κυβέρνησης για θέματα αντισημιτισμού και πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Dr. Ludwig Spaenle, ο Πρόεδρος του Εβραικού Συμβουλίου της Γερμανίας κ Josef Schuster, ο Αμερικανός Πρέσβης στο Βερολίνο κ. Richard Grenell, ο Διευθυντής των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Karl Freller, η Γενική Πρόξενος του Ισραήλ και Γενικοί Πρόξενοι άλλων κρατών, πολλοί βουλευτές της Γερμανικής και της Βαυαρικής Βουλής, ο Δήμαρχος της πόλης και άλλοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.

 

Συγκινητική ήταν η παρουσία ανδρών και γυναικών που επέζησαν του Ολοκαυτώματος στο Φλόσενμπουργκ , απελευθερώθηκαν το 1945 και σήμερα ζουν σε διάφορες χώρες, Αμερική, Πολωνία, Τσεχία, Ιταλία, Καναδά, κ.λ.π. Ο παρευρισκόμενος στην τελετή εκπρόσωπός τους κ. Τζακ Τέρι ήταν από 15 χρονών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και σώθηκε χάρη στη βοήθεια του νοσηλευτή Καρόλου Σράντε, που τον έκρυψε στο θάλαμο των ασθενών με τύφο και του Τσέχου συγκρατουμένου Μίλος Κουτσέρα που τον έκρυψε στο τούνελ που συνέδεε την κουζίνα με το αρχηγείο των ναζιστών.

 

Από ελληνικής πλευράς ἐλαβαν μέρος, κατόπιν προσκλήσεως της Βαυαρικής Κυβέρνησης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

 

Μετά την επίσημη εκδήλωση ο π. Πέτρος και ο π. Απόστολος μετέβησαν, με όλους τους επισήμους προσκεκλημένους στην Κοιλάδα του Θανάτου, στο τόπο του Στρατοπέδου όπου ευρίσκονται οι επιτύμβιες πλάκες των θυμάτων των ναζιστών από διάφορες χώρες. Εκεί υπάρχει και η επιτύμβια πλάκα 450  ελλήνων θυμάτων. Επάνω στην πλάκα είναι χαραγμένη η ελληνική σημαία και ελληνιστί η φράση :

 

450 Ελληνες πεφονευμένοι προ αυτονομίας της πατρίδος εν τη φυλακή Φλωσσενβουργίω

 

(Σημείωση: η λέξη προ σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, υπέρ)

 

Ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Michael Piazolo και ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας κ. Peter Küspert, αποδέχθηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση του π. Πέτρου και του π. Αποστόλου  να προσέλθουν στην επιτύμβια πλάκα των Ελλήνων και να αποδώσουν φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού.  (Φωτογραφίες)

 

Το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Φλόσσενμπουργκ της Βαυαρίας ιδρύθηκε το 1938 σε ένα λόφο με πλούσια κοιτάσματα γρανίτη. Μέχρι το 1945 κρατούμενοι από 30 χώρες, 84 χιλιάδες άνδρες και 16.000 γυναίκες, υπέστησαν εκεί, κατά την εξόρυξη του γρανίτη, φρικτά βασανιστήρια με εξοντωτική εργασία, βασανιστήρια, αρρώστειες και απάνθρωπη μεταχείρηση. Περίπου 35 χιλιάδες κρατουμένων βρήκαν εκεί φρικτό θάνατο.

 

Στον επίσημο κατάλογο των κρατουμένων αναφέρεται και αριθμός 486 Ελλήνων κρατουμένων.

 

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Στη φωτογραφία 3140: ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Michael Piazolo

στη Φωτογραφία 3143: ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας κ. Peter Küspert

Φωτογραφίες: Κλιτς

Από την τελετή - προσευχή- για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ (+10 Απριλίου 1821) και τους μάρτυρες και ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821που πραγματοποιήθηκε στην Königsplatz      Φωτογραφίες για το Δορυφόρο Λάκης Σπυριδωνίδης

Προσευχή για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ (+10 Απριλίου 1821) και για τους μάρτυρες και ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στα Προπύλαια Μονάχου

Ο φιλέλληνας βασιλέας της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Α΄, έδωσε εντολή να κτισθούν τα Προπύλαια Μονάχου, στολισμένα με ανάγλυφες παραστάσεις από την Ελληνική Επανάσταση 1821, με ονόματα ηρώων, Ελλήνων και φιλελλήνων, αγωνιστών και με αναφορά στον Βασιλέα  Όθωνα της Ελλάδος και στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Μεταξύ των ηρώων που μνημονεύονται στα Προπύλαια είναι και ο Εθνομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄, που απαγχονίστηκε με εντολή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821 στην κεντρική Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο κάθε χρόνο η Εκκλησία μας στο Μόναχο τελεί την καθιερωμένη Ημέρα Μνήμης.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 16.30 θα λάβει χώρα στα Προπύλαια ιερή ακολουθία για τον Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Όλη η Παροικία μας είναι εγκάρδια προσκεκλημένη στην εκδήλωση μνήμης.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβὐτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας λειτούργησε σήμερα στην ενορία των Αγίων Πάντων

Μετά τη λειτουργία η ενορία παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του στο οποίο συμμετείχε το ΔΣ του συλλόγου κρητών Μονάχου ενώ οι Ριζίτες τραγούδησαν ριζίτικα.

Φωτογραφίες για το Δορυφόρο Γέωργιος Μανδαλενάκης

Από τη σημερινή επίσημη δοξολογία για την εθνική επέτειο στην Salvatorkirche

Παρουσία της Γεν. Προξένου Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου και μαθητών ελληνικών σχολείων Μονάχου χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Πέτρου Κλιτς

Φωτογραφίες για το "Δορυφόρο" Λάκης Σπυριδωνίδης

Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας - Η Εκκλησία μας στο Μόναχο συμμετέχει στην "Ημέρα Μνήμης" για τους Σίντι και Ρομά Μονάχου

Όπως είναι γνωστό, οι Σίντι και Ρομά βίωσαν το δικό τους Ολοκαύτωμα στην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας. Ήδη από το 1933 υπήρξε δραστική μείωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με επακόλουθο απάνθρωπες ταπεινώσεις, όπως λ.χ. απαγόρευση εξάσκησης επαγγέλματος, αρπαγές περιουσιών, συλλήψεις και μεταγωγές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αναγκαστικές αποστειρώσεις ανδρών και γυναικών κ.λ.π. Στο διαβόητο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Άουσβιτς υπήρχε ιδιαίτερη πτέρυγα με το χαρακτηρισμό "Πτέρυγα των Τσιγκάνων" και με συστηματική μέθοδο εξόντωσης. Υπολογίζεται ότι 500 περίπου χιλιάδες Σίντι και Ρομά δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς στο διάστημα μεταξύ 1933 και 1945.
 
Ακόμη και στη μεταπολεμική εποχή το ολοκάυτωμα των Σίντι και Ρομά δεν έτυχε της πλήρους αναγνώρισης από τη γερμανική κοινωνία και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν, οι επιζήσαντες του ολοκαυτώματος θύματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού.
 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια με νομοθετικές διατάξεις από τη γερμανική Πολιτεία και με εκδηλώσεις των εκκλησιών και άλλων οργανισμών, να τύχουν οι Σίντι και Ρομά της αναγνώρισης της κοινωνίας σε όλα τα κοινωνικά, πολιτιστικά, μορφωτικά και πολιτικά δρώμενά της.
 
Το Φεβρουάριο 2018 η Βαυαρική Κυβέρνηση προέβη στην υπογραφή ενός κρατικού συμβολαίου μεταξύ της Βαυαρικής Πολιτείας και του "Βαυαρικού Συνδέσμου των Γερμανών Σίντι και Ρομά" με σκοπό τη μελέτη της αιτίας του ολοκαυτώματος και την από κοινού σύμπραξη σε επίκαιρα και μελλοντικά προγράμματα, κοινού ενδιαφέροντος.
 
Για τους εν Μονάχω Σίντι και Ρομά η ημερομηνία 13 Μαρτίου 1943 είναι μια φρικιαστική επέτειος. Την ημέρα εκείνη 141 άτομα, άνδρες, γυναίκες και 35 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, συνελήφθηκαν από την Γκεστάπο και μεταφέρθηκαν βιαίως στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, όπου και δολοφονήθηκαν.
 
Εφέτος, στις 13 Μαρτίου 2019, έλαβε χώρα μιά "Ημέρα Μνήμης", με ομιλίες, ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων και προσευχή, στην "Πλατεία των Θυμάτων του Ναζισμού" στο Μόναχο. Στην Πλατεία αυτή είναι στημένο ένα μνημείο στο οποίο ανάβει με γκαζ νυχθημερόν μια φλόγα που είναι περιτριγυρισμένη από σίδερα φυλακής και θυμίζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το Ολοκαύτωμα.
 
Τον Δήμο Μονάχου εκπροσώπησε με σύντομο χαιρετισμό η δημοτική σύμβουλος κ. Jutta Koller. Παρέστησαν επίσης ο κ. Erich Schneeberger, πρόεδρος του "Βαυαρικού Συνδέσμου των Γερμανών Σίντι και Ρομά" και ο διοργανωτής κ. Alexander Diepold, (Die Madhause gemeinnützige GmbH), οι οποίοι και αναφέρθηκαν στο θλιβερό γεγονός και στη σημερινή κατάσταση των Σίντι και Ρομά, ενώ τρεις νέες κοπέλες ανέγνωσαν τα 141 ονόματα των θυμάτων, με αναφορά στη χρονολογία γέννησης, στην ημερομηνία και στον τόπο θανάτου των. Από πλευράς εκκλησιών παρέστησαν η πάστορας Barbara Kittelberger (Ευαγγελική Εκκλησία Μονάχου) , ο κληρικός Ivica Viskovic (Ρωμαιοκαθολική  Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ) και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας), οι οποίοι και ευχήθηκαν το "Αιωνία η Μνήμη" και τόνισαν το χρἐος της κοινωνίας να είναι πάντα διαπολιτισμικό, ανεκτικό και φιλειρηνικό και να υπάρχει σεβασμός του ανθρωπίνου προσώπου, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής και προέλευσης.
 
Παρέστησαν επίσης η πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Μονάχου κ. Δρ. Charlotte Knobloch, ο πρώην Υπουργὀς Παιδεἰας και τώρα Επιτετραμμένος της Βαυαρικής Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού Δρ. Ludwig Spaenle, ο διευθυντής του Δημοτικού Αρχείου κ. Δρ. Michael Stephan και άλλοι επίσημοι της κοινωνίας Μονάχου.
 
Fotos: 1,2: Oliver Stey
Foto 4: Malamoussis
 
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Διεθνής προβολή των Πολυελαίωντων ιερών Ναὠν των Αγίων Πάντων και της Σαλβάτορκιρχε Μονάχου

Η μέρα των κεκοιμημένων. Ψυχοσάββατο στην ενορία των Αγίων Πάντων στο Μόναχο. Φωτογραφίες για το Δορυφόρο Lakis Spiridonidis

Ο βαυαρικός εκδοτικός οίκος Claudius κυκλοφόρησε ένα λίαν καλαίσθητο βιβλίο με τον τίτλο: „Από το Κέντρο συνεχόμενος“ (Von der Mitte gehalten) και παρουσιάζει, σε πολυτελή έκδοση, πολυελαίους που στολίζουν εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά, όπερες και ανάκτορα σε πόλεις της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Κροατίας και της Τυνησίας. Οι φωτογραφίες είναι έργο της κ. Miriam Ferstl και τα συνοδευτικά κείμενα τα έγραψε ο κ. Gernot Candolini.

 

Η πολυταλαντούχος καλλιτέχνης (φωτογράφος, θεατρολόγος, δραματουργός, συγγραφέας), Miriam Ferstl, παρατήρησε με τον φωτογραφικὀ φακό τη λειτουργικότητα των πολυελαίων που διαχέουν το φως από το κέντρο τους σε κάθε κατεύθυνση και ασχολήθηκε με τον συμβολισμό του φωτός στο περιβάλλον και ιδιαίτερα με τη θεολογική ερμηνεία του θείου φωτός. Για το λόγο αυτό ταξίδευσε σε πόλεις και τόπους όπου υπάρχουν πολυέλαιοι σε οίκους προσευχής των τριών μεγάλων θρησκειών, χριστιανισμού, ιουδαЇσμού και μωαμεθανισμού, με σκοπό να παρουσιάσει αυτά τα έργα τέχνης και τη λειτουργικότητά τους, με βάση τη θρησκευτική παράδοση και θεολογία των θρησκειών. Φωτογράφισε τους πολυελαίους στη κεντρική τους στάση και διάσταση, από κάτω προς τα επάνω, για να καταδείξει το σύνδεσμο και τη γέφυρα φωτός μεταξύ ουρανού και γης.

 

Η κ. Ferstl φωτογράφησε και τους κεντρικούς πολυελαίους των ιερὠν Ναών Αγίων Πάντων και Σαλβάτορκιρχε Μονάχου και ο εκδοτικός οίκος τους συμπεριέλαβε στην έκδοσή του.

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέπτυξε διεξοδικά στην κ. Ferstl τη λειτουργική  σημασία των πολυελαίων στον ορθόδοξο Ναό. Επίσης ερμήνευσε και τον συνδιασμό, στο Ναό των Αγίων Πάντων, του πολυελαίου με την αγιογράφηση της δημιουργίας του κόσμου κάτωθεν του Παντοκράτορος του Τρούλλου και γύρω από τον πολυέλαιο, αναφερθείς και στο αναστάσιμο τροπάριο «Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τέ καί γῆ καί τά καταχθόνια».

 

Ο γνωστός συγγραφέας Gernot Candolini συνέγραψε τα συνοδευτικά κείμενα με θεολογικο-φιλοσοφική και λογοτεχνική προσέγγιση και με αναφορά στη νοσταλγία του ανθρώπου για το ΚΕΝΤΡΟ, ως τόπο βίωσης και πραγμάτωσης της σχέσης του με τον εαυτό του, με τους συνανθρώπους του και με το Θεό, που είναι το τέλειο Κέντρο ουρανού και γης και διαχέει παντού το Φως.

 

Στο βιβλίο με τη φωτογραφία του πολυελαίου και της δημιουργίας του κόσμου, στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, σημειώνει ο συγγραφέας χαρακτηριστικά τα εξής.

 

ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

 

Όταν τα αποσπάσματα συναρμολογούνται σ΄ένα ολοκληρωμένο σύνολο

 

είναι μερικές φορές όπως ένα θαύμα. ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ είναι μαγευτικά ωραίο.

 

Η παρουσίαση του βιβλίου έλαβε χώρα την 1η Μαρτίου 2019 στο Μόναχο. Η κ. Ferstl χαιρέτισε εγκάρδια τον παρόντα πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον ευχαρίστησε με θερμά λόγια για τη συμβολή του στο έργο της.

 

Η γερμανική τηλεόραση και ο τύπος ανέδειξαν με επαινετικά λόγια και διεξοδικά ρεπορτάζ το καλλιτεχνικό ταλέντο της κ. Ferstl.

 

Η καλλιτέχνης προγραμματίζει να παρουσιάσει τα έργα της με εκθέσεις στη Γερμανία και αλλαχού, όπως λ.χ. τον Σεπτέμβριο 2019 στη Ρώμη, σε συνεργασία με την αρμόδια για το Βατικανό Γερμανική Πρεσβεία.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Στη φωτογραφία η φωτογράφος κ. Miriam Ferstl και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Φωτο: Μαλαμούσης)

 

Φωτογραφίες πολυελαίων: Foto: Miriam Ferstl στο βιβλίο: Von der Mitte gehalten.

Aνακοίνωση τύπου

Εξόδιος Ακολουθία για ένα έλληνα επιστήμονα με πλούσια κοινωνική προσφορά στο Μόναχο. Κωνσταντίνος Μουτάφης (1936 – 2019)

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 έλαβε χώρα στο κοιμητήριο Waldfriedhof-Solln Μονάχου η κηδεία του μηχανολόγου-μηχανικού Κωνσταντίνου Μουτάφη.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Δράμα και ζούσε από τη δεκαετία του 1960 στο Μόναχο ασκώντας το επάγγελμά του και μετέχοντας παράλληλα ενεργά στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, και ιδιαιτέρως στη ζωή της Παροικίας μας.

Διετέλεσε, μεταξύ των άλλων και πρόεδρος του Συλλόγου „Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου“ και προ ολίγων ετών του απενεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου αυτού.

Την ακολουθία της κηδείας τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, πλαισιούμενοι από τον ιεροψάλτη, καθηγητή στο Τμήμα της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Δρ. Αθανάσιο Βλέτση.

Παρέστησαν συγγενείς και φίλοι του θανόντος και πολλά μέλη της Λέσχης. Το ΔΣ της Λέσχης κατέθεσε στον τάφο στεφάνι με λουλούδια και με την αφιέρωση: "In lieber Erinnerung".

Την πλούσια κοινωνική και  πολιτιστική του προσφορά στη βαυαρική κοινωνία τόνισαν σε ομιλίες τους ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, και η πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων κ. Φανή Αθέρα, δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε τον θανόντα για την πολύτιμη προσφορά του στο έργο της Εκκλησίας μας στο Μόναχο, με την ακόλουθη ομιλία του.

Αποχαιρετούμε σήμερα ένα καλό  φίλο της ομογένειάς μας στο Μόναχο και για μένα προσωπικά και την οικογένειά μου ένα πρόσωπο με το οποίο μας συνδέει με ένα ιερό Μυστήριο, το Μυστήριο του Βαπτίσματος, καθότι η σύζυγός μου είναι ανάδοχος ενός από τα πέντε εγγόνια του.

Γνώρισα το Κωνσταντίνο μπροστά από πολλές δεκαετίες. Τρεις κύριοι σταθμοί της επαγγελματικής και της κοινωνικής του ζωής και δράσης συνδέθηκαν με το εκκλησιαστικό και ποιμαντικό μου έργο στο Μόναχο.

    Διετέλεσε επί έτη Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων και από αυτή τη θυσιατική του προσφορά ανέδειξε θέματα ελληνοβαυαρικού ενδιαφέροντος. Ένα από αυτά ήταν και η προβολή στην βαυαρική κοινωνία του παγκοσμίου φήμης έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Συνεργάστηκε επί πολλά έτη με τους ομότιμους καθηγητές του Μαθηματικού Ινστιτούτου Μονάχου, τον Prof. Dr. Bulirsch και τον ήδη μακαρίτη Prof. Dr. Fritz. Μαζί σχεδιάζαμε εκδηλώσεις για τον Καραθεοδωρή, όπως λ.χ. ετήσια μνημόσυνα και τη μεγάλη εκδήλωση στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και στο Πνευματικό Κέντρο, το έτος 2010.

    Επί πολλά έτη υπήρξε επίσης συνεργάτης στην ομάδα προγραμματισμού και διεξαγωγής της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας, διαθέτοντας, όπως και όλλοι οι άλλοι συνδιοργανωτές, ολόψυχα τον εαυτό του για την επιτυχία της μεγάλης αυτής εορτής.

    Στην εκ βάθρων ανακαίνιση του ιστορικού ναού της Σαλβάτορκιρχε, στάθηκε πολύτιμος συμπαραστάτης και επιστημονικός βοηθός σε θέματα που άπτονταν της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ως μηχανολόγου-μηχανικού.

Και μετά τη συνταξιοδότησή του στάθηκε στο πλευρὀ μας, ως συμπαραστάτης και σύμβουλος στο βαυαρικό Ίδρυμα Wertebündnis Bayern, που εἰχε και έχει ως σκοπό την προώθηση και καλλιέργεια των αξιών της ζωής στη βαυαρική κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία.

Συχνά τηλεφωνούσε στο γραφείο της Ενορίας και με ρωτούσε εάν χρειάζομαι κάτι, στο οποίο θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ήταν πάντα ανἠσυχος για όλα τα πολιτικά , κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα στο Μόναχο. Την αγάπη του για την κλασσική μουσική και τα εν γένει καλλιτεχνικά δρώμενα τα βίωνε μαζί με τη σύζυγό του, Notburga. 

Δεν θα ξεχάσω τη θέση του κάθε χρόνο στην αίθουσα Herkulessaal όπου εκεί προσκεκλημένος από τη Βαυαρική Ακαδημία των Επιστημών, παρακολουθούσε με τη σύζυγό του την ετήσια πανηγυρική εκδήλωση του Ιδρύματος.

Η μεγάλη  εκτίμηση του μακαριστού Κωνσταντίνου προς το πρόσωπό μου και την οικογένειά μου, αλλά και η ανέκφραστη ευγνωμοσύνη μου για το ό΄τι πρόσφερε στην εκκλησία μας και στην Ομογένειά μας επισφραγίστηκε με την προαναφερθείσα πνευματική σχέση, τη σχέση της αναδόχου σ΄ένα από τα εγγόνια του. Αποτελεί  χαρά και τιμή για τη σύζυγό μου κα μένα να συνδεόμαστε και πνευματικά με την οικογένεια Μουτάφη και ιδιαίτερα με τη θυγατέρα Diana, το σύζυγό της και τα παιδιά τους.

Ο Θεός ας τον αναπαύει.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Η Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου κ. Φανή Αθέρα αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του στη Παροικία Μονάχου, με την ακόλουθη προσφώνηση:

Η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου πενθεί για τον χαμό του μακροχρόνιου μέλους της, του μηχανολόγου-μηχανικού Κωνσταντίνου Μουτάφη.

Θρηνούμε για το επί πολλά έτη μέλος του συλλόγου μας Κωνσταντίνο Μουτάφη, ο οποίος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης.

Γεννήθηκε στις 10.09.1936 στη Δράμα και πέθανε στο Μόναχο στις 28.01.2019, μετά από βαρειά ασθένεια.

Στο Μόναχο ήρθε στις αρχές της δεκαετίας 1960, μετά από μια σύντομη διαμονή στην Αυστρία.Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το διέθετε, μετά την επαγγελματική του εργασία σε δική του εταιρεία ως μηχανολόγος-μηχανικός και εμπειρογνώμονας, σε κοινωφελές έργο, θυσιάζοντας πολύ και πολλά από τον ελεύθερό του χρόνο.

Ήταν ένας εξαίρετος οικογενειάρχης, η οικογένειά του ήταν γ΄αυτόν το άπαντον. Είχε μια στενή εγκάρδια σχέση με τη μητέρα του, που χήρευσε νωρίς και για το λόγο αυτό την επισκέπτονταν κάθε μήνα στη πόλη Καβάλα.

Πάνω από 40 χρόνια ήταν μέλος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου και για το λόγο αυτό του απονεμήθηκε στην περσινή πρωτοχρονιάτικη δεξίωση της Λέσχης, τιμητική διάκριση. Επίσης  ανακηρύχθηκε και Επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης. ως επιβράβευση και δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι επί 16 χρόνια (1995-1999 και 2002-2011) διετέλεσε πρόεδρος της Λέσχης.

Η εθελοντική του προσφορά ήταν καρποφόρος και κερδοφόρος για όλη την ελληνική παροικία στο Μόναχο και αλλαχού. Συνεργαστήκαμε στενά μαζί του, απολαμβάναμε την εμπιστοσύνη του και ωφεληθήκαμε από τις εμπειρίες του και τις κοινωνικές διασυνδέσεις του. Μπορέσαμε να τον γνωρίσουμε και να τον ζήσουμε ως άνθρωπο, ως μέλος της Λέσχης και ως φίλο.

 Ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας δραστηριοποιήθηκε σε θέματα ενσωμάτωσης και ανεκτικότητας με τη συμμετοχή του στο βαυαρικό ίδρυμα „Σύνδεσμος Αξιών Βαυαρίας“ (Stiftung Wertebündnis Bayern) που ασχολείται με τη μεταλαμπάδευση αξιών στη νεολαία. Επίσης συμμετείχε επί πολλά έτη στη διοργάνωση της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην πλατεία του Μονάχου την Odeonsplatz.

 Ο μακαρίτης Μουτάφης είχε πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα όπως κλασσική μουσική, και αθλητισμό. Διετέλεσε εθελοντικός ομοσπονδιακός διαιτητής στο Γερμανικό Σύνδεσμο Βόλευ, με συμμετοχή του σε εθνικά και διεθνή τουρνουά. Έλαβε επίσης μέρος και σε Παραολυμπιακούς αγώνες.

Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς του, στη σύζυγό του Notburga και στις κόρες του  Diana και Iris, στους οποίους και εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας.

Σ΄ευχαριστούμε Κωνσταντίνε για ΌΛΑ όσα έπραξες για τη Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου. Με τον  ήρεμο και αξιόπιστο τρόπο ζωής σου ήσουν συχνά σωτήρας σε καταστάσεις ανάγκης και μπορούσαμε πάντα να υπολογίζουμε στη δυναμική σου περέμβαση.

Αναπαύσου εν ειρήνη .

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Με ευχές
π. Απόστολος

 

Φωτογραφίες: Φανή Αθέρα

Η  Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Μονάχου σε τελετή μνήμης για τα θύματα του ναζισμού

Όπως είναι γνωστό ένα από τα πολυάριθμα γερμανικά ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ευρίσκεται και στη πόλη Hersbruck, κοντά στη Νυρεμβέργη. Εκεί έζησαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες περίπου 9 χιλιάδες κρατούμενοι, που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία υπογείων σηράγγων και στοών σε γειτονικό δάσος, για την πολεμική βιομηχανία του Χίτλερ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 4 χιλιάδες κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξὐ αυτών Έλληνες, Εβραίοι, Πολωνοί κ.λ.π.

Στις 30 Ιανουαρίου 2019 τελέστηκε επιμνημόσυνη εκδήλωση στην ευαγγελική εκκλησία της πόλης, με συμμετοχή των τοπικών εκκλησιών και των εκπροσώπων της Πολιτείας και του Δήμου και ακολούθησε σιωπηλή πορεία, με αναμμένα κεριά, στον τόπο που ευρίσκοντο οι παράγκες του θανάτου.

Εφέτος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους Εβραίους-θύματα του ναζισμού, για το λόγο ότι αναζωπυρώνεται, δυστυχώς, ένα αντισημιτικό κλίμα στη Γερμανία, με την είσοδο προσφάτως τόσο στη Βαυαρική Βουλή, όσο και σε κοινοβούλια άλλων κρατιδίων, ακόμη και στην Ομοσπονδιακή Γερμανική Βουλή, νεοναζιστικών, ακροδεξιών κομμάτων, με το όνομα AfD.

Στην επιμνημόσυνη τελετή στο πόλη Hersbruck έλαβε μέρος ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος ανέγνωσε μια μικρή προσευχή για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ακολούθως μετέβη πεζή, μαζί με τους επισήμους εκπροσώπους της πόλης και των εκκλησιών και πλήθους κόσμου, στο μνημείο των θυμάτων, που φιλοτέχνησε ο Ιταλός Vittore Bochetta, πρώην κρατούμενος του στρατοπέδου. Στην εκδήλωση παρέστησαν δύο ανήψια του πρώην κρατουμένου, ο Alberto και ο Marco Bochetta, που ήρθαν επι τούτο από τη Σαρδηνία, ο Νομάρχης κ. Armin Kröder, ο εκπρόσωπος του Δήμου κ. Jürgen Ammann, ο διευθυντής της Αστυνομίας Hans Meixner και μαθήτριες και μαθητές, που διάβασαν ονόματα των θυμάτων. Συγκινητική ήταν η αναφορά του ρωμαιοκαθολικού ιερέα στην ομιλία του, ότι οι Εκκλησίες στη Γερμανία απέτυχαν στη περίοδο του ναζισμού. "Τους Εβραίους του στέρησαν το όνομα, τους υποβίβασαν σε νούμερα, τους στοίβαζαν ως ζώα για σφαγή, τους έκαψαν σε φούρνους", είπε χαρακτηριστικά.

Σε ομιλία της στις 23 Ιανουαρίου 2019 στην Ολομέλεια της  Βαυαρικής Βουλής, η πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch, καταφέρθηκε ευθαρσώς ενάντια στο ακροδεξιό βαυαρικό κόμμα της AfD, με αποτέλεσμα οι βουλευτές αυτού του νεοναζιστικού κόμματος να εγκαταλείψουν την αίθουσα της Ολομέλειας της Βαυαρικής Βουλής, ενώ όλοι οι άλλοι βουλευτές των δημοκρατικών κομμάτων να χειροκροτούν έντονα την ομιλήτρια. Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε στην εκδήλωση αυτή στη Βαυαρικη Βουλή ο Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς.

Η εφημερίδα της πόλης Hersbruck αναφέρθηκε με εκτενές ρεπορτἀζ και φωτογραφίες στην εκδήλωση στη πόλη αυτή.

Ο φωτογράφος J.Ruppert διέθεσε ευγενώς τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες από την τελετή στη πόλη Hersbruck για ελεύθερη χρήση

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Από τη χθεσινή Θεία Λειτουργία για τους Τρεις Ιεράρχες στην Salvatorkirche στο Μόναχο

Ανακοίνωση ενορίας Αγίων Πάντων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με τη συμπλήρωση 69 ετών από το θάνατο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που απέθανε ως γνωστό στις 2 Φεβρουαρίου 1950 στο Μόναχο, θα τελεστεί ιερό μνημόσυνο στο τάφο του, στο κοιμητήριο του Μονάχου Waldfriedhof, Alter Teil,

το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στις 4 μ.μ.

Θα είναι η τελευταία φορά που θα τελέσουμε το μνημόσυνο στο κοιμητήριο Waldfriedhof, για το λόγο ότι εφέτος θα μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη από τον τάφο του και θα τοποθετηθεί στον περίβολο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Η μετακίνηση της στήλης κρίνεται αναγκαία και συνδέεται με τη λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου της οικογένειας Καραθεοδωρή από τον Δήμο Μονάχου.

Η μόνη επιζώσα συγγενής του μακαριστού Καραθεοδωρή, η δισέγγονή του κ. Δέσποινα Σκουτέρη, παρέσχε γραπτώς την επιθυμία της για την μεταφορά και τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης στον περίβολο της Εκκλησίας μας, γράφοντας μεταξύ των άλλων,  χαρακτηριστικά στην επιστολή της τα ακόλουθα:

„Έλαβα την απόφαση αυτή καθότι ο προπάππος μου έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο τον τίμησε, δίνοντας σε αίθουσα διαδασκαλίας τιμητικά το όνομά του. Αγάπησε το Μόναχο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Ευφροσύνη και ο γιός του Στέφανος.
................
Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες που ζούνε και εργάζονται στο Μόναχο, να γνωρίζουν ότι σ΄αυτή τη πόλη έζησε και εργάστηκε ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας κορυφαίος επιστήμονας“.

Στη επιμνημόσυνη τελετή είναι όλοι εγκάρδια προσκεκλημένοι.
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Συγκοινωνία: Bus 54  στάση Lorettoplatz.
Μπροστά στη στάση των λεωφορείων και δίπλα από ένα κατάστημα πώλησης ανθέων υπάρχει μια μικρή είσοδος στο κοιμητήριο. Εισερχόμαστε απ΄ αυτή τη μικρή είσοδο και ακολούθως βαδίζουμε στο πρώτο δρομάκι αριστερά, κατά μήκος της εξωτερικής περίφραξης του κοιμητηρίου. Στα 200 περίπου μέτρα είναι ο τάφος Καραθεοδωρή.

"Ένα διαμάντι του Μονάχου"                                                              Αρθρο στην ΜΚ Sankt Michaelsbund για την ενορία των Αγίων Πάντων

Στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του βαυαρού πρωθυπουργού Dr. Markus Söder

παρέστησαν σύμφωνα με ανακοίνωση - δελτίο τύπου της Εκκλησίας Μονάχου  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο ιερατικώς προιστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Παρέστη επίσης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης.

 

Από δελτίο τύπου της Εκκλησίας 

Από το χθεσινό αγιασμό των υδάτων στο Δούναβη (Regensburg)Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Επίσκοπος Regensburg Rudolf Voderholzer καθώς και η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν και εφέτος τα Θεοφάνεια και ο αγιασμός των υδάτων του ποταμού Ίζαρ, που διασχίζει το Μόναχο.

Μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το Μέγα Αγιασμό στις τρεις Ενορίες του Μονάχου, ο ιερός κλήρος και ο λαός μετέβησαν στην κεντρική γέφυρα του Μονάχου, απέναντι από το Γερμανικό Μουσείο, (το μεγαλύτερο τεχνικό μουσείο στον κόσμο), όπου και τέλεσαν την ακολουθία του αγιασμού του ποταμού Ίζαρ, που πηγάζει από τις Άλπεις και διασχίζει το Μόναχο.

 

Στη τελετή υπήρξε και μια συγκινητική πρωτοπυπία. Για πρώτη φορά ανέσυρε από τα παγωμένα νερά του ποταμού τον τίμιο Σταυρό μία μαθήτρια 11 ετών, η  Καίτη Μαντζαρίδη. Η Καίτη "ζήλεψε" τα αδέλφια της Γεώργιο, 19 ετών και Αλέξανδρο 18 ετών, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή χρονιά, παρά το ψύχος "βουτούν" στα παγωμένα νερά του ποταμού για να ανασύρουν τον Σταυρό. Και τα τρία αδέλφια είναι εγγόνια του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Γεωργίου Μαντζαρίδη.

 

Την τελετή του Αγιασμού τέλεσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας και προιστάμενος της ιστορικής Σαλβάτορκιρχε, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προιστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Πατριαρχείου Αντιοχείας π. Fayez Mansour. Τους βυζαντινούς ύμνους ἐψαλλε καλλιφωνότατα ο καθηγητής της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης, πλαισιούμενος από μέλη του Βυζαντινού χορού Ιεροψαλτών. Το τροπάριο των Θεοφανείων εψάλλη σε διάφορες γλώσσες, ελληνικά, σερβικά συριακά, και τα αναγνώσματα στα ελληνικά και γερμανικά.

 

Παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μονάχου Alexander Hoffmann, η Ευαγγελική Πάστορας Barbara Kittelberger, ο πρόεδρος της Ομάδος των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, πάστορας Gottfried v. Segnitz, εκπρόσωπος του Δημαρχείου Μονάχου και άλλοι βαυαροί επίσημοι.

 

Από πλευράς της Παροικίας μας παρέστη η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό, πρόεδροι και μέλη ελληνικών οργανισμών και συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων κ. Φανή Αθέρα, η κ. Αναστασία Ντικ (Σύλλογος Ποντίων) ο Νίκος Μαρής (Σύλλογος Κρητών), ο δημοσιογράφος Γεώργιος Παππάς, η πρόεδρος του Βαυαρικού Συλλόγου πλωτών Σχεδίων ποταμού Ίσαρ κ.  Helga Lauterbach κ.α.

 

Η βαυαρική τηλεόραση παρουσίασε σε τρίλεπτη εκπομπή τον αγιασμό του Ίζαρ με ιδιαίτερη αναφορά στους κολυμβητές που ανέσυραν τον Σταυρό και οι τοπικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στο γεγονός αυτό.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφίες

 

BR-2 Βαυαρική τηλεόραση

K-1,3,5,6  Robert Kiderle

K-1: Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τα τρία αδέλφια Μαντζαρίδη

Θεοφάνεια στο Κάρλσφελντ/Νταχάου   Φωτογραφίες/Βιντεο: Σοφία Πυργέλη

Θεοφάνεια 2019 Μόναχο (Ιζαρ) : Φωτογραφίες και Βίντεο Βασίλης Μαρής

Μια θαυμάσια πολιτιστική και κοινωνική ελληνοβαυαρική συνεργασίανεανίδων και νέων από Κέρκυρα και Βαυαρία.

Ο μουσικοθεατρικός καλλιτεχνικός Σύλλογος „ΜΕΤΡΟΝ“ Κερκύρας επισκέφθηκε τη Βαυαρία, στα πλαίσια ανταλλαγής πολιτιστικών προγραμμάτων με τον γερμανικό Σύλλογο „WILDE ROSE“, και φιλοξενήθηκαν στο οίκημα του συλλόγου στη πόλη Γκέρετσριντ (Geretsried), που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο. Η επίσκεψη των 30 νεανίδων και νέων της Κέρκυρας, ηλικίας από 14 μέχρι 20 ετών έλαβε χώρα σε συνεργασία και με τον Επτανησιακό Σύλλογο Μονάχου.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τους διαμονής στη Βαυαρία παρουσίασαν στο Μόναχο την μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση „Μια βολά κι έναν καιρό....και τσου παιδιώνες σας“, ένα έργο βασισμένο στην κερκυραἳκή διάλεκτο, έμμετρο με ζωντανή ορχήστρα και τραγούδι, σε κείμενα των Σπύρου Ατσοπάρδη και Ευτυχίας Βογιατζόγλου, με 17 τραγούδια και χορούς από την Κέρκυρα.

Στην κατάμεστη αίθουσα της αίθουσας Bürgersaal Fürstenried απέσπασαν όλοι οι συμμετέχοντες στην παράσταση, (πρωταγωνιστές, οι κουτσομπόλες, οι φίλες και φίλοι και η ορχήστρα) τα θερμά συγχαρητήρια και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των Ελλήνων της παροικίας Μονάχου και την ευχή, σύντομα να εμπλουτἰσουν και πάλι το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Μονάχου και με άλλες παραστάσεις.

Στην μουσική αυτή εκδήλωση έλαβαν μέρος, με έκτακτη φιλική συμμετοχή, ο Δημήτρης Αμβροσιάδης, που διαμένει στο Μόναχο και είναι μέλος του προεδρείου του συλλόγου „WILDE ROSE“, όπως επίσης και το Παιδικό Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Επτανησίων Μονάχου και το εν Μονάχω ελληνικό μουσικό συγκρότημα GENIMA.

Οι ιδρυτές και οργανωτές του συλλόγου ΜΕΤΡΟΝ κ. Ευτυχία Βογιατζόγλου και κ. Σπύρος Ατσοπάρδης απέδειξαν το θαυμάσιο καλλιτεχικό τους ταλέντο να εκπαιδεύσουν άριστα στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό τη νεολαία του συλλόγου και να δίνουν υποδειγματικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις 3 Ιανουαρίου είχαν οι 30 νεάνιδες και νέοι την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος της πόλης Geretsried, κ. Μιχαήλ Μίλλερ (Michael Müller) στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου. Στη συνάντηση αυτή τα παιδιά, χόρεψαν και τραγούδησαν σκοπούς και μελωδίες της Κέρκυρας. Ο εκ Κερκύρας καταγόμενος ομογενής Δημήτρης Αμβροσιάδης, μέλος του προεδρείου „WILDE ROSE“, προσφώνησε κατάλληλα τον Δήμαρχο κ. Μίλλερ, τον ευχαρίστησε για την υποδοχή και του μετέφρασε το περιεχόμενο των τραγουδιών της Κέρκυρας. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Μίλλερ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Σαρίδης έσυραν τον χορό μαζί με τη νεολαία της Κέρκυρας.

Στη προσφώνησή του ο Δήμαρχος κ. Μίλλερ χαρακτήρισε την „κερκυραική νεολαία ως πρέσβεις της χαράς και της αγάπης για την πατρίδα τους. Το γεγονός ότι στις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους για να αντιπροσωπεύσουν τη χώρα τους στη Βαυαρία, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη του δεσμού τους με την πατρίδα τους. Άνθρωποι όπως και αυτοί δυναμώνουν την Ευρωπαική Ένωση. Η Ευρώπη είναι μα μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση συνάμα. Πρέπει όλοι να πράξουμε τα πάντα για να διατηρηθεί αυτή η κοινωνία της Ευρώπης. Οι φιλίες και οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν και συνεχώς δημιουργούνται με την Ελλάδα, πληρούν τον Δήμο Γκερετσριντ (Geretsried) με υπερηφάνεια“.

Η συνάντηση αυτή στο Δημαρχείο, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, είχε ως σκοπό την γνωστοποίηση στην ευρύτερη βαυαρική κοινωνία του πολιτισμού της Κέρκυρας, όπως αυτός βιώνεται και μεταλαμπαδεύεται από την κερκυραἳκή νεολαία και αποτελεί ευρωπαική και παγκόσμια κληρονομιά.

Η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε ένα θετικώτατο και φιλικώτατο ρεπορτάζ γαι τη συνάντηση αυτή και φωτογραφία από το χορό με τον δήμαρχο κ. Μιλλερ

Η Ελληνική Παροικία μας στο Μόναχο αισθάνεται υπερήφανη για την τόσο χρήσιμη και εξόχως επιτυχημένη ελληνοβαυαρική φιλία μεταξύ της Κέρκυρας και της Βαυαρίας και συγχαίρει τους πρωτεργάτες της, το σύλλογο „ΜΕΤΡΟΝ“, το σύλλογο „WILDE ROSE“, το ζεύγος Σπύρο Ατσοπάρδη και Ευτυχία Βογιατζόγλου, τον Δημήτρη Αμβροσιάδη, τον Επτανησιακό Σύλλογο Μονάχου και όλως ιδιαίτερα τη κερκυραἳκή νεολαία που με τόσο πάθος, επαγγελματική επιδεξιότητα, ενθουσιασμό και νεανικό σφρίγος, εκπροσωπούν, με μουσικοχορευτικές θεατρικές παραστάσεις, την Κέρκυρα εντός και εκτός Ελλάδος και αποσπούν τον θαυμασμό και την επιβράβευση όλων μας.

Θα ήταν καλό και άλλες ελληνικές νεανικές ομάδες να μιμηθούν το παράδειγμα της κερκυραἳκής νεολαίας και να μεταλαμπαδεύουν στην Ευρώπη, με τις ποικίλες δραστηριότητές τους, αξίες και πολιτισμό του Γένους μας.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Φωτογραφίες:

4587, 45944600 Gemeinde Geretsried

226b10b Ambrosiadis

SZ Süddeutsche Zeitung, Harry Wolfsbauer

Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας -Μεσονύκτιος κωδωνοκρουσία και Δοξολογία την Πρωτοχρονιά στο Μόναχο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν οι ακολουθίες της Δοξολογίας για το νέο έτος στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου
 
Μεσονύκτιος Δοξολογία στο Μόναχο
Με την εἰσοδο του νέου έτους τελέστηκε τα μεσάνυκτα της πρωτοχρονιάς, υπό τον ήχο των καμπάνων η καθιερωμένη δοξολογία, στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση.΄Εψαλλαν καλλικέλαδα η μοναχή Σιλουανή Μαυρομάτη και ο εκπαιδευτικός Γρηγόριος Βλέτσης.  Η μοναχή Σιλουανή, που ευρίσκεται τις ημέρες αυτές ως επισκέπτρια στο Μόναχο, πέτυχε και το νόμισμα της βασιλόπιττας.
 
Είναι πρωτὀγνωρο το γεγονὀς ότι τα μεσάνυκτα της πρωτοχρονιάς ηχούν στο Μόναχο οι καμπάνες της Ορθὀδοξης Εκκλησίας μας, συναγωνιζόμενες τον κρότο και και τη λάμψη των βεγγαλικών.
 
Το πρωί της 1ης Ιανουαρίου τελέστηκε, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου η ακολουθία της Δοξολογίας στον κατάμεστο ιερό ναό των Αγίων Πάντων. Την ιερή ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο ιεροδιάκονος Νικόλαος Τζώρτζης, του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση συμπροσευχομένου.
 
Στην κοπή της Βασιλόπιττας, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος αναφέρθηκε στη μαρτυρική πορεία του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη διορθὀδοξη, διαχριστιανική και διαθρησκειακή προσφορά του και επέδωσε το τεμμάχιο της βασιλόπιττας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολο Μαλαμούση.
 
Παρέστησαν και έλαβαν τεμμάχιο της Βασιλόπιττας εκπρόσωποι των εν Μονάχω ιδρυμάτων και συλλόγων, μεταξύ αυτών ο καθηγητής της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Δρ. Βασιλεία Τριάρχη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου Σταύρος Κωσταντινίδης, τα μέλη των συλλόγων των Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Ρεβέκκα Παναγή και Εύα Γρίβα και εκπρόσωποι των Ποντίων και των Κοζανιτών.
 
Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από την τελετή και την επίδοση των τεμμαχίων Βασιλόπιττας στον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρο Κωσταντινίδη.
Φωτογράφος: ο Βασίλειος Βλέτσης.
 
Με ευχές για ένα παντευλόγητο Νέο Έτος 2019
 
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης